شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۴۰۰۰۸۲

انواع اعاده دادرسی و نحوه رسیدگی به دادخواست آن

اعاده دادرسی,قانون اعاده دادرسی,دادخواست اعاده دادرسیبرای اینکه رأی دادگاه‎ها مصون از خطا باشد، اعاده دادرسی پیش‎ بینی شده است
اعاده دادرسی در بین روش های فوق العاده شکایت از آراء از خصوصیت منحصر به فردی برخوردار است. هدف اصلی از دادرسی حفظ حق و اجرای عدالت است و دادرس هم مثل دیگران در معرض خطا و اشتباه قرار دارد. در صورتی که در نتیجه دادرسی حکمی صادر شود که با خطا همراه باشد، تردیدی نیست که باید دوباره مورد رسیدگی قضایی قرار گیرد.

اعاده دادرسی چیست؟

آرایی که به وسیله دادگاه ها صادر میشوند را میتوان به دو گروه کلی احکام و قرارها تقسیم بندی نمود. بر فرض این که احکام صادر شده به وسیله دادگاه ها طبق مقررات قانونی و با رعایت تمامی شرایط شکلی و ماهوی صادر شده باشند، باز هم امکان دارد که محکوم علیه یک دعوا نسبت به آن اعتراض داشته باشد. به همین علت، مقررات قانونی روش های اعتراض به آراء دادگاهها را پیش بینی کرده اند. یکی از این روش ها اعاده دادرسی می باشد. اعاده دادرسی از جمله روش های شکایت از احکام است که راهی برای برگشت به دادگاه صادرکننده حکم قبلی محسوب می شود؛ با این هدف که دادگاه از رأی قطعی سابق خود بازگردد، به دلیل آنکه شاکی ادعا دارد صادر کردن آن رأی از روی اشتباه بوده و به دلایل موجود اجازه نمی دهد که چنین حکمی بماند.

چه افرادی حق تجدید نظر را دارا می باشند؟

برطبق قانون تجدید نظر آراء دادگاه ها، علاوه بر طرفین دعوا، وکیل و یا نمایندگان قانونی آنان هم قادر به نظر خواهی هستند. البته باید توجه داشت که این افراد در یک مهلت قانونی که به وسیله دادگاه تعیین می شود میتوانند برای تجدید نظر از آراء صادره مبادرت نمایند.

دادخواست اعاده دادرسی,اعاده دادرسی,نحوه اعاده دادرسیمرجع صلاحيت‎دار در رسيدگی به درخواست اعاده دادرسی دادگاهیست كه حكم قطعی را صادر کند

انواع اعاده دادرسی

اعاده دادرسی با توجه به نحوه‎ اقامه آن به دو نوع اعاده دادرسی اصلی و اعاده دادرسی طاری تقسیم می شود:

۱. اعاده دادرسی اصلی:

برابر بند الف ماده ۴۳۲ قانون آیین دادرسی مدنی، اگر متقاضی اعاده دادرسی بطور مستقل آنرا تقاضا کند، این درخواست، اعاده دادرسی اصلی محسوب می‎شود. یعنی درصورتی که بدون این که دعوایی در جریان رسیدگی باشد، یکی از دو طرف حکمی که سابقا صادر شده است، درخواستی را بعنوان اعاده دادرسی مطرح کند، این درخواست، اعاده دادرسی اصلی خواهد بود که باید ضمن دادخواست به دادگاه صلاحیت ‎دار تقدیم شود.

۲. اعاده دادرسی طاری:

در مقابل اعاده دادرسی اصلی، اعاده دادرسی طاری قرار دارد که عبارتست از اینکه زمانی که در اثنای دادرسی، حکمی بعنوان دلیل ارائه شود و کسی که حکم یاد شده علیه او ابراز شده، نسبت به آن درخواست اعاده دادرسی کند. در این زمان شخصی که رأی استنادی علیه او است و ادعا می کند که رأی به عنوان مثال بر اساس سند جعلی صادر شده است میتواند با مراجعه به شعبه دادگاه صادرکننده رأی قطعی نسبت به آن درخواست اعاده دادرسی کند.

انواع اعاده دادرسی,جها ت اعاده دادرسی,اعاده دادرسیمهلت درخواست اعاده دادرسی برای اشخاص مقیم ایران ۲۰ روز است

جهات درخواست اعاده دادرسی

برای این که موارد اعاده دادرسی به صورت دقیق مشخص باشد و افراد نتوانند به بهانه های واهی پرونده های مختومه را دوباره به جریان انداخته و دستگاه قضایی را با چالش رو به رو کنند جهات اعاده دادرسی عینا در قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده است. محکوم علیه (فرد محکوم شده) حق دارد تا در صورت وجود یک یا چند تا از این جهات، درخواست اعاده دادرسی کند. جهات اعاده دادرسی عبارتند از:

- موضوع حکم، مورد ادعای خواهان نبوده باشد. مثل این‎که خواسته خواهان تقاضای صدور حکم مبنی بر تخلیه باشد، لکن دادگاه علاوه بر صدور حکم تخلیه، حکم به اجرت‎المثل نیز صادر نماید.

- حکم به میزان بیش از خواسته صادر شده باشد. به طور مثال درخواست کننده اعاده دادرسی خواهان پنج میلیون تومان از خوانده مطالبه کند و دادگاه خوانده را به پرداخت ۱۰ میلیون تومان محکوم کند.

- در صورتی که حکم قطعی دادگاه مخالف باشد با حکم قطعی دیگری که قبلا همان دادگاه در مورد همان دعوا و بین همان اصحاب دعوا صادر کرده بدون این که سبب قانونی موجب این تضاد و مغایرت باشد. این جهت اعاده دادرسی موقوف به ۵ شرط است: وحدت دعوا، وحدت اصحاب دعوا، وحدت دادگاه، معارضۀ دو حکم، قطعی بودن دو حکم.

- طرف مقابل درخواست‎کننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به‎کار برده که در حکم دادگاه مؤثر بوده است. حیله و تقلب می‎تواند مصادیق متعددی داشته باشد. مثل این‎که خواهان کاری کند که شخصی به جز خوانده به‎عنوان خوانده در دادگاه حاضر شود و برخلاف واقع به صحت ادعاهای خواهان اعتراف نماید یا صدور حکم مبتنی بر شهادت کذب، یا مانند تبانی با وکیل طرف مقابل، عدم درج مواردی در نسخه دوم دادخواست اعاده دادرسی، معرفی محل دیگری جهت تحقیق محلی و معاینه محل، باشد.

- حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که بعد از صدور حکم، جعلی بودن آن ها ثابت شده باشد. بعد از صدور حکم، اسناد و مدارکی بدست می‎آید که علت حقانیت درخواست‎کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یاد شده در جریان دادرسی مکتوم بوده و در اختیار متقاضی نبوده است. مثل این‎که صدور حکم قبلی مبتنی بر استعلامی بوده که متعاقباً آن مرجع، موضوع را نادرست دانسته و نسبت به تصحیح آن اقدام کرده است.

اعاده دادرسی,موارد اعاده دادرسی,اعاده دادرسی طاریاعاده دادرسي به استحكام احكام لطمه مي‎زند و اعتبار احكام را سست می‎كند

چگونگی رسیدگی به دادخواست اعاده دادرسی

دادگاه بعد از بررسی دادخواست اعاده دادرسی، موضوع را صورت‎جلسه کرده و به همین وسیله قرار قبول یا رد دادخواست را صادر می‎کند. اگر قرار قبولی دادخواست صادر شود، دادگاه دستور تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به همراه نسخه دوم دادخواست به طرف مقابل و ابلاغ وقت به درخواست‎کننده را صادر می‎کند. هر موقع قرار رد درخواست صادر شود، این قرار به دو طرف ابلاغ می‎شود.

گردآوری: بخش جامعه سرپوش

  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش