جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۴۰۰۰۸۲

انواع اعاده دادرسی و نحوه رسیدگی به دادخواست آن

اعاده دادرسی,قانون اعاده دادرسی,دادخواست اعاده دادرسیبرای اینکه رأی دادگاه‎ها مصون از خطا باشد، اعاده دادرسی پیش‎ بینی شده است
اعاده دادرسی در بین روش های فوق العاده شکایت از آراء از خصوصیت منحصر به فردی برخوردار است. هدف اصلی از دادرسی حفظ حق و اجرای عدالت است و دادرس هم مثل دیگران در معرض خطا و اشتباه قرار دارد. در صورتی که در نتیجه دادرسی حکمی صادر شود که با خطا همراه باشد، تردیدی نیست که باید دوباره مورد رسیدگی قضایی قرار گیرد.

اعاده دادرسی چیست؟

آرایی که به وسیله دادگاه ها صادر میشوند را میتوان به دو گروه کلی احکام و قرارها تقسیم بندی نمود. بر فرض این که احکام صادر شده به وسیله دادگاه ها طبق مقررات قانونی و با رعایت تمامی شرایط شکلی و ماهوی صادر شده باشند، باز هم امکان دارد که محکوم علیه یک دعوا نسبت به آن اعتراض داشته باشد. به همین علت، مقررات قانونی روش های اعتراض به آراء دادگاهها را پیش بینی کرده اند. یکی از این روش ها اعاده دادرسی می باشد. اعاده دادرسی از جمله روش های شکایت از احکام است که راهی برای برگشت به دادگاه صادرکننده حکم قبلی محسوب می شود؛ با این هدف که دادگاه از رأی قطعی سابق خود بازگردد، به دلیل آنکه شاکی ادعا دارد صادر کردن آن رأی از روی اشتباه بوده و به دلایل موجود اجازه نمی دهد که چنین حکمی بماند.

چه افرادی حق تجدید نظر را دارا می باشند؟

برطبق قانون تجدید نظر آراء دادگاه ها، علاوه بر طرفین دعوا، وکیل و یا نمایندگان قانونی آنان هم قادر به نظر خواهی هستند. البته باید توجه داشت که این افراد در یک مهلت قانونی که به وسیله دادگاه تعیین می شود میتوانند برای تجدید نظر از آراء صادره مبادرت نمایند.

دادخواست اعاده دادرسی,اعاده دادرسی,نحوه اعاده دادرسیمرجع صلاحيت‎دار در رسيدگی به درخواست اعاده دادرسی دادگاهیست كه حكم قطعی را صادر کند

انواع اعاده دادرسی

اعاده دادرسی با توجه به نحوه‎ اقامه آن به دو نوع اعاده دادرسی اصلی و اعاده دادرسی طاری تقسیم می شود:

۱. اعاده دادرسی اصلی:

برابر بند الف ماده ۴۳۲ قانون آیین دادرسی مدنی، اگر متقاضی اعاده دادرسی بطور مستقل آنرا تقاضا کند، این درخواست، اعاده دادرسی اصلی محسوب می‎شود. یعنی درصورتی که بدون این که دعوایی در جریان رسیدگی باشد، یکی از دو طرف حکمی که سابقا صادر شده است، درخواستی را بعنوان اعاده دادرسی مطرح کند، این درخواست، اعاده دادرسی اصلی خواهد بود که باید ضمن دادخواست به دادگاه صلاحیت ‎دار تقدیم شود.

۲. اعاده دادرسی طاری:

در مقابل اعاده دادرسی اصلی، اعاده دادرسی طاری قرار دارد که عبارتست از اینکه زمانی که در اثنای دادرسی، حکمی بعنوان دلیل ارائه شود و کسی که حکم یاد شده علیه او ابراز شده، نسبت به آن درخواست اعاده دادرسی کند. در این زمان شخصی که رأی استنادی علیه او است و ادعا می کند که رأی به عنوان مثال بر اساس سند جعلی صادر شده است میتواند با مراجعه به شعبه دادگاه صادرکننده رأی قطعی نسبت به آن درخواست اعاده دادرسی کند.

انواع اعاده دادرسی,جها ت اعاده دادرسی,اعاده دادرسیمهلت درخواست اعاده دادرسی برای اشخاص مقیم ایران ۲۰ روز است

جهات درخواست اعاده دادرسی

برای این که موارد اعاده دادرسی به صورت دقیق مشخص باشد و افراد نتوانند به بهانه های واهی پرونده های مختومه را دوباره به جریان انداخته و دستگاه قضایی را با چالش رو به رو کنند جهات اعاده دادرسی عینا در قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده است. محکوم علیه (فرد محکوم شده) حق دارد تا در صورت وجود یک یا چند تا از این جهات، درخواست اعاده دادرسی کند. جهات اعاده دادرسی عبارتند از:

- موضوع حکم، مورد ادعای خواهان نبوده باشد. مثل این‎که خواسته خواهان تقاضای صدور حکم مبنی بر تخلیه باشد، لکن دادگاه علاوه بر صدور حکم تخلیه، حکم به اجرت‎المثل نیز صادر نماید.

- حکم به میزان بیش از خواسته صادر شده باشد. به طور مثال درخواست کننده اعاده دادرسی خواهان پنج میلیون تومان از خوانده مطالبه کند و دادگاه خوانده را به پرداخت ۱۰ میلیون تومان محکوم کند.

- در صورتی که حکم قطعی دادگاه مخالف باشد با حکم قطعی دیگری که قبلا همان دادگاه در مورد همان دعوا و بین همان اصحاب دعوا صادر کرده بدون این که سبب قانونی موجب این تضاد و مغایرت باشد. این جهت اعاده دادرسی موقوف به ۵ شرط است: وحدت دعوا، وحدت اصحاب دعوا، وحدت دادگاه، معارضۀ دو حکم، قطعی بودن دو حکم.

- طرف مقابل درخواست‎کننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به‎کار برده که در حکم دادگاه مؤثر بوده است. حیله و تقلب می‎تواند مصادیق متعددی داشته باشد. مثل این‎که خواهان کاری کند که شخصی به جز خوانده به‎عنوان خوانده در دادگاه حاضر شود و برخلاف واقع به صحت ادعاهای خواهان اعتراف نماید یا صدور حکم مبتنی بر شهادت کذب، یا مانند تبانی با وکیل طرف مقابل، عدم درج مواردی در نسخه دوم دادخواست اعاده دادرسی، معرفی محل دیگری جهت تحقیق محلی و معاینه محل، باشد.

- حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که بعد از صدور حکم، جعلی بودن آن ها ثابت شده باشد. بعد از صدور حکم، اسناد و مدارکی بدست می‎آید که علت حقانیت درخواست‎کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یاد شده در جریان دادرسی مکتوم بوده و در اختیار متقاضی نبوده است. مثل این‎که صدور حکم قبلی مبتنی بر استعلامی بوده که متعاقباً آن مرجع، موضوع را نادرست دانسته و نسبت به تصحیح آن اقدام کرده است.

اعاده دادرسی,موارد اعاده دادرسی,اعاده دادرسی طاریاعاده دادرسي به استحكام احكام لطمه مي‎زند و اعتبار احكام را سست می‎كند

چگونگی رسیدگی به دادخواست اعاده دادرسی

دادگاه بعد از بررسی دادخواست اعاده دادرسی، موضوع را صورت‎جلسه کرده و به همین وسیله قرار قبول یا رد دادخواست را صادر می‎کند. اگر قرار قبولی دادخواست صادر شود، دادگاه دستور تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به همراه نسخه دوم دادخواست به طرف مقابل و ابلاغ وقت به درخواست‎کننده را صادر می‎کند. هر موقع قرار رد درخواست صادر شود، این قرار به دو طرف ابلاغ می‎شود.

گردآوری: بخش جامعه سرپوش

  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش