سه شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۵۹ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۷۷۲۸
اقتصاد کلان

ضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی:

قدرت خرید کارگران ۵۰ درصد کاهش یافته است

اکبر شوکت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

با توجه به تورم روزافزون در کشور و افزایش قیمت‌ها ،دستمزد کارگرها در بخش‌های تولیدی ثابت مانده است. این در حالی است که به‌دلیل تورم ۸۰۰ هزار تا یک‌میلیون تومان به هزینه معیشت زندگی کارگران اضافه شده است. اکبرشوکت عضو معتقد است: اگر طرح «سامانه جامع کار ایران» اجرایی شود بسیاری از معضلات کارگران برطرف خواهد شد.

 

آنچه درپی می‌خوانید حاصل گفت‌وگوی «آرمان» با اکبر شوکت، عضو هیات مدیره کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران و عضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی کشور است.

 

دلیل اصلی اشباع نیروی کار یا به عبارت دیگر بالا رفتن متقاضیان کار چیست ؟

در حال حاضر یکی از دلایل ازدیاد نیروی کار بحث کمبود کار است. چون شاهد تعدیل نیرو و تعطیلی کارگاه‌های صنعتی و خدماتی هستیم و از طرفی رکود بخش ساختمان هم یکی دیگر از این معضلات است . متاسفانه دولت فکر عاجل و خلاقه‌ای در این باره ندارد .مثلا دولت می‌تواند در بخش ساختمان با راه‌اندازی مسکن اجتماعی و کارگری اشتغال ایجاد کند. از سال ۱۳۹۱ این طرح داده شده ،اما هیچ‌ اقدامی در این حوزه صورت نگرفته است. یکی دیگر از معضلات اشتغال فعالیت کارگرهای اتباع در کشور است که به صراحت در قانون کار ذکر شده است که «زمانیکه نیروی کار ایرانی به حد کافی در کشور وجود دارد کار اتباع غیرقانونی است ».مثلا بخش بزرگی از صنعت کفش، توسط کارگرهای اتباع گرفته شده است.

 

یا در حوزه ساختمان در زمان دولت‌های نهم و دهم برای ساخت مسکن مهر ، تعداد زیادی از کارگران اتباع وارد حوزه ساختمان شده‌اند وتا به حال از آن خارج نشده‌اند .آنها با یک دوم یا یک سوم دستمزد رایج دارند کار می‌کنند به همین خاطر نیروی متخصص ایرانی کنار مانده است .در حالی که دولت می‌توانست با فراهم آوردن تسهیلاتی برای کارفرماها کاری کند که نیروی متخصص بیکار نماند.

 

شما در کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران برای اشتغال کارگران چه اقداماتی انجام دادید ؟

ما پیشنهاد‌هایی ارائه دادیم اما دولت توجه نمی‌کند . ما ۳ سال است آیین نامه‌ای ارائه دادیم که بسیاری از مشکلات را حل می‌کند.در حال حاضر ما ۱۴۰۰هزار نفر کارگر و استاد کار ساختمانی داریم که آنها در این آیین نامه رتبه بندی می‌شوند. در صورت اجرایی شدن این آیین نامه ،کارگر حرفه‌ای ،درجه یک و نیروی ثابت وارد نرم‌افزار کشوری می‌شود . به کارگیری هر نیروی کار توسط کارفرما باید توسط این سامانه انجام شود.

 

درغیر این صورت پایان کار برای ساختمان صادر نمی‌شود . از سوی دیگر این آیین نامه ،در صورت اجرایی شدن به نفع قوه قضائیه هم عمل می‌کند. چون اختلاف بین کارگر و کارفرما بسیار کاهش پیدا می‌کند و حوادث حین کار هم به‌صورت قابل توجهی پایین می‌آید.

 

با توجه به تورم روزافزون در دستمزد کارگرها چه تغییراتی ایجاد شده است ؟

در حال حاضر قیمت کار در بازار مشخص نیست . الان مثل برده از نیروی کار استفاده می‌شود .در حالی که استفاده از نیروی کار ارزان ،کیفیت کار را هم پایین می‌آورد.مثلا میانگین عمر ساختمان‌ها در ایران بین ۲۰ تا ۳۰ سال است . در حالی که در اروپا میانگین عمر ساختمان‌ها بین ۸۰تا ۱۰۰ سال است.

 

در حال حاضر حتی با وجود رکود در بخش ساختمان کارفرما سود کلانی می‌برد. چون میانگین دستمزد در بخش ساختمان فقط ۷‌درصد است . در بخش‌های دیگر هم دستمزدها پایین است .مثلا تولید‌کننده به بهانه گران شدن مواد اولیه قیمت محصول را با دو برابرافزایش عرضه می‌کند . اما هزینه نیروی کار ثابت است . ولی در این تورم کارفرما سود خود را می‌برد. جمله‌ای هست که می‌گوید؛ «تورم جشن اغنیا، عزای فقرا است .»

 

با توجه به ثابت ماندن دستمزدها، وضعیت معیشت کارگران چطور است ؟

امسال به‌دلیل تورم ۸۰۰تا یک‌میلیون تومان به هزینه‌های معیشت کارگران اضافه شده است . اما افزایش حقوق کارگران ۳۰‌درصد نسبت به سال گذشته تعیین می‌شود . یعنی چیزی حدود ۳۵۰‌هزار تومان .در حالی که ۳۵‌درصد واقعی ۸۰۰‌هزار تومان است . یعنی افزایش حقوق کارگران براساس حداقل حقوق سال گذشته شان محاسبه می‌شود . با این حساب ۵۰‌درصد قدرت خرید قشر کارگر کاهش پیدا کرده است .

 

بعضی کارفرمایان معتقدند اگر بخواهند دستمزد کارگران را افزایش بدهند، نمی‌توانند واحد تولیدی خود را سر پا نگه دارند، تحلیل شما در این باره چیست ؟

همه بهانه است . به‌عنوان مثال در بخش دامپروری گوسفند زنده کیلویی ۱۹ تا۲۰‌هزار تومان معامله می‌شد .اما این روزها قیمت گوسفند زنده به کیلویی بالای ۵۰‌هزار تومان رسیده است . یعنی قیمت گوسفند ۲۵۰ تا ۳۰۰‌درصد افزایش پیدا کرده است. اما سوال من این است که دستمزد کارگر دامپروری چقدر افزایش داشته است ؟ در کالاهای تولیدی کارفرما به‌دلیل افزایش قیمت به رغم تزریق ارز دولتی قیمت‌ها را بالا می‌برد .

 

اما چقدر به دستمزد کارگر اضافه کرده است ؟ امروز خط فقر ۳‌میلیون و هشتصد‌هزار تومان است. اما خط حداقل حقوق کارگر که من به آن خط مرگ می‌گویم ۱میلیون و ۲۰۰‌هزار تومان است .علاوه بر اضافه کردن حقوق کارگرها بر اساس‌درصد واقعی باید سالیانه ۱‌درصدی هم بابت عقب مانده‌هایی که این همه سال اجرا نکردیم جبران کنیم ولی هرسال می‌گویند شرایط خوب نیست .

 

در کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران درباره ساماندهی وضعیت کارگران چه پیشنهادی ارائه دادید؟

در سال ۱۳۹۲ پیشنهادی مبنی بر راه‌اندازی «سامانه جامع کار ایرانی»ارائه دادیم و همایشی هم دراین باره با آقایان لاریجانی و ربیعی برگزار کردیم . این پیشنهاد براساس مطالعاتی روی نروژ و سوئیس بود. اما ۶ ماه بعد طرح دیگری از دل همین طرح در آمد که به کل چیز دیگری شد. در حال حاضر سالانه بین ۲۰۰هزار تا ۳۰۰‌هزار اختلاف در اداره کار ثبت می‌شود .این البته به جز پرونده‌هایی است که در تامین اجتماعی ثبت می‌شود. ۷۰‌درصد کارگران با حداقل حقوق بازنشسته می‌شوند در حالی که ساعات زیادی اضافه کاری می‌کنند.

 

در حالی که اگر این طرح اجرا می‌شد قراردادها شفاف می‌شد .لیست واقعی کارگران به تامین اجتماعی داده می‌شد. .نمودارهای مالی برای سرمایه‌گذاران ترسیم می‌شد و اطلاعات وزارتخانه‌ها به روزرسانی می‌شد و آنها در جریان قرار می‌گرفتند که در کدام بخش با افزایش نیرو و در کدام بخش با کاهش نیرو مواجه هستیم. پیشنهاد دیگر ما هم «تعاونی کارگری جایگزین پیمانکاران » است . این طرح بار مالی ندارد و براساس آن پیمانکاران حذف می‌شوند . در حال حاضر ۲۰ تا ۲۵‌درصد از جمعیت کشور در حوزه پیمانکاری ،معادن ، شهرداری ، خدماتی ،وزارتخانه‌ها و استانداری‌ها شاغل هستند. با این طرح می‌توانیم تعاونی واقعی را با قشر مولد محقق می‌کنیم.

 

اگر شرایط کارگران به همین شکل ادامه پیدا کند دو دهه بعد با نسلی روبه‌رو هستیم که امنیتی برای دوران بازنشستگی خود ندارند، تحلیل شما از این مساله چیست؟

باید از یک جایی این مشکل حل شود. طرح‌هایی که سامانه جامع کار ایران ارائه کرده اگر واقعا اجرا شود بسیاری از این مشکل‌ها حل می‌شود، اما ما به جای این اقدامات شاهد این مساله هستیم که در تامین اجتماعی برای سن بازنشستگی کارگرها افزایش ایجاد می‌کنند ، چون استدلال شان این است که امید به زندگی در ایران افزایش پیدا کرده است اما اول باید سن امید به زندگی در قشرهای مختلف بررسی شود و ببینند آیا سن امید به زندگی در قشر کارگر هم افزایش پیدا کرده است.

 

فرشته اثنی عشری

 

  • 29
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش