سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۰۸:۰۵ - ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۴۱۲۲
موسیقی

داغ کدام هنرمندان بر دل سازها ماند؟

موسیقی در سال ۱۳۹۵ روزهای تلخ و شیرینی را پشت سر گذاشت که یادآوری برخی وقایع آن همچنان کام هنرمندان و دوستداران هنر را تلخ می‌کند؛ اتفاقاتی مانند سکوت ابدی تار «فرهنگ شریف» و خاموشی تئوریسین موسیقی ایرانی «مصطفی‌کمال پورتراب» و ...

ایسنا در این گزارش مروری دارد بر موسیقیدان‌ها و هنرمندان این عرصه که در سال ۱۳۹۵ درگذشتند.

 

صبح ۱۷ فروردین‌ماه جواد لشگری - نوازنده ویولن - درگذشت. لشکری را می‌توان از جمله هنرمندانی دانست که به موسیقی ایرانی خدمت زیادی کرد و از او، آثار بسیاری در مایه‌های موسیقی اصیل ایرانی به یادگار مانده است.

 

او متولد سال ۱۳۰۲ در تهران بود و در جوانی برای فرا گرفتن و نواختن ویلن شاگردی ابوالحسن صبا و مهدی خالدی و احمد فروتن‌راد را کرد. او اولین‌بار برای آموزش موسیقی نزد ابوالحسن‌خان صبا رفت و از آنجا که صبا با شاگردان مبتدی کار نمی‌کرد، لشگری با خواهش و سماجت زیاد موفق شد نظر او را نسبت به خود جلب کند. صبا پس از امتحانی که از او گرفت، قبول کرد شخصا به جواد لشگری آموزش دهد.

 

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,هنرمندان و موسیقی‌دانانجواد لشگری

نواختن آهنگی به نام فتنه با شعری از رهی معیری در سال ۱۳۲۶ آغازگر فعالیت و همکاری او با رادیو بود. وی از سال ۱۳۲۸ به‌طور رسمی در ارکسترهای مهدی خالدی، مرتضی محجوبی، ابراهیم منصوری و حسین یاحقی شرکت کرد.

 

چهارم اردیبهشت‌ماه ناصر مهرورز یکی از پیشکسوتان حوزه‌ موسیقی استان همدان درگذشت. او هنگام کوه‌نوردی دچار مشکل و به بیمارستان منتقل شد و سپس از دنیا رفت. درگذشت این خواننده، بازتاب خبری چندانی نداشت، اما یک هنرمند به درگذشت او واکنش نشان داد و یادداشتی برایش نوشت.

 

در بخشی از یادداشت پیمان ناصح‌پور - نوازنده تنبک - برای ناصر مهرورز آمده بود: «برخی هنرمندان پتانسیل آن را دارند که خوش بدرخشند و فعالیت خوبی داشته باشند، ولی برخی مشکلات اجازه نمی‌دهد چنین اتفاقی بیفتد. زنده‌یاد ناصر مهرورز از آن دسته خوانندگان خیلی خوب ایران بود که می‌توانست خوش بدرخشد، ولی چنین نشد. هرچند در اواخر دهه ۶۰ کنسرت‌های خوبی برگزار کرد، ولی پس از آن، دوره کوتاه فعالیت‌های خوب هنری‌اش، در زادگاه خود، یعنی همدان، گوشه‌گیر شد و دیگر از او خبری نبود.»

 

محمدخلیل کسایی، نوازنده نی و فرزند حسن کسایی - نوازنده چیره‌دست نی - نیز ۱۴ اردیبهشت‌ماه در اصفهان از دنیا رفت. حمله قلبی علت فوت این هنرمند اعلام شد.

 

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,هنرمندان و موسیقی‌دانانحبیب محبیان

حبیب محبیان معروف به «حبیب» که چند سال پیش با هدف فعالیت مجاز، به ایران بازگشته بود، ۲۱ خردادماه در شمال کشور از دنیا رفت. این خواننده و آهنگساز موسیقی پاپ در رامسر زندگی می‌کرد.

 

به گزارش ایسنا، تئوریسین بنام موسیقی ایرانی که شاگردان زیادی را پرورش داد، دوم تیرماه امسال دار فانی را وداع گفت. مصطفی‌کمال پورتراب متولد سال ۱۳۰۳، آهنگ‌ساز ایرانی و از استادان تئوری موسیقی بود. او همچنین از اعضای هیئت مؤسس و نایب‌رئیس شورای عالی خانه موسیقی ایران بود.

 

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,هنرمندان و موسیقی‌دانانمصطفی‌کمال پورتراب

لوریس چکناواریان - آهنگساز و رهبر ارکستر - پورتراب را شخصیتی فوق‌العاده دانست که حتی در سن ۹۰ سالگی مانند جوانی ۳۰ ساله رفتار می‌کرد و اصلا خودخواه نبود.

 

حسن پیغان، خواننده پاپ هرمزگانی نهم تیرماه براثر ایست قلبی در بندرعباس درگذشت. او متولد آبان‌ماه سال ۱۳۵۵ بود و انتشار دو آلبوم موسیقی را در کارنامه کاری‌اش داشت.

 

مجید نجاهی - نوازنده سنتور - بامداد ۲۱ مردادماه در سن ۸۲ سالگی دارفانی را وداع گفت. مجید نجاهی در بهمن‌ماه ۱۳۱۳ در تهران دیده به جهان گشود و از جوانی به یادگیری سنتور پرداخت. او پس از پنج سال نواختن سنتور، با حسین قوامی، احمد عبادی، مرتضی‌خان محجوبی، نورعلی‌خان برومند و استادان دیگر، آشنا شد و نزد آن‌ها موسیقی را آموزش دید.

 

نجاهی در سال ۱۳۳۷ بنا به دعوت داود پیرنیا برای شرکت در برنامه «گلها» رفت و در برنامه‌های مختلف با هنرمندانی مانند حسین قوامی، اکبر گلپایگانی، محمدرضا شجریان، محمود خوانساری، ایرج، عبدالوهاب شهیدی و بسیاری از خوانندگان همکاری کرد.

 

شهریورماه سال ۱۳۹۵ با خبر تلخ درگذشت فرهنگ شریف، نوازنده پیشکسوت و صاحب‌سبک تار همراه شد. او که ۱۷ شهریورماه در سن ۸۵ سالگی در تهران از دنیا رفت، مردادماه امسال چندبار به‌دلیل بیماری در بیمارستان بستری شده بود.

 

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,هنرمندان و موسیقی‌دانانمراسم تشییع فرهنگ شریف

بسیاری از کارشناسان معتقدند صدای متفاوتی که فرهنگ شریف از تار درآورد، زیباترین صدای تولیدشده از این ساز است. شریف ابداع‌هایی در نحوه انگشت‌گذاری و مضراب‌زنی در نقاط مختلف سیم‌های تار انجام داده بود.

 

هفتم مهرماه عباس نیرومند، هنرمند پیشکسوت عرصه موسیقی استان کردستان در سن ۸۵ سالگی درگذشت.

 

دوم دی‌ماه علی محمد بلوچ معروف به «علیوک» یکی از پیشکسوتان موسیقی بلوچستان براثر عارضه قلبی از دنیا رفت. علیوک در دو سوی مرزهای سیاسی ایران و پاکستان از برجسته‌ترین موسیقیدانان بلوچ بود. تسلط او بر موسیقی بلوچی در بالاترین سطح تکنیکی و هنری بود. علیوک موسیقی شائری، گواتی (موسیقی درمانی) و انواع رپرتوارهای سُوت و نازنیک را در حد کمال و با استادی کامل اجرا می‌کرد. او نوازنده ساز سرود بود.

 

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,هنرمندان و موسیقی‌دانانعلیوک

حسین طیبی، نوازنده و هنرمند حوزه موسیقی مازندران و پدر ساز «لَلِه‌وا» ششم اسفندماه ۹۵ در ۸۰ سالگی درگذشت. از او چهار آلبوم در ایام پیش از انقلاب منتشر شد و نخستین اثر نوازندگی‌اش پس از انقلاب با نام «لَله‌وا» در سال ۱۳۶۵ از سوی فرهنگ‌خانه‌ مازندران انتشار یافت. او در این اثر، قطعات ویژه‌ «للِه‌وا» را نواخت. قطعاتی که اکنون منبع و ماخذ لَله‌نوازانِ مازندران به‌شمار می‌آید.

 

در عرصه بین‌المللی نیز چهره‌های شاخصی چشم از دنیا فرو بستند.

در فروردین‌ماه امسال «گاتو باربیری» موسیقی‌دان جاز آمریکای لاتین و سازنده موسیقی فیلم «آخرین تانگو در پاریس» با بازی «مارلون براندو» براثر ابتلا به ذات‌الریه در نیویورک از دنیا رفت. کسب جایزه یک عمر دستاورد هنری «گرمی» در بخش موسیقی لاتین، یکی از افتخارات این چهره دنیای موسیقی در زمان حیاتش بود. او هفت دهه در عرصه موسیقی جاز فعالیت کرد.

 

در همین ماه «مرلی هاگارد» خواننده، نوازنده و ترانه‌سرای آمریکایی که از چهره‌های سرشناس موسیقی کانتری به حساب می‌آمد، در هفتادونهمین سالروز تولد خود به‌دلیل ذات‌الریه با زندگی وداع کرد. او در طول عمر حرفه‌ای خود چند آلبوم منتشر کرده و یکی از اعضای تالار مشاهیر موسیقی کانتری بود. جایگاه و تاثیر این هنرمند را در حوزه موسیقی کانتری با تأثیر گروه «بیتلز» در موسیقی «راک اند رول» مقایسه می‌کنند.

 

در اردیبهشت ۱۳۹۵ «پرینس» که در طول چند دهه فعالیت هنری‌اش از پیشگامان ژانرهای متنوع موسیقی مانند پاپ، R&B، فانک و ... بود، در استودیوی موسیقی خانگی‌اش در مینه‌سوتای از دنیا رفت. او در طول سال‌های فعالیت هنری‌اش، بیش از ۱۰۰ میلیون آلبوم فروخت. پرینس خواننده، ترانه‌سرا و بازیگر بود.

 

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,هنرمندان و موسیقی‌دانانپرینس

اوایل اردیبهشت‌ماه امسال «پاپا ومبا» خواننده و نوازنده اهل کنگو و از محبوب‌ترین چهره‌های موسیقی آفریقایی در ۶۶ سالگی هنگام اجرای کنسرت روی صحنه غش کرد و پیش از رسیدن به بیمارستان جان سپرد. ترکیب موسیقی آفریقایی، کوبایی و غربی توسط او، یکی از محبوب‌ترین سبک‌های موسیقی را ایجاد کرد.

 

در آبان‌ماه «لئونارد کوهن» شاعر، رمان‌نویس، خواننده و ترانه‌سرای کانادایی در سن ۸۲ سالگی درگذشت. او تا ۳۳ سالگی تصمیم به خواندن و ترانه‌سرایی نگرفته بود، اما در دهه ۱۹۶۰ میلادی از شهر مونترآل کانادا به صحنه هنر وارد شد. او تا قبل از انتشار آلبوم اولش، به‌عنوان شاعر و نویسنده شناخته می‌شد. او با ترانه‌هایی از جمله «تا انتهای عشق»، «با من برقص»، «سوزان»، «هله‌لویا» و «بدرود ماریان» به شهرتی جهانی رسید.

 

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,هنرمندان و موسیقی‌دانانلئونارد کوهن

رسانه‌ها روز ۱۰ نوامبر از درگذشت این هنرمند خبر دادند، اما بعد اعلام شد او سه روز قبل از اعلام این خبر فوت کرده است.

 

در همین ماه «لئون راسل» موسیقی‌دان «راک اند رول» که در کنسرت بسیاری از خوانندگان نوازندگی کرده بود، ‌در ایالت تنسی آمریکا درگذشت. راسل طی سال‌های اخیر درگیر بیماری‌های مختلفی بود؛ ‌او سال ۲۰۱۰ تحت عمل جراحی مغز قرار گرفت و در جولای ۲۰۱۶ دچار حمله قلبی شد. «التون جان» موسیقی‌دان انگلیسی، او را مهم‌ترین الگوی خود در ترانه‌سرایی، ‌خوانندگی و پیانونوازی می‌دانست. راسل در دهه ۱۹۶۰ نوازنده گمنام پیانو در استودیوها بود و در دهه ۱۹۷۰ به یکی از فعال‌ترین نوازندگان موسیقی «راک اند رول» بدل شد.

 

«جورج مایکل» خواننده و آهنگساز انگلیسی دی‌ماه ۱۳۹۵ در ۵۳ سالگی درگذشت. مایکل با خوانندگانی مانند «مایکل جکسون» هم‌دوره بود. بیش از ۱۰۰ میلیون نسخه از آلبوم‌هایش در سراسر جهان به فروش رفته است. مصرف مواد مخدر و برخی روابط او، بارها خبرساز شد.

 

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,هنرمندان و موسیقی‌دانانجورج مایکل

در ادامه همین ماه «پیتر سارستِت» خواننده و ترانه‌سرای انگلیسی در ۷۵ سالگی درگذشت. سارستت طی پنج دهه فعالیت حرفه‌ای خود، ۱۴ آلبوم منتشر کرد که آخرین آن‌ها «قلب بی‌قرار» نام داشت که در سال ۲۰۱۳ به بازار موسیقی رسید.

 

 

  • 17
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش