دیپلماسی ایرانی، خالد الخاطر، مدیر تحقیق و سیاست پولی در بانک مرکزی قطر روز دوشنبه به رویترز گفت که برخی از کشورهای عربی سعی در نابودی ریال قطر دارند.
الخاطر توضیح داد که چطور این استراتژی شکست خورده و چگونه ممکن است بازخوردی منفی بر ارزهای مرتبط با دلار دیگر کشورهای منطقه داشته باشد.
الخاطر طراح سیاست پولی قطر در بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸ بود و در حال حاضر در بریتانیا در مرخصی به سر می برد.
اوراق قرضه قطر
خرید و فروش عمدی زیر قیمت. الخاطر گفت که بخشی از استراتژی برای تضعیف ریال، و در مضیقه نشان دادن اقتصاد قطر، مبادله اوراق قرضه دولتی قطر با قیمت های عمدا پایین بوده است.
ذخایر گاز
فروش به ریال. الخاطر گفت که قطر، بزرگترین صادرکننده گار طبیعی مایع در جهان، توانست به جای دلار، پرداختها برای صادرات گاز طبیعی مایع را به ریال طلب کند، که این کار تقاضای جهانی برای پول رایج این کشور را بالا برد.
نبود خطر تنزل قیمت ها. اکثر تحلیلگران مستقل معتقدند اقتصاد قطر، با ذخایر بزرگ گاز و مالی، می تواند حتی در بدترین شرایط سیاسی نیز تقریبا ثابت بماند و خطر جدی متوجه ارزش ریال آن نخواهد شد. ارزش هر دلار از سال ۲۰۰۱ تاکنون ۳.۶۴ ریال ثابت مانده است.
شیخ عبدالله بن سعود آل ثانی، رئیس بانک مرکزی که از سال ۲۰۰۶ بر سر کار بوده است، ماه گذشته گفت که دولت و بانک مرکزی می توانند از سیستم بانکی با ذخایر دولتی و صندوق دارایی مستقل قطر حمایت کنند.
بانک های فراساحلی
دستکاری در امور بانکی. الخاطر برخی از بانک ها را به خاطر اعلام قیمت کم ریال در بازارهای فراساحلی مقصر شناخت. وی بدون نام بردن از موسسات دخیل، گفت این بانک ها متعلق به کشورهایی هستند که قطر را تحریم کرده اند و قصد دارند با تبادل ارز با قیمت پایین تر نسبت به بانک های دیگر، بازار را دستکاری کنند. وی شواهدی برای این ادعای خود ارائه نکرد.
نرخ فراساحلی. ریال هفته گذشته در بازار رایج با نرخ رسمی هر دلار ۳.۶۴ ریال دست به دست شد اما در بازار فراساحلی تا ۳.۸۹۵۰ ریال نیز مبادله شد.
تاثیر در بازار سهام. شرکت ام اس سی آی، هفته گذشته اعلام کرد که ممکن است از نرخ ارز خارجی فراساحلی برای ارزش گذاری بازار سهام قطر استفاده کند. این اقدام به طور بالقوه وزن سهام قطر را در شاخص بازار نوظهور ام اس سی آی تغییر خواهد داد.
بانک مرکزی قطر با اعلام اینکه ارز مورد نیاز برای تمام سرمایه گذاران را فراهم خواهد کرد و همچنین همکاری کردن با بانک ها برای اطمینان یافتن از انجام معاملات به صورت معمول، به این حرکت پاسخ داد.
"تخریب متقابل"
قیمت نفت. الخاطر تلاش برای تخریب ریال قطر را "سلاحی برای تخریب متقابل خواند" و گفت: "این امر می تواند در سراسر منطقه ای که از طریق دلار، با آمریکا رابطه تنگاتنگی دارد، مشکلاتی ایجاد کند."
ارز بحرین. الخاطر اظهار داشت، هر گونه افزایش فشار بر ارز بحرین، منامه را به سوی دراز کردن دست به سوی عربستان سعودی (که به دلیل کاهش سه ساله قیمت نفت، اقتصاد خود نیز در معرض کسری بودجه دولتی قرار گرفته است)، سوق می دهد.
اجبار برای خودکفایی. وی افزود که تحریم ها قطر را مجبور ساخته است در زمینه های کشاورزی، فرآوری مواد غذایی و تولید نور، خود کفا شود و بدین وسیله، تحقق هدف بلند مدت تنوع بخشیدن به اقتصاد را تسریع کرده است. "اکنون قطر باید به دلیل وجود ضرورت، این روند را تسریع کند."
- 10
- 4