دو روز پیش ویدیویی از یکی از زنان سلبریتی در فضای مجازی پخش شد. در این ویدیو ستاره اسکندری هنرپیشه معروف بدون حجابی که در ایران از او انتظار میرود مشغول خرید در فروشگاهی در ترکیه است، این سلبریتی که از سوی تصویربردار ویدیو مدام سلیریتی «خائن» خطاب میشود درلحظاتی از فیلم تلاش می کند تا مانع فیلمبرداری شود اما صدای فیلمبردار که خشمی خفته در آن به وضوح پیداست به گوش میرسد که مدام فریاد میزند سلبریتیهای خائن! سلبریتی خائن! خانم اسکندری! سلبریتی خائن! چطور حجاب نداری؟ از حکومتی که...
پس از انتشار این فیلم گفتوگوی منتشر شده ستاره اسکندری در سال ۹۳ در مورد حجاب در فضای مجازی دست به دست شد. ستاره اسکندری در این گفتگو درباره حجاب میگوید: «من در جامعه خودم پوششی دارم که آن را دوست دارم و حتی مانع کارم هم نمی شود اما به لحاظ حقوق اجتماعی بحث بسیار مفصلی است و یک کار کارشناسی میطلبد. من شاید اگر در جامعه ای غیر از اینجا می بودم و زندگی می کردم هرگز در این عرصه پا نمی گذاشتم اما الان شرایط برای کسی که مانند من فکر می کند، مهیاست تا بتواند در عرصه بازیگری قدم بگذارد».
فیلمی که از ستاره اسکندری در فضای مجازی دست به دست می شود، بی شباهت به ویدئویی نیست که چندی پیش از آزاده نامداری در سوئیس منتشر شد .اما بسیاری بر این باورند میان آزاده و ستاره تفاوت های زیادی وجود دارد و نمی توان این دو نفر را به یک چشم نگریست .
سلبریتی ها در هر کشوری بهعنوان قشری فرهیخته همواره مورد توجه و اقبال عمومی قرار میگیرند، سلبریتی های کشور ما هم از این قاعده مستثنی نیستند وضمن این که بسیاری از آنان از محبوبیت و مقبولیت زیادی برخوردارند، درمسائل اجتماعی و سیاسی نیز به عنوان گروه مرجع تاثیرگذار هستند، به نحوی که برخی از سیاسیون برای کسب آرا و رضایت اقبال عمومی دست نیاز به سمت آنان دراز می کنند و معمولا هم حمایتهای سلبریتیها از برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری جواب داده و حضور و حمایت آنان از کاندیدای خاصی بیتاثیر نبوده است.
اما چه می شود که قشری به این محبوبیت و تاثیرگذاری که حتی میتواند برگ برنده انتخابات ریاست جمهوری یک کشور باشد، در برخی مواقع این گونه مورد انتقاد افکار عمومی قرار میگیرند.
واکنشها به ویدیوی منتشر شده از ستاره اسکندری متفاوت بوده است. برخی با دفاع از وی گفتهاند او مجبور نیست در خارج از کشور به قوانین ایران پابیند بماند. به اعتقاد آنان هنرپیشهها مقامهای سیاسی کشور نیستند که باید مدافع سرسخت همه تصمیمات حکومت و ملزم به رعایت هنجارهایی باشند که از سوی حکومت تبلیغ میشود. آنها همچنین این سبک فیلم و عکس تهیه کردن را مداخله در زندگی شخصی افراد و نقض حریم خصوصی سلبریتیها تعریف میکنند.
این در حالی است این سبک عکس و فیلمگرفتن در فضای عمومی در همه جای دنیا متداول است. حتی واژه «پاپاراتزی» هم خاص آن دسته از افرادی است که به صورت حرفهای این کار را میکنند. پاپاراتزیها به عکاسانی گفته میشود که کارشان تعقیب و گریز ستارهها و عکاسی از آنها و فروششان به مجلات است. آنها عکسهای موردنظر خود را در مکانهای عمومی تهیه میکنند.
از سوی دیگر برخی با انتقاد به آنان این گونه رفتارها را «فریبکارانه» تلقی میکنند و آنان را « نان به نرخ روز خور» مینامند و معتقدند: ریشه انتقاد به افرادی مانند آزاده نامداری، ستاره اسکندری یا حتی رامبد جوان و همسرش نگار جواهریان به خاطر پوشش آنان که از ابتداییترین حقوق هر انسان است، نیست، بلکه این انتقادات به تناقض رفتار آنان برمیگردد. چرا که رفتار برون مرزی آنان با زندگی و ژست و شعارهایشان در داخل کشور تفاوت معناداری دارد. آنان که منع رطب میکنند چرا خود در همان شرایط نه یکی یکی بلکه دولپی رطب میخورند.
افکار عمومی آنان را به دلیل حق انتخاب پوشش یا سفر و خوشگذرانی در خارج از کشور محاکمه نمیکند، بلکه این «زیست ریاکارانه» و رفتار «دوگانه» است که صدای منتقدان آنان را بلند کرده است.
آزاده نامداری در تریبون های رسمی و روزنامه ها از این که چادری است افتخار میکند اما خود در سوئیس بدون حجاب و در حال نوشیدن نوشیدنی غیرمجاز در انظار عمومی دیده می شود، ستاره اسکندری از وضعیت حجاب و پوشش در کشور راضی است و با آن مشکلی ندارد، اما در آن سوی مرزها خود با ظاهری متفاوت ظاهر می شود. رامبد جوان در برنامه معروف تلویزیونیاش «خندوانه» در وصف ایران و ایرانی گلوی خود را پاره میکند، اما وضعیت همین کشور را آنقدر نامناسب فرض میکند که خود برای به دنیا آوردن فرزندش به «کانادا» مسافرت میکند.
رفتارهای دوگانه برخی از سلبریتیها، رفتار برخی از روحانیون مذهبی را تداعی می کند که آموزه های اخلاقی و دعوت به قناعت و ترویج ساده زیستی را در تریبونهایی که در اختیار دارند، فریاد میزنند، اما نحوه زندگی خود و فرزندانشان فرسنگ ها با شعارهایشان فاصله دارد.
برخی رفتار دوگانه و ریاکارانه برخی از سلبریتیها را به سیستم موجود در کشور گره میزنند و مصداقی از ضربالمثل « در حلقه لنگان، باید لنگیدن »میدانند.
آنان معتقدند: جامعه امروز،جامعهای ریاپرور است، و افرادی که در این حلقه وارد نشوند فرصت رشد پیدا نخواهند کرد. بنابراین بسیاری از مردم که سلبریتیها نیز بخشی از آنان هستند ناچارند برای موفقیت در حرفه و کارشان خود واقعیشان را زیر نقابی از جنس ریا و تظاهر مخفی کنند، البته زیست ریاکارانه ریسک خود را هم خواهد داشت، چرا که اگر زمانی اسرار افراد متظاهر و ریاکار هویدا شود، حیثیت و اعتبار هنری و شخصیشان یک شبه به باد میرود.
زنی که اقدام به فیلمبرداری و پرخاش به ستاره اسکندری کرد، منتقد نظام و مخالف حجاب بود، اما با این حال روزنامه کیهان هم به ستاره اسکندری تاخت. کیهان ضمن اشاره به نگار جواهریان، آزاده نامداری و ... نوشته است: «واقعاً شرمآورست بازیگری که همکار صداوسیما محسوب میشود و با بودجه بیتالمال به شهرت رسیده، این چنین به فرهنگ و ارزشهای وطنی خودش توهین میکند».
این روزنامه در انتها هم ضمن توصیه به «ممنوع الکار» کردن این افراد پیشنهاد کرده است که «یاید ضوابط ویژهای برای رفتار بازیگران مشهور در سفر به خارج از کشور طراحی و اجرا شود.»
- 10
- 6