پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳
۰۸:۵۲ - ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۲۲۲۲۵
بانک و بیمه

پشت‌پرده حذف بانک‌های بد

بانک مرکزی,انحلال بانکهای ناتراز

موضوع انحلال بانک‌های ناتراز چند وقتی است بر سر زبان‌ها افتاده و بانک مرکزی از مهلت شش ماهه بانک‌ها برای رفع ناترازی خبر داده است. آن‌طور که محمدرضا فرزین در گفته‌های اخیر خود اشاره کرده، بانک‌هایی که قادر نباشند در بازه زمانی تعیین‌شده ناترازی خود را برطرف کنند، مطابق مقررات سیستم بانکی کشور زیر تیغ انحلال می‌روند. از نگاه مقام پولی، بانک‌هایی که کفایت سرمایه پایینی دارند و برای تامین منابع مالی موردنیاز خود به اضافه‌برداشت از بانک مرکزی روی می‌آورند در ردیف بانک‌های ناتراز قرار می‌گیرند. رفع ناترازی بانک‌های یاد شده بر اساس اعلام نهاد پولی نیز تنها از مسیر افزایش سرمایه آنها ممکن است. اما آیا نظام بانکی کشور آمادگی خروج از ناترازی را دارد؟ بررسی‌ها نشان می‌دهد که تا پایان شش ماهه نخست سال گذشته، ۱۰ بانک کشور از نسبت کفایت سرمایه منفی برخوردار بوده و در یک قدمی ورشکستگی قرار گرفته‌اند.

از آنجا که مطابق استانداردهای بانکی امکان تداوم فعالیت بانک‌ها در چنین شرایطی وجود ندارد، انحلال و ادغام بانک‌های ناتراز آخرین سنگر مقاومت بانک مرکزی در برابر ورشکستگی نظام بانکی کشور قلمداد می‌شود.

در این بین اما دو پرسش اساسی مطرح می‌شود؛ نخست اینکه آیا بانک مرکزی توان پرداخت هزینه‌های بالای انحلال و ادغام را دارد؟ نکته دوم نیز آنکه آیا سیاستگذار با این سیاست به دنبال حمایت از رویکرد ادغام بانک‌های کشور و تاسیس یک بانک واحد برای اقتصاد ایران است؟بررسی‌ها نشان می‌دهد مقابله با اضافه‌برداشت بانک‌ها و جلوگیری از تداوم فعالیت ماشین چاپ پول بانکی یکی از رویکردهای سیاستی بانک مرکزی برای مهار تورم در سال جاری است. داده‌های موجود نشان می‌دهد که نظام بانکی کشور در دوره‌هایی که با کمبود نقدینگی روبه‌رو می‌شود به اضافه‌برداشت از بانک مرکزی روی می‌آورد تا از این طریق بتواند ریسک نقدینگی خود را پوشش دهد.

یکی از راه‌هایی که می‌توان از طریق آن پی به ریسک نقدینگی بانک‌ها برد، بررسی نسبت کفایت سرمایه آنهاست. کفایت سرمایه یک بانک در حقیقت نشان می‌دهد که آیا یک بانک از سرمایه کافی برای پوشش ریسک‌هایش را در اختیار دارد یا خیر. پایین بودن این نسبت نشان می‌دهد که بانک‌ها از ریسک‌پذیری کمتری در برابر زیان‌های غیرمنتظره برخوردار هستند و در نتیجه این موضوع می‌تواند تهدید جدیدی برای ورشکستگی آنها در شرایط بحرانی باشد. بر اساس استاندارد‌های جهانی، حداقل نسبت کفایت سرمایه بانک‌‌ها و موسسات اعتباری باید معادل ۱۲ درصد باشد، اما بانک مرکزی در ایران حداقل این شاخص برای شبکه بانکی کشور را ۸ درصد تعیین کرده است. نکته قابل‌توجه اینکه با وجود کمتر بودن این نسبت برای بانک‌های ایران، تعداد بانک‌هایی که نسبت کفایت سرمایه آنها به ۸ درصد یا بالاتر می‌رسد، بسیار محدود است.

بر اساس آخرین داده‌های موجود، در شش ماهه سال گذشته و مطابق با بررسی‌های انجام شده از ۲۴ بانک بورسی و دولتی، ۱۰ بانک نسبت کفایت سرمایه منفی داشته‌اند، تعداد ۹ بانک از نسبت کفایت سرمایه مثبت برخوردار بوده‌اند و این نسبت تنها برای ۵ بانک بالای ۸ درصد بوده است. طبق گزارش ارائه‌شده، بانک سرمایه در نیمه نخست سال گذشته با نسبت کفایت سرمایه منفی ۳۶۵ درصد، آینده با منفی ۱۵۷ درصد، دی با منفی ۴۵ درصد، ایران‌ زمین با منفی ۴۳ درصد، توسعه تعاون با منفی ۲۴ درصد، شهر با منفی ۱۶ درصد، ملی و پارسیان با منفی ۸ درصد، ملل با منفی ۷ درصد و گردشگری با منفی یک درصد بانک‌ها و موسسات اعتباری دارای نسبت‌ کفایت سرمایه منفی بوده‌اند که نشان می‌دهد دارای چالش‌‌ها و مشکلات ساختاری هستند. به نظر می‌رسد همین مساله زمینه‌ساز نگرانی رییس بانک مرکزی کشور شده است، به طوری که وی اخیرا اعلام کرده که در پی مقابله با بانک‌های ناتراز است.

بانک مرکزی,انحلال بانکهای ناتراز

محمدرضا فرزین در همین خصوص نیز مهلت شش ماهه‌ای برای بانک‌ها تعیین و در صورت عدم رفع ناترازی در بازه زمانی یادشده آنها را تهدید به انحلال کرده است. برخی در واکنش به این اظهارات موضوع ادغام بانک‌های نظامی در بانک سپه در چند سال اخیر و هزینه‌های سنگین این اقدام برای کشور را پیش کشیده‌اند. برخی نیز در این خصوص از افزایش زیان انباشته بانک سپه بعد از ادغام پرده برداشته‌اند. هرچند رییس بانک مرکزی در این باره صحبت از انحلال بانک‌های کشور می‌کند اما کارشناسان می‌گویند اقتصاد ایران در شرایط کنونی آماده اجرای چنین سیاستی نیست. در صورتی که بانک مرکزی بخواهد رویکرد خود را از انحلال به ادغام تغییر دهد نیز باید منتظر تکرار تجربه ناموفق این سیاست همچون گذشته باشیم.

در این بین اما موضوع ادغام همه بانک‌های کشور در یک بانک نیز مطرح شده است. مسعود درخشان، اقتصاددان اصولگرا اخیرا و در اظهاراتی اعلام کرد: «یک بانک ملی اسلامی برای ایران کافی است و بقیه بانک‌ها باید در یکدیگر ادغام شوند.»

این اظهارات هرچند با واکنش تند بسیاری از کارشناسان روبه‌رو شد، اما این شائبه را نیز ایجاد کرد که بانک مرکزی با تعیین ضرب‌الاجل برای بانک‌های ناتراز و تهدید آنها به انحلال به دنبال پیروی از ایده یادشده باشد.

با این حال صاحب‌نظران پولی می‌گویند که نظریه یادشده قابلیت اجرایی ندارد و بانک مرکزی نیز قادر نیست هزینه‌های سنگین چنین سیاستی را بپردازد. کارشناسان همچنان بر این نکته تاکید می‌کنند که سیاستگذار اگر به دنبال کنترل خلق پول است باید جلوی دست‌درازی دولت به منابع بانکی را بگیرد و با اقتصاد دستوری مقابله کند. در غیر این صورت تهدید بانک‌ها به انحلال و اولتیماتوم دادن به آنها به تنهایی نمی‌تواند راه مقابله با ناترازی در اقتصادی باشد که تماما با دستورات دولتی اداره می‌شود.

jahanesanat.ir
  • 13
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش