پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۴۱ - ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۲۰۱۸۱۴
فیلم و سینمای جهان

نقدی بر فیلم «parasite»؛«انگل» چه چیزی در چنته خود دارد؟

نقدی بر فیلم parasite,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

به گزارش شرق، شايد براي شما هم بسيار اتفاق افتاده باشد که ساعاتي از زندگي را به يک اثر هنري اختصاص دهيد که ارزشمندي آن به شما ثابت شده و بخواهيد آن را در نمايشگاهي بازديد کنيد يا در سالن تاريکي بنشينيد و به تماشاي يک فيلم يا تئاتري که انتخاب کرده‌ايد، مشغول شويد. و حالا در ميانه‌هاي داستان، ناگهان نکته‌اي در تم فيلم، توجه شما را به خود جلب مي‌کند که به نظرتان فوق‌العاده آشنا مي‌رسد.

اين يادداشت مي‌خواهد درباره يکي از آن تجربه‌هاي تصويري حرف بزند و آن را با مخاطبان امروز جامعه در ميان بگذارد؛ آن هم در روزهايي که به دليل شيوع کرونا، فرصت‌هاي بيشتري براي مطالعه و امور فرهنگي وجود دارد.  نکته‌اي که مدنظر نويسنده است، از جنس خيال و پرواز سوپر‌مني نيست؛ بلکه برعکس، روح اين داستان مطابقت ملموسي با واقعيت عيني يک جامعه ملتهب را در خود دارد. خواست نگارنده اين است که به آن نکته آشنا بذل توجهي شود و آن را جدي تلقي کرد. در ماه اسفندي که گذشت، علاقه‌مندان به اتفاقات سينمايي به ياد مي‌آورند در همين دوره اخيري که جشنواره اسکار برگزار شد، فيلم بلندي سوژه اصلي مي‌شود که از آسياي دور است و جوايز اصلي را در شرايطي از آنِ خود مي‌کند که انتخاب آن اثر در نوع خود، سنت‌شکني در مقایسه با ادوار گذشته محسوب مي‌شود. 

نام فيلم مد‌نظر، «انگل» يا همان «parasite» است که در کشور کره جنوبي ساخته شده. اين اثر قدرتمند مي‌تواند با همراهي يک تيم توليد بومي، جوايز درجه اول مهم‌ترين رويداد سينمايي جهان را درو کند کاري که قبلا براي هيچ اثر غير انگليسي‌زبانی رخ نداده است؛ زيرا روش سنتي بر اين قرار بوده که در جنب فيلم‌هاي اصلي، جايزه‌اي هم به يک فيلم غير انگليسي اعطا شود؛ اتفاق فرخنده‌اي که در سال‌هاي گذشته براي فيلم‌هاي اصغر فرهادي افتاد؛ اما اکنون فيلم انگل روايتي از خود به نمايش مي‌گذارد که داوران آکادمي را چنان مجذوب خويش مي‌کند تا رأي و تصميمي استثنائي برايش بگيرند و حسابي جداگانه برايش رقم بزنند.

اين اثر که در گونه کمدي سياه جاي مي‌گيرد و با نويسندگي و کارگرداني بونگ جون-هو ساخته شده، در آکادمي اسکار برنده جوايز بهترين فيلم‌نامه، بهترين فيلم، بهترين فيلم بين‌المللي و بهترين کارگردان مي‌شود. پيش ‌از ‌آن جشنواره هم با حضور در بخش اصلي جشنواره کن، نخل طلاي جشنواره را تصاحب مي‌کند. انگل براي نخستين‌بار در هفتاد‌و‌هفتمين مراسم گلدن‌گلوب هم مي‌تواند جايزه بهترين فيلم غير انگليسي‌زبان را از آنِ خود کند.

نقدی بر فیلم parasite,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

مگر اين اثر چه چیزی در چنته خود دارد؟ در پاسخ بايد اذعان کرد که فيلم‌نامه کار بسيار عالمانه و فني از آب در‌آمده و البته کارگرداني خوبي هم داشته. سخن اصلي اين يادداشت هم به جوهره داستان و سير روايت فيلم مربوط مي‌شود که در مجموع به فرايند يک سلطه يا تصرف نرم مي‌پردازد. خوشبختانه اين اثر دوبله خوبي هم شده و مي‌تواند قابل استفاده عموم مخاطبان بزرگ‌سال باشد. داستان اين است که يک خانواده کره‌اي و کاملا برخوردار و مرفه، در خانه‌اي بزرگ و پيچيده، زندگي مي‌کنند. به نظر مي‌رسد که توپ هم نمي‌تواند به تشکيلات موروثي و اليگارشي آنها آسيبي وارد کند. خانواده‌اي با سرپرستي پدري تکنوکرات که مديريت بخشي از صنايع مدرن شهر را در دست دارد؛ اما اين متخصص، در کمال ناباوري از حاکميت تدريجي عده‌اي غافل مي‌شود که آنها را در حدي نمي‌بيند که به آنها فکر کند. مادر خانواده به سبب معرفي و تبليغ يک جوان، او را مناسب تدريس خصوصي به فرزند دخترش تلقي مي‌کند. پيشنهاد جوان در گزينش معلم سرخانه براي فرزند دوم نيز نتيجه مي‌دهد؛ در‌حالي‌که هيچ‌کدام‌شان صلاحيت علمي لازم براي تدريس را ندارند. 

به‌اين‌ترتيب اين خواهر و برادر با ترفند‌هايي موذيانه و به‌ظاهر مشفقانه، پدر و مادر را هم با تعويض راننده و آشپز وارد حريم خانه مي‌کنند. در‌حالي‌که حضورشان در اندازه و شأن آن مکان نيست و حسن‌نيتي هم به اهل خانه ندارند؛ بلکه انگيزه پنهان آنها تصاحب  عمارت به شکل خزنده است. در واقع بيننده در مسير داستان، شاهد ورود يک‌به‌يک اعضاي يک صنف و يک رسته مي‌شود که در سطح و اندازه اهالي خانه نيستند؛ طبقه‌اي کاملا فرودست و محتاج که با سوداي خودکامگي پا به آنجا مي‌گذارند. البته در يک پيچ داستاني، نمايشي تلخ و نابرابر از اختلاف فاحش طبقاتي در مسير روايت قرار مي‌گيرد که در اين بحث، مدنظر نيست.

نقدی بر فیلم parasite,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

جان کلام در اينجا همان بخش نخست فيلم است که بيننده را ناخودآگاه به ياد مشکلات کهنه‌اي مي‌اندازد که در اخبار روزانه جهان، بارها شاهد آن بوده. اين آشنايي مي‌تواند براي مخاطبان بسياري از اقاليم و کشورهاي جهان هم رخ دهد؛ مشکلاتي بغرنج که بر اثر سپردن امور به دست آدم‌هاي نابلد پديد مي‌آيد. مهره‌هايي که نه به شايستگي؛ بلکه با توصيه، ميزها را تصاحب مي‌کنند و  سرمايه و صنايع را به روز سياه مي‌نشانند. در‌حالي‌که مي‌شد چنين اتفاقات نابخردانه‌اي هرگز نيفتد؛ زيرا حتي اگر کشوري در مسير تعاملات جهاني قرار نگيرد، باز هم مي‌تواند با کمک مديريتي علمي و درون‌زا، فرجامي مبارک براي يک سرزمين رقم بزند. مديريتي کارآمد که در برخي ممالک جهان‌سومي فقط به شعار توخالي آن بسنده مي‌شود. 

به طور معمول، متخصصاني که دلسوز خانه و ميهن هستند، به سبب برخورد تنگ‌نظرانه، مجبور هستند که در زاويه بمانند يا به شکلي نااميدانه ميهن‌شان را ترک گويند و در جاي ديگري بهره‌رساني کنند. تماشاي فيلم به ياد بيننده مي‌آورد که مي‌توان چرخ‌هاي توليد را بهتر از آنچه هست، به گردش درآورد و از سوي ديگر وضع ناخوشايند فرهنگ را به سامان رساند. فيلم نشان مي‌دهد اگر آدم‌هاي به‌درد‌بخور خانه اخراج نشوند، امور منزل به وفق مراد پيش خواهد رفت. گاهي يک فيلم ايده‌هاي بلند و جذابي به مخاطبانش مي‌دهد که مي‌تواند براي او منشأ خير و برکت باشد و با يک درنگ فکورانه، وزن اقتصاد و فرهنگ خويش را دريابد و آن را به سطحي ارتقا دهد که در ميان همسايگان پيرامونش، زبان‌زد فرهنگ و پيشرفت شود؛ پس چه خوش است که در اين قرنطينه مقدر‌شده، از فرصت‌هاي خانگي، به‌خوبي بهره جست و در کنار مطالعه کتاب‌هاي خوانده‌نشده، وقتي هم براي تماشاي آثار ارزشمند سينما و تئاتر جهان اختصاص داد. آثاري که به لطف زيرنويس‌هاي مترجمان شريف و گمنام وطني، مي‌تواند براي هر خانواده جوياي حقيقت، قابل درک باشد و در کنار تفريح و لذت‌بردن از ماجراي داستان، ميزان آگاهي خود را با انتخاب يک فيلم خوب بالا ببرد.

نقدی بر فیلم parasite,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

*محمدجواد لساني . ‌پژوهشگر

  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش