ایران و آمریکا بر سر وجوه توقیف شده بانک مرکزی در لوکزامبورگ برای بار دیگر با هم رو در رو شدهاند. از یک سو واشنگتن تلاش میکند تا پولهای بانک مرکزی ایران را که نزد موسسه کلیراستریم هست، به بهانههای حقوقی مختلف به نفع خود مصادره کنند از طرف دیگر تهران نیز در تلاش هست تا این وجوه را که از سالها پیش در این کشور توقیف شده را به کشور بازگرداند که البته تا الان موفقیتهایی هم داشته و توانسته بخشهایی از آن را آزاد کند. حالا دوباره برخی در نیویورک از ایران شکایت کردهاند تا بخشهای باقی مانده از این پول را مصادره کنند. در واکنش به این اقدام معاونت حقوقی بانک مرکزی گفته که ما در تلاش هستیم تا باقی پولها را به ایران بازگردانیم.
معاون حقوقی بانک مرکزی در واکنش به اخبار انتشاریافته مبنی بر شکایت برخی شکات آمریکایی در نیویورک برای دستیابی به دارایی بانک مرکزی در بورس آلمان، توضیحاتی ارائه داد.
به گزارش بانک مرکزی، معاون حقوقی این بانک گفت: این موضوع مربوط به اوراق بهادار متعلق به بانک مرکزی ایران است که نزد مؤسسه «کلیراستریم» در لوکزامبورگ باقیمانده و ارتباطی به کشور آلمان ندارد.
طیبی فرد با بیان اینکه تاکنون آمریکاییها اقدامات قضایی متعددی را به منظور توقیف این وجوه در لوکزامبورگ انجام دادهاند، تصریح کرد: با اقدامات و پیگیریهای حقوقی متقابل ایران که طی چند سال اخیر با هماهنگی مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری انجام شده، آمریکاییها موفق به توقیف و مصادره آن نشدهاند. وی یادآور شد: در حال حاضر نیز خواهانهای آمریکایی با توجه به شکستهای چندباره حقوقی در لوکزامبورگ، با طرح دادخواست نزد دادگاههای آمریکا، در تلاش برای اخذ دستوربه منظور الزام مؤسسه «کلیراستریم» لوکزامبورگ به انتقال وجوه به آمریکا هستند، که پیگیریهای حقوقی جدی برای مقابله با این اقدامات نیز در دست اقدام است.
معاون حقوقی بانک مرکزی در توضیح علت شکست آمریکاییها در دادگاههای لوکزامبورگ گفت: علت اصلی شکست آمریکاییها در دادگاههای لوکزامبورگ و سایر پروندههای مفتوحه در دادگاههای اروپا، توجه به استقلال دارایی بانک مرکزی از دولت و پیروی از قاعده حقوقی بینالمللی مصونیت قضایی اموال و دارایی بانک مرکزی ایران از اقدامات قضایی و اجرایی بوده و این امر در رأی دادگاههای یاد شده مورد تصریح قرار گرفته است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بانک مرکزی پیگیریهای حقوقی لازم برای آزادسازی وجوه یاد شده را که بالغ بر ۱.۷ میلیارد دلار است در دست اقدام دارد.
برخی منابع خبری مدعی شدهاند که گروهی از خانوادههای قربانیان حملات یازدهم سپتامبر به دادگاهی در نیویورک آمریکا شکایت کردهاند که ایران امکان تردد آزادانه اعضای القاعده را در خاک خود فراهم کرده بود و به همین خاطر اعلام جرم کرده و خواستار غرامت شدهاند. بر اساس حکم دادگاه نیویورک ایران به پرداخت هفت میلیارد دلار غرامت محکوم شد که میتواند از داراییهای خارجی ایران پرداخت شود. از حدود سه سال پیش این داراییهای ایران در کلیراستریم مسدود شدند.
سال گذشته میلادی (۲۰۱۹) دادگاهی در لوکزامبورگ از اجرای حکم دادگاه آمریکایی برای تامین غرامت قربانیان شاکی از محل داراییهای بانک مرکزی ایران خودداری کرد.
اواخر فروردین ماه امسال حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران و دیگر مقامهای ارشد دولتی از آزادسازی «یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار از منابع بانک مرکزی ایران» که در لوکزامبورگ مسدود شده خبر دادند. حسن روحانی این را «پیروزی حقوقی» خواند. یک دادگاه دیگر هم در لوکزامبورگ در حکمی که ۱۵ فروردین صادر کرد، نقل و انتقال این دارایی را به وسیله شرکت کلیراستریم را ممنوع کرد.
- 12
- 1