شنا
شنا کردن عبارت است از حرکات منظم دست ها و پاها و بطور کلی بدن که امکان پیشروی موجودات زنده در آب را ممکن می سازد. شنا ورزشی کامل است و فواید بسیار زیادی برای بدن انسان دارد. نوزادان از زمانی که جنین بودند داخل آب قرار داشتند. شنا روشی عالی در بین انواع و اقسام ورزش ها و تمرینات حرکتی است. این ورزش، روشی مناسب و مطلوب برای فعال بودن و سالم بودن می باشد. شنای مستمر و منظم سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند امراض قلبی، بیماری قند نوع دوم و سکته می گردد. این ورزش همچنین باعث افزایش روحیه می گردد.
خواص شنا بدون کمترین تماس های فیزیکی و فرسایشی عاید بدن انسان می شود. برخی فیزیولوژیست ها بر این عقیده هستند که شنا انتخاب کارآمدی برای کسانی است که با محدودیت های فیزیکی و بدنی خاص مواجه هستند. آنها می گویند شنا برای اشخاصی که تمرینات غیر از شنا، برایشان خسته کننده و همراه درد است، برترین گزینه است. شنا ورزشی است که همه بدن را به تحرک وامی دارد. این تمرین ورزشی بدن انسان را انعطاف پذیرتر می کند. در تمرین شنا تمام اعضای بدن در حالت ورزش کردن هستند؛ قلب، ریه ها، عضلات و … این فعالیت های بدنی در حالتی است که به مفاصل فشار بسیار اندکی وارد می گردد.
تاریخچه شنا در ایران
تاریخچه شنا بعنوان یک ورزش، در ایران، بسیار کوتاه است ولی بطور کلی این رشته ی ورزشی به نسبت دیگر رشته ها در ایران، چندان پیشرفتی حاصل نکرده است. در حالیکه به جهت موقعیت جغرافیایی، کشور ایران در شمال و جنوب کشور به دریا متصل است و برای تأکیدات مذهبی، می بایستی این ورزش را مورد توجه قرار می دادند.
در قدیم، مکانهایی شبیه استخر سرپوشیده در حمام ها به نام چال حوض می ساختند. این چال حوض ها، که حداکثر از ۱۰ متر تجاوز نمی کرد، برای شنا و آب بازی بود. در نزدیکی چال حوض ها، سکوهایی به ارتفاع ۲ یا ۳ متر وجود داشت که از بالای آن به داخل آب می پریدند و عملیاتی مثل پشتک و وارو انجام می دادند. روشنایی چال حوض ها از سوراخ کوچکی که در سقف بود، تأمین می شد. در اینگونه آبگیرهای غیر بهداشتی، هیچگونه مقرراتی وجود نداشت و هر کس می توانست پیش از استحمام یا بعد از آن وارد چال حوض شود و به آب بازی و شنا که به معنای واقعی هم شنا نبود بپردازد.
تا سال ۱۳۱۴ در سرتاسر ایران حتی یک استخر شنا هم نبود و صرفا در اردوگاه نظامی اقدسیه تهران یک استخر برای آموزش شنا به دانشجویان دانشکده افسری ساخته بودند. در سال ۱۳۱۴، استخر دیگری در باغ فردوس شمیران احداث شد که به وزارت فرهنگ تعلق داشت. اولین استخری که برای استفاده ورزشکاران و تعلیم اصول جدید شنا به آنها بوجود آمد، در سال ۱۳۱۴در منظریه تهران بود که یک مربی ورزش خارجی به نام «گیبسون» بر آن نظارت می کرد. پایه های ورزش شنای نوین در ایران از همان استخر منظریه گذاشته شد.
لباس شنا
لباس مخصوص شنا یک شلوار کوتاه و چسبیده به بدن است که باید وزن آن بسیار کم باشد و آب را در خود نگه ندارد. بر اساس مقررات بین المللی، شلوار شنا هنگام مسابقات بین المللی و رکوردگیری باید از پارچه ای به رنگ تیره و به صورت یک تکه باشد. در بین تمام رشته های ورزشی شناگران کم ترین و سبکترین پوشاک را دارند.
فواید شنا
شنا یکی از محبوب ترین ورزشها در بین اقشار گوناگون مردم است. شناگر، نه تنها از این طریق حس راحتی و نشاط و شادی می کند بلکه در اثر شنا کردن قابلیتهای جسمانی خود را مثل استقامت دستگاه گردش خون و تنفس، قدرت، سرعت و انعطاف پذیری مفاصل شانه و مچ پا افزایش می دهد.
مضرات شنا
عوارض شنا صرفا برای کسانی است که مبتلا به بیماری خاصی (دیابت کنترل نشده، بیماری صرع، تشنج عضلات، مشکلات ضربان غیرعادی قلب) هستند و در نتیجۀ این بیماری امکان دارد هشیاری خود را از دست بدهند. اصلی ترین آسیب ها به جز غرق شدگی در رابطه با یکسری عوارض مقطعی مثل عفونت گوش، بیماری های شدید گوش و حلق و بینی، سینوزیت، نای و ریه ها، و بعضی بیماری های پوستی وجود دارند. قارچ ها در استخرها وجود دارند، ولی با دوش گرفتن، قبل و پس از ورود به استخر، خوب خشک کردن بدن و باقی نماندن با لباس شنا برای مدت طولانی، میتوان از شر آن ها در امان ماند. زگیل های کف پا، نیز عموماً زمانی بروز می کنند که شما برای تردد در حوالی استخر و زیر دوش رفتن، دمپایی بپا نمی کنید.
انواع شنا
انواع شنا عبارت است از:
۱. شنا قورباغه:
این نوع شنا کم فشارترین شنا برای اکثر افراد است. شنای قورباغه امکان دارد برای افرادی که دچار مشکلات زانو یا پشت هستند، مشکل باشد. آهسته کردن سرعت ضربه زدن و کاهش اسنپ امکان دارد به این افراد کمک کند. حرکات دست و پاهایتان را کنترل کنید. بسیاری از افراد دست هایشان را بیش از حد لازم از بدن دور کنید. بطور ایده آل بدن شما باید به مسیری مارپیچی به سمت بالا و پایین راه بپیماید، به این نحو که سر و تنه شما بالا بیاید و نیمه پایینی بدن آنرا دنبال کند.
۲. شنا کرال پشت:
حرکت کرال پشت در حالتی انجام می شود که پشت شما روی آب قرار دارد. دست ها و پاها را میتوان به همان روش شنای آزاد حرکت داد و حداقل ۵۰۰ کالری در ساعت خواهید سوزاند. در این حرکت شنا باید کاملاً از موقعیت بدنتان درون استخر مطلع شوید زیرا زمانی که از پشت خوابیده اید نمی توانید جلوی خود را ببینید.
۳. شنا استقامت:
طی کردن مسافتهای طولانی در آب را به کمک انواع شناها، شنای استقامت می گویند. این نوع شنا بطور رایج در آبهای آزاد صورت ميگیرد ولی در استخر هم می توان شنای استقامت انجام داد. از انواع شناها که برای پیمودن مسافتهای زیاد بکار می رود شنای پهلو است که خستگی کمتری در پی دارد.
۴. شنا پروانه:
در طی حرکت پروانه دو دست از عقب به طرف هم حرکت می کنند، از بالای آب، رد شده و به جلوی سر رسیده و بعد مجدداً به زیر آب می روند. در این حرکت پاها حرکت دلفینی انجام می دهند. در این نوع شنا ماهیچه های شانه کاملاً درگیر میشوند و حرکتی کاملاً سخت است. به همین علت پیشنهاد می شود افرادی که در شنا تجربه دارند سراغ یادگیری این حرکت بروند و با توجه به اینکه دشوارترین حرکت شنا محسوب می شود، بيش ترین انرژی را می گیرد و شما حدودا ۸۰۰ کالری در ساعت خواهید سوزاند.
۵. شنا آزاد:
شنای آزاد گونه ای از شنا است که توسط فینا (فدراسیون جهانی شنا، شیرجه و واترپلو) تعریف شده و در مسابقات گوناگون جهانی و المپیک اجرا میشود که از سریع ترین سبک های شنا محسوب می شود. منظور از شنای آزاد این است که در مسابقات این شنا، یک شناگر میتواند با هر استیلی که می خواهد شنا کند، مگر در مسابقات مختلط انفرادی یا مختلط تیمی که منظور از شنای آزاد، هر استلیلی غیر از پشت، قورباغه است.
۶. شنا امدادی (کرال سینه):
کرال سینه از سوی دیگر، حرکاتی کاملاً تعریف شده و مشخص دارد. در این نوع شنا، شانه ها باید با آب در یک خط قرار بگیرند و حرکات دست ها و پاها باید با هم انجام شود و یک عمل را انجام دهند. دست ها از سینه دور شده و به دور بدن می گردد و بعد مجدداً به جای اولیه باز می گردد (پاها نیز دقیقا همین عمل را انجام میدهند). اگر با این حرکت یک ساعت شنا کنید، حدود ۷۵۰ کالری خواهید سوزاند.
۷. شنا مختلط:
شنای مختلط ترکیبی از چهار شنا یعنی شنای پروانه، کرال پشت، شنای قورباغه و شنای آزاد است. طرح ایجاد اینگونه شنا به دهه ۱۹۵۰ میلادی بر می گردد که در سال ۱۹۵۴ برگزاری آن الزامی شده است. در مسابقات رسمی و بین المللی ماده های ۱۰۰ در چهار متر مختلط امدادی و ۴۰۰ متر مختلط انفرادی و ۲۰۰ متر مختلط انفرادی رقابت ها برپا می شود.
مکان های شنا
برای افرادی که در شهرها زندگی می کنند، استخر تقریباً تنها انتخاب میتواند باشد ولی سعی کنید استخری را انتخاب کنید که به اندازه کافی بزرگ باشد تا تمامی وقتتان را مشغول دور زدن نباشید. چنانچه برایتان مقدور است که در رودخانه یا دریا شنا کنید، تمرینتان بهتر خواهد شد چون موج ها سبب خواهند شد که مقاومت بدنتان بالاتر برود. فواید دیگری که شنا در رودخانه و دریا دارد این است که شما میتوانید نیمی از زمان تان را شنا کرده و بعد باقی آنرا به دویدن کنار ساحل بگذرانید.
خواص شنا در نوزادان
شنا در نوزادان باعث افزایش هوش، تمرکز حواس، هشیاری و پیشرفت در روابط اجتماعی آینده آنها می شود. شنا تأثیر مثبتی بر روح و روان نوزادان می گذارد. نوزادانی که در ماه های اولیه زندگی یعنی حدود ۶ تا ۱۰ ماهگی شنا می کنند، احساس امنیت و آسایش و آرامش بیشتری دارند. کودکان به دلیل کم بودن جاذبه آب، آزادی عمل بیشتری به دست می آورند.
آموزش شنای کودکان باید تحت نظارت مربی های مخصوص صورت بگیرد. خیلی از بچه ها پیش از آنکه بتوانند راه بروند قادر به شنا کردن هستند. شنا سبب تقویت ماهیچه ها و افزایش حجم ریه می شود. علاوه براین الگوی خواب شبانه کودکانی که شنا می کنند، بسیار منظم می شود. نخستین چیزی که پس از مدتی شنا میتوانید در کودک خود مشاهده کنید، اعتماد به نفس و احساس استقلالی است که در او رشد یافته است. بچه های ۶ تا ۱۰ ماهه، قادر هستند در زیر آب به بازه زمانی ۵ دقیقه شنا کنند و نفس خود را نگه دارند.
گردآوری: بخش ورزش سرپوس
- 26
- 2
روژا
۱۴۰۱/۳/۶ - ۱۳:۱۴
Permalink