همزمان با ایام تعطیلات در سد لفور واقع در سوادکوه از توابع استان مازندران، عدهای با پوشش متفاوت و خلاف عرف در مکانی عمومی با قایق به تفریح پرداختند که تصاویر منتشر شده از این افراد، بازتاب گستردهای در رسانهها و شبکههای اجتماعی به دنبال داشت. آخرین خبر درباره این تصاویر جنجالی هم به اینجا کشید که روز گذشته قایقهای حامل گردشگران توقیف و مسئول گردشگری سد هم از سوی مقامات قضائی احضار شد.علی مطهری با اشاره به اقدام هنجارشکنانه در سد لفور توییت کرده: «تعجب است از دادستان مازندران که پخش تصاویر ناهنجاریهای رخداده در سد لفور سوادکوه در روز عید فطر را تخلف دانسته، تا همچنان اینگونه قانونشکنیها ادامه داشته باشد. وزارت نیرو و سازمان میراث فرهنگی هم باید پاسخگو باشند.» اما دامنه واکنشها به این موضوع ابعاد گستردهای به خود گرفت، تا جایی که دادستان عمومی و انقلاب مازندران نیز طی گفتوگویی عمل این گردشگران را هنجارشکنانه و مصداق ولنگاری، فحشا و جرم عنوان کرد.
سیدیونس حسینیعالمی، با بیان اینکه دستگاه قضائی به ضابطان انتظامی دستور شناسایی این افراد را داده و با این گردشگران خاطی برخورد قانونی خواهد شد، گفت: «اقدام نخستین شخصی که این تصاویر را پخش کرده، مصداق اشاعه فحشاست، چراکه عامدانه و به قصد زیر سوال بردن نظام آن را پخش کرده است.»عالمی بعد از این گفتهها خبر از جلوگیری تور گردشگری مختلط در سد لفور و راهاندازی قطار گردشگری مختلط در سوادکوه را داد. اما دامنه این واکنشها آنقدر وسیع بود که پای بعضی دیگر از مسئولان هم به حاشیهنویسی و توییتگذاری و گفتوگو باز شد و هر کدام نظراتی دراینباره مطرح کردند. مثلا حسین حسننژاد سوركی، معاون سیاسی و امنیتی استاندار مازندران، دلیلی را دراینباره عنوان کرده بود که به نظر توجیهی منطقی میرسید و علت برخورد نکردن با این موضوع را «حجم بالای حضور گردشگران و گستردگی استان» دانسته بود.
در این میان «شهروند» هم تلاش کرده از زاویه قانونی ماجرا را ببیند؛ اینکه نص صریح قانون درباره چنین هنجارشکنیهایی چیست و البته مهمتر اینکه تصویربرداری و عکس گرفتن از چنین اعمال منافی عفت، چه وجه قانونی دارد؟ در همین مورد نعمت احمدی، حقوقدان به «شهروند» گفت: «مکانی که تصاویر از آن منتشر شده، عمومی است و مکان خصوصی محسوب نمیشود.» نعمت احمدی در پاسخ به این سوال که آیا صاحبان تصاویر جرمی مرتکب شدهاند، گفت: «براساس قانون مجازات اسلامی و با توجه به اینکه این افراد پوشش مناسب و متناسب با عرف، سنت، شرع، فرهنگ و آیین ما نداشتهاند، جرم مرتکب شدهاند و بر این اساس مجازات خواهند شد.» این استاد دانشگاه درباره اینکه استدلال پلیس برای ورود به این مسأله چیست، بیان کرد که «پلیس از این منظر هم میتواند ورود کند که حاشیهها و اطراف مکانی چون سد امنیت کافی برای گردشگران ندارد.
این عدم امنیت هم میتواند به حوادث غیرطبیعی برگردد و هم حوادث طبیعی.» او در ادامه افزود: «بدحجابی در مکانی عمومی جرم محسوب میشود و این اختیار را قانون به مقامات قضائی و پلیس بهعنوان ضابطان قضائی آن داده است.» احمدی در پایان گفت که «فردی که تصاویر را گرفته و منتشر کرده هم مرتکب خلاف شده و حریم خصوصی این افراد را نقض کرده است.»
- 9
- 3