به گزارش ایرنا، تیم ملی شمشیربازی ایران در سال های اخیر نتایج قابل قبولی را در میادین مهم بین المللی کسب کرده و حتی در آستانه به دست آوردن مدال المپیک هم بود تا اضلاع مدال آوری ایرانی ها در این بازی های مهم، تبدیل به پنج ضلعی شود.
شاید بتوان گفت درخشش شمشیربازان ایران از بازی های آسیایی ۲۰۱۴ اینچئون شروع شد. جایی که تیم ملی با ترکیب مجتبی عابدینی، محمد رهبری، علی پاکدامن و فرزاد باهرارسباران توانست برای اولین بار مدال نقره این رقابت ها را به دست آورد.
عملکرد چهار ساله تیم ملی شمشیربازی اسلحه سابر این امید را در دل مسئولان ورزش کشور ایجاد کرده که کاروان ایران در جاکارتا می تواند مدالی را از این رشته کسب کند. تیم ملی سابر ایران در حال حاضر در رده چهارم جهان و دوم آسیا قرار دارد و علی پاکدامن نیز بهترین شمشیرباز ایران در رنکینگ جهانی است. او با ۱۲۵ امتیاز در رده نهم قرار دارد.
**قهرمانی آسیا، پیش درآمدی برای جاکارتا
تیم ملی شمشیربازی ایران قبل از آغاز بازی های آسیایی دو رقابت دیگر یعنی قهرمانی آسیا و قهرمانی جهان را پیش رو دارد. تیم ملی در دوره قبل این رقابت ها که به میزبانی هنگ کنگ برگزار شد، ۲ نقره و یک برنز را در اسلحه سابر کسب کرد.
محمد رهبری و علی پاکدامن در انفرادی به ترتیب نقره و برنز گرفتند و در تیمی هم ایران نایب قهرمان شد.
در دوره بیست و دوم رقابت ها که به میزبانی تایلند برگزار می شود، تیم ایران به دنبال کسب مدال طلا است. این مسابقه ها ۲۷ خرداد تا اول تیر در تایلند برگزار می شود.
با توجه به اینکه احتمالا در تایلند تمام رقبای آسیایی ایران حاضر هستند، سابریست های ایران می توانند خود را محک بزنند.
** ایران به دنبال طلسم شکنی در جهان
رقابت های شمشیربازی قهرمانی جهان نیز ۲۸ تیر تا ۵ مرداد در چین برگزار می شود.
به غیر از المپیک، رقابت های قهرمانی جهان دیگر رقابتی است که شمشیربازی ایران موفق به کسب مدال در آن نشده و فدراسیون ایران امیدوار است این بار در چین طلسم شکنی شود. رقابت های قهرمانی جهان مهم ترین مسابقه سالانه این رشته است و مدال آن اهمیت فراوانی دارد.
در سال ۲۰۱۷ که رقابت های قهرمانی جهان در آلمان برگزار شد، ایران در آستانه کسب مدال بود. علی پاکدامن تنها سابریست ایران بود که به جمع هشت نفر برتر رقابت ها راه یافت اما برابر «وینسنت آنسنت» فرانسوی شکست خورد و در یک قدمی مدال متوقف شد.
در بخش تیمی هم ایران با شکست برابر مجارستان که در نهایت نایب قهرمان شد، به جایگاهی بهتر از پنجمی رقابت ها نرسید.
با توجه به شرایط تیم ملی این انتظار می رود که چین محلی برای کسب اولین مدال تاریخ شمشیربازی ایران در این رقابت ها فراهم شود.
** جاکارتا چه رنگی می شود؟
اهمیت مدال در بازی های آسیایی نه فقط برای فدراسیون، بلکه برای کاروان ایران وجود دارد. کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش تاکید فراوانی روی مدال آوری این بازی ها دارند.
در سال های اخیر قدرت شمشیربازی ایران در اسلحه سابر بیشتر شده و ایران در میادین بین المللی حرف های زیادی برای گفتن دارد. اما آنچه که نباید فراموش کرد این است که تمام کشورها برای به دست آوردن مدال این بازی ها سرمایه گذاری می کنند. به صرف مدال ها و رنکینگ شمشیربازان نمی توان از همین الان گفت که مدال برای ایران به دست آمده است.
در دوره های گذشته این بازی ها شاهد این بودیم که نفرات و تیم هایی که شانس زیادی برای مدال آوری داشتند، بر خلاف انتظارها شکست خوردند. برای کسب یک مدال آن هم در رقابت های مهمی به مانند بازی های آسیایی نیاز به کار و تلاش زیادی است چرا که هیچ یک از حریفان به راحتی میدان را خالی نمی کنند.
** کمبودها بهانه ای برای شکست نیست
یکی از مسائلی که در تیم ملی شمشیربازی ایران به خصوص در اسلحه سابر که در جهان قدرتمند است به چشم می خورد، این است که ورزشکاران آن به دور از حاشیه و با اتحاد مثال زدنی به راه خود ادامه می دهند.
این در حالی است که از لحاظ امکانات و شرایط آن ها را نمی توان با دیگر شمشیربازان جهان مقایسه کرد.
شمشیربازی با وجود اینکه جزو رشته های پرمدال در المپیک محسوب می شود اما هنوز در ایران سالنی برای ورزشکاران آن وجود ندارد و این یکی از مهم ترین مشکلات موجود است. در بحث بودجه نیز کم و کاستی هایی وجود دارد. بودجه حدود ۲ میلیارد برای رشته ای که اعزام های فراوانی در سال دارد، به نظر کافی نمی رسد؛ هر چند که فدراسیون ها این وظیفه را دارند که برای خود درآمدزایی داشته باشند، کاری که فدراسیون کشتی به خوبی انجام می دهد.
با این حال باید این نکته را مورد توجه قرار داد که ورزش جهان حرفه ای است و برای کسب مدال باید امکانات حرفه ای داشت. اتفاقی که در شمشیربازی ایران به اندازه کافی رخ نداده است.
شمشیربازی ایران نیروی انسانی خوبی دارد اما همیشه نمی توان با اتکا به آن ها جلو رفت. برای موفقیت باید یک سری امکانات را هم در اختیار داشت. بسیاری از شمشیربازان ایران می گویند نمایندگان کشورهای دیگر باور نمی کنند که ما با این امکانات چنین نتایجی را کسب می کنیم. صحبتی که به نظر درست می آید.
یکی از علل موفقیت سابریست های ایران با وجود این مشکلات همدلی میان آن هاست. پیمان فخری مربی تیم ملی در سال های اخیر توانسته رقابت و رفاقت خوبی را در تیم ایجاد کند تا شاگردانش بی توجه و بدون آوردن بهانه به راه خود ادامه بدهند. او با رد پیشنهاد کشورهای بزرگ برای مربیگری، نشان داد که تا چه اندازه تیم ملی برای او اهمیت دارد.
همه این را قبول دارند که بدون امکانات و توجه مسئولان نمی توان پیش رفت اما شاید گاهی این کمبود امکانات بهانه ای برای شکست ها می شود. همه امیدوارند شمشیربازان یک دست و همدل ایرانی بتوانند روند موفقیت خود را ادامه بدهند و در مسابقه های پیش رو به نتایج درخور و شایسته برسند که از این پس ورزش ایران فقط منتظر مدال آوری رشته های خاص در میادین بین المللی نباشد و روی شمشیربازان هم حساب ویژه بازکنند.
علی پاکدامن بهترین شمشیرباز ایران در رنکینگ جهانی درباره شرایط تیم ملی به خبرنگار ایرنا می گوید: ما اردوهای خوبی را پشت سر گذاشتیم و ملی پوشان قبل از بازی های آسیایی در رقابت های قهرمانی آسیا و قهرمانی جهان به مصاف حریفان خود می روند. بازی های آسیایی مهم ترین فستیوال ورزشی در آسیاست. در حال حاضر برای همه ورزشکاران، روسای فدراسیون ها و وزارت ورزش این بازی ها اهمیت دارد و همه می خواهند صاحب بهترین مدال شوند. شمشیربازی هم از این قاعده مستثنی نیست.
او درباره موفقیت های تیم ملی شمشیربازی در سال های اخیر گفت: عامل اصلی این موفقیت ها و دوستی که در تیم وجود دارد، پیمان فخری مربی تیم ملی است. او از ابتدا خواست تیم را بسازد. من مطمئن هستم تیم ملی سابر ایران از این هم بهتر می شود.
پاکدامن ادامه داد: هدف همه بچه ها این است که خوب و قوی شوند و در جهان بیش از این پیشرفت کنیم. واقعا با اتحاد و همدلی می توانیم به آن چه که می خواهیم برسیم. در این میان اما ما مشکل سالن داریم و مکان های موجود واقع در حد نام شمشیربازی ایران نیست.
- 19
- 6