سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۶۰۰۱۱۶

انواع گیتار و کاربرد آنها چیست؟ (+ تاریخچه)

گیتار,عکس گیتار,گیتار برقیاز نظر نحوه تقویت صدا، گیتار به دو دسته بزرگ گیتار آکوستیک و گیتار برقی تقسیم میشود
گیتار، به طور معمول، شش سیم دارد. این ساز با دو دست نواخته می شود. یک دست با مضراب یا با نوک انگشتان به سیم ها ضربه می زند تا سیم ها مرتعش شوند و هم زمان، انگشتان دست دیگر با قرار گرفتن پشت باره ها و ایجاد تغییر در طول سیم ها، کوک سیم ها را تغییر داده و در نتیجه، نت های موسیقایی تولید می شود.

گیتار

ساز گیتار یک ساز زهی است که آن را هم با انگشت (فینگراستایل) و هم با زخمه یا پیک (پیک استایل) می نوازند و از این رو که سیم های آن در اثر ارتعاش تولید صدا می کنند، به سازهای گروه کوردوفون تعلق دارد. این ساز علاوه بر داشتن قدمت تاریخی قابل توجه (چه از نظر ساختار آن و چه از نظر تکنیک های نوازندگی) توانسته است همگام با تحولات موسیقی غرب پیشرفت چشمگیری داشته باشد. در نتیجه گونه های متفاوتی از آن به وجود آمده و هم اینک جایگاه ویژه ای در موسیقی جهان دارد.

تاریخچه گیتار

روایت های مختلفی در خصوص تاریخچه گیتار وجود دارد عده ای بر این عقیده اند که گیتار از مصر سرچشمه گرفته است و تعدادی هم بر این نظرند که گیتار از سیتارای یونانی- آشوری (Greek Assyrian Cithara) که به وسیله رومی ها به اسپانیا آورده شده، گرفته شده است. گیتار نتیجه تحول لوت در اروپا است. لوت نیز خود تحول یافته عود (به عربی العود= چوب) و بربط است. گفته می شود زریاب نامی عود را به اندلس آورد و از آن پس این ساز در اسپانیا و دیگر مناطق اروپا مرسوم شد. در زمان حکومت اسلام در اروپا، ساز گیتار به وسیله زریاب داراب گردی و چند تن از شاگردانش به آندلس برده شد. در آن زمان به گیتار، کیتارا یا قیتارا می گفتند و نام کنونی گیتار برگرفته از همین نام است. در واقع وجود پسوند تار در نام گیتار میتواند موید این باشد که گیتار سازی ایرانی است.

بهترین گیتار برای شروع

بهترین گیتار برای یک شخص، امکان دارد برای نوازنده ای دیگر آزار دهنده و خسته کننده باشد. ویژگیهای بدنی و سلیقه ی موسیقایی هر نوازنده تأثير زیادی در انتخاب گیتار او دارد.

اجزای ساز گیتار

گونه های متنوع ساز گیتار امکان دارد شامل اجزای مختلفی باشند، یا شکل اجزاء یا جنس آنها با هم تفاوت داشته باشند ولی نهایتاً اجزای موجود در همهٔ انواع آن ها عبارتند از: سردسته، خرک، هد، فرت، (Fret Truss Rod) پیچی که برای تنظیم انحنای دسته بکار میرود، Inlay زییناتی که نقش راهنما را دارند و معمولاً پشت فرت های ۳ ۵ ۷ ۹ ۱۲ ۱۵ ۱۷ ۱۹ ۲۱ ۲۴ قرار می گیرند، دسته، (پاشنه) اتصال بدنه با دسته، بدنه، پیکاپ ها (pickups)، قسمت های مربوط به مدار الکتریکی تنظیمات ولوم، خرک پایینی (Bridge)، صفحه پیک گارد (گاهی برای مخفی کردن مدارها و گاهی صرفاً برای جلوگیری از خش دار شدن رنگ بدنه در اثر برخورد پیک به مرور زمان)، صفحهٔ پشتی، صفحهٔ جلویی، قسمت های جانبی، دریچه خروج صدا (معمولاً دارای تزییناتی به نام rosset)، سیم ها، saddle تنظیم کننده ارتفاع هر سیم، فرت بورد (چوبی که فرت ها روی آن کوبیده شده اند).

گیتار زدن,گیتار,گیتار کلاسیکگیتار نتیجه تحول لوت در اروپا است

انواع گیتار و کاربرد آنها

در ادامه مختصری از هر کدام از سبکهای گیتار برای شما توضیح خواهیم داد:

۱. گیتار آکوستیک:

گیتارهای با سیم فلزی، که به آن ها گیتار آکوستیک نیز می گویند. این گیتارها در خارج از ایران متداول تر هستند و در سبک هایی از جمله راک، بلوز و کانتری استفاده می شوند. گیتار آکوستیک از سیم های فلزی استفاده می کند و با لمس سیم ها میتوانید فلزی بودن آنها را تشخیص دهید. سیم های گیتار آکوستیک به داخل بدنه میروند و با یک میخ کوچک محکم می شوند.

۲. گیتار کلاسیک:

اصولاً باید گفت گیتار کلاسیک نوعی گیتار آکوستیک است زیرا صدای آن بدون واسطه شنیده می شود ولی این نوع ساز کمی با گیتارهایی که با عنوان گیتار آکوستیک شناخته میشوند تفاوت دارد. بدنه آن اندکی کوچکتر بوده و در آن به جای سیم های فلزی از سه سیم نایلونی و سه سیم فلز تنیده شده به دور ابریشم استفاده می شود، که به آن صدای نرم و آرامی می دهد. گیتار کلاسیک صدایی لطیف تر نسبت به گیتار فلامنکو دارد که البته باز هم انتخاب ساز به سلیقه آن نوازنده بر می گردد.

۳. گیتار الکتروآکوستیک:

از نظر شکل نمی توان تفاوت چندانی بین یک ساز الکترو آکوستیک با یک ساز آکوستیک پیدا کرد ولی از نظر صوتی گیتار الکتروآکوستیک روند الکتریکی را پیش می گیرد، به این صورت که صدا توسط پیکاپ به شکل سیگنال الکتریکی درآمده، که پس از طی کردن مسیرها و بعضی ادوات الکتریکی، به وسیله آمپلی فایر تقویت می شود و عاقبت از طریق اسپیکرهای آمپلی فایر به گوش می رسد. در صورتیکه تنظیمات خیلی خاصی برای آمپلی فایر (و افکت یا افکت ها) نداشته باشیم، صدای این نوع با گیتار آکوستیک تفاوتی نخواهد داشت، با این تفاوت که اکنون صدا تا حدود زیادی تحت کنترل می باشد. نوازنده بدون آنکه ناچار به تعویض ساز برای پیدا کردن صدای مورد نظرش باشد میتواند از طریق تنظیم اکولایزری که روی آن قرار دارد حالت صدا را تغییر دهد و با صدایی که مورد نظرش است نوازندگی کند.

گیتار الکتریک,نت گیتار,گیتارگونه‌های مختلف گیتار ممکن است شامل اجزای متفاوتی باشند

۴. گیتار پاپ:

گیتار پاپ همانطور که از نامش پیداست مربوط به موسیقی پاپ است. بر خلاف تصور، این سبک گیتار نه تنها ساده نیست بلکه پیچیدگیهای بسیار زیادی هم دارد و صرفا به آکورد و ریتم منتهی نمی شود. این سبک گیتار را در ایران با همان گیتارهای کلاسیک و فلامنکو می نوازند و ساز گیتاری به نام گیتار پاپ وجود ندارد. بسته به سلیقه نوازده و جنس صدا و زیر دست و … که مد نظر است ساز مورد نظر انتخاب می گردد. عده ای این سبک را با پیک و عده ای هم با انگشت می نوازند. در صورتی که شما علاقه مند هستید این سبک را با انگشت بنوازید باید از تکنیکهای فلامنکو و کلاسیک برای نواختن استفاده کنید و بعد از یادگیری تکنیک های مورد نظر قطعات پاپ را با آن تکنیکها بنوازید.

۵. گیتار باس:

گیتاری با ظاهری شبیه به گیتار الکتریک، دارای انواع ۴ سیم، ۵ سیم، ۶ سیم، ۷ سیم، ۱۲ سیم و فرت لس (بدون فرت) است. سیم ها بسیار قطور تر از گیتار الکتریک و صدایی بسیار بم دارد و معمولاً بعنوان سولو (تک نوازی) در قطعه استفاده نمی شود و بیشتر نقش هم نواز و همراهی کننده موزیک را دارد. تقریباً در تمام مکتب های موسیقی از این گیتار استفاده میشود مثل پاپ، راک، متال، بلوز، کانتری و … گیتار باس هم با پیک و هم با انگشت نواخته می شود. این ساز هم مانند گیتار الکتریک از خود صدایی ندارد و صدای آن توسط میکروفونهای گیتار (pick up) گرفته شده و از طریق کابل به افکت و بعد از آن به آمپلی فایر منتقل می شود.

۶. گیتار فلامنکو (اسپانیش):

این سبک با سازی همنام خودش (گیتار اسپانیش) نواخته می شود. این گیتار دارای ۳ سیم فلزی و ۳ سیم نایلونی است و بدنه اش از چوب ساخته می شود. این مکیب گیتار همان طور که از نامش مشخص است از کشور اسپانیا آمده است. توجه داشته باشید که نام صحیح این مکتب نوازندگی گیتار فلامنکو (flamenco) می باشد که به اشتباه به آن فلامینگو می گویند. همان طور که خودتان می دانید این کلمه نام گونه ای پرنده است و نه یک مکتب موسیقی. فلامنکو با انگشت نواخته می شود.

موسیقی فلامنکو مانند موسیقی ایرانی یک نوع موسیقی دستگاهی به شمار می آید. در واقع سیستم نت نویسی برای گیتار فلامنکو صرفا از این جهت اختراع شده تا بتوان آثار فلامنکو را مکتوب کرد و گرنه از قوانین ضربی عمومی موسیقی پیروی نکرده و قوانین ریتمیک مخصوص بخود را دارد. از نوازندگان بزرگ فلامنکو میتوان به پاکو دلوچیا، خوان مارتین، پاکو پنیا و … اشاره نمود که با شنیدن قطعات این اساتید فلامنکو شما میتوانید دید نسبتا خوبی به سبک فلامنکو پیدا کنید. اصولا” شناخت و انتخاب یک مکتب موسیقی برای هر سازی صرفا از طریق شنیدن امکان پذیر است و توضیحی نیست.

۷. گیتار الکتریک:

گیتار الکتریک یا گیتار برقی نوعی گیتار است که صدای آن توسط تقویت کننده ای الکتریکی تشدید یا تغییر می یابد. استفاده این ساز در موسیقی از دهه ۱۹۳۰ آغاز شد. گیتار الکتریک در سبک های مختلفی از جمله راک، متال، بلوز، پاپ، جاز و هیپ هاپ استفاده می شود؛ ولی در سبک راک، متال و بلوز به عنوان ساز اصلی مورد استفاده قرار می گیرد. 

گیتار,عکس از گیتار,اکورد گیتارگیتار یکی از سازهای زهی است که با مضراب یا انگشت نواخته می‌شود

اکشن گیتار چییست؟

اکشن گیتار، به معنای فاصله ی سیم های گیتار از صفحه ی انگشت گذاری است. این فاصله امکان دارد سادگی کار با گیتار و تجربه ی نوازنده را تحت ‌تأثیر قرار دهد. به همین علت اغلب نوازندگان میزان اکشن محبوبی دارند که با اکشن موردعلاقه ی دیگر افراد متفاوت است. اکشن گیتار را در حالت عادی در فرت دوازده ام اندازه گیری می کنند. در نتیجه عددی استاندارد (بر اساس سانتی متر ) بدست می آید که با تجربه ی سایر نوازندگان قابل مقایسه است.

حتما شنیده اید که بسیاری از گیتاریست ها از «اکشن بالا» در گیتار شکایت می کنند. اکشن بالا به معنای فاصله ی زیاد سیم ها با فرت برد است. به همین ترتیب اکشن پایین به معنی فاصله ی کم سیم ها و صفحه ی انگشت گذاری است. اکشن احیانا مهم ترین بخش از ست آپ (رگولاژ) گیتار است. اکشن مناسب نه تنها نوازندگی گیتار را ساده تر می کند، بلکه سبب می شود گیتار کوک خود را در طول دسته و در زمان اجرا حفظ کند.

پیک گیتار چیست؟

پیک گیتار نوعی زخمه است که برای نوازندگی گیتار طراحی شده است. پیک گیتار تأثير فراوانی در صدا و تکنیک نوازندگی شما خواهد داشت و در پیشرفت شما در سبک مورد نظرتان بسیار مؤثر است.

در طول زمان، پیک گیتار از جنس های مختلفی مانند پلاستیک، رزین، فلز، شیشه، پولک لاک لاک پشت، چوب، نمد و یا سنگ تهیه شده است. پیک ها اکثرا در قالب همسان به شکل یک مثلث متساوی الساقین کشیده که دو وجه بالای آن شبیه به هم و وجه دیگر اندکی تیزتر و با زاویه کمتری هست شاخته می شوند.

اکورد گیتار,گیتار,کاربرد انواع گیتار بهترین گیتار، گیتاری است که نوازندگی را ساده‌تر کند

گردآوری: بخش هنر و سینما سرپوش

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش