نورپردازی نمای ساختمان:
ساختمانی که نورپردازی ندارد در شب هیچ هویتی نخواهد داشت زیرا هیچ دید به آن وجود ندارد. هر چه که طراح برای نمای ساختمان زحمت کشیده باشد اگر در شب نورپردازی مناسبی وجود نداشته باشد، تمامی زحمت های او بی نتیجه خواهند ماند.
می توان گفت ساختمانی که نمای آن فاق نورپردازی است یک ساختمان مرده محسوب می شود. اگر فلسفه معماری را کنار گذاشته و از جنبه شهرسازی به این موضوع نگاه کنیم؛ نورپردازی می تواند یک عامل منحصر به فرد از ساختمان شما بسازد و ساختمان شما را به یک نماد در منطقه تبدیل کند. با استفاده از نورپردازی مناسب می توان تمام المان های به کار گرفته و همچنین فضاهای پر و خالی را در ساختمان مشخص کرد.
البته در این مورد باید کاربری ساختمان را نیز مد نظر قرار داد، به طور قطع نورپردازی که برای نمای رومی و یا نمای کلاسیک در یک ساختمان مسکونی به کار می رود با ساختمان تجاری بسیار متفاوت است.
نمای ساختمان رد طول روز به خوبی دیده می شود و می تواند زیبایی خود را به افراد نشان دهد و توجه دیگران را به خود جلب کند. نورپردازی که برای نمای بیرونی ساختمان استفاده می شود در دو حالت قرار می گیرد:
- نورپردازی نما
- نورپردازی محوطه
ساختمان هایی که از این تکنیک برای زیباسازی استفاده می کنند روز به روز بیشتر می شود، البته این موضوع نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا طرفداران خود را افزایش داده است.
استفاده از نورپردازی می تواند نمای شهر که ساختمان های بلندی دارد را زیبا و روشن تر نمایش دهد.
یکی از نکات مهم در استفاده از نورپردازی های ساختمان موضوع مصرف انرژی است، این نماها می توانند هزینه های مربوط به برق را افزایش دهند، بنابراین بسیار مهم است که برای صرفه جویی در مصرف برق و هم برای کاهش هزینه ها از به صرفه ترین مدل ها استفاده کرد.
یکی دیگر از نکاتی که باید مورد توجه قرار بگیرد چگونگی استفاده و هدایت نور برای روشن کردن نمای ساختمان است، در صورتی که از نورهای اشتباهی برای نمای خود استفاده کنید، نمی توانید به اهداف بصری دست پیدا کنید و ساختمان زشت و زننده خواهد شد، بنابراین برای نمای ساختمان با استفاده از نورپردازی باید از یک متخصص در این زمینه استفاده کرد.
روشهای مختلف نورپردازی نمای ساختمان:
نورپردازی خشن:
در صورتی که قصد دارید بافتهای کوچک و سطوح ریز معماری در نمای ساختمان نمایش داده شوند این روش برای شما مناسب خواهد بود. از آنجایی که در این روش نمی توان سطح گسترده و زیادی از نمای ساختمان را در معرض نمایش گذاشت؛ باید از ابزار و روش های مناسب استفاده کرد تا نور دقیقا روی همان قسمتی که مورد نظر است و دارای اهمیت می باشد قرار بگیرد.
نورپردازی از داخل و خارج:
در استفاده از این روش نورپردازی را روی قسمتی قرار می دهند که در نمای خارجی ساختمان قرار داشته باشدبرای مثال؛ بالکن، پنجره ها و نرده ها. در استفاده از این تکنیک می توان به نمای خارجی ساختمان حالتی جذاب و شیک تر داد، اما باید توجه کرد به صورت درست طراحی و اجرا شود.
نکته ای که باید به آن توجه کرد عدم استفاده از منبع نور در زیر پنجره ها است، این موضوع باعث جلب توجه بیش از حد می شود.
نور پردازی یک دست:
معمولا برای نورپردازی های ساختمان، کار خود را از یک نقطه در مجاورت نمای ساختمان به صورت نرم و یکدست آغاز می کنند، در این صورت می توان نمای ساختمان را به شکل یکدست و دارای وسعت زیاد نشان داد.
نورپردازی تاکیدی یا منطقهای:
در استفاده از این روش می توان ستون ها، پنجره ها و بالکن ها را با استفاده از تاکید بیشتر مورد توجه قرار داد تا نورپردازی نقش ماندگاری را در ذهن بیننده ایجاد کند و یک هارمونی کلی از نمای ساختمان را در معرض نمایش قرار دهد.
مهم ترین اصول به کارگیری نورپردازی در نمای ساختمان:
در زمان های گذشته برای نورپردازی های ساختمان مهم، معروف یا مکان های تجاری و تاریخی از این روش استفاده می کردند، اما در حال حاضر در انواع ساختمان های مسکونی، تالارها، رستوران ها، بانک ها و انواع خانه های ویلایی و غیر ویلایی و... می توان این موضوع را به شکل گسترده به چشم دید. نورپردازی های ساختمان به موضوعی مهم تبدیل شده است که افراد مختلف در طراحی های خود از آن استفاده می کنند. برای اجرای صحیح نورپردازی ساختمان باید یکسری اصول را اجرا کرد تا این کار به بهترین شکل ممکن انجام شود:
استفاده از منبع نور پنهان:
یکی از مشکلاتی که در ساختمان های دارای نورپردازی دیده می شود، مشخص بودن منبع نور است که برای این تکنیک از آن استفاده می شود.
باید توجه کرد که منبع پخش نور در مکانی قرار بگیرد که از دید مردم پنهان شود، اگر این اصل رعایت نشود؛ نمای ساختمان حالت به هم ریخته و بی تناسب به خود خواهد گرفت.
میران و رنگ نور استفاده شده:
یکی از نکات بسیار مهم در تزئین نمای ساختمان با این روش باید به آن توجه شود رنگ نورها، شدت و میزان آنها است. در صورتی که اشتباهی در این مورد صورت بگیرد شاهد آشفتگی، درهم ریختگی و نامرتبی نمای ساختمان خواهیم بود.
هماهنگی بین نورهای استفاده شده:
نورهایی که برای تزئین نمای ساختمان استفاده می کنید باید با متریال و مصالح مورد استفاده در نمای ساختمان تناسب داشته باشند و با طراحی ساختمان نوعی هارمونی ایجاد کند.
برای مثال اگر ساختمان شما پنجره های معمولی و ساده ای دارد می توانید از نوارهای ال ایی دی مخفی در بالا و پایین پنجره استفاده کنید که روش با صرفه اقتصادی هم خواهد بود. استفاده از این لامپ ها برای ساختمان هایی که نمای چندان جذابی ندارند یا اجازه استفاده از نورپردازی داده نمی شود؛ مفید خواهد بود.
استفاده از نورهای سازگار با محیط و ساختمان های اطراف آن:
شاید شما هم اصطلاح آلودگی نوری را شنیده باشید، در صورتی که نور پردازی با محیط اطراف خود بسیار در تناقض باشد به طوری که با نگاه کردن به آن احساس بی نظمی به شما دست دهد این اصطلاح را به کار می برند. بنابراین برای اجرای نورپردازی باید به محیط اطراف ساختمان هم توجه داشته باشید.
برجسته نشان دادن عناصر نما:
یکی از مهمترین اصل های نورپردازی، مربوط به دیده شدن هر چه بهتر ساختمان و عناصر به کار رفته در شب است. پس اگر د نمای ساختمان خود از اجزایی مانند ایوان ، قوس، ستون و... استفاده کرده اید باید نورپردازی را به گونه ای اجرا کنید که بهترین نمایش را از این اجزا داشته باشید.
پروژکتور می تواند گزینه مناسبی باشد اگر شما قصد دارید معماری منحصر به فرد نمای ساختمان را نمایش دهید. قسمت زیرین دیوار و در مقابل نما معمولا مکانی برای نصب پروژکتورها هستند. این دستگاه با روشن کردن تمام نما می تواند بر شکل و مواد آن تاکید کند.
از طرفی استفاده از رنگ ها نیز می تواند بازی رنگ ها را ایجاد کند تا روحیه خاصی به ساختمان شما در شب بدهد.
گردآوری: بخش دکوراسیون سرپوش
- 9
- 2