ذات رقابت و مسابقه آن هم از نوع تلویزیونی جذاب و پرکشش است؛ به ویژه وقتی پای جوایز چند ده میلیونی هم در میان باشد، گرم تر و پرمخاطب تر دنبال خواهد شد. با این حال رقابتی که با لقب پرسروصدای «بزرگ ترین مسابقه تلویزیونی» و یدک کشیدن نام اشکان خطیبی از اواخر سال گذشته روی آنتن شبکه پنج رفته، برخلاف شعار تبلیغاتی «اتفاق جذابی قراره بیفته»، نتوانسته است متفاوت و جالب توجه از آب دربیاید؛ نکته ای که می توان با جست وجویی ساده در میان انعکاس نظرات مخاطبان این برنامه در فضای مجازی دریافت. تجربه نه چندان موفق «پنج ستاره» بیانگر این واقعیت است که همیشه فرمول «سلبریتی + جایزه» نمی تواند موفقیت یک برنامه را تضمین کند.
خصوصاً آن که در گونه مسابقه، با نمونه های موفق و پربیننده ای چون «مسابقه هفته» مقایسه شود. صرف نظر از نکات قوت و ضعف «پنج ستاره» از منظر برنامه سازی، مطلب حاضر تنها به بررسی اجرای اشکان خطیبی اختصاص دارد. او که تاکنون بیشتر به عنوان بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون شناخته می شد، چند وقتی است چالش دیگری را در قالب تصویر تجربه می کند. چهره ای پرهیجان و خوش انرژی که تجربیات مختلفی مانند کارگردانی، خوانندگی، مترجمی و حتی مدیریت پردیس سینمایی را از سر گذرانده است و حالا هم یک مسابقه تلویزیونی را اجرا می کند.در ادامه به بررسی اجرای اشکان خطیبی می پردازیم؛ همراه ما باشید.
۱-رسمی و کم هیجان
با این که خطیبی سابقه اجرای «خانه ای با طرح نو» و ویژه برنامه نوروزی «بهارستان» را داشت و شاید نامش به واسطه همین روحیه شاد و پرهیجان، برای اجرای این رقابت مناسب به نظر می رسید، اما قسمت هایی که از «پنج ستاره» روی آنتن رفته، این ایده را ناموفق و اشتباه نشان داده است. انگار خطیبی تنها روی ظاهر و حاضرجوابی خود حساب کرده است. با این که وی در این مسابقه با لحنی رسمی تر اما همراه با شوخ طبعی بیشتر ظاهر شده ولی نتوانسته است احساس هیجان و جاذبه یک رقابت چالشی چند میلیونی را در مخاطبانش برانگیزد. شاید یک دلیل آن همراهی خطیبی با شرکت کنندگانش برای برنده شدن باشد. حرفی که بارها در طول برنامه می گوید که «شاید شما همان شرکت کننده ای باشی که منتظر رسیدنش بودم» !
۲-شیک
خطیبی از قد و قامت مناسبی برای ظاهر شدن در قالب مجری برخوردار است و پوشش رسمی و آراسته وی هم از اولین روز اجرا به چشم آمده است؛ البته با شناختی که از شخصیت وی داریم، اتفاقی دور از انتظار هم به نظر نمی رسید. حضور خطیبی در برنامه های مختلف تلویزیون، با ادبیات و پوشش مناسب، نشان داده شئون این رسانه را می شناسد و از این منظر به نگاه و حضور مخاطبانش احترام می گذارد.
۳-بدون غافلگیری
می دانید اجرای تلویزیونی از آن دسته کارهایی نیست که تنها با دارا بودن برخی عناصر رایج و شناخته شده جواب بدهد، استعداد و توان ذاتی و به قول معروف «آنِ» اجرا هم از نگاه عموم مردم، نکته ای غیرقابل پیش بینی است که تا جلوی دوربین نروند، باقی ماندن یا نماندن در صحنه برای آن ها روشن نمی شود. نکته ظریفی که خطیبی نتوانسته است تاکنون با غافلگیری های مخصوص به خود، اجرایش را از دیگر رقبای قَدرش متمایز کند و با خلاقیت هایی از نوع سلام و احوال پرسی خاص، یک شعار، تکیه کلام، خواندن شعر یا... جایی برای خود دست وپا کند.
اشکان خطیبی به جز برخی تکیه کلام های رایج در این سبک برنامه های شاد و مفرح، با عباراتی از جمله «شما هم با این سوال چالشی به وجد آمدید» یا «همان شرکت کننده ای که می خواستم» به تهییج و ترغیب بیشتر مخاطبان و نیز تماشاچیان می پردازد که خب البته، کافی نیست و آن طور که از اشکان خطیبی توقع می رود، موفق نبوده است.
۴-متبسم و کم تحرک
از آن جا که ناگزیر در این مسابقه، مجری و شرکت کننده به صورت ایستاده برنامه را دنبال می کنند، قدرت مانور بیشتری دارند اما اشکان خطیبی معمولاً صاف و اتوکشیده اجرا می کند و اگر تعویض دوربین ها به کمک برنامه نیاید، حال وهوای «پنج ستاره» بسیار خسته کننده و تکراری می شود. از طرفی در طول برنامه، لبخند گرم و صمیمانه ای بر لب خطیبی است که ارتباط با وی را برای مخاطب چه از نزدیک و چه دور خوشایندتر می کند. توجه به زبان بدن شاید کمتر از دیگر عناصر اجرا، مهم و ضروری به نظر بیاید ولی به صورت ناخودآگاه بر سلیقه و انتخاب مخاطب اثرگذار است. نمونه جذاب و متفاوت از این نوع، اجرای احمد نجفی در «صندلی داغ» بود که بیشتر از سؤال و جواب های داغ، با حرف ها و حرکات خاص بدنی خود از دیگران متفاوت می شد.
سارا صالحی
- 15
- 2