دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳
۱۹:۲۴ - ۰۲ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۰۵۵۹
اقتصاد کلان

مرکز آمار ایران: گرانی بنزین، زندگی را برای فقیران گران تر کرده است

اثر گرانی بنزین بر تورم,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
تازه ترین گزارش مرکز آمار ایران نشان می دهد، هزینه سبد یک خانوار ایرانی در دهک پایین درآمدی، پس از گرانی بنزین در آذر ماه نسبت به آبان ماه ۴.۱ درصد رشد کرده است.

به گزارش همشهری، شوک بنزین باعث افزایش فشار هزینه‌ها، دست‌کم در آذرماه امسال، بر دوش خانوارهای فقیر و دارای سطح درآمدی پایین، شده است. این آمار می‌تواند یکی از دلایل ناآرامی‌های آبان‌ماه، به‌ویژه در حاشیه کلانشهرها را توضیح دهد. به‌گزارش همشهری، تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد، هزینه سبد یک خانوار ایرانی در دهک پایین درآمدی، پس از افزایش قیمت بنزین، در آذرماه نسبت به آبان‌ماه، ۴.۱درصد رشد کرده؛ درحالی‌که، در این دوره، طبقه ثروتمند که از کمک معیشتی دولت هم محروم مانده، تنها شاهد گران‌شدن سبد هزینه‌های خود، به میزان ۳.۱درصد بوده است. افزون بر اینکه نرخ تورم ماهانه سبد کالاهای خوراکی و آشامیدنی در آذرماه در دهک فقیر جامعه ۶.۹درصد و در دهک ثروتمند فقط ۲.۹درصد برآورد شده است. شاخص دیگری که نشانگر تأثیر قیمت بنزین بر سبد هزینه خانوارهای ایرانی است، به رشد شاخص قیمت خدمات حمل‌ونقل بازمی‌گردد، در آذرماه نسبت به آبان‌ماه امسال، نرخ تورم در کل کشور ۱۴.۷درصد، در مناطق شهری ۱۴.۱درصد و در مناطق روستایی ۱۷.۹درصد برآورد شده که نشان می‌دهد هزینه خدمات حمل‌ونقل در مناطق روستایی، پس از افزایش قیمت بنزین، بیشتر از مناطق شهری رشد کرده است.

روند صعودی تورم نقطه به نقطه

تازه‌ترین آمار مرکز آمار ایران نشان می‌دهد نرخ تورم ماهانه از ۱.۶درصد در آبان‌ماه به ۳.۲درصد در آذرماه افزایش یافته و نرخ تورم نقطه به نقطه هم از ۲۷درصد در آبان‌ماه امسال به ۲۷.۸درصد رسیده است. رشد همزمان نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه پس از افزایش قیمت بنزین در ۲۴آبان‌ماه در حالی رخ داده که مرکز آمار ایران از کاهش ۱.۱درصدی نرخ تورم سالانه خبر داده و نرخ تورم سالانه از ۴۱.۱درصد در آبان به ۴۰درصد در آذرماه رسیده است.

اثر بنزین بر تورم آذر

اما همزمان آمار از تأثیر افزایش قیمت و سهمیه‌بندی بنزین بر نرخ تورم آذرماه حکایت دارد. افزایش شاخص ماهانه تورم به ۳درصد، یک‌ماه پس از افزایش قیمت بنزین در حالی نمایان شده که این بالاترین نرخ تورم ماهانه از فروردین‌ماه امسال است که شاخص تورم ماهانه به ۴درصد رسیده بود. شاخص ماهانه تورم که تغییرات قیمت کالاها و خدمات مصرفی را در هر‌ماه نسبت به‌ماه قبل نشان می‌دهد در شهریور امسال به نیم درصد کاهش یافته بود که کمترین میزان نرخ تورم ماهانه از فروردین سال۹۷ به‌شمار می‌آید. افزون براینکه شاخص تورم نقطه به نقطه که نشانگر رشد قیمت کالاها و خدمات در هر‌ماه نسبت به‌ماه مشابه سال قبل است در آذرماه امسال پس از اردیبهشت سال‌جاری که روند نزولی گرفته و از ۵۲.۱درصد در اردیبهشت‌ماه به ۲۷درصد در آبان‌ماه کاهش یافته بود در آذرماه امسال دوباره روندی افزایشی را تجربه کرد و به ۲۷.۸درصد رسید. تغییر مسیر ۲شاخص تورم ماهانه و نقطه به نقطه در آذرماه احتمالا نشان‌دهنده اثر افزایش قیمت بنزین بر نرخ تورم کشور است اما با این حال شاخص سالانه تورم همچنان مسیر کاهشی را تجربه می‌کند، بنابراین به‌نظر می‌رسد آثار افزایش قیمت بنزین بر نرخ تورم در ماه‌های آینده مشخص شود. پیش از این رئیس‌کل بانک مرکزی اثر افزایش قیمت بنزین بر شاخص تورم را حداکثر ۲درصد برآورد کرده بود که انتظار می‌رود بخشی از آن درصورت ثبات در بازار ارز و پول کشور مهار شود اما پیش‌بینی می‌شود نرخ تورم کشور در پایان سال آینده با فرض انضباط مالی دولت و پولی بانک مرکزی به ۳۵درصد برسد.

سبقت تورم روستایی از شهری

تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد میانگین رشد قیمت کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در آذرماه نسبت به آبان‌ماه امسال ۳درصد، نسبت به آذرماه پارسال ۲۷.۶درصد و نسبت به ۱۲‌ماه منتهی به آذرماه امسال نسبت به‌مدت مشابه پارسال ۳۹.۳درصد رشد کرده درحالی‌که رشد تورم ماهانه در مناطق روستایی ایران در‌ماه گذشته ۴.۲درصد، نسبت به آذرماه سال گذشته ۲۸.۹درصد و نرخ تورم سالانه آذرماه هم ۴۳.۹درصد برآورد شده است.

فشار تورم بر اقشار ضعیف

از نکات قابل تامل در تورم آذرماه امسال می‌توان به افزایش فشار تورم بر دهک دهم هزینه‌ای به‌عنوان اقشار ضعیف اشاره کرد به‌نحوی که رشد ماهانه قیمت سبد کالاها و سبد مصرفی دهک دهم ۴.۱درصد برآورد شده درحالی‌که دهک یکم به‌عنوان ثروتمندان جامعه شاهد افزایش ۳.۱درصدی سبد هزینه‌های خود بوده‌اند که کمترین نرخ تورم ماهانه در بین سایر دهک‌هاست. همچنین میانگین رشد قیمت سبد کالاهای خوراکی و آشامیدنی برای دهک فقیر جامعه در آذرماه امسال ۶.۹درصد برآورد شده درحالی‌که دهک ثروتمند جامعه رشد ۲.۹درصدی هزینه سبد کالاهای خوراکی و آشامیدنی را در‌ماه گذشته تجربه کرده، البته رشد ماهانه قیمت سبد کالاها و خدمات غیرخوراکی در آذرماه برای اقشار ضعیف ۱.۶درصد و برای اقشار ثروتمند ۳.۲درصد برآورد شده است.

جهش تورم از کانال حمل‌ونقل

گزارش مرکز آمار ایران، نخستین گزارشی است که اثر واقعی رشد قیمت بنزین بر شاخص تورم رسمی را به تصویر می‌کشد. آمارها نشان می‌دهد تصمیم سران قوا باعث شده تا شاخص قیمت حمل‌ونقل در کل کشور در طول آذرماه امسال نسبت به آبان‌ماه سال‌جاری رشدی ۱۴.۷درصدی را تجربه کند. براساس سبد محاسبه تورمی مرکز آمار ایران، وزن گروه حمل‌ونقل بر سبد خانوارهای ایرانی ۹.۴۱درصد است و انتظار می‌رود بخشی از افزایش قیمت بنزین در ماه‌های آینده در گروه حمل‌ونقل تکرار شود. نکته قابل تامل اینکه اثر افزایش قیمت بنزین بر خدمات حمل‌ونقل در مناطق شهری ایران ۱۴.۱درصد و در مناطق روستایی ۱۷.۹درصد برآورد شده که نشان می‌دهد تصمیم اتخاذ شده برای افزایش و سهمیه‌بندی بنزین هزینه حمل‌ونقل در مناطق روستایی را بیش از مناطق شهری افزایش داده است.

نبض تورم در سبد خوراک مردم

براساس روایت رسمی نهاد آماری کشور، میانگین قیمت سبد کالاهای خوراکی و آشامیدنی مردم ایران در آذرماه امسال نسبت به آبان‌ماه گذشته ۴.۲درصد، نسبت به آذرماه سال گذشته ۲۸.۷درصد و نرخ تورم سالانه گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها ۵۵.۷درصد رشد کرده است. همچنین رشد قیمت گروه پوشاک و کفش در آذر نسبت به آبان امسال ۱.۹درصد، گروه اجاره مسکن، آب و برق و گاز ۰.۴درصد، لوازم خانگی و خدمات منزل ۱.۴درصد، ارتباطات ۰.۷درصد، تفریح و امور فرهنگی ۱.۱درصد، هتل و رستوران یک درصد و سایر کالاها و خدمات مصرفی هم ۱.۵درصد برآورد شده است.

اثر گرانی بنزین بر تورم,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

  • 13
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش