چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۱۱۰۰۳۸

سبک دادائیسم چیست و چه کاربردی در نقاشی وعکاسی داشت؟

شکل گیری سبک دادائیسم,تفاوت سورئالیسم و دادائیسم,هنرمندان مکتب دادائیسمکلمه دادائیسم به لحاظ لغوی معنی خاصی ندارد
باتوجه به عمر کوتاه سبک دادائیسم و متمرکز بودن آن در چند شهر، اثرات این سبک، فوق العاده بود و باعث به چالش کشیدن جنبش های هنر پیشتاز، میثاق ها، ارزش های فرهنگی دیرینه شد. دادا شامل حرکت های مهمی بود که جنبش فرا واقع گرایی (سورئالیسم) در پاریس برگرفته از آن است.

سبک دادائیسم

از نظر لغوی، کلمه دادائیسم، بدون معنی است. از این رو باتوجه به ساختگی بودن این عبارت، جنبش هنری و هنرمندان دوره خاصی را برای ما بیان می کند. با این حال در اوایل قرن بیستم، از هنر دادا بعنوان یک جنبش انقلابی یاد میشد. در ابتدا دادائیسم در مقدمه جنگ جهانی اول به گروهی هنرمند بی قاعده از مدرنیست های آوانگارد اطلاق می شد. درواقع دادائیسم که مربوط به زمینه های موسیقی، تئاتر، هنر های تجسّمی، ادبیّات ( بیشتر شعر) و طراحی گرافیک بود؛ به عنوان یک جنبش فرهنگی شناخته می شد.

پیشینه دادائیسم

شکل گیری سبک دادائیسم در کاباره ولتر در شهر زوریخ در کشور سوئیس به سال ۱۹۱۶ برمی گردد. بخاطر جنگ جهانی اول در دهه ۱۹۲۰ زوریخ، یک مجموعه بین المللی از هنرمندان ناراضی، منطق اروپای سرمایه داری را مقصر دانستند. این جمع با جستجو در فرهنگ لغت فرانسوی، کلمه “دادا” را بدون هیچ منطقی کشف کردند و توانستند جنبش هنری مطرح دادائیسم را بوجود آوردند.

شیوهٔ خلق آثار دادائیسم 

اظهارات یکی از بنیان گذاران دادائیسم به این شرح بود:در ساعت فلان بعدازظهر فلان روز، درون اتاقی پشت میز، جمع شده بودیم و دست یکی از افراد در دهانش بود. دادائیست ها انتقاداتی به جامعه می کردند، اما مردم بخاطر زبان و آثارشان، منظور آنها را نمی فهمیدند. مثلاً آنها به این شیوه نویسندگی می کردند که با انتخاب یک مقاله از روزنامه با استفاده از قیچی، آنرا تکه تکه میکردند تا جایی که تنها یک کلمه در هر قطعه باقی بماند.

آن ها درون یک کیسه، قطعات بریده کاغذ را تکان می دادندو در آخر، هرکدام از آن ها را از درون کیسه خارج میکردند و در کنار هم می گذاشتند. چنین مطلبی نامفهوم و بي معنا بود. نمونه ای از اشعار دادائیست در قطعه زیر آورده شده:« بلوری از فریاد مضطرب می اندازد روی صفحه ای که خزان. خواهشمندم گردی نیم بیان مرا به هم نزنید. غیر ذی فقار. شامگاهان آرامی حسن و جمال دوشیزه ای که آب پاشی راه مرداب را تغيير شکل می دهد». آن ها نمایشنامه های عجیبی داشتند.

در یکی از نمایش ها طبق گفته یکی از اعضای سبک دادائیسم،« عده ای ، دسته کلید را بر روی صحنه به جعبه ای فلزی می کوبیدند و با درست کردن متن موسیقی باعث خشم حضار تا سر حدّ جنون می شدند. اشعار ژان آرپ را شخصی از زیر یک کلاه بزرگ، می خواند. هولزنبک، اشعار خودش را با فریادی که هر آن شدیدتر می شد می خواند و تزارا بر روی طبل، ریتم یکنواختی را می نواخت. بعد او و هولزنبک، دور صحنه با درآوردن صدای خرس، می رقصیدند.»

مرکز فعالیت های دادائیسم

« کاباره ولتر» به عنوان مرکز فعالیت های دادائیستی در زوریخ محسوب میشد. یک شاعر و موسیقی دان آلمانی به نام هوگو بال، کلوپ شبانه ای را در فوریهٔ ۱۹۱۶ تاسیس کرد. برنامه های معمول این کاباره شامل خواندن اشعار بي معنا بود که گاهی وقت ها بهمراه موسیقی گوش خراش در یک زمان، تکرار میشد. لفظ« دادا» در تابستان ۱۹۱۶ برای نامیدن کار و هدف این گروه، به جای نام ولتر( نویسندهٔ بزرگ اخلاق و طنزپرداز) انتخاب شد. در این کلوپ شبانه، اعمال و رفتار غیر متعارفی انجام میشد؛ که ساکنان اطراف آنرا شاکی کرد و موجب تعطیلی آن در سال ۱۹۱۷ شد.

تفاوت سورئالیسم و دادائیسم,هنرمندان مکتب دادائیسم,سبک دادائیسمسبک دادائیسم جنبشی فرهنگیست که به زمینه‌های هنرهای تجسّمی و ... مربوط می‌شد

دادائیسم در ادبیات

دادا در ادبیات، مانند سبک های بسیار دیگری بوجود آمد و وارد دنیای هنر با گذشت زمان شد. به همین علت دادائیسم، قصد رها کردن خود را از تمام قالب های منطقی در شعر و ادبیات دارد. طرفداران دادائیسم، حرف های نامفهومی را می نوشتند؛ به این صورت که کلمات بی ربطی را در کنار هم قرار می دادند و اشعار بی معنی می سرودند که کسی آن ها را متوجه نمیشد. آن ها با به هم ریختن جملات، به صورت قروقاطی، کلماتی را بکار می بردند.

اولین برنامه ی اجرا شده توسط هنرمندان سبک دادائیسم، نمایش هایی بود که بهمراه شعرخوانی و موسیقی اجرا میشد. شخصی بعد از این که در صحنه حاضر می شد؛ بجای دیالوگ، اشعاری را می خواند. گفتار این شعر، پریشان بود؛ به گونه ای که تماشاچیان، متوجه آن نمی شدند.

موسیقی سرسام‌اور و خارج از ریتمی را در این زمان ، سرودند که حرکات بازیگران، علاوه بر صدای گوش خراش موسیقی، عجیب و غریب بود. معمولاً تماشاچیان در پایان برنامه نیز اعتراض خود را با پرتاب گوجه و تخم مرغ نشان می دادند که چرا نمایش بی سروتهی دارند. چنین پیشامدی در نزد دادائیست ها خوش آیند بود، بدین دلیل که آن ها موفقیت خود را در نمایش ناهنجاری ها نشان داده بودند. درواقع آن ها قصد تمسخر سخنرانی های فاخرانه سیاستمداران و سرودها و شعارهای ملی فرماندهان را با این کار داشتند.

مکتب دادائیسم در نقاشی

رویکرد اکثر هنرمندان دادا به صورت چند رشته ای بوده است. در تمام اشکال زیبایی شناسی، دادائیسم، نمایان میشد که از آن ها می توان به ادبیات، موسیقی، تئاتر، عکاسی و مجسمه سازی اشاره کرد. نقاشی های دادائیست در اثر جنبش هایی بوجود آمد که مستقیماً اثر به سزایی بر روی دادائیسم داشت که از این جنبش ها می توان به کوبیسم تحلیلی ( Analytic Cubism)، کولاژ( Collage) و آثار نقاشان انتزاعی مانند کاندینسکی( Kandinsky) اشاره کرد. با این وجود، نباید بگوییم که نقاشان دادائیست سعی داشتند بطور عمدی انتزاعی شوند، بدین دلیل که چشم‌انداز دادا، انکار کننده ی برچسب هایی مانند بازنمایی یا انتزاع بود.

با این وجود، نقاشی های دادائیسم بسیاری، مطابق با منطق درونی انتزاع بودند؛ چون برقراری ارتباط آن ها با بینندگان از طریق واژگان مبتنی بر خط، رنگ، فرم، سطح، ماده و ابعاد بود و چنین ارتباطی از طریق محتوای بازنمایی صورت نمی گرفت. سه نفراز میان هنرمندان مرتبط با دادائیسم به نام های ژان آرپ، فرانسیس پیکابیا و هانس ریشتر، این کارها را انجام می دادند.

شکل گیری سبک دادائیسم,تفاوت سورئالیسم و دادائیسم,هنرمندان مکتب دادائیسمسبک دادائیسم در سال ۱۹۱۶ در کاباره ولتر در شهر زوریخ در کشور سوئیس پدید آمد

مکتب دادائیسم در عکاسی

عکاسی دادائیسم برای تهیه ی یک تصویر از فرآیند اتاق تاریک نسبت به قطعات روزنامه، اشیاء بدنی و سایر آثار مخروبه، بیشتر استفاده میکند. عکاسی دادائیسم، مطابق با عادتها و سلیقه های زیبایی شناسی سنتی نیست. جمعی از هنرمندان جوان و فعالان ضد جنگ توانستند دادائیسم را در عکاسی، هدایت کنند. عکاسی دادائیسم با یک برنامه و تئوری هنری روشن و کامل، بعد از سال ۱۹۲۴، جایگزین عکاسی سوررئالیستی گردید. یک عکاس پیشگام دادا به نام من ری( متولد ۱۸۹۰ در فیلادلفیا جنوبی)، در پاریس فرانسه بیشترین دوران کاری اش را گذراند. او در جنبش دادا از سهم بزرگی برخوردار بود؛ با این که در آنها بطور رسمی شرکت نکرد. از مان ری بعنوان عکاس آوانگارد، عکاس معتبر مد و عکاس پرتره یاد میشود. او نسبت به نور و سایه، تخیل خیالی و درک بالایی داشت، به همین خاطر در جنبش دادائیسم و سورئالیسم از سهم به سزایی برخوردار بود.

پایان دادائیسم و تأثرات

با توجه به شکل شکل گیری عقاید و رفتار دادائیست ها براساس ویرانگری و نقض همه امور عقلانی و قوانین اجتماعی، آن ها قصد داشتند که دنیایی را بوجود آورند که هیچ جنگ و نفرتی در آن وجود نداشت. آنها بر این باورند که خلاقیت هنرمند باید به گونه ای باشد که آن را در وجودش جست و جو کند. سنت های گذشته نباید محدودیتی برای ذوق و قریحه او بوجود آورد.

تداوم سبک دادائیسم، که دربرابر سرخوردگی های ناشی از جنگ جهانی اول، مخالفت میکرد به سال ۱۹۲۲ برمی گردد. دادائیسم از نظر یک متفکر فرانسوی به نام پل ویریلیو، نتیجه واکنش هنرمندان اتریشی بود که در میانه جنگ جهانی اول به ارزش های محافظه کارانه نشان میدادند و پل ویریلیو بر این باور و عقیده بود که دادائیسم برعلیه ارزش های مسلط آن زمانه به عنوان یک شورش محسوب میشد. مکتب هایی از جمله امپرسیونیسم، کوبیسم و فوتوریسم که باعث ایجاد سبک دادائیسم شد، در جهان بینی و نگرش اعضای آن تغییراتی را به وجود آورد و باعث شد که مکتب سوررئالیسم شکل بگیرد.

کسانی که به فعالیت در مکتب دادائیسم می پرداختند؛ به عنوان نخستین پایه گذاران مکتب سوررئالیسم شناخته میشدند که یکی از آن ها به نام آندره برتون می باشد. به همین ترتیب، سوررئالیسم از نظر ویریلیو در اثر واکنش هنرمندان فرانسوی به وحشی گری های جنگ جهانی اول در دهه ۱۹۲۰ پس از جنگ جهانی اول بوجود آمد.

سبک دادائیسم,سبک دادائیسم چیست,سبک دادائیسم در تئاترسبک دادائیسم مانند دیگر سبک‌ها در ادبیات پدید آمد و بتدریج وارد دنیای هنر شد

گردآوری: بخش هنر و سینما سرپوش

  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش