یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۳۶ - ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۶۶۳۴
اشتغال و تعاون

بحران بیکاری تحصیلکرده‌ها

بحران بیکاری تحصیلکرده‌ها,اخبار اشتغال و تعاون,خبرهای اشتغال و تعاون,اشتغال و تعاون

اخیرا شاهد اعلام نتایج کنکور بودیم که این خود می‌تواند در آینده نه‌چندان دور به‌معنی افزایش بیکاران فارغ‌التحصیل باشد، چراکه طی چندسال گذشته بنا به دلایل مختلف مانند عدم‌آمایش رشته‌های تحصیلی، بازار کار با افزایش آمار فارغ‌التحصیلان بیکار مواجه شده؛ اتفاقی که به‌یقین تبعات منفی گسترده‌ای را از نظر اجتماعی و اقتصادی به‌دنبال خواهد داشت.

گفتني است که تب بالاي مدرک‌گرايي در جامعه خود عامل افزايش آمار فارغ‌التحصيلان بيکار به حساب مي‌آيد، چراکه امروزه بسياري از افراد واجد شرايط ورود به دانشگاه‌ها و همچنين خانواده‌هاي آنها تنها تمايل دارند که در رشته‌هاي خاص مانند مهندسي و پزشکي به تحصيل مشغول شوند، اين در حالي است که بازار اشتغال اين دو رشته پرطرفدار به حد کافي اشباع شده است. بنابراين حجم بالاي متقاضيان ورود به اين رشته‌ها خود مي‌تواند نقش تاثيرگذاري در افزايش آمار بيکاري و يا اشتغال افراد در رشته‌هاي غيرمرتبط داشته باشد؛ اتفاقي که مي‌تواند زمينه‌ساز کاهش راندمان کاري و يا بي‌انگيزگي شغلي شود.

معضل عدم‌آمايش رشته‌هاي تحصيلي

يک کارشناس حوزه اشتغال در خصوص افزايش آمار فارغ‌التحصيلان بيکار مي‌گويد: متاسفانه امروزه آمايشي درباره رشته‌هاي دانشگاهي و نياز بازار وجود ندارد که اين خود نقش تاثيرگذاري در افزايش آمار فارغ‌التحصيلان بيکار دارد. محمد عنبري در گفت‌و‌گو با «آرمان ملي» و با اشاره به مطلب فوق بيان کرد: براساس آمار موجود امروزه در تربيت مهندس پنجمين کشور دنيا هستيم که اين خود نشان از آمار بالاي فارغ‌التحصيلان رشته‌هاي مهندسي دارد. وي در ادامه افزود: افزايش بي‌سابقه آمار فارغ‌التحصيلان در رشته‌هاي مهندسي مي‌تواند نشان از رونق صنعت داشته باشد و يا اينکه به هيچ‌عنوان درباره نياز بازار و رشته‌هاي تحصيلي نينديشيده‌ايم و تنها در حال تربيت مهندس هستيم که اين خود آثار منفي بسياري را نيز به‌دنبال خواهد داشت. عنبري در پاسخ به اين پرسش مبني‌بر اينکه کم‌سوادبودن برخي فارغ‌التحصيلان چه تاثيري بر کاهش اشتغال آنها دارد، مي‌گويد: امروزه ميزان تحصيلات و يادگيري دانشجويان داخل کشور به‌طور تقريبي با دانشجويان کشورهاي ديگر برابري دارد و حتي در برخي از موارد در مقايسه با برخي کشورها نيز برتري دارد، به‌عنوان مثال دانشجوي رشته مکانيک در دانشگاه تهران مباحثي را فرامي‌گيرد که در دانشگاه ام‌آي‌تي آموزش داده مي‌شود، شايد تنها کار‌هاي آزمايشي مقداري کمتر از دانشگاه‌هاي خارجي باشد.

ضرورت نيازسنجي درباره رشته‌هاي تحصيلي

عنبري ادامه داد: افزايش آمار فارغ‌التحصيلان بيکار بيشتر ناشي از سياست‌هاي آموزشي و همچنين ديدگاه‌هاي موجود در جامعه است. وي در ادامه تصريح کرد: به‌طور کلي خوب است که درِ دانشگاه‌ها روي مردم گشوده باشد که در هر رشته‌اي که تمايل داشتند بتوانند مشغول به تحصيل شوند. ما نبايد افراد را مجبور کنيم که در رشته‌هاي خاص مشغول به تحصيل شوند. عنبري مي‌گويد: بايد اين نيازسنجي وجود داشته باشد که چه رشته‌هايي امروزه نياز بازار است تا به نسبت آن ميزان ظرفيت رشته‌هاي مورد نظر نيز افزايش يابد تا شايد از اين طريق اشتغال فارغ‌التحصيلان با چالش کمتري مواجه شود.

لزوم آمايش آموزش عالي

وي در ادامه افزود: آمايش آموزش عالي بايد لحاظ شود؛ بدان معنا که يک استان چه ظرفيت‌ها و چه نيازهايي دارد و متناسب با آن اقدام به افزايش ميزان پذيرش رشته‌هاي تحصيلي مرتبط کند؛ اتفاقي که امروزه در بسياري کشورهاي پيشرفته رخ مي‌دهد.

ايجاد انحصار در بازار کار

اين کارشناس حوزه اشتغال اظهارداشت: در برخي موارد نه‌تنها آمايش تحصيلي را نداشته‌ايم، بلکه انحصار و گلوگاه نيز ايجاد کرده‌ايم، به‌گونه‌اي که حتي نگذاشته‌ايم در جايي که نياز است يک‌نفر مشغول به کار شود، فعاليت نمايد. به عبارت بهتر امروزه در مشاغلي که حتي نياز به فارغ‌التحصيلي از دانشگاه‌ها نيز ندارد انحصار ايجاد شده و جواز کسب به هر فردي داده نمي‌شود که اين خود نيز عامل ديگري در افزايش آمار بيکاري دارد‌. هرچند اين مهم خلاف اصل ۴۴ قانون اساسي است، چراکه در حال حاضر مجوز توسط صنف به فرد داده مي‌شود که اين خود عاملي براي کاهش واگذاري جواز کسب است. به عبارت بهتر هيچ‌صنفي نمي‌خواهد فعاليت در آن زياد شود. شما هرجا ديديد که مجوز يک شغل در حال خريد‌وفروش است آنجا به معني واقعي انحصار ايجاد شده که اين خود مي‌تواند باعث عدم جذب نيروي کار فعال و کارآزموده شود. عنبري مي‌گويد: در شغل‌هايي مانند دندانپزشکي، وکالت، سردفتري و پزشکي يک‌ميليون و ۱۰۰هزار شغل وجود دارد؛ مشاغلي که از ميزان درآمد به نسبت بالايي نيز برخوردار هستند اما در مقابل اجازه فعاليت به همه فارغ‌التحصيلان اين رشته‌ها داده نمي‌شود؛ در مقابل مي‌گويند مثلا مهندس برق تربيت کنيد، هرچند متاسفانه شاهد افزايش آمار مهندسان برق بيکار در کشور هستيم، نياز بازار به فارغ‌التحصيلان اين رشته محدود است.

جاي خالي برنامه‌ريزي‌هاي اصولي

وي ادامه داد: در مقابل متاسفانه فارغ‌التحصيلان در يک‌سري رشته‌هاي کاربردي تربيت نمي‌شوند، به‌عنوان مثال تکنسين‌هاي رشته‌هاي پرکاربرد. امروزه متاسفانه برخي القائات اين ذهنيت را نيز ساخته که بيشتر افراد تمايل دارند تنها در رشته‌هاي مطرح مانند پزشکي يا مهندسي مشغول به تحصيل شوند، اين در حالي است که رشته‌هايي مانند مکانيک تقاضاي چنداني ندارند و در بازار متقاضي چنداني براي آن نيست؛ اتفاقي که تا به امروز نه‌تنها در مورد آن اطلاع‌رساني کافي نشده، بلکه برنامه‌ريزي‌هاي کافي نيز در اين خصوص صورت نگرفته که اين خود باعث عدم ايجاد توازن در رشته‌هاي دانشگاهي شده است.

حذف ذي‌نفعان از تصميم‌گيري

عنبري در پايان خاطرنشان کرد: تا زماني که انحصار‌ها شکسته نشود و همچنين از دست ذي‌نفعان خارج نشود وضعيت اشتغال فارغ‌التحصيلان به‌سامان نخواهد رسيد. ما امروز با معضل بزرگ اشتغال فارغ‌التحصيلان مواجه هستيم؛ موضوعي که اگر سريع و به‌موقع حل نشود، آسيب‌هاي اجتماعي بسياري به‌دنبال خواهد داشت.

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش