سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۰۹:۳۳ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۳۵۱۶
فیلم و سینمای ایران

حال‌وهوای این روزهای شبکه نمایش خانگی همزمان با توزیع سری سوم سریال شهرزاد

سومین سری سریال شهرزاد,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,سینمای ایران

بعد از یکی دو روز تاخیر گفته شده نخستين قسمت از سومین سری سریال شهرزاد در شبکه نمایش خانگی توزیع خواهد شد. اتفاقی کاملا نوظهور و منحصربه‌فرد در شبکه نمایش خانگی که مخاطبان را عادت داده بود به سریال‌های پرحاشیه پردردسری که از همان آغازین قسمت‌ها با هزاران وعده و وعید شروع می‌کردند، در قسمت‌های میانی جر و بحث‌ها و دعواها و سهم‌خواهی‌ها آغاز می‌شد و در آخر راه هم نیمه‌تمام می‌ماندند.

 

این روند را اما شهرزاد در هم شکست و نه‌تنها خودش اکنون به سری سوم رسیده که به‌عنوان یک سرمشق موفق باعث شده است كه نقشه راهی نیز در اختیار سریال‌هایی مانند عاشقانه و... قرار گیرد. درواقع بعد از این‌که شبکه نمایش خانگی با شهرزاد مجددا احیا شد، خیلی از سینماگران به بهانه بی‌پولی تلویزیون، ممیزی یا حتی فروش بیشتر در صف ساخت سریال برای این شبکه قرار گرفتند؛ اما این‌که آیا فرجام شهرزاد در انتظار آنان خواهد بود یا نه پرسشی است که گذشت زمان به آن پاسخ خواهد داد.

 

 

چرا شهرزاد؟

شهرزاد دلایل زیادی برای موفق‌شدن داشت و دارد. این سریال با جمع‌آوری شماری از بهترین‌های حرفه نمایش کاری کرد که بشود به جرأت آن را سزاوار عنوان بهترین سریال بیست‌ سال اخیر دانست. کارگردانی چون حسن فتحی که هر قدر در سینما سردرگم است، اما در جعبه کوچک راه و رسم برقراری ارتباط را با تماشاگران می‌داند. نویسنده‌ای چون نغمه ثمینی که از همان ابتدا با توپ پر آمد، با یک طرح فیلمنامه پر و پیمان سرشار از ماجرا و البته شخصیت‌های به یاد ماندنی و جذاب و بازیگرانی اغلب درجه یک که برخی چون علی نصیریان، ترانه علیدوستی، شهاب حسینی، رضا کیانیان و چند نفر دیگر که نام‌شان حتی در مدیوم بالقوه معتبرتر سینما نیز خود به تنهایی برای اعتباردادن به یک فیلم کافی بود؛ با چنین شرایطی شهرزاد آمد و ماند و حالا به سری سوم نیز رسیده است.

 

 

ادامه مسیر

وقتی قرار می‌شود سری سوم یک سریال توزیع شود، طبیعی است این پرسش در اذهان به وجود‌ آید که آیا ادامه این راه نیز مثل قسمت‌های قبلی موفقیت‌بار خواهد بود؟ اگر به چند ماه عقب‌تر بازکردیم، می‌بینیم این پرسش تکراری در آغاز سری دوم این سریال هم طرح شده بود. حقیقت این است که آن زمان تردیدها درباره ادامه مسیر شهرزاد بسیار بیشتر از امروز بود که قرار است سری سومش را ببینیم. آن روزها می‌گفتند سریال بدون یکی از بهترین و جذاب‌ترین شخصیت‌هایش به احتمال فراوان زمین خواهد خورد.

 

در حقیقت حال‌وهوای فصل دوم شهرزاد چیزی جز شکست را ایجاب نمی‌کرد. قرار بود ماجرای فصل دوم بعد از مرگ بزرگ آقا شروع شود و همه چیز به قباد می‌رسد؛ اما قدرت گرفتن قباد به مذاق خیلی از نزدیکان بزرگ‌آقا خوش نمی‌آید و آنها برای گرفتن قدرت از قباد تلاش می‌کنند. یعنی که کشمکش برای حفظ یا گرفتن قدرت بخشی از قصه فصل دوم است. این باعث می‌شد کار دشواری در انتظار شهرزاد باشد اما به هر شکل ممکن حسن فتحی و گروهش این پیچ را پشت سر گذاشتند که بخشی از آن به دلیل اضافه‌شدن چند بازیگر جدید محبوب و پرطرفدار حرفه‌ای مثل امیر جعفری، رویا نونهالی و رضا کیانیان بود. با این اوصاف فراموش نباید کرد که در قیاس با سری اول کار نقدهای منفی بشدت زیاد شده بود و فروش شهرزاد هم افتی محسوس را نشان می‌داد.

 

 

سری سوم

سیدمحمد امامی، تهیه‌کننده شهرزاد خود به این نیاز آگاه بود که در یکی از گفت‌وگوهایش در آغازین روزهای اتمام پخش سری دوم وعده داد شهرزاد ٣ با داستانی عاشقانه‌تر بازخواهد گشت. این تهیه‌کننده که بین سری اول و دوم سریال با بازداشتش بر سر مسائل مالی شهرزاد را با حواشی بنیان‌برکنی مواجه ساخته بود، در این مورد گفت: فصل سوم به لحاظ داستانی همانی است که مردم دوست دارند؛ درواقع تم عاشقانه به فضای کلی سریال بازمی‌گردد.

 

امامی همچنین مخالف افت سری دوم سریال نیز بود: به ‌هر حال بعضی‌ها از کار خوششان آمده، بعضی‌ها هم دلشان می‌خواسته اتفاق دیگری بیفتد اما نیفتاده است. باید بگویم ترکیبی از نظرات درست مخاطبان را با همراهی تیم نویسنده‌ها  در فصل سوم می‌بینیم.  امامی نگاهی امیدوارانه به سری سوم دارد و می‌گوید: از داستان شهرزاد می‌دانستم که مردم با آن ارتباط برقرار می‌کنند، ولی از ته دل می‌گویم که فکرش را نمی‌کردم مردم در سراسر دنیا تا این اندازه با سریال ارتباط بگیرند. خیلی‌ها می‌گفتند فیلم و سریال ایرانی بعد از انقلاب را دنبال نمی‌کرده‌اند، اما حالا برای شهرزاد روزشماری و قسمت جدید را پیگیری می‌کنند. فکر می‌کنم این تأثیر هم از فیلمنامه نشأت می‌گیرد. خواهید دید که این روند در قسمت سوم نیز به همین شکل ادامه پیدا خواهد کرد.  

 

 

حواشی

شهرزاد حواشی فراوانی را نیز پشت سر گذاشته که شاید مهمترین آنها حواشی مالی و به‌تبع آن بازداشت سیدمحمد امامی باشد. در حقیقت شایعه پولشویی و البته حمایت‌های پنهان و پیدای دولتی همیشه با این سریال بوده و گاه به کمپین‌های اینترنتی چون نه به شهرزاد و نظایر آنها هم کشیده شده که به دلیل ریشه نداشتن در خواست‌های مردمی موفق نشده‌اند. ابتدا از حمایت‌های دولتی شروع کنیم که امامی با تأکید بر این‌که شهرزاد هیچ حامی دولتی نداشته و ندارد، می‌گوید: اصلا نیازی به این حمایت‌ها نداریم. چون مردم شهرزاد را به یک سرمایه اجتماعی بدل کرده‌اند. اتفاقا به همین دلیل هم زیاد نقد می‌شویم، چون خیلی دیده می‌شویم؛ اتفاقی که هم ترسناک است هم جذاب.

 

اما در زمینه شایعه پولشویی یکی از کسانی که این شایعه را خیلی جدی دنبال کرد، غلامرضا موسوي، رئيس شوراي عالي تهيه‌كنندگان سينما بود که نخستين‌بار وقتی از پولشويي در شبكه نمايش خانگي صحبت كرد، با این‌که نامی از سریالی نبرده بود، اما خیلی‌ها می‌دانستند که منظور او به کدام کار است و همین هم موجب شد خيلي‌ها به او خرده بگیرند؛ اما با دستگيري تهيه‌كننده شهرزاد در پرونده اختلاس صندوق فرهنگيان این تهیه‌کننده موضعی بر حق پیدا کرد. موسوی حالا که ماه‌ها از آن جریان گذشته، می‌گوید: دیدیم که آن حرف‌ها غرزدن نبود؛ یعنی آن نگراني‌ها و هشدار‌ها نه‌تنها از سر ناآگاهي نبوده بلكه پيش‌بيني شرايطي بود كه امروز شاهد آن هستيم.

 

چون شرایط پیرامونی یک‌سری کارها این چیزها را زود لو می‌دهد. ببینید، سينما و اصولا همه كار‌هاي فرهنگي قواعدي دارد كه بر اساس آن قواعد شما يك‌سري فعاليت را انجام مي‌دهيد و براي آن هزينه مي‌كنيد، كساني كه به قواعد و ساز‌و‌كار‌هاي آن آشنايي داشته باشند، مي‌دانند كه چه اتفاقي مي‌افتد، شايد برخي بر سر ناآگاهي يك‌بار هزينه كنند و نتيجه نگيرند.

 

یک بازار جدید

سریال‌سازی در شبکه نمایش خانگی حالا بعد از موفقیت شهرزاد بدل شده است به یک عرصه جدید برای فعالیت سینماگران. اتفاقی که باعث می‌شود مقامی چون مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی نیز فروش آثار شبکه نمایش خانگی را نشان از استقبال مخاطبان از این رسانه دانسته و بگوید شبکه نمایش خانگی از رقبای خود مخصوصا تلویزیون پیشی گرفته‌ است.

 

 

علیرضا تابش درباره ارتقای سطح کیفی شبکه نمایش خانگی گفت: این رسانه در شرایط فعلی با خانواده‌ها ارتباط مستقیمی دارد، به خانه‌های بیشتر مردم راه یافته و با استقبال مورد قبولی مواجه شده است. درواقع حضور و فعالیت شماری از بزرگان و مفاخر سینمای ایران در این عرصه ازجمله حسن فتحی و داود میرباقری با خلق آثاری موقر و تأثیرگذار ثبات و اطمینان را برای مخاطب و این رسانه به همراه دارد. رسانه‌ای که با سریال‌هایی چون قلب یخی- در سه سری، قهوه قجری، عاشقانه، ویلای من، دندون طلا، ماه تی تی و همین شهرزاد نشان داده که می‌تواند از نظر محبوبیت تنه به تنه تلویزیون رسمی کشور بزند.

 

 

دوباره شهرزاد

در این بین شبکه نمایش خانگی را پخش یک‌سری سریال در چند ‌سال اخیر سرپا نگه داشته است. درواقع تولید سریال‌هایی در سبک‌های مختلف از کمدی گرفته تا درام و عاشقانه در چند ‌سال گذشته سبب جذب مخاطبان بسیاری به شبکه نمایش خانگی شده است. اگر چه برخی آثار تولید‌شده در شبکه نمایش خانگی با کاستی‌هایی همراه بوده و نتوانسته رضایت مخاطبان را جلب کنند اما تاکنون مجموعه‌های قابل توجه و مطلوبی از طریق این شبکه تولید، پخش و موفق به کسب رضایت مخاطب شده است.

 

یکی از این سریال‌ها شهرزاد بوده که امیر قادری راز موفقیتش را این می‌داند که در قیاس با سریال‌های تلویزیون به فرهنگ عمومی مردم نزدیک‌تر است. فرهاد توحیدی فیلمنامه‌نویس نام‌آشنای سینما و تلویزیون هم این سریال‌ها را رقیبی خوب برای تلویزیون نامیده و می‌گوید: صداوسیما به جای انتقادهای نابجا باید به فکر بهبود وضع خود باشد. احمد امینی، کارگردان و فیلمنامه‌نویس هم درباره شهرزاد می‌گوید: من تنها چند قسمت از این کار را دیده‌ام، ولی به‌ طور کلی هر سریالی اگر می‌خواهد بیننده را سرگرم کند باید داستان پرکشش و جذابی داشته باشد؛ این را می‌گویند که شهرزاد داشته....

 

 

سعید مطلبی، سناریست و کارگردان کهنه‌کار نیز می‌گوید: من فصل اول شهرزاد را خیلی پسندیدم و دارای جذابیت‌هایی بود که مخاطب را جذب می‌کرد. ولی فصل ۲ را کامل ندیدم، به همین دلیلی قضاوتی ندارم.

 

امین فرج‌پور

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 11
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش