دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۱ - ۲۰ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۴۹۸۸
رفاه و آسیب های اجتماعی

 تحلیل یک جامعه‌شناس از اختلافات طایفه‌ای برای کسب منابع طبیعی

خشونت مدیریت نمی‌شود

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,درگيري طايفه‌اي

بيش از يک ماه از آخرين درگيري طايفه‌اي بزرگ در ايران مي‌گذرد؛ دعوايي که آتش آن نزديک به دو سال است در خوزستان شعله‌ور شده و سر خاموشي ندارد. نه اهالي کوتاه مي‌آيند و نه دولتي‌ها به ماجرا ورود کرده‌اند. درگيري دو‌ساله بيش از ۲۰ کشته و صدها زخمي و آواره داشته اما از يک ماه پيش تاکنون درگيري جدي‌ای رخ نداده است. آن‌طور که شاهدان اين اختلاف دو‌ساله مي‌گويند منشأ درگيري‌ها بر سر آب و زمين است؛ بر سر منابع طبیعي و خدادادي که حالا خطر کمبودش خيلي‌ها را به جان هم انداخته. آتش خيلي از دعواهاي طايفه‌اي در ايران را معيشت روشن کرده، خوزستان اما اولين و تنها استان درگير اين مسائل نيست.

 

سالانه تعداد زيادي از ساکنان نواحي ايران بر اثر دعواهاي طايفه‌اي جان خود را از دست مي‌دهند که هيچ‌گونه آمار رسمي ای از آنها منتشر نمي‌شود. به گفته جامعه‌شناسان شرايط اقليمي يکي از عوامل خشونت‌زا در ايران است اما آنچه بيش از هر چيز بايد مورد توجه باشد دخالت و مديريت حاکميت در بروز اختلاف و درگيري‌هاي طايفه‌ای است. سيامک زند‌رضوي، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس، يکي از مهم‌ترين ايرادات در مديريت شرايط اين‌چنيني از سوي نهادهاي حاکميتي را ضعف‌هاي قانون‌گذاري دانسته است. 

 

منشأ اختلافات کجاست؟ 

اخبار دعواهاي طايفه‌اي هر‌از‌چندگاهي تيتر رسانه‌ها مي‌شود. بدون اينکه هرگز کسي به منشأ اصلي اين اختلافات توجه کند برخي مناطق ايران نا‌امن خوانده مي‌شوند و چهره‌اي که از اين مناطق در رسانه‌ها ساخته مي‌شود مورد تأييد بومي‌هاي منطقه نيست. بر سر درگيري‌هاي طايفه‌اي، بسياري از مناطق ايران براي هميشه فرصت جذب گردشگر را از دست مي‌دهند. آن‌طور که يکي از اهالي شهرستان رامهرمز در خوزستان که از سال‌ها پيش در جريان درگيري‌هاي طايفه‌اي اين منطقه قرار دارد به «وقايع‌اتفاقيه» گفته بود: ديگر گردشگر به اين منطقه نمي‌آيد.

 

چرا بيايد وقتي بوميان هم در خطر قرار دارند. قرار بود يک طرح توليد در رامهرمز راه‌اندازي شود اما سرمايه‌گذاران پشيمان شده‌اند و معامله به ‌هم خورده است. آن‌طور که شاهدان درگيري‌هاي طايفه‌ای هم به آن اذعان مي‌کنند بيشتر درگيري‌ها بر سر زمين است و آب. منابع طبيعي کمياب اولين عامل درگيري هستند. قديمي‌ترهاي منطقه معتقدند رقابت بر سر منابع کمياب؛ آب، زمين و مراتع در نتيجه تداوم خشکسالي‌ها فشار اقتصادي مضاعفي را بر مردم محروم اين منطقه وارد کرده و استفاده از مراتع و چراگاه‌ها محدود شده، کاهش بازدهي محصولات کشاورزي و درآمد کشاورزان و عشاير، زمينه‌ساز بي‌هنجاري و ايجاد پرخاش و کدورت در ميان اهالي شده است.

 

موضوع ديگري که درباره دعواهاي طايفه‌اي در مناطق مختلف وجود دارد اين است که اغلب طرف‌هاي دعوا هيچ‌گونه اختلاف قوميتي و مذهبي ندارند. معمولا هر دو طرف از يک مذهب و حتي از يک خانواده هستند اما بهره‌مندي بيشتر از منابع براي معيشت بهتر آنان را وادار کرده تا مناسبات خوني را ناديده بگيرند و روي هم اسلحه بکشند. 

 

خشونت در ايران از کجا مي‌آيد؟ 

هفته گذشته بود که رئيس شوراهاي حل اختلاف خوزستان اعلام کرد که وضعيت آب و هوايي خوزستان مشکلات جسمي و روحي فراواني را براي مردم به وجود آورده که در مناطق سردسير مشاهده نمي‌شود. به گفته او گرماي هوا موجب بالارفتن ارتکاب جرم شده است. گفته‌هاي عبدالعباس زبيدي‌نيا اين باور را تقويت مي‌کند که شرايط اقليمي مي‌تواند در بروز خشونت تأثير داشته باشد. سيامک زند‌رضوي، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس، دراين‌باره به «وقايع‌اتفاقيه» مي‌گويد: درباره اينکه وضعيت اقليمي در خشونت‌هاي طايفه‌اي مؤثر است بايد بگويم که اساسا پاسخ به اين سؤال منفي است.

 

در شهرهايي که معمولا با آب‌وهواي گرم و گردوغبار دست و پنجه نرم مي‌کنند آمارهاي اختلافات طايفه‌اي متفاوت است. به عقيده زند‌رضوي، نمي‌توان يکي عامل را به‌عنوان اصلي‌ترين دليل اختلافات در يک منطقه بيان کرد و از آن مطمئن بود. او مي‌گويد: به عقيده من بهتر است ما ابتدا اين سؤال را از خودمان بپرسيم که در ايران چگونه اقليمي داريم. چرا اقليم ما يا تغييرات آن خشونت‌زا مي‌شود. اقليم ما يک اقليم کوهستاني در کنار دشت‌ها و دشتک‌ها‌ست. ما در اين شرايط با يک اختلاف ارتفاع روبه‌رو هستيم که کمک مي‌کند ساکنان اين مناطق دامپروري همراه با کوچ داشته باشند. عشاير کوچنده ما زندگي‌شان براي چند هزار سال به مراتع متکي بوده است.

 

زند‌رضوي در ادامه مي‌گويد: ساختارهاي ايلي ايران هميشه در طول تاريخ مورد استفاده مقامات دولتي قرار گرفته است. دولت از قوم‌هاي مختلف خواسته تا هميشه يک گروه در مقابل گروه ديگر قرار بگيرد. به گفته زند‌رضوي، اصلاحات اراضي در دهه۴۰ تأثيرات فراواني بر شيوه زيست ايرانيان به‌ويژه در زندگي ايلي داشته است: پس از ملي‌شدن اراضي، ساختارهاي ايلي تضعيف شد. امکان امرار‌معاش بهتر در شهرها ساختار ايلي ما را از مناسبات دامپروري جدا کرد و ساکنان مناطق عشايري از اين پس داخل شهر‌ها مستقر شدند اما سؤال مطرح‌شده دراين‌باره اين است که چگونه ساختار ايلي تضعيف و شهري‌شده ما خشونت‌زا مي‌شود.

 

زند‌رضوي دراين‌باره مي‌گويد: در کل ساختار کشور ما خشونت تقديس مي‌شود. وقتي خشونت براي ساختاري مقدس شود بيشتر از حد معمول از آن استفاده خواهد شد؛ ساختار استفاده از خشونت را به ‌عنوان ابزاري که مي‌تواند راهگشا باشد به شهروندان خود آموزش مي‌دهد. در اين ميان کساني بيشتر از خشونت در روابط خود استفاده مي‌کنند که بيشترين درگيري را بر سر کسب منابع طبیعي دارند. برخي از دستگاه‌هاي دولتي ما هم بر شيوه انتقام تکيه دارند.

 

وقتي که در سلسله‌مراتب اجرايي برخورد و خشونت ارزش و اولويت باشد همين انتظار را بايد در ساختارهاي سلسله‌مراتبي شهري و روستايي داشته باشيم؛ بنابراين بخشي از اين مسئله را بايد در مناسبات موجود حاکميت با شهروندان و شهروندان با يکديگر جست‌وجو کنيم.

 

ضعف در مديريت اختلافات و قانون‌گذاري

درحالي‌که به عقيده بسياري، دعواهاي طايفه‌اي فقط مي‌تواند با وساطت ريش‌سفيدان حل شود بسياري معتقدند حاکميت بايد در سامان‌دادن به اين اختلافات ورود کند. ماه گذشته و در آخرين دعواي طايفه‌ای در خوزستان بود که نماينده ايذه و باغملک گفت در اين منطقه، کار از اين حرف‌ها گذشته و نبايد به حل موضوع با کدخدامنشي اميدي داشت. او با صراحت از دستگاه‌هاي دولتي خواسته بود تا به مسئله ورود پيدا کنند؛ به‌لحاظ تاريخي بيشتر دعواهاي سرزميني ما بر سر منابع کمياب طبيعي بوده است.

 

در روستاها آب و در مناطق عشايري مراتع بودند که دعوا و اختلاف خلق مي‌کردند. اختلافات زماني شدت مي‌گرفت که کساني در يک طايفه سهم بيشتري از منابع طبيعي طلب مي‌کردند. زند‌رضوي اما اين موضوع را تنها عامل افزايش دعواها در ايران و در زمان حال نمي‌داند. او يکي از دلايل ديگر اختلافات در ايران را نبود مديريت درست اختلاف‌ها از سوي نهادهاي حاکميتي مي‌داند. او مي‌گويد: در طول تاريخ بشر انسان به مرور از حقوقي که بر تنبيه متکي بوده به سمت حقوق ترميمي رفته است.

 

جامعه‌شناسان بزرگي اثبات کرده‌اند که استفاده از حقوق ترميمي در جامعه نتايج مثبت بيشتري دارد. اين در حالي است که در کشور ما تأکيد فراواني بر حقوق تنبيهي مي‌شود و به شدت هم از آن دفاع مي‌کنيم. حقوق ترميمي در کلان جامعه ما اصلا اولويت ندارد. به دلايل مختلفي مانند ضعف قانون‌گذاري ما کمتر از حقوق ترميمي استفاده مي‌کنيم اما همين انتقامجو‌بودن اثر خود را در جايي مثل درگيري‌هاي طايفه‌اي مي‌گذارد.

 

زماني که کسي آب را به روي زميني ببندد مردم به خود اين اجازه را مي‌دهند که فرد را تنبيه کنند، اسلحه رو‌يش بکشند يا او را‌ دار بزنند. وقتي در ساختار کلان کشور حقوق تنبيهي به جاي حقوق ترميمي اولويت دارد چطور مي‌توان انتظار داشت شهروندان عادي يا احيانا کساني که ساختارهاي سنتي و عشيره‌اي دارند از حقوق ترميمي استفاده کنند.

 

 

vaghayedaily.ir
  • 16
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش