یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳
۱۱:۵۹ - ۲۰ فروردین ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۱۰۲۱۷۱
اقتصاد کلان

وام یک میلیون تومانی دولت چه کمکی به مردم می‌کند؟

میزان وام دولت به خانوارها,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
با توجه به اینکه عدد و رقم دقیقی از شرایط اقصادی کشور فعلا در دسترس نیست پس راه حل هایی شبیه این مورد گذشته دولت میتواند برای کوتاه مدت مؤثر باشد و تنها مسکن است.

به گزارش رویداد۲۴، با وجود تورم ۴۰ درصدی و افزایش تحریم ها نفس اقتصاد کشور به شماره افتاده بود که معضلات بحران ویروس کرونا (corona) هم به آن اضافه شد.

نزدیک به دو ماه است که کرونا دامان اقتصاد جهان و البته ایران را گرفته است و سیاست های پولی و بانکی دولت در وضعیت گسترش ویروس کرونا هم تغییر کرده و برای خیلی از خانواده ها مشکل پیش آمده است.

با اعلام دولت، قرار بر این است تا برای ۲۳ میلیون سرپرست خانوار مبلغ ۱ میلیون تومان وام واریز شود و به مرور طی ۲۴ ماه از حساب یارانه ای آنها کسر شود و برای ۳ میلیون نفر از اقشار ضعیف جامعه نیز ۴ بسته حمایتی در قالب مبالغ ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان واریز شود.

در بعضی از کشورهای دیگر دولت به خاطر حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده ، مبالغ بسیار چشمگیری به کارگران و صاحبان اصناف پرداخت کرد. در ایران قرار است این برنامه انجام شود و حسن روحانی از آن سخن گفت که قرار است ۱ میلیون تومان به خانوارها پرداخت شود ولی ساعتی بعد همتی رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد پولی که داده می شود، قرار است از حساب مردم کم شود و بلاعوض نیست.

در واقعیت مبلغ ۱ میلیون تومان مشکل چندانی از مردم حل نمی کرد، چه رسد به آنکه مشخص شد این پول وامی است که بعدا از حساب یارانه کسر خواهد شد!

اما این مقدار وام چه قدر میتواند برای مردم در شرایطی که اجازه فعالیت های اقتصادی مثل قبل را ندارند، مؤثر باشد؟

میزان وام دولت به خانوارها,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

وام یک میلیون تومانی دولت تنها یک مسکن است

پیمان مولوی اقتصاددان و کارشناس بازار سرمایه به رویداد۲۴ می گوید:این که مبلغ یک میلیون تومان در وضعیت فعلی چه میزان به امرار معاش مردم کمک خواهد کرد و این مبلغ برای شهر های بزرگ و کوچک به چه علت یکسان اعلام شده جای بررسی دارد. با توجه به اینکه عدد و رقم دقیقی از شرایط اقصادی کشور اکنون در دسترس نیست پس راهکار هایی مثل این مورد اخیر دولت میتواند برای کوتاه مدت مؤثر باشد و تنها مسکن است.

مولوی ادامه می دهد:متأسفانه در حال حاضر ما دچار کمبود اطلاعات و داده های آماری در قسمت های گوناگون اقتصادی هستیم و کسب و کار های بسیاری از معضلات مربوط به کرونا (corona) ضربه خورده اند. البته تمامی کسب و کار ها هم از این شرایط متضرر نشدند و بعضی برایشان سود هم داشته و میزان عرضه و تقاضا برای بعضی از کالا ها فزونی پیدا کرده است.

این اقتصاددان با بیان اینکه قضاوت در مورد آثار تورمی تزریق منابع مالی به جامعه زود است، می گوید:ابعاد این سیاست ها هنوز مشخص نیست و با توجه به نبود اطلاعات درست نمی توان برآورد دقیقی از این اقدامات دولت داشت.

میزان وام دولت به خانوارها,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

وام های دولت تقاضا را تحریک می کند

وحید شهری شقاقی اقتصاددان و استاد دانشگاه به رویداد۲۴ می گوید:این اقدام مسلما سبب تحریک طرف تقاضا خواهد شد، چون تا هنگامی که طرف تقاضا در اقتصاد تحریک نشود نمی توان رکود را از بین برد و دامنه رکود در جامعه سنگین تر خواهد شد.

این اقتصاددان ادامه می دهد:فعلا قدرت خرید مردم کم شده و صنوفی که به علت شیوع کرونا تعطیل شده اند، برخی از کارگران خود را تعدیل کرده اند که آنها جزء دهک های کم درآمد جامعه هستند و سطح مصرف کالا ها از طرف این خانوار ها کم شده است و احتمالا این مبلغ میتواند برای خرید بعضی کالا ها از طرف این خانوار مؤثر باشد.

شقاقی ادامه می دهد:قطعاً دولت در فاصله ۲ تا ۳ ماه آتی مبالغی را به حساب خانوار های کم درآمد واریز خواهد کرد تا آنها قسمتی از نیاز خود را رفع کنند و مبادرت به خرید کالا کنند تا از این رکود سنگین خارج شویم.

وی در پاسخ به این سوال که به چه دلیل دولت این وام را بلاعوض اعلام نکرد و می خواهد به مرور ۱ میلیون تومان را از حساب سرپرستان خانوار کسر کند، می گوید:نظام بانکی ما اکنون با مشکلات عدیده ای رو به رو است و نمی تواند در این وضعیت زیر بار وام بی بازگشت هم برود این راه حلی است که باعث افزایش نقدینگی و پایه پولی نیز نمی شود.

این اقتصاددان ادامه می دهد:دولت در دوره های بعدی روش های دیگری برای این مسئله اتخاذ خواهد کرد برای یک خانواده ۴ نفره در مجموع بین ۴ تا ۵ میلیون تومان در سال( مجموع یارانه بنزین و یارانه معیشتی) واریز می شود و حال دولت یک بخش از این مقدار یعنی ۱ میلیون تومان آنرا به صورت یک جا به حساب سرپرستان خانوار واریز خواهد کرد که در وضعیت فعلی میتواند موثر باشد. در مراحل بعدی امکان دارد ارائه این تسهیلات به صورت بن کالا یا ارائه تسهیلات ارزان برای بعضی از کالا ها باشد که تا حدودی نیاز های خانوار ها را برطرف خواهد کرد.

شقاقی با اشاره به مشکلات به وجود آمده برای کسب و کار های مختلف در دو ماه قبل( ماه اسفند و فروردین ماه) می گوید:وقفه ای که در بخش های مختلف اقتصادی رخ داد شرایط اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده و کمک های دولت می تواند منجر به به تحریک اقتصادی شود.

این اقتصاددان در پاسخ به این پرسش که ادامه فعالیت های اقتصادی و بازگشایی کسب و کار ها از ۳۰ ماه فروردین با وجود کرونا (corona) چقدر مهم است؟ می گوید:ایران در وضعیت تحریم اقتصادی قرار دارد و فشار سنگینی بر ما وارد شده طی آنکه منابع ارزی کشور هم مصرف شده است و دیگر منابع ارزی ایران هم آزاد نیست تا ما هم بتوانیم مثل کشور آلمان مردم را کامل در قرنطینه (Quarantine) قرار دهیم و به آنها کالا برسانیم.

او می گوید:چنانچه آلمان یا بعضی دیگر از کشور هایی که درگیر ویروس کرونا هستند مبادرت به قرنطینه کامل می کنند آنها اولا تحریم نیستند و ثانیا دارای منابع ارزی هستند و از آن استفاده می کنند. آلمان به آسانی میتواند کشور را ۲ تا ۳ ماه تعطیل کند و نیاز جامعه خود را به آسودگی از محل واردات تامین کند، ولی ما با این تحریم ها با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنیم و چاره ای جز تولیدات داخلی نداریم.

این اقتصاددان ادامه می دهد:ما چاره ای جز راه حل اقتصادی بهداشتی در وضعیت فعلی نداریم هر چند در کشور های درگیر ویروس کرونا در دنیا مسائل بهداشتی در اولویت هستند و پس از آن به موضوع اقتصاد توجه می شود، ولی ایران منابع ارزی کافی برای مدیریت اقتصادی در دست ندارد و امکان واردات همه کالا ها هم فراهم نیست.

او می گوید:اگر ایران به سوی قرنطینه کامل برود نیاز های جامعه را چه کسی تامین کند؟ این مسئله که در ایران بین اقتصاد و سلامت یکی را انتخاب کنیم کار ساده ای نیست پس تنها راهکار ترکیب مسائل مربوط به سلامت در جامعه و اقتصاد است، چون ما نمی توانیم یکی از این دو را انتخاب کنیم.

ندا جعفری

  • 21
  • 9
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش