به گزارش خبرآنلاین، حجتالله ایوبی از تابستان سال ۹۲ به عنوان رئیس سازمان سینمایی انتخاب شد و تا اسفند ماه سال گذشته نیز بر این مسند تکیه زده بود. استقلال بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر در زمان ایوبی اتفاق افتاد و سومین دوره از این جشنواره در حالی در حال برگزاری است که ایوبی تنها به عنوان داور یکی از بخشهای جشنواره (بخش بینالمذاهب) در آن حضور دارد. او از این اتفاق خرسند به نظر میرسد و میگوید امسال میتواند بدون دغدغه در جشنواره حضور داشته باشد. گفتگوی خبرآنلاین با حجتالله ایوبی را در ادامه میخوانید.
حضور شما در جشنواره جهانی امسال با دورههای گذشته تفاوت دارد از این جهت که به جای رئیس سازمان سینمایی، تنها به عنوان داور در یکی از بخشها حضور دارید. برایمان از این تجربه بگویید؟
طبیعتا آرزو میکنم که جشنواره موفق شود ولی دیگر آن نگرانیها، اضطرابها و استرسهای سالهای قبل روی دوش من نیست و با خیال راحت میروم مینشینم و فیلم میبینم و کیف میکنم.
دلگیر نیستید از اینکه در این دوره از جشنوارهای که در دوران مدیریت شما بر سازمان سینمایی این شکل و شمایل مستقل را به خودش گرفت، شما مسئولیتی در سازمان سینمایی ندارید؟
واقعا نه، روزی که من به سینما آمدم هیچ وقت این عرصه هنری را به عنوان یک پست نگاه نکردم که حالا بخواهم به این فکر کنم که این پست را دارم یا ندارم. من روزی که به سینما آمدم به این خاطر بود که احساس کردم دلم میخواهد مثل همه کسانی که فکر میکنند تجربهای حالا درست یا غلط یا اندوخته و توانی دارند، برای مردم و کشورم کاری بکنم. آن روزها که به حوزه فرهنگ آمدم احساس کردم یکی از جاهایی که میشود کاری کرد و عمر و جوانی را برای آن گذاشت و بعد پشیمان نشد، سینماست. از طرف دیگر سینما هم از آن حوزههایی است که دوره عمر مدیرانش همیشه کوتاه بوده، آن هم به دلیل همه مسائل، مشکلات، حساسیتها و گرفتاریها و حاشیههایی که همیشه وجود دارد. حالا که دیگر ضرورتی نبود من آن مسئولیت سنگین را به دوش بکشم، قطعا دلیلی ندارد که ناراحت یا دلگیر باشم از اینکه دیگر آن سختیها را نمیکشم. از طرف دیگر وقتی رونق سینما را میبینم، حتی حالا که در آن پست نیستم، بسیار خوشحالم. اینک که از دور نگاه میکنم و متوجه میشوم دوستان سینما، مطبوعات و رسانهها همه مثبت هستند و از آن دوران خاطرات بد ندارند، باعث خوشحالیام است.
از تفاوت جشنواره جهانی امسال برایمان بگویید، این تفاوت برای خودتان این است که امسال به عنوان داور بخش بینالمذاهب حضور دارید. داوری این بخش چه ویژگیهایی دارد؟
من خودم از سالهای قبل هر وقت که در برنامهها و جشنوارههای بینالمللی خارج از ایران شرکت میکردم به ویژه در حوزههای سینما، تئاتر و تجسمی همیشه از برگزاری حرفهای و نظمی که در برگزاری جشنواره داشتند غبطه میخوردم و آرزو میکردم میشود یک روزی ما هم در کشورمان جشنوارهها، برنامهها و همایشهایمان را با همین دقت و نظم حرفهای برگزار کنیم. واقعا الان که من خودم هم به عنوان یک مهمان با دیگر مهمانهای خارجی فیلم میبینم خدا را شکر میکنم چون دیگر دلیلی ندارد حسرت جشنوارههای دیگر را بخوریم.
به نظرم جشنواره امسال یک جشنواره کاملا حرفهای است. رفتار مدیران و دستاندرکاران و تیم برگزارکننده کاملا درست و حرفهای است. من احساس میکنم همه چیز سر جایش و به اندازه است. این جشنواره مثل جشنوارههای پولدار کشورهای عربی نیست که هیچ محتوایی ندارند و فقط میخواهند با پذیراییهای رنگارنگ و پول خرج کردن بگویند ما جشنوارههای خوبی برگزار کردیم. من دیدم حتی گاهی جشنوارههای کشورهای اروپایی، آسیای جنوب شرقی هزینههای خیلی سنگین کردند ولی هیچ کس با کسانی که به آن جشنواره دعوت شدهاند، کاری ندارد. جشنواره چین آخرین جشنوارهای بود که من به همراه آقای میرکریمی به آنجا رفته بودیم اما هیچ کس با ما کاری نداشت، اما در جشنواره جهانی کشورمان هر مهمانی که آمده نهایت استفاده از وقتش صورت میگیرد. یا در دارالفنون برنامه دارد، یا ورکشاپ دارد، ملاقاتهای مختلف با تهیهکننده، کارگردانها دارد و .... نکته حائز اهمیت دیگر در این جشنواره این است که شما اصلا ولخرجی و ریخت و پاش نمیبینید.
دو دوره از جشنواره جهانی فیلم فجر در زمان ریاست شما بر سازمان سینمایی برگزار شد، نتیجهای که الان میبینیم فارغ از خوب یا بد بودنش چقدر ثمره تلاشهای شما و همکارانتان در آن دوره است؟
ما همیشه حتی از روی تعارف دبیر جشنواره بعدی را در همان دوره انتخاب و معرفی میکنیم اما خیلی از آنها میروند تا سه چهار ماه آخر و تازه کار را شروع میکنند. اما دبیر این جشنواره و تیماش واقعا از فردای اتمام جشنواره سال گذشته کارشان را شروع کردند و جلسات ما شروع شد. میشود گفت قبل از اینکه مسئولیت من در وزارت ارشاد تمام شود همه چیز این جشنواره هم تمام شده بود. نمیخواهم بگویم جشنواره هیچ نقصی ندارد، به هر حال هر کاری کاستیهایی دارد اما حرکت خوبی شروع شده است.
از جزئیات داوری بخش بینالمذاهب و فیلمهایی که در این بخش حضور دارند هم برایمان بگویید؟
همانطور که میدانید امسال ما در انتخاب فیلمها دخالتی نداشتیم و خود دبیر جشنواره این مسئولیت را پذیرفت البته مشاورینی هم در این زمینه داشتند و گهگاهی با هم نیز صحبتهایی می کردیم. تا الان که ما حدود ۱۰ فیلم را دیدیم واقعا انتخابهای خوبی داشتند. تمام فیلمهایی که ما تا به الان دیدیم و در بخش بینالمذاهب هستند نسبتی مرتبط با این بخش دارند و در میانشان چند فیلم خیلی خوب هم بود.
یکی از انتقادهایی که به جشنواره جهانی فیلم فجر میشود کیفیت ساختار و محتوایی فیلمهایی است که در بخشهای مختلف حضور دارند. در بخشی که شما داوریاش را بر عهده دارید کیفیت فیلمها به چه صورت است؟
من فیلمهای بخشهای دیگر را ندیدهام اما فیلمهای بخش خودمان فیلمهای خوبی بودند. روز سوم جشنواره فیلمی از کشور قزاقستان دیدیم که اولین نمایشاش بود و خیلی هم فیلم خوبی بود. یک فیلم بسیار خوب از چین دیدیم که درجه یک بود که موضوعش درباره مسلمانها در چین بود. یک فیلم دیگر از لهستان آمده بود که جزو فیلمهای درجه یک لهستان بوده و کارگردان و بازیگرانی برجستهای هم دارد. اما شنیدم در بخشهای دیگر هم فیلمهای خوب زیاد است. من این را از قول داوران و مهمانانی که از کشورهای دیگر در این جشنواره شرکت میکنند میگویم و البته خودم هم همین نظر را دارم.
این جشنواره در منطقه بی رقیب است، جشنواره دبی که تعطیل شد، ترکیه جشنوارهای دارد که الان با وضعی که کشور پیدا کرده عملا رونقی ندارد و در منطقه ما هیچ جشنوارهای در قد و قواره این جشنواره نداریم. ضمن اینکه این نکته را در نظر داشته باشید درست است که ما میگوییم سی و پنجمین جشنواره جهانی اما در واقع سه سال است که این جشنواره با این شکل و به صورت مستقل در حال برگزاری است. با توجه به تجربه دو سال به نظرم گامهای بسیار بلندی در این زمینه برداشته شده است. در کشور ما جای یک جشنواره حرفهای خالی بود که جشنواره جهانی خوشبختانه این خلا را پر کرده است. ناگفته نماند که نام ایران، نام سینما و بزرگان سینمای ایران همه پشتوانه این جشنواره و از دلایل موفقیت آن است.
کنارهگیری شما از سمتتان در سازمان سینمایی با حواشی و حرف و حدیثهای زیادی اتفاق افتاد. صحبتهایی مبنی بر استعفای شما شنیده شد که از سوی خودتان تکذیب شد و ماجراهای دیگر. از رفتنتان از سازمان سینمایی برایمان بگویید؟
به نظرم بهتر است دیروز را بگذاریم کنار و درباره فردا صحبت کنیم.
فکر میکنید با حضور محمدمهدی حیدریان در سازمان سینمایی اتفاقها در حوزه سینما و همین جشنواره چقدر مثبت و رو به جلو پیش برود؟
ما بارها با هم صحبت کردیم و میدانم که ایشان نگاه خیلی مثبتی به این جشنواره دارند و این اتفاق را اتفاق خوبی میبینند.
- 17
- 5