نیوشا ضیغمى، بازیگر نام آشنای سینما، این روزها با دو فیلم سینمایى کاملا تجارى «ثبت با سند برابر است» و «دختر عمو، پسرعمو» در پرده سینماهاحضور پیدا کرده است. وی در این سال ها بیشتر در آثار کمدى و تجارى سینما خود را محک زده است.
با این بازیگر که فیلم سینمایى «دریا، ماهى و پرنده» را هم در گروه «هنر و تجربه» در اکران دارد گفتگو کردیم که در ادامه می خوانید.
فیلم «دختر عمو، پسرعمو» چه مولفه و ویژگی هایی داشت که بازی در آن را پذیرفتید؟
«طلاق» در جامعه کنونى به نسبت گذشته بسیار رایج شده و در قامت یک معضل خودش را نشان مى دهد. متاسفانه بسیارى از طلاق ها و جدایى زوجین از یکدیگر با موارد سطحى اتفاق مى افتد. فیلمنامه «دختر عمو، پسر عمو» با زبان طنز به همین مباحث مى پردازد و از این حیث برایم جذابیت لازم براى نقش آفرینى را داشت.
حضور نیوشا ضیغمى در دو فیلم کمدى سینمایى «ثبت با سند برابر است» و «دختر عمو، پسر عمو» و اکران همزمان این دو اثر با یکدیگر سبب شده چشمان مخاطب به تماشای حضور ضیغمى در آثار کمدى عادت کند، آیا این رویه را براى ادامه فعالیت خود انتخاب کردید یا نقش آفرینی در ژانرهای دیگر هم می تواند دغدغه و هدف شما باشد؟
نزدیک ١٥ سال است در تلویزیون و سینما مقابل دوربین ظاهر مى شوم. در کارنامه کارى من تجربه بازى در آثار جدى و کمدى دیده مى شود. ولى در شرایط کنونى اجتماع کمدى هاى «ثبت با سند برابر است» و «دخترعمو، پسرعمو» جزو کمدى هاى شریف و موقعیتی هستند که براى خنده مخاطب دستاویز به هر مسئله اى نمى شوند. در شرایط فعلى مردم به دیدن فیلم هاى کمدى بیشتر تمایل نشان مى دهند و سینما را با مفهوم سرگرمى دنبال مى کنند. در دو فیلم «ثبت با سند برابر است» و «دختر عمو، پسر عمو» حرفى هم زده شد. حالا شاید حرف بزرگى زده نشده ولى قرار نبوده به صرف خنده مخاطب را به سالن سینما بیاوریم.
نشانه هاى کمدى سخیف و مبتذل از نگاه نیوشا ضیغمى چگونه تعریف مىشود؟
بسیارى از فیلمسازان و نویسندگان مطرح سینماى جهان مهمترین حرف هاى خود را در قالب فیلمنامه هاى کمدى بیان مى کنند. کمدى صرفا مختص به دریافت خنده از مخاطب نیست. کمدى به آن معنا که پیامى هم در آن نهفته است، کاربرد دارد. فیلم هاى که در مقطعى جایگزین آثار کمدى سینماى ایران شدند فیلمنامه و محتوا خاصى ندارند و حتى از ساختار اصولى موضوع داستان هم بى نصیب هستند. فقط با جذب بازیگر و انجام هرگونه حرکت شنیع دیده شدند. ولى این سینماى کمدى نیست و بیشتر هجو است، اصلا استفاده از واژه ابتذال براى این فیلم ها مناسب سینماى ایران نیست و برخى از دیالوگ ها و حرکت بازیگران این آثار واقعا در شان سینماى ایران نیست. من این آثار را در زمره آثار کمدى تعریف نمى کنم. به طور کلى سینماى بى محتوایى است که شاید مخاطب عام هم که به تماشاى این فیلم ها مى رود پس از پایان فیلم و خروج از سالن حال خوشایندى نداشته باشد و صرفا به دلیل حضور بازیگرانى که ذهن آنها را با خود همراه کرده به تماشاى آن فیلم نشستند
شما در طول این سال ها کم کار شدید، زندگی مشترک چقدر در رخداد این اتفاق برای شما دخیل بوده است؟
کارنامه بازیگرى من مشخص است. در این سال ها به طور میانگین هر سال ٢ الى ٣ فیلم بازى کردم و از یک مقطعى به بعد حضور دائمى بازیگر مقابل دوربین ها باعث دلسردى مخاطب از بازیگر مى شود. بیشتر تلاش مى کنم انتخاب هاى معقول کنم و در میان پیشنهادات ترکیب انتخاب فیلم ها را طورى کنار هم مى گذارم که هم فیلمى با مشخصات گیشه در آن حضور داشته باشد و هم فیلمى بازی کنم که با نگاه کلاسیک و هنرى بیشترى درآمیخته شده باشد. خیلى هم تمایل ندارم همیشه مشغول باشم و بازى کنم اما به عنوان بازیگر فکر مى کنم فیلمنامه خوب مى تواند بازیگر را براى بازى در فیلم مجاب کند و براى خودم هم قانون تعیین نکردم که حتما باید سالیانه یک تعداد فیلم بازى کنم در مجموع نمى خواهم صحبت هاى کلیشه اى کنم ولى دوست دارم در فیلمى به ایفاى نقش بپردازم که احترام به سلیقه مخاطب هم در آن لحاظ شده باشد.
متاسفانه روالی که در طول این چند سال اخیر در جشنواره فیلم فجر شاهد هستیم این است که تعداد ثابتی از بازیگران در فیلم ها حضور دارند و در این زمینه هیچ تنوعی دیده نمیشود ارزیابى خودتان از این موضوع چیست باند و دوست بازی نقشی در این جریان دارد؟
١٤سال از حضور من در سینما گذشته است از جمله بازیگرانى نبودم که اعلام کنم مثلا در این سال من فیلمى بازى نکردم و بیکار بودم یا خانه نشین شدم. این اتفاقات به صورت مقطعى در سینما رخ مى دهد ولى ماندگار نیست. اعتقاد دارم عدم ریسک پذیرى فیلمسازان و انتخاب عوامل سرتاسر کپى از فیلمى که موفق بوده یا اتخاذ فرمولى که در جشنواره فجر مثلا جواب مى دهد را مى توانم از دلایل این اتفاق عنوان کنم. در صورتى که معتقدم کاملا اشتباه است، تمام بازیگران در هر سن و شرایط فیزیکى با انتخاب عوامل درست و فیلمنامه خوب قادر خواهند بود توانایى هاى خود را نشان بدهند، اینگونه نیست که بازیگر آثار تجارى صرفا در این ژانر مورد توجه قرار بگیرد و بازیگر فیلم هاى هنرى در ژانر خودش، ادامه این رویه مطمئنا سبب خستگى مخاطب از دیدن بازیگر در نقش هاى تکرارى مى شود و ناخودآگاه آن بازیگر را هم به سمت تکرار مى برد. در هر دهه اى سینماى ایران یک شرایطى را تجربه کرده است. بازیگرى که بیش از یک دهه مقابل دوربین بوده است یعنى از جمله بازیگران ماندگار سینما محسوب مى شود که حضور خودش را در سینما تثبیت کرده و وقتى فیلمسازان و تهیه کنندگان متوجه مى شوند که این آثار بازخورد ندارد این شرایط تغییر خواهد کرد. یک بخش مهم سینما مخاطب سینما هستند و این سیستم انتخاب هاى تکرارى نمى تواند با دوام باشد.
به نظر شما جشنواره فیلم فجر از جایگاهی برخوردار هست که مخاطب ایرانی با فهمیدن اینکه یک فیلم سیمرغ گرفته به تنهایی تمایل به تماشای این فیلم داشته باشد و آیا شما مانند برخی به این موضوع قائل هستید که جشنواره فیلم فجر از نگاه دولتى استفاده مى کند یا جوایزی از پیش تعیین شده و سفارشی دارد؟
بالاخره چه بخواهیم و چه نخواهیم جشنواره فیلم فجر مهمترین فستیوال سینمایى و هنرى کشورمان است. در ادوار گذشته جشنواره فیلم فجر دیدیم که نگاه هاى انتخاب آثار مبتنى بر سلیقه هاى مدیریتى بوده است، اى کاش که اینگونه نباشد. البته تمام فستیوال هاى دنیا رویکرد مشخصى دارند و از یک چارچوب خاص تکرارى دارد. اما اعتقاد دارم اگر مدیران جشنواره فیلم فجر یک مقدار واقعى تر از رابطه ها و اسم و رسم افراد عمل کنند و به جوانان میدان بدهند، جشنواره فیلم فجر جذاب تر مى شود چون از الان وقوع یک سرى اتفاقات کاملا قابل پیش بینى است.
در پایان اجازه بدهید سوالی فارغ از سینما و بازیگری بپرسیم؛ شما مدیریت یک کلینیک زیبایی را برعهده دارید که طبیعتا خیلی از افراد در آن تمایل دارند که در صورت شان تغییراتی ایجاد کنند شما به عنوان یک چهره شناخته شده چقدر به بکر بودن چهره چه در میان بازیگران و چه مراجعه کنندگان به کلینیک اهمیت مى دهید؟
بسیارى از اوقات تعریف یا تعبیر غلط از یک مقوله اى قادر است که آن را از بهترین حالت به بدترین شکل ممکن برساند. در این زمینه به عدم آگاهى یا استفاده نادرست از امکانات هم مى توان اشاره کرد، امروز علم پزشکى موفق شده از انواع متدهاى زیبایى و دستگاه براى حفظ سلامت پوست استفاده مى شود نه براى تغییر ظاهر. حفظ سلامت پوست یعنى اینکه پوست صورت فردى در آستانه ٥٠ سالگى به مانند پوست صورت فردى ٣٥ ساله دیده شود. در حال حاضر علم پزشکى به قدرى پیشرفته شده است و متدهاى جدید و دستگاه هاى تازه وارد کشور شده که قادر است سلامت پوست صورت شما را به ١٥ سال قبل از سن خودتان برساند، این مسئله به سلامت روح و روان افراد هم خیلى کمک مى کند. متاسفانه از یک سرى نمونه هاى جراحى هاى ناموفق زیبایى الگوبردارى مى کنیم و متاسفانه برخى از خانم ها با استفاده از بدترین نوع این شیوه هاى حفاظت از سلامت پوست، زیباى اولیه و زنانه خودشان را از دست دادند. خانم ها و آقایان که براى این کار مى خواهند اقدام کنند در ابتدا نسبت به آن آگاهى کسب کنند و به مراکز مطمئن و معتبر مراجعه کنند چون برخى از این مراکز از مواد و تجهیزات نامناسب استفاده مى کنند، استفاده غلط براى حفظ سلامت پوست مى تواند عواقب بدى هم داشته باشد و این موضوع به عدم آگاهى افراد برمى گردد که باید هوشیار باشند.
- 20
- 2