جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۰۹:۵۳ - ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۲۱۴۴۳
اقتصاد کلان

ورود فرزین به غائله «مصاف» و تغییر جای متهم و شاکی | در ایران پولشویی رسمی رواج گسترده‌ای دارد

محمدرضا فرزین ,حسین رائفی پور

روزنامه توسعه  ایرانی نوشت:روزهای گذشته و در آستانة انتخاباتی که  «حماسه ۸ درصدی»! را رقم زد؛‌ جلیل محبی، عضو مرکز پژوهش‌های مجلس و دبیر پیشین ستاد امر به معروف و نهی از منکر، اطلاعات حساب‌های بانکی موسسه مصاف، متعلق به علی‌اکبر رائفی پور را منتشر کرد. طبق اسناد افشا شده، ده‌ها میلیارد تومان پول به حساب این موسسه و برخی افراد واریز شده است. برای مثال در یک فقره تراکنش، برای یک شخص فقط برای شرکت در انتخابات، ۱۴۵ میلیون تومان واریز شده و این ارقام، بسیاری را به پولشویی این موسسه مشکوک کرده است.

جلسه فوری فرزین برای رائفی‌پور

اما شاید عجیب‌ترین واکنش متعلق به رئیس کل بانک مرکزی باشد. محمدرضا فرزین به محض اطلاع از انتشار غیرقانونی اطلاعات مالی موسسه مذکور با تشکیل جلسه‌ای فوری با حضور معاونین و مدیران مربوطه و ضمن اطلاع به مدیران موسسه مذکور و تاکید بر اینکه صیانت و حفاظت از حساب ها، سپرده ها و تراکنش های بانکی افراد و موسسات، از وظایف اصلی بانک های عامل محسوب می شود به معاونین فناوری های نوین، حقوقی و رئیس مرکز حراست بانک مرکزی دستور داد ضمن بررسی دقیق ابعاد فنی چگونگی دسترسی و انتشار غیرقانونی اطلاعات مالی این موسسه، گزارش کاملی از این موضوع و افراد ذیربط به قید فوریت تهیه و ارائه کنند.

شاید بانک مرکزی وظیفه مقابله با پولشویی و فرزین اختیارات قانونی برخورد با موسسه مصاف و شفاف‌سازی درآمدهای آن نداشته باشد، اما وظیفه دفاع از این موسسه را هم ندارد. فرزین در غائله مصاف تنها به انتشار اسناد محرمانه اشاره کرده و سخنی از ضرورت برخورد با پولشویی نگفته است که این خود نشان می‌دهد امیدی به شفافیت نیست 

در پی این اظهارات فرزین، محبی در پستی در فضای مجازی به این اظهارات واکنش نشان داد. او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «به جای برخورد با افرادی که در بانک‌ها با هیات تحقیق و‌تفحص بانک‌ها همکاری کرده‌اند باید با افرادی که وظایف خود را در زمینه پول‌شویی انام نداده اند برخورد کنید.

جزئیات صورت‌حساب مصاف

طبق یکی از اسناد ادعایی، نزدیک ۱۴ میلیارد تومان به حساب امیر حسین رائفی پور واریز شده است. منتشرکنندگان می‌گویند او برای علی اکبر رائفی پور است. احتمال این که نیت خیرین از کمک به موسسه علی اکبر رائفی پور، واریز مبالغ به حساب امیرحسین رائفی پور باشد، بسیار اندک است و جا دارد توضیح داده شود که ماجرای واریز این مبلغ کلان به حساب برادر رئیس موسسه چیست؟

همچنین فردی به نام علی بی‌طرفان را می‌بینیم که در شبکه اجتماعی ایکس برای رائفی‌پور تبلیغ می‌کرد و در میان افرادی که پول‌های میلیونی از موسسه مصاف گرفته‌اند، نام او نیز با رقم ۵۴ میلیون تومان دیده می‌شود. در همان سند نام ندا رائفی پور نیز که ۵۰ میلیون تومان گرفته است، دیده می‌شود. 

بعد از این افشاگری، رائفی‌پور، با انتشار ویدئویی، به اتهامات منتشر شده پاسخ داد و به قول خود شفاف‌سازی کرد. او در پاسخ با انتقاد شدید از افرادی که اطلاعات حساب‌های موسسه او را افشا کرده‌اند؛  از این که برخی به شدت انتقاد کرد و در عین حال توضیحاتی درباره درآمدها و هزینه‌های موسسه داد. از جمله این که گفت این موسسه با کمک‌های مردمی اداره می‌شود و فعالیت‌هایی مانند راه اندازی موکب اربعین و اداره مدرسه دارد.

قانون به بانک مرکزی اختیار کافی نداده

یک اقتصاددان در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی» با اشاره به اینکه در ایران پولشویی رسمی بسیار رواج دارد، درباره علت آن عنوان کرد: با توجه به بی‌ارزشی پول ملی، مردم ناچارند از طریق درگاه‌های دیگر عمل کنند و پولشویی در نظام مالی کشور رایج است. احسان سلطانی افزود: در ایران به صورت گسترده پولشویی داریم، مردم بسیاری از معاملات خود را پنهان می‌کنند و یا از طریق بنیادها، مانند خیریه که معاف از مالیات است، این پول‌ها را جابه‌جا می‌کنند.

او درباره گردش مالی موسسه مصاف اظهار کرد: پولشویی آنقدر در این ایران وسیع و با ارقام بالاست که ارقام موسسه مصاف مقابل آن کوچک است. این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه قانون مشخصی وجود ندارد که افراد را در قبال جابه‌جایی پولشان پاسخگو کند، درمورد ماجرای صدیقی و حوزه علمیه ازگل، تصریح کرد: در ایران امام جمعه تهران ملک به اسمش می‌شود و از آن ابراز بی‌اطلاعی می‌کند و کسی هم از او نمی‌پرسد چرا چنین اتفاقی افتاده است؟

    کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه قانون مشخصی وجود ندارد که افراد را در قبال جابه‌جایی پولشان پاسخگو کند، درمورد ماجرای صدیقی و حوزه علمیه ازگل، تصریح کرد: در ایران امام جمعه تهران ملک به اسمش می‌شود و از آن ابراز بی‌اطلاعی می‌کند و کسی هم از او نمی‌پرسد چرا چنین اتفاقی افتاده است؟

سلطانی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی مقابل پولشویی کار خاصی نمی‌تواند انجام دهد، ادامه داد: بانک مرکزی می‌تواند حساب‌ها را در اختیار وزارت اقتصاد و سازمان امور مالیاتی قرار دهد؛ زیرا این بانک وظیفه قانونی ندارد که بتواند با پولشویی مقابله کند و این به عهده قوه قضاییه و وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان‌های ذی‌ربط است.

او با اشاره به اینکه بانک مرکزی تنها کاری می‌تواند انجام دهد این است که حساب‌ها را به سازمان‌های ذی‌ربط حواله دهد، خاطرنشان کرد: قانون دست‌وپای بانک مرکزی را بسته است، بانک مرکزی تنها کار مستقلی که می‌تواند انجام دهد این است که مانع پولشویی بانک‌ها، آن هم در اقلام کلان شود.

فرزین مدافع منافع چه کسانی است؟

شاید بانک مرکزی وظیفه مقابله با پولشویی و فرزین اختیارات قانونی برخورد با موسسه مصاف و شفاف‌سازی درآمدهای آن نداشته باشد، اما وظیفه دفاع از این موسسه را هم ندارد. فرزین در غائله مصاف تنها به انتشار اسناد محرمانه اشاره کرده و سخنی از ضرورت برخورد با پولشویی نگفته است که این خود نشان می‌دهد امیدی به شفافیت نیست و شفافیت تنها از رهگذر انتشار اسناد  به صورت غیرقانونی ممکن است.

رامتین موثق

  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش