سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۲ - ۱۴ تير ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۴۰۰۸۶۰
اقتصاد کلان

تورم دو رقمی؛ چالشی بزرگ برای اقتصاد ايران/ كالاها را سريع‌تر سهميه بندی كنيد

وضعیت اقتصاد کشور و تورم,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
اکنون دولت مديريت قيمت کالاهاي اساسي هم به انحصار خود درآورده و با سياست‌گذاري‌هاي خود و نحوه تخصيص ارز مشخص مي‌سازد که قيمت کدام کالا افزايش يابد و کدام محصول بدون تغيير قيمت به دست مصرف‌کننده نهايي برسد. بنابراين تورم ايجادشده به دست دولت و آگاهانه بوده است.

شکل گیری تورم های دو رقمی و ناکارآمدی برنامه دولت های مختلف برای مبارزه با این چالش اقتصادی، سبب شکل گیری طرح هایی شده که از آن ها بعنوان برنامه های حمایت معیشتی یاد می شود. در این میان طرح هدفمندسازی یارانه ها را میتوان بزرگترین طرح دولت در بهبود معیشت مردم دانست که ایده محمود احمدی نژاد، رییس دولت های نهم و دهم، بود. این طرح به رغم شعارهای پر رنگ و لعابی که داشت به حاشیه رفت؛ چراکه دولت به صرف پول پاشی اتکا کرد و هدفمندسازی یارانه ها، خود به عاملی برای رشد تورم تبدیل شد. به رغم شکست پرداخت یارانه نقدی به آحاد ملت، بعد از افزایش ۵۰ تا ۲۰۰ درصدی قیمت بنزین در آبان ماه ۹۸، دولت دوازدهم این بار از بسته حمایت معیشتی رونمایی کرد و ادعا کرد عواید حاصل از افزایش نرخ این حامل انرژی را هر ماه بین ۱۸ میلیون خانوار بسته به جمعیت خانواده ها تقسیم می کند.

ورود کرونا به ایران نیز به عامل دیگری برای پول پاشی دولت تقسیم کند. چنان که از ابتدای اسفند تا کنون چهار طرح حمایت معیشتی و پرداخت نقدی برای یارانه بگیران، صاحبان مشاغل و بیکارشدگان در نظر گرفته شده است و جملگی بر هزینه های جاری دولت افزوده اند. طرح هایی که البته گاهی فقط در حرف باقی ماندند و آن گونه که باید اجرا نشدند، ولی اذعان دولت بر پول پاشی در این دوره نیز به عامل دیگری برای رشد تورم تبدیل شد. حال برای بررسی تاثیر طرح های حمایت معیشتی بر تامین نیاز شهروندان «آرمان ملی» گفت وگویی با حمید حاج اسماعیلی، تحلیلگر بازار کار، گفت وگویی انجام داده است که در ادامه می خوانید.

تورم دو رقمی حدود پنج دهه است که به چالشی بزرگ برای اقتصاد ایران تبدیل شده است. چرا دولت ها نتوانسته اند راهی برای فرار از این چالش پیدا کنند؟

برای شروع بحث بهتر است اشاره ای به تحریم های آمریکا علیه ایران داشته باشیم که علاوه بر بعد کلان اقتصاد، فعل و انفعالات بازار کار را هم تحت‌تأثیر قرار داده است. قطعاً نمی توان تأثير این فشار بر اقتصاد خرد و کلان را کتمان کرد. ولی بخش مهمی از تورم ایجادشده در اقتصاد ایران ناشی از سیاست هایی است که دولت های مختلف طی چهار دهه اخیر دنبال کرده اند. اگر اتفاقاتی که را که در چند ماه گذشته در بورس رخ داده مورد بررسی قرار دهیم، متوجه می شویم که دولت مدیریت خود را به این بازار حاکم کرده و به شکل ارادی شاخص کل را تا بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد پیش برده است. افزایش قیمت سهام ریشه در بالارفتن ارزش دارایی شرکت ها دارد که دولت آنرا هدایت می کند. در حوزه ارز نیز این دولت است که قیمت ها را بالا و پائین می برد؛ زیرا صرافی های فعال در بازار نیز تحت مدیریت و نظارت دولت و بانک مرکزی قرار دارند. ارز خاصی هم در کف بازار وجود ندارد که فعل و انفعالات عرضه و تقاضا را عاملی برای رشد بهای دلار معرفی کنیم. دولت همچنین انحصار بازار خودرو را هم در اختیار دارد و بحثی در آن نیست. اینک دولت مدیریت قیمت کالاهای اساسی هم به انحصار خود درآورده و با سیاست گذاری های خود و نحوه تخصیص ارز مشخص می سازد که قیمت کدام کالا افزایش یابد و کدام محصول بدون تغییر قیمت بدست مصرف کننده نهایی برسد. بنابراین تورم ایجادشده بدست دولت و آگاهانه بوده است.

وضعیت اقتصاد کشور و تورم,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

به رغم تحلیل شما، ولی برنامه های حمایتی دولت نشان می دهد که بهبود شرایط بازار کار هم در اولویت های اجرایی قرار دارد. آیا این دو با یکدیگر تناقض ندارند؟

اگر صحبت‎ های اخیر را به عنوان پیش فرض بپذیریم این پرسش مطرح می شود که چرا دولت حمایت از بازار کار را در برنامه های خود قرار می دهد؟ در حالیکه این نهاد سیاست گذار و اجرایی میتواند مکانیزم نظارت بر بازارها و کنترل قیمت را تقویت کند و در مقابل شکل گیری تورم بایستد. وقتی نرخ ها به صورت لحظه ای افزایش می یابند توازن بازار کار بر هم می ریزد. از تولیدکننده گرفته تا مصرف کننده توان تامین کالا را از دست می دهند. مردم از دولت انتظار کنترل و نظارت جدّي دارند. نمی توان تمام قصور ازجمله افزایش بهای ارز، طلا، سکه و سایر کالاها را متوجه مردم و دلالان ساخت. مردم مگر چقدر توان خرید دارند که بازار را بر هم بریزند. به جرات میتوان گفت که امروز ۸۰ درصد مردم در تامین مایحتاج ضروری خود دچار مشکل شده اند، چه برسد به این که بخواهند به دلالی ارز و سکه بیندیشند. اگر اندک پس اندازی هم داشته اند، دولت آن را به بورس کشانده است. در تمامی کشورها بورس به عنوان ویترین اقتصاد شناخته می شود، اما در اقتصاد بیمارگونه ایران شاهد آن هستیم که هر روز شاخص کل بازار بیش از ۶۰ هزار واحد افزایش می یابد. این روند هیچ تناسبی با شرایط واقعی اقتصاد ندارد. از سوی دیگر، دولت واردات تعدادی از کالاها را ممنوع اعلام می کند و مجوز افزایش قیمت را به تولیدکنندگان داخلی می دهد. به عنوان مثال در حوزه لوازم خانگی شاهد چنین روندی هستیم که دولت اخیرا مجوز افزایش ۳۵ درصدی قیمت ها را صادر کرده است. مگر دستمزد کارگران ۳۵ درصد افزایش یافته که دولت چنین مجوزی را لطف خود به مصرف کننده می داند؟ نمی توان چنین مجوزهایی ارائه داد و از هدف گذاری ۲۲ درصدی برای تورم سالانه سخن گفت. در تمامی بازارها و واحدهای تولیدی شاهد چنین روندی هستیم.

وضعیت اقتصاد کشور و تورم,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

گذشته از طرح هدفمندسازی یارانه ها که عمر آن به یک دهه میرسد، از آبان ماه سال پیش تا کنون دولت پنج طرح حمایت معیشتی بر پایه پرداخت پول نقد به اجرا گذاشته است. این طرح ها چه تاثیری بر بهبود معیشت شهروندان داشته است؟

این حمایت ها کاملاً با مشکل مواجه شده و پول پاشی دیگر پاسخگو نیست. زیرا سیاست های تورم زا، حمایت های نقدی را خنثی می سازد. این موضوع را در یارانه ها، حمایت معیشتی بعد از گرانی بنزین و بسته های حمایتی کرونا (corona) شاهد بودیم. دولت هنوز هم همون یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی را می پردازد که ۱۰ سال قبل می پرداخت. رقمی که پاسخگوی یک وعده غذایی خانوار چهارنفره هم نیست. امروز مردم بار سنگینی را تحمل می کنند و سیاست های دولت هم پیامدهایی دارد که مردم نباید پاسخگوی آن باشند.

راه حل مشخص شما برای بهبود شرایط چیست؟

راهکارهایی که دولت در پیش گرفته دیگر چاره گشا نیست؛ گفتاردرمانی هم دیگر فایده ندارد. دولت، مجلس، قوه قضائیه و مجموعه حاکمیت وقتی توان مدیریت بازار را ندارند، باید کلیه کالاها را سهمیه بندی کنند.

  • 23
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
ویژه سرپوش