ترافیک شهرها و قفل شدن خیابانها همیشه ما را به فکر راهی میاندازد که بتوانیم زودتر به مقصد برسیم. یکی از راههای پیش رو، استفاده از ایرتاکسیها یا تاکسیهای هوایی است. وقتی از آینده صحبت میکنیم تاکسیهای هوایی چیزهای چندان غریبی هم نیستند. البته استفادههای درونشهری تنها می تواند یکی از کاربردهای ایرتاکسیها باشد. برای جابه جا شدن سریع بین دو شهر هم ایرتاکسیها گزینه خوبی هستند.
به تازگی هم مجوز فعالیت نخستین ایرتاکسی در خراسان شمالی صادر و دو فروند هواپیما هم برای آن خریداری شده که بازتاب زیادی در شبکه های اجتماعی داشته است و کاربران زیادی اظهار امیدواری کرده اند بهزودی از این هواپیماها به عنوان ایرتاکسی استفاده شود. در مطلب امروز با ایرتاکسیها بیشتر آشنا میشویم.
مزایای ایرتاکسیها
این ناوگان حملونقل هوایی که امکان برخاست و نشست عمودی را دارد، ابتدا با کاربردهای نظامی تعریف شده بود اما با تغییراتی که یافته امروزه میتواند در حملونقل درونشهری هم استفاده شود. ایرتاکسیها میتوانند از چهار نفر تا ظرفیتی به اندازه یک اتوبوس داشته باشند. از مزیتهای آنها میتوان به سرعت بالا اشاره کرد که به دلیل به کار رفتن موتور جت و وزن سبک، این امکان وجود دارد در زمان کمتری بین شهرها جابه جا شوند. همچنین یک هواپیمای کوچک نیاز به تعداد زیادی نیرو هم ندارد. سوخت کمتری مصرف میکند و به علت ویژگیهای فیزیکی در مکانهای بیشتری نسبت به هواپیماهای بزرگ امکان نشست و برخاست دارد.
ایرتاکسیها در جهان
در مجموع استفاده از این وسایل نقلیه به آن معنی که در ذهن تداعی میشود یعنی استفاده به صورت تاکسی تلفنی در جهان، خیلی تجربه موفقی نبودهاست و شرکتهای فعال معمولا به تور تفریحی یا قرارداد با سازمانها رو آوردهاند. دلایل مختلفی برای شکست ایرتاکسیها وجود دارد. یکی از موارد، کمبود تقاضاست. برخلاف تصور بسیاری، اهالی شهرهای کوچک کمتر میل به استفاده از آن دارند و از حملونقل ریلی و جادهای استفاده می کنند.برای ایرتاکسیها به علت هزینههای سوختشان به صرفه نیست که مسیر را یک طرفه بروند و خالی برگردند. شرایط جغرافیایی و آبوهوایی هم در موفق عمل کردن این ناوگان موثر است.
به طور کلی ایرتاکسیها در آمریکا، کانادا، آفریقا و آمریکای جنوبی تجربههای موفقی را پشت سر گذاشتهاند. مثلا آمریکا پهناور است و ناوگان ریلی قوی ندارد و در آفریقا به علت کمبود امکانات فرودگاهی، میتواند برای جابه جا شدن کارکنان سازمانهای حفاظت محیط زیست و طبیعتگردان مناسب باشد. البته قیمت پایین تر هواپیما های مورد نیاز برای ایر تاکسی ها نسبت به دیگر هواپیماها که برای حمل و نقل هوایی به کار می رود، می تواند مورد توجه قرار گیرد.
ایرتاکسیها در ایران
کشورمان با داشتن ۳۱۹ فرودگاه (اعم از نظامی و غیرنظامی) رتبه بیست و دوم جهان را از نظر تعداد فرودگاه دارد. همین موضوع بستر مناسبی را برای استفاده از ایرتاکسیها فراهم میکند. موضوع دیگری که استفاده از تاکسی هوایی را برای خطوط هوایی ایران مقرونبهصرفه میکند، نبود امکان نشست و برخاست بسیاری از هواپیماهای ایرانی در فرودگاههای واقع در مناطق محروم کشور است. وضعیت باند پرواز در بسیاری از فرودگاههای این مناطق، مناسب نیست و حتی برخی باندها خاکی هستند. به نظر میرسد یکی از مهمترین محاسن راهاندازی خطوط ایرتاکسی در ایران، سوقدادن صنعت هوانوردی بهسمت مناطق محروم کشور باشد.
- 10
- 5