شنبه ۱۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۰۳ - ۱۹ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۴۷۱۴
فیلم و سینمای ایران

گزارشی از تولیدات کنجکاوی‌برانگیز سینمای ایران

کارگردانان مشغول کارند

سینمای ایران,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,سینمای ایران

اگر خبرهای چند ماه گذشته سینمای ایران را مرور کرده باشید با فهرستی از تولیدات مواجه می‌شوید که هم به‌ لحاظ حضور کارگردان‌های اسم و رسم‌دار در فهرست فیلمسازان مشغول فعالیت و هم به‌ لحاظ ترکیب کنجکاوی‌برانگیز بازیگران و اولین تجربه‌های همکاری، مخاطبان را مشتاق به تماشای نتیجه می‌کند. از ابتدای سال ۹۸ در میان فهرست متقاضیان پروانه ساخت و خروجی شورای مربوطه علاوه بر فیلمسازان نوظهور و کارگردانان تازه‌ نفس، نام‌هایی آشنا دیده می‌شوند که هر خبر تازه درباره آنها خوراک رسانه‌های خبری می‌شود و کنجکاوی علاقه‌مندان جدی سینما را در پی‌ دارد؛ از انتشار خبرهای غیررسمی همکاری مجدد علی نصیریان و داریوش مهرجویی بعد از ۴۰ سال و حضور رضا عطاران در کار تازه کیانوش عیاری گرفته تا حضور فرامرز قریبیان در تازه‌ترین فیلم ابراهیم حاتمی‌کیا.

نام‌هایی که مرور هر کدام‌شان در گزاره یک پیام به تنهایی کافی است تا علاقه‌مندان سینما گوش‌شان را تیز کنند تا ببینند چه چیزی در انتظارشان است.

سازمان اوج، حاتمی‌کیا و چند داستان دیگر

چه بخواهیم و چه نخواهیم و چه این روزها در طیف علاقه‌مندان آثارش مانده باشیم یا نه، ابراهیم حاتمی‌کیا فیلمساز مهمی است و تصمیم او برای ساخت فیلمی تازه کنجکاوی برانگیز است. ۱۲ مردادماه بلافاصله پس از انتشار خبر صدور پروانه نمایش بیستمین فیلم این فیلمساز «خروج»، ساعت معکوس برای اعلام اولین بازیگر این فیلم از سوی روابط عمومی سازمان هنری رسانه‌ای اوج هم کلید خورد و ساعاتی بعد به‌صورت رسمی نام فرامرز قریبیان به‌عنوان اولین بازیگر این فیلم مطرح شد. اولین همکاری حاتمی‌کیا و قریبیان را خیلی‌ها پایانی بر خداحافظی غیررسمی این بازیگر از عرصه سینما هم خواندند.

فرامرز قریبیان آخرین بار سال ۹۳ در فیلم سینمایی «چهارشنبه خون به پا می‌شود» جلوی دوربین رفته بود و پس از آن پسرش سام در یک پست اینستاگرامی از خداحافظی غیر رسمی پدرش از سینما خبر داده بود. اما بعد از «بادیگارد» و «به وقت شام» سومین تجربه همکاری حاتمی‌کیا با سازمان اوج آن طور که یک رسانه خبر داده فیلمی اعتراضی علیه انفعال و بوروکراسی دولتی‌هاست؛ یک فیلم جاده‌ای درباره تعدادی کشاورز که زمین‌هایشان را سیل برده است. البته همکاری حاتمی‌کیا با این سازمان فقط به «خروج» محدود نمی‌شود و براساس شنیده‌ها او در دیگر پروژه اوج یعنی «لباس شخصی» (امیرعباس ربیعی) هم به‌عنوان مشاور کارگردان همکاری دارد. بهروز شعیبی هم دیگر فیلمسازی است که جدیدترین فعالیت سینمایی خود «روز بلوا» را با همکاری این سازمان می‌سازد.

پیشکسوت‌ها خانه‌نشین نمی‌شوند

هفته دوم مردادماه و پس از مراسم تولد مسعود کیمیایی که داریوش مهرجویی میهمان ویژه آن بود، جای خالی این دو فیلمساز در سینمای ایران بیش از گذشته مورد توجه سینمایی‌نویس‌ها قرار گرفت، بخصوص اینکه مسعود کیمیایی در دیگر مراسم تولدش در موزه سینما با انتقاد از فروش چند ده میلیاردی فیلم‌های روی پرده و جای خالی فیلمسازانی چون مهرجویی و تقوایی گفت: «افرادی مانند داریوش مهرجویی از ۵ سال پیش بیکارند. او کار می‌کند و چند طرح فوق‌العاده دارد که سرمایه می‌خواهد اما نیست.»  پس از این مراسم خبر فیلم تازه مهرجویی جانی دوباره در رسانه‌ها گرفت و حرف و حدیث‌هایی هم راجع به احتمال همکاری مجدد این فیلمساز و علی نصیریان بعد از حدود ۴۰ سال مطرح شد. موضوعی که از سوی این دو بزرگ سینمای ایران نه تأیید شد و نه تکذیب.

تنها علی نصیریان در گفت‌وگویی این همکاری مجدد را جذاب خواند و گفت که تا این لحظه تنها پیشنهاد همکاری با مهرجویی هماهنگ شده اما درباره نقش هنوز قرار نیست چیزی رسانه‌ای شود. آخرین بار نصیریان در سال ۱۳۵۹ در فیلم «مدرسه‌ای که می‌رفتیم» با مهرجویی همکاری داشت و پیش از آن نیز در «گاو»، «پستچی»، «آقای هالو» و «دایره مینا».

«لامینور» به تهیه‌کنندگی رضا درمیشیان و نویسندگی مشترک مهرجویی و وحیده محمدی‌فرکه ۸ خردادماه امسال از سازمان سینمایی پروانه ساخت گرفت تازه‌ترین اثر سینمایی این فیلمساز موج نوی سینمای ایران است. البته بجز کار تازه عیاری، احتمالاً در روزهای آینده باید منتظر اخبار فیلم تازه مسعود کیمیایی هم باشیم. این فیلمساز در مراسم تولدش اعلام کرده بود که «آقایی که چند فیلمش فروش خوبی داشته قرار است اثر بعدی من را بسازد.»

همکاری غیرمنتظره عطاران و عیاری

در روزهایی که بحث اکران فیلم «خانه پدری» و رفع مشکل توقیف این فیلم با اعمال قانون رده‌بندی سنی داغ بود و کیانوش عیاری هم درگیر بودجه و هزینه اتمام سریالش «۸۷ متر»، انتشار یک خبر غیرمنتظره دوستداران این فیلمساز محبوب و آرام سینمای ایران را خوشحال و غافلگیر کرد. رضا رخشان که تهیه‌کنندگی فیلم پرفروش «هزارپا» را برعهده داشته از همکاری رضا عطاران با این فیلمساز در آخرین پروژه سینمایی‌اش با عنوان «رِکر» خبر داد. طبق گفته او این فیلم که عیاری نگارش فیلمنامه آن را برعهده داشته بزودی و احتمالاً از مهرماه وارد مراحل اجرایی خواهد شد.

پس از حذف فیلم «کاناپه» از سوی هیأت انتخاب سی‌وپنجمین دوره جشنواره فیلم فجر و توقیف این فیلم، عیاری اعلام کرد که دیگر هیچ فیلم سینمایی‌ای نمی‌سازد که خانم ها چه در خلوت و چه در مقابل محارم روسری به سر داشته باشند. بر این اساس حالا خیلی‌ها منتظرند ببینند این فیلمساز اجتماعی در ادامه تجربه‌هایش چطور با مشکل حجاب در آثارش برخورد خواهد کرد.

باشگاه کنجکاوی‌برانگیزها

از دیگر اخبار غافلگیر‌کننده تولیدات سینمایی که در روزهای اخیر منتشر شده می‌توان به همکاری پیمان معادی با کارگردان جوان و البته تثبیت‌ شده این روزهای سینمای ایران، محمد حسین مهدویان اشاره کرد. این فیلمساز که با انعقاد قرارداد اکران فیلمش برای مهرماه امسال خیالش از سرنوشت نمایش تریلر جاسوسی و امنیتی «ماجرای نیمروز ۲: رد خون» راحت شده حالا با فراغ بال در تدارک ساخت «درخت گردو» است. این فیلم که پروانه ساخت آن ماه گذشته صادر شده قرار است به تهیه‌کنندگی سید مصطفی احمدی (تهیه‌کننده کارهای اخیر مهران مدیری از «دورهمی» و «ساعت پنج عصر» تا «هیولا») تولید شود.

اما از دیگر آثار کنجکاوی‌برانگیز به لحاظ ترکیب عوامل تولید، فیلم تازه نیکی کریمی، «آتابای»، است که با فیلمنامه هادی حجازی‌فر ۲۰ خردادماه امسال مجوز ساخت دریافت کرد. این فیلم در شهرستان خوی فیلمبرداری می‌شود و تاکنون حضور هادی حجازی‌فر و جواد عزتی در آن قطعی شده است. حجازی‌فر همچنین با گریمی متفاوت یکی از نقش‌های اصلی فیلم برزو نیک‌نژاد، «دوزیست» را بازی کرده است. محسن تنابنده هم که این روزها حسابی پرکار و خبر‌ساز است از یک سو دومین تجربه کارگردانی‌اش، «قسم» را روی اکران دارد و از سوی دیگر مشغول بازی در فیلم تازه سامان سالور شده است.

انتشار اولین عکس از فیلم «سه کام حبس» و تصویر گریم متفاوت محسن تنابنده در کنار پریناز ایزدیار در چند روز گذشته نگاه‌ها را متوجه فیلم تازه سامان سالور و همکاری مجدد تنابنده و این فیلمساز بعد از «چند کیلو خرما برای مراسم تدفین» کرده است. در این فهرست به جدیدترین تجربه کارگردانی پیمان قاسم‌خانی با عنوان «ارتش سری» هم باید اشاره کرد که ادامه‌ «خوب بد جلف» است و علاوه بر سام درخشانی و پژمان جمشیدی، حامد کمیلی هم یکی از نقش‌های اصلی‌اش را بای می‌کند. فیلم تازه مصطفی کیایی یکی دیگر از آثار کنجکاوی‌برانگیز است که بتازگی پروانه نمایش دریافت کرده است و در آن پرویز پرستویی در کنار الناز شاکردوست و مهران احمدی عهده‌دار نقش اصلی است. هفتمین فیلم مصطفی کیایی در سکوت خبری در شهر استانبول ترکیه فیلمبرداری شده و عوامل تولید به جای خلاصه داستان به این تک جمله استناد کرده‌اند: اینا اصلاً ما رو قبول ندارن بهمون میگن «مطرب».

اولین‌ها و پرسابقه‌ها

اما شاید جذاب‌ترین خبر سینمایی درباره کارگردانان تازه‌نفس تجربه اولین کارگردانی سعید ملکان باشد؛ چهره‌پردازی که در کارنامه کاری‌اش فیلم‌های تحسین شده بسیاری از جمله «تختی»، «ابد و یک روز»، «تنگه ابوقریب»، «آرایش غلیظ» و... به‌عنوان تهیه‌کننده دیده می‌شود.

پروانه ساخت این فیلم با عنوان «روز صفر» بتازگی صادر شده و امیر جدیدی بعد از «تنگه ابوقریب» که جایزه سیمرغ بهترین بازیگر جشنواره فیلم فجر را برایش به ارمغان آورد قرار است دومین همکاری‌اش را با ملکان تجربه کند و گفته‌ می‌شود قصه‌ آن ادامه ماجراهای فیلم «شبی که ماه کامل شد» نرگس آبیار است و به مراحل دستگیری عبدالمالک ریگی می‌پردازد. این روزها نام بهرام توکلی به ملکان گره خورده است و فیلمنامه «روز صفر» هم حاصل همکاری مشترک این دو است.

از دیگر افراد باشگاه اولین‌ها هم حمید فرخ‌نژاد است که با فیلم «میجر» به کارگردانی احسان عبدی‌پور در انتظار دریافت پروانه ساخت است. همچنین احسان علیخانی که پیش از این تهیه‌کننده مشترک «بدون تاریخ بدون امضا» بود و در چند فیلم هم به‌صورت غیررسمی همکاری داشت هفته گذشته با دریافت پروانه ساخت «برف آخر» به‌ کارگردانی امیرحسین عسگری رسماً به جمع تهیه‌کنندگان سینمای ایران پیوست.

لیست فیلمسازان با سابقه‌ای که در تدارک ساخت تازه‌ترین اثر سینمایی‌شان هستند هم لیست پروپیمانی است. در صدر این فهرست همکاری مجید مجیدی با کارگردان «سرخپوست» قرار دارد. فیلم سینمایی «خورشید» تازه‌ترین پروژه سینمایی مجیدی است که چندی پیش پروانه ساخت آن با فیلمنامه مشترک مجیدی و نیما جاویدی، صادر شد و این کارگردان شناخته‌ شده سینمای ایران هم برای نقش اول فیلم جدیدش فراخوان منتشر کرد.

بهروز افخمی هم پس از ۵ سال دوری از سینما قرار است فیلم پلیسی«کاغذ شطرنجی» را جلوی دوربین ببرد، سهیل بیرقی بعد از «عرق سرد» پروانه ساخت تازه‌ترین اثرش «عامه پسند» را گرفته و علاقه‌مندان آثار شهرام مکری منتظر آخرین اخبار درباره فیلم تازه او «جنایت بی‌دقت» هستند که اوایل تیرماه پروانه ساخت گرفت. در نهایت به این فهرست می‌توان همکاری محمد آفریده و کمال تبریزی در ساخت «در کمال بیشعوری» را هم اضافه کرد؛ فیلمی که شاید مانند آثار اخیر تبریزی به پروژه‌ای بحث‌برانگیز تبدیل شود.

iran-newspaper.com
  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش