به گزارش شهروند، هنوز دور نشدهایم از آن روزهایی که ابراهیم حاتمیکیا در اختتامیه جشنواره فیلم فجر، منتقدانی را که به رگههای طنز و فانتزی در به وقت شام اشاره کرده و بهطور ضمنی ادعاهای حاتمیکیا را مبنی بر این که «فیلم بر اساس واقعیتهای مستند سوریه ساخته شده» زیر سوال برده بودند، شست و کنار گذاشت: افتخار میکنم فیلمی ساختهام درباره مدافعان حرم. افتخار میکنم که برای ساختن این فیلم از حاج قاسم سلیمانی جایزه گرفتم. اف به کسانی که گفتند به وقت شام فیلم کمدی است.
به دلیل چنین صحبتهایی بود که انتشار خبر حضور به وقت شام در فستیوال بوچئون برای روزنامهها و رسانههای دیگر کاری ترسناک بود. چه، انتشار این خبر که به تلویح تناقضی آشکار با ادعاهای سازندگان فیلم داشت، میتوانست بار دیگر عصبانیت ابراهیم حاتمیکیا را موجب شود و باران «اف بر شما روزنامههای فلان و بیسار» را جاری سازد.
فضای شوکهکننده رسانهای بعد از انتشار این خبر در فضای مجازی تماشایی بود. آن هم در بعدازظهر کرخت آخر هفتهای که همه اخبار رسانهها در انحصار جام جهانی بود. در چنین وضعوحالی، جنگ ریز و زیرپوستی بامزهای که بیرحمانهتر از جام جهانی جریان داشت، برای تماشاگر بیطرف میتوانست جذاب باشد.
رسانههای هوادار ابراهیمخان در حال تلاش برای کاستن از زهر این تناقض بودند که «چگونه یک فیلم واقعنمای مستندگون» میتواند فانتزی هم قلمداد شود و در این مسیر کارویژه فستیوال را زیر سوال برده و عنوان میکردند که اشاره به «جشنواره فیلمهای فانتزی» به معنای فانتزی بودن تمام فیلمهای شرکتکننده در آن نیست، همچنانکه جشنواره فیلم فجر فقط فیلمهای مربوط به فجر را پوشش نمیدهد! مخالفان فیلم نیز نمیتوانستند فرصتی چنین گرانمایه را از دست داده و نمک بر زخمهای کارگردانی نریزند که نمیدانست باید از منتشرکنندگان این خبر شاکی باشد یا از سازمان عریض و طویل تهیهکننده فیلمش که هنوز نفهمیده پر کردن فرم درخواست حضور در جشنواره فیلمهای فانتزی به معنای پذیرش فانتزی بودن این فیلم است.
فارغ از این که در کارزار رسانههای موافق و مخالف اوج و حاتمیکیا، برد در نهایت به کدام جریان خواهد رسید، اما نمیتوان کتمان کرد که ریشه این دعوا به مصداق جمله «از ماست که بر ماست» به ادعاهای سازندگان این فیلم میرسد. به زمانی که حاتمیکیا با اصرار بر واقعیتهای مستند فیلمش منتقدان را به دشمنی متهم کرد. از اینروست که انتخاب فیلم در جشنواره فیلمهای فانتزی و ترسناک چون میتواند تاییدکننده دیدگاههای منتقدان باشد، چنین در فضای مجازی مورد استقبال واقع شده است.
جشنواره بوچئون که در سال ١٩٩٧ تاسیس شده و از ١٢ تا ٢٢ جولای برگزار میشود، از مهمترین جشنوارههای فیلمهای فانتزی و وحشت در جهان است. با چنین اشتهاری بعید است سازمان اوج از این جشنواره بیخبر بوده و چشم و گوش بسته متقاضی نمایش فیلم در جشنواره بوچئون بوده باشد. جشنوارهای که در آن تصاویر مردمی که با لباسهای هالووینی و عجیب و غریبشان به تماشای فیلمها نشسته و برای لحظات خشونتبار سوت و هورا میکشند، تصاویری عادی است. حالا اینکه این تماشاگران درباره به وقت شام چه واکنشی نشان خواهند داد، باید منتظر ماند و دید.
پولاد امین
- 18
- 6