دوشنبه ۱۲ شهریور ۱۴۰۳
۱۷:۱۷ - ۱۲ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۳۳۷۰
رفاه و آسیب های اجتماعی

هشدار! استرس جامعه را متلاشی نكند

اضطراب و استرس,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

يکي از نيازهاي اساسي در مجموعه نيازهاي بهداشتي و درماني، بهداشت روان است اما قبول اینکه ۸۰ درصد بیماری‌های ما ریشه در روان‌مان دارد، همچنان در میان مردم پذیرفته شده نیست. متاسفانه مردم کمتر به روانشناسان مراجعه می‌کنند و اگر هم مراجعه می‌کنند دیر شده است، در حالی‌که مشاوران و روانشناسان امانتداران اسرار مردم هستند و باید این نگاه در سطح جامعه تغییر پیدا کند که اگر کسی به روانشناس مراجعه کرد، حتما دارای مشکل روانی است. فردی که از سلامت روان بالایی برخوردار است، می‌تواند هیجانات منفی و خشم خود را کنترل کند و در مقابل فردی که سلامت روان پایین دارد، نمی‌تواند هیجانات منفی خود را کنترل کند. مقوله سلامت روان در جهان صنعتی امروز با چالش‌هایی همراه است به‌گونه‌ای كه انسان سردرگم در عصر حاضر در پی یافتن كلید حل بحران‌های روحی و روانی ناشی از زندگی ماشینی است و می‌كوشد تا در پس تمامی تغییر و تحولات فزاینده با دستیابی به آن، یاری‌بخش نسل آینده در راه برخورداری از سلامت روح و روان باشد تا این‌گونه جهانی سالم و سرزنده را به تصویر بكشد.

 

سلامت روان از مهم‌ترین مقوله‌های حوزه بهداشت به‌شمار می‌رود كه توجه به آن در سال‌های اخیر افزایش یافته است و جوامع مختلف می‌كوشند تا شاخص‌های برخورداری از آن را مهیا سازند و این‌گونه كلید دستیابی به پویایی و شكوفایی را به‌دست آورند. باید ضرورت توجه به سلامت روان و درمان اختلالات روانی را به افراد آموزش داد و در این زمینه به فرهنگ‌سازی پرداخت و به آنان گوشزد كرد كه نیاز به وجود روانشناس و روانپزشك همچون نیاز به دیگر پزشكان مهم و حیاتی است، زیرا سلامت روان ارتباطی مستقیم و تنگاتنگ با سلامت جسم دارد. روانشناسان مجموعه عوامل تأثیرگذار در بهداشت روان را شامل اعتقادات و مناسك دینی، روابط مطلوب خانوادگی و اجتماعی، شادی، انگیزش، آرامش، تعادل و كارآمدی می‌دانند كه نبود هر كدام می‌تواند برای فرد مشكلات روحی و روانی فراوانی را به‌دنبال بیاورد.

 

اضطراب و استرس عامل اصلی

یک آسیب‌شناس اجتماعی می‌گوید: بیشتر افراد جامعه دارای باورهای دینی با شدت و ضعف‌های مختلف هستند كه این مهم سبب شده تا در مجموع سلامت به خطر نیفتد. اگر اضطراب و استرس به‌عنوان عامل اصلی اختلال در سلامت روان بیشتر رشد کند آنگاه جامعه‌ به طرف اضطراب و غمگینی پیش می‌رود كه پیامدهای خطرناك و سویی را به وجود می‌آورد. واقعا استرس با روح و روان مردم بازی می‌کند.

 

تهدید سلامت روان با انزوا و درونگرایی

مجید ابهری با اشاره به این موضوع كه گوشه‌گیری، درونگرایی و انزوا در میان افراد از جمله جوانان نشانه‌های تهدید سلامت روان اجتماعی است، گفت: در سال‌های اخیر انزوا، گوشه‌گیری و درونگرایی در افراد جامعه در حال افزایش است به‌طوری‌كه هر فردی در تنهایی خود مشغول انجام‌دادن كاری هستند. این عمل به‌معنای بیگانگی مدنی است، زیرا فردی كه هیچ‌گونه توجهی به اطراف ندارد و متوجه نیست كه در محیط پیرامونش چه می‌گذرد ترجیح خود را بر تنهایی می‌گذارد و نمی‌داند كه به تدریج سلامت روانش به خطر می‌افتد و در سال‌های آینده به افسردگی دچار خواهد شد و اینها همه ناشی از بی‌توجهی به «سلامت روان» است.

 

وی در ادامه معیارهای الهی و آرمانی مانند توكل به خدا را در سبك زندگی ایرانی- اسلامی مهم دانست و افزود: میان سبك زندگی و سلامت روان ارتباط مستقیمی وجود دارد از آنجا كه سبك زندگی اسلامی- ایرانی بر پایه ساده‌زیستی، قناعت و پاك‌نظری استوار است و اینها همگی زیربناهای اصلی سلامت روان هستند، بنابراین سبك زندگی مستقیم با بهداشت و سلامت روان ارتباط داشته و هرچه افراد به زندگی اسلامی- ایرانی نزدیك شوند حفظ و افزایش سلامت روان دسترس‌تر خواهد بود. در این نوع سبك زندگی به علت وجود معیارهایی مانند توكل بر خدا، افراد استرس و اضطراب كمتری دارند و هرگز به‌دنبال رقابت‌های منفی با دیگران نیستند و هر فردی بر رفتار خود و خانواده‌اش نظارت كافی دارد. بنابراین اگر افراد قصد رسیدن به سلامت روان و شادكامی، زندگی آرام و سلامت جسم و روح را دارند، باید به سبك زندگی ایرانی- اسلامی روی آورند.

 

از هر ۴ ایرانی یک‌نفر اختلال روانی دارد

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: تنش‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم بر این مسأله داشته‌اند. ایرج حریرچی اظهار داشت: اختلالات روانی دلایل گوناگونی همچون مسائل ارثی، فیزیولوژی، محیطی، فردی، خانوادگی و شیوه زندگی دارد. وی افزود:سلامت روان بیش از اینکه فردی باشد یک موضوع اجتماعی به‌شمار رفته و جامعه ناسالم از لحاظ سلامت روان دچار بی‌اعتمادی، دشمنی و بدگمانی می‌شود در حالی که جامعه سالم بسیار کارآمد است. حریرچی با بیان اینکه ۲۳.۴درصد از بالغین در ایران دچار یک اختلال روانپزشکی بوده‌اند، گفت: ۲۷.۶درصد این افراد را زنان و ۱۹.۴درصد را مردان تشکیل می‌دهند و به عبارتی از هر ۴نفر بالای ۱۵سال یک‌نفر دچار اختلال روانپزشکی است. وی افزود: احتمال وجود یک اختلال در طول عمر از ۱۸ تا ۳۶درصد متغیر است و شیوع اختلالات روانپزشکی در استان‌های مختلف ایران از ۱۲.۸درصد تا ۳۶.۳درصد متغیر بوده است.

 

مهم‌ترین عامل پیشگیری آموزش است

یک آسیب‌شناس اجتماعی با بیان اینکه پژوهشی دقیق درباره وضعیت بیماری‌های روحی و روانی در ایران در دست نیست، گفت: با توجه به قوی‌بودن نهاد خانواده در ایران و اقبال عمومی مردم به اطلاعات روان‌شناختی، با وضعیتی حاد در بیماری‌های روانی و روحی روبه‌رو نیستیم، اما باید از ابتلا به این بیماری‌ها را پیشگیری کنیم. دکتر هادی معتمد افزود: مهم‌ترین کاری که برای پیشگیری از افزایش آمار ابتلا به بیماری‌های روحی و روانی می‌توان انجام داد «آموزش» است. ما باید علائم افسردگی و این بیماری‌ها را در جاهای ممکن آموزش دهیم. آموزش آشنایی با سلامت روان از مواردی است که باید از مقاطع پایین در مدارس آغاز کنیم. در مدارس دخترانه باید با اشاره به حساسیت روانی و بیولوژیک دختران به آنها آموزش داد و در مدارس پسرانه نیز باید بحث اعتیاد را جدی بگیریم. این آسیب‌شناس گفت: در حال حاضر و با توجه به گرایش مردم به آشنایی با سلامت روان به‌نظر می‌رسد که آگاهی جامعه در سطح پایینی قرار ندارد. استقبال از کتاب‌های مرتبط با روان‌شناسی و توجه به مشاوره و روانشناسان از نشانه‌های این آگاهی است.

 

کسانی که در ظاهر افسرده نیستند

حسن فلاح‌پور، عضو انجمن علمی روان‌پزشکان ایران نیز گفت: براساس آخرین تحقیقات وزارت بهداشت، شیوع اختلالات روان بین افراد ۱۵ تا ۶۵ سال بدون احتساب اختلالات شخصیتی، ۲۴درصد است. وی اظهار کرد: برخلاف تصور عموم، ممکن است کسی در ظاهر افسرده و پریشان به نظر نرسد ولی آن‌طور که باید از زندگی فردی و اجتماعی خود لذت نبرده و حال چندان مساعدی نداشته باشد؛ در واقع این افراد عمیقا خوشحال نیستند، شرایط اجتماعی و اقتصادی پیرامون خود را در خور شأن و مطالباتشان نمی‌بینند و نمی‌توانند لذت برخورداری از یک زندگی آرام را درک کنند. در حالی که همین افراد اگر در سلامت کامل به‌سر می‌بردند، می‌توانستند استعدادهای خود را بروز دهند، مولد باشند، به‌راحتی با شرایط استرس‌زا تطبیق یابند و در فعالیت‌های اجتماعی مشارکت داشته باشند. نمی‌شود دیوار دور سلامت جسمانی بکشیم و سلامت روانی را تاثیرگذار در سلامت جسمانی ندانیم. قرار است برای سلامت جامعه فکر کنیم؛ باید کلیت سلامت را در نظر بگیریم و باید نگاهمان از سلامت جسم به سلامت روان تغییرکند.

 

 

armandaily.ir
  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش