به گزارش راشاتودی، بانک جهانی در آخرین گزارش خود هشدار داد که قیمتهای جهانی انرژی بهطور چشمگیری افزایش خواهد یافت و این امر به بزرگترین جهش قیمت کالاها در نزدیک به نیم قرن اخیر منجر شود.
بر اساس گزارش ماه آوریل این بانک درباره چشم انداز بازار کالا، قیمتهای جهانی انرژی که پیش از این به دلیل ادامه قرنطینه ناشی از کووید-۱۹ در چین و جنگ روسیه و اوکراین شاهد افزایش چشمگیری بوده است، انتظار می رود ۵۰.۵ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یابد.
ایندرمیت گیل، معاون بانک جهانی، در بیانیهای که همراه با این گزارش منتشر شد، گفت: این بزرگترین شوک کالایی است که ما از دهه ۱۹۷۰ تجربه کرده ایم. همانطور که در آن زمان رخ داد، شوک با افزایش محدودیتها در تجارت غذا، سوخت و کودها تشدید میشود.
این گزارش تأکید می کند که تحریم های اعمال شده علیه روسیه تجارت جهانی کالاها را تضعیف کرده و باعث افزایش شدید قیمت انرژی شده است.
پیشبینی میشود که قیمت مواد غذایی امسال نیز ۲۲.۹ درصد افزایش یابد، که بیشترین افزایش از سال ۲۰۰۸ محسوب میشود چرا که قیمت گندم با جهش ۴۰ درصدی به بالاترین سطح خود رسیده است.
بانک جهانی گفت: این امر بر اقتصادهای در حال توسعه که متکی به واردات گندم به ویژه از روسیه و اوکراین هستند، فشار وارد خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، انتظار میرفت که اوکراین ۱۰ درصد گندم جهان را در سال ۲۰۲۲ تولید کند، اما این بانک میگوید که بین ۲۵ تا ۵۰ درصد این تولید تحت تأثیر درگیری قرار گرفته است.
در عین حال، انتظار میرود قیمت فلزات قبل از کاهش در سال آینده ۱۶ درصد رشد کند، اما طبق گزارشها در سطوح بالا باقی خواهد ماند.
بر اساس این گزارش، افزایش قیمت کالاها به نرخ تورمی که در بیش از ۴۰ سال گذشته در ایالات متحده مشاهده نشده است، و جهش بی سابقه ۷.۵ درصدی قیمت مصرف کننده در اروپا کمک کرده است.
گیل گفت: این تحولات کم کم در حال ایجاد سایه شوم رکود تورمی بوده است. سیاست گذاران باید از هر فرصتی برای افزایش رشد اقتصادی در داخل کشور خود استفاده کنند و از اقداماتی که به اقتصاد جهانی آسیب می زند اجتناب کنند.
نصف راکتورهای هستهای فرانسه تعطیل شد؛ احتمال تشدید بحران انرژی اروپا
تعطیلی ۲۸ راکتور از ۵۶ رآکتور اتمی فرانسه تولید برق هستهای این کشور را به پایینترین رقم طی بیشاز ۱۰ سال گذشته رسانده است.
بهگزارش راشاتودی، فرانسه بهعنوان یکی از بزرگترین صادرکنندگان برق اروپا، ۲۸ راکتور از ۵۶ رآکتور اتمی خود را بهخاطر نقص یا تعمیر و نگهداری خاموش کردهاست. این اقدام در بحبوحه یکی از شدیدترین بحرانهای انرژی در تاریخ اروپا صورت میگیرد.
راکتور گلفچ در جنوب فرانسه با ظرفیت ۱۳۰۰ مگاوات در روز جمعه بهخاطر عملیات نگهداری تعطیل شد.
این تعطیلی که بهخاطر ادامه خاموشیها بهدنبال فرسایش برخی بخشها صورتگرفته، احتمالاً فرانسه را مجبور میکند در شرایطی که تقاضا برای انرژی بهخاطر کمبود گاز طبیعی افزایشیافته، از شبکه اروپا برق خریداری کند.
عملیات بررسی و تعمیر رآکتورها به همراه تعطیلیهای برنامهریزیشده برای نگهداریهای معمول، تولید برق هستهای فرانسه را به پایینترین رقم طی بیش از ۱۰ سال گذشته رسانده است.
انتظار میرود این تعطیلیها مشکل عرضه برق در اروپا را تشدید کند. انرژی هستهای بیشاز دوسوم تولید برق فرانسه را برعهده دارد.هزینه روزانه برق در این کشور در سال جاری میلادی ۳۰ درصد بیشتر از آلمان است. آلمان برای راه انداختن نیروگاههای خود شدیداً وابسته به گاز و زغالسنگ است. قیمت برق در فرانسه ۴ برابر بیشتر از همین دوره در ۲۰۲۱ گزارش شدهاست.
واردات برق فرانسه در سهماهه اول سال جاری میلادی تقریباً برابر با صادرات آن بودهاست. فرانسه در سال گذشته میلادی در همین دوره، ۸ تراوات ساعت برق به انگلیس، ایتالیا، آلمان و سوئیس صادر کرده بود.
- 16
- 6