سه شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۱۲ - ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۸۶۹۷
اقتصاد کلان

آل اسحاق: عدم تعادل رشد تولید و رشد نقدینگی جای نگرانی دارد

یحیی آل‌اسحاق,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
‌اگر تعادل میان حجم نقدینگی و میزان تولید داخلی به‌هم خورد و به عبارتی، نسبت نقدینگی با رشد تولید متعادل نباشد،‌ مشکل به‌وجود می‌آید و خطرناک است، اما اگر رشد تولید و رشد نقدینگی متوازن باشد، ‌مشکل ایجاد نمی‌شود.

یحیی آل‌اسحاق، رئیس اتاق ایران و عراق در گفت‌وگو با خبرآنلاین، در پاسخ به این پرسش که چرا دولت‌ها زیر بار نقدینگی می‌روند، اظهار داشت: موضوع نقدینگی یک بحث فنی و دقیق است و اینکه همه مشکلات را به گردن نقدینگی بیندازیم، ‌برخورد ناقصی است.

 

وی تصریح کرد: متاسفانه آنچه اکنون در کشور دیده می‌شد این است که یک موضوعی پررنگ می‌شود، بدون این‌که علل و عوامل و چگونگی آن مورد بررسی قرار گیرد و یکی از این موارد نقدینگی است.

 

رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران و تهران ادامه داد:‌ نقدینگی و مقدار آن باید با حجم تولید ناخالص داخلی هماهنگ باشد، وگرنه زیاد و کم نقدینگی مهم نیست، بلکه تعادل میان میزان نقدینگی و تولید ناخالص داخلی اهمیت دارد و این‌که اگر رشد نقدینگی با رشد تولید داخلی هماهنگ باشد، مشکلی ایجاد نمی‌شود.

 

آل‌اسحاق بیان کرد: آنچه تبدیل به مشکل می‌شود این است که تعادل میان حجم نقدینگی و میزان تولید داخلی به‌هم بخورد و به عبارتی، اگر نسبت نقدینگی با نسبت رشد تولید متعادل نباشد، ‌مشکل به‌وجود می‌آید. فرض کنید اگر رشد تولید برابر با A و در مقابل رشد نقدینگی برابر باA 5 باشد، ‌خطرناک است، اما اگر رشد تولید و رشد نقدینگی متوازن باشد، ‌مشکل ایجاد نمی‌شود.

 

اثر مثبت حرکت نقدینگی به سمت تولید

رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران و تهران در ادامه گفت: شرایط نقدینگی و رابطه آن با بقیه ارکان اقتصادی نکته مهمی است. نکته دیگر نیز هدایت نقدینگی و جهت‌گیری آن است که اهمیت دارد، به‌طوری که اگر نقدینگی به سمت تولید برود، خیلی مضر نبوده و حتی باعث افزایش تولید می‌شود.

 

آل‌اسحاق با اشاره به نقدینگی یک‌هزار و ۶۰۲ هزار میلیارد تومانی افزود: اکنون که دارای این حجم از نقدینگی هستیم، اگر نقدینگی به سمت تولید برود، با توجه به مشکلات آنها در تامین سرمایه در گردش، سرمایه،‌ سرمایه‌گذاری و ... این نقدینگی می‌تواند در جهت مثبت و تولید نیز حرکت کند.

 

وی افزود: حالا که نرخ ارز تغییر کرده و افزایش یافته، تولید‌کنندگان برای تامین مواد اولیه و تولید احتیاج به ریال بیشتری دارند. یعنی اگر در گذشته مواد اولیه را با دلار‌۳۸۰۰ تومان تهیه می‌کردند، اکنون باید با دلار ۷ هزار تومان تهیه کنند که این ۲ برابر شدن احتیاج به ۲ برابر ریال دارد زیرا تولید‌کنندگان که قادر نیستند و چنین سرمایه‌ای ندارند، بنابراین نظام بانکی باید این نقدینگی را به بخش تولید هدایت کند و باعث افزایش تولید شود تا مشکلات راحت‌تر حل شود.

 

رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران و تهران عنوان کرد: اگر نقدینگی به بخش تولید نرود و زمینه فعالیت مثبت اقتصادی ایجاد نشود در آن صورت نقدینگی جایی برای خود ندارد و سراغ ارز، ‌طلا و حتی کالا می‌رود، آن‌جاست که خطرناک می‌شود، یعنی مشکل در نحوه هدایت نقدینگی و ترکیب آن است.

 

چرا نقدینگی اضافه شده است؟

آل‌اسحاق متذکر شد: پس از آن باید در ریشه‌های نقدینگی ریزتر شد و این‌که چرا نقدینگی اضافه شده است؟ چه مقدار به دولت و چه مقدار به نهادهای دیگر بازمی‌گردد؟ چقدر به پایه پولی مربوط است؟ ‌چه میزان به بدهی‌های بانک‌ها به بانک مرکزی مربوط است؟ چقدر توسط مووسسات مالی و اعتباری ایجاد شده است و آنها خلق پول کرده‌اند؟

 

وی بیان کرد: همچنین باید بررسی کرد که آیا نقدینگی یک‌دفعه ایجاد شده است؟ یا این وضع در یک پروسه زمانی به‌وجود آمده است؟‌ این وضعیت مربوط به یک یا دوسال نیست، بلکه مجموعه جریانات و تصمیم‌گیری‌هایی که در اقتصاد اتفاق افتاده، سبب این مساله شده در‌ ‌‌حالی‌‌‌‌که در آن دوران کسی نمی‌گفت چرا نقدینگی ایجاد شده، زیرا همه می‌گفتند تورم تک رقمی است و کسی اعتراض به بالا رفتن نقدینگی نداشت و اکنون این نگرانی وجود دارد که اگر این حجم نقدینگی بترکد، چه تورمی در انتظارمان خواهد بود؟

 

این فعال اقتصادی عنوان کرد: آیا این موارد یک‌شبه اتفاق افتاده است؟ مسلما خیر، بلکه این شرایط در چندسال و به صورت آرام آرام اتفاق افتاده است. باید پرسید چرا آن زمان تحلیل‌ها جور دیگری بود و اکنون به شیوه دیگری است؟

وی اظهار کرد: بعضی از مسائل را اگر ریشه‌ای تحلیل و بررسی نکنیم،‌ هدایت و جهت ذهن عمومی را اشتباه سوق داده و هم مسئولان و تصمیم‌‌گیران را به سمت غیرمنطقی سوق می‌دهیم.

 

به اقتصاد نمی‌توان انتزاعی نگاه کرد

رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق تاکید کرد:‌ واقعیت این است که به حوزه اقتصاد نمی‌توان انتزاعی نگاه کرد. باید همه علل و عوامل آن را با هم دید و همچنین با نگاه اولیه و سطحی نمی‌توان مسائل اقتصادی را تجزیه و تحلیل کرد.

 

یک کار تحلیلی و ریشه‌ای عمیق می‌طلبد و متاسفانه وقتی مسائل از حوزه واقعی بیرون آمد و به حوزه دیگری وارد شد و تبدیل به موارد سیاسی، ‌اجتماعی و ... شد و دست کسانی افتاد که سیاسی تجزیه و تحلیل می‌کنند نه اقتصادی، این مشکلات را به‌وجود می‌آورد. آل‌اسحاق گفت: اکنون مسائل علمی اقتصادی با شاخص‌های سیاسی تجزیه و تحلیل می‌شوند که این درد بزرگ ما است، یعنی سیاسیون نقاط اولیه کار را می‌گیرند و در جهت سیاسی بزرگ و کوچک می‌کنند، در صورتی‌که مسائل ریشه‌ای اقتصادی را اینگونه نمی‌توان بررسی کرد. وی افزود: از جمله این موارد مسئله نقدینگی است، زیرا هنگامی‌که رشد نقدینگی با رشد تولید هماهنگ و موزون باشد، ‌جای نگرانی نیست، بلکه نگرانی عدم تعادل رشد تولید و رشد نقدینگی است.

 

اقتصاد را با متر سیاسی اندازه‌گیری نکنید

آل‌اسحاق درباره رشد اقتصادی اعلام شد از سوی بانک مرکزی برای بهار ۹۷ و لمس آن در جامعه توضیح داد:‌ واقعیت این است شاخص‌هایی که بانک مرکزی اعلام می‌کند، متعلق به خود است و با شاخص‌های سیاسی و عامه مردم فرق دارد. مثلا ما می‌گوییم تورم براساس شاخص‌ها با فرمت خاصی حساب شده و ۳۰۰ قلم کالا را بررسی می‌کنند، در صورتی که مردم درباره تورم چیز دیگری را حس می‌کنند و در زندگی واقعی قیمت مرغ، ‌گوشت و ... چند برابر شده است.

 

وی توضیح داد:‌ تعارض‌هایی که وجود دارد، در نتیجه تعاریف واژه‌هایی مانند رشد،‌ تورم و ... مسائل علمی را نمی‌توان با مسائل رسانه‌ای حل و فصل کرد.

 

آل‌اسحاق تاکید کرد: از رسانه‌ها خواهش می‌کنم و باید توجه کنند که اکنون در شرایط جنگ اقتصادی قرار داریم و عده‌ای هنوز باور نکرده‌اند که این جنگ وجود دارد و در کنار آن جنگ رسانه‌ای هم داریم و از آمار و ارقام رسانه‌های ما استفاده می‌کنند و امثال بنده نیز احساس وظیفه کرده و با رسانه‌ها صحبت می‌کنیم و رسانه‌ها نیز آن را منتشر می‌کنند، بنابراین باید تامل کنند تا مسائل اقتصادی با متر سیاسی اندازه‌گیری نشود.

 

وی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که آحاد مردم و رسانه‌ها و مسئولان سیاسی و ... توجه کنند که اقتصاد شاخص‌های خاص خود را دارد و مسائل اقتصادی را باید با تامل بیشتری دنبال کرد.

 

 

  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش