جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۰:۴۰ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۲۰۳۵
اقتصاد جهانی

آیا طلا هم زیر تیغ کرونا می‌رود؟/اثرات 'کرونا' بر بازار نفت موقتی است!

اثرات کرونا بر بازار نفت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد جهان
شاید یکی از معدود برنده‌های شیوع ویروس مرگبار در چین، طلا بوده که به نقش سنتی خود به عنوان دارایی مطمئن عمل کرده و افزایش قیمت چشمگیری پیدا کرده است اما این اپیدمی ممکن است در نهایت به ضرر طلا تمام شود.

به گزارش ایسنا، ناظران بازار طلا به خصوص کسانی که در غرب هستند، نوسانات قیمتی که تحت تاثیر ریسک‌پذیری و ریسک‌گریزی ایجاد می‌شوند و ورود و خروج سرمایه در بازار کالاهای سرمایه‌گذاری طلا مانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس (ETF) را معمولا مورد توجه قرار می‌دهند.

اگرچه این روش معتبری برای ارزیابی علاقمندی سرمایه‌گذاران به طلاست، اما این حقیقت را نادیده می‌گیرد که نیمی از بازار فیزیکی طلا از تنها دو کشور چین و هند تشکیل شده است.

تقاضا برای طلا در این دو کشور در حال حاضر تحت تاثیر رشد اقتصادی آهسته‌تر و قیمت بالاتر طلا ضعیف شده است. طبق آمار GFMS، تقاضا برای جواهرات طلا در چین طی سال میلادی گذشته ۸.۶ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۸ کاهش پیدا کرد و به ۶۲۹ تن رسید.

تقاضای سرمایه گذاری در چین بهتر بود و تحت تاثیر ابهامات پیرامون جنگ تجاری با آمریکا، با یک درصد افزایش به ۲۳۵ تن بالغ شد. اما تصویر کلی برای چین، یکی از ضعیف‌ترین ترندهای تقاضا برای طلا در سال میلادی گذشته بود و با در نظر گرفتن این که ویروس مرگبار احتمالا به اقتصاد چین و اعتماد مصرف کننده آسیب می‌زند، یقینا شیوع این ویروس به تقاضای خرده فروشی کمک نخواهد کرد.

ویروس کرونای جدید که در شهر ووهان آغاز شد تاکنون بیش از ۲۰۰ نفر را به کشتن داده و بیش از ۷۷۰۰ نفر به آن آلوده شده‌اند و حداقل به ۱۵ کشور رسیده است. قیمت طلا از زمانی که این ویروس در صدر اخبار مهم قرار گرفت، رو به افزایش گذاشت و تا روز جمعه به ۱۵۸۷ دلار رسید.

افزایش قیمت طلا در ورود سرمایه به صندوق‌های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس منعکس شده است. موجودی طلای "اس پی در آر گلد تراست" که بزرگترین صندوق سرمایه گذاری تحت پشتوانه طلا در جهان است، از ۲۸.۱۲ میلیون اونس در ۱۴ ژانویه به ۲۸.۹۲ میلیون اونس رسید که دو درصد افزایش نشان داد.

اگر طلا به تنهایی در نظر گرفته شود، عملکرد ضعیفی نداشته اما قطعا سود زیادی هم از تقاضا برای دارایی مطمئن نبرده است زیرا سایر کالاها به دلیل هراس بازار از تاثیر اقتصادی منفی این ویروس به شدت افت قیمت پیدا کرده‌اند، به عنوان نمونه قیمت مس از سطح ۶۲۷۷ دلار در ۱۶ ژانویه، ۱۰ درصد ریزش کرد و به ۵۶۴۱ دلار رسید، در حالی که قیمت نفت برنت از ۲۰ ژانویه ۹ درصد سقوط داشت.

این احتمال وجود دارد که سرمایه گذاران قراردادهای مس و نفت را بیش از حد فروخته باشند یا به حد کافی در طلا سرمایه گذاری نکرده باشند.

همه چیز به مسیر آینده این ویروس بستگی دارد. اگر به نظر برسد که آسیب این اپیدمی به اقتصاد چین و سایر اقتصادهای آسیایی موقتی باشد، قیمت مس و نفت خام احتمالا بهبود پیدا خواهد کرد. چنین سناریویی احتمالا باعث خواهد شد طلا بخشی از درخشش خود به عنوان دارایی مطمئن را از  دست دهد اما این موضوع می‌تواند با بهبود تقاضای خرید مصرف کنندگان در چین جبران شود.

هند هم مایه نگرانی طلا است. بنا بر اعلام یک منبع دولتی آگاه، واردات طلا به هند در نیمه دوم سال ۲۰۱۹ به ۲۶۷ تن در مقایسه با ۵۶۴ تن در نیمه اول کاهش پیدا کرد.

واردات هند معمولا در نیمه دوم که مردم برای فستیوال‌ها و مراسم‌های عروسی طلا خریداری می‌کنند، بالا می‌رود، از این رو واردات کمتر در سال گذشته نگران کننده بوده است. احتمالا رشد اقتصادی کندتر و قیمت بالاتر طلا باعث واردات کمتر شده است.

این عوامل دوراهی که پیش روی طلا وجود دارد را بارز می‌کنند. قیمت این فلز ارزشمند برای این که از تقاضای بالاتر مصرف کنندگان در هند و چین برخوردار شود، باید ملایم‌تر شود. اما اگر روند افزایشی اخیر طلا که ناشی از تقاضا برای دارایی امن است، متوقف شود، سرمایه گذاران ممکن است دارایی‌های خود را از صندوق‌های ETF‌ خارج کنند و قیمت این فلز تحت فشار کاهشی قرار بگیرد.

بر اساس گزارش رویترز، این که قیمت طلا در کوتاه مدت چه روندی داشته باشد، به این بستگی دارد که تقاضا برای دارایی امن به حدی قوی باشد که تاثیر افت تقاضای مصرف کننده به دلیل شیوع بیماری در چین و چالشهای اقتصادی در هند را جبران کند.

اثرات 'کرونا' بر بازار نفت موقتی است

عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: با بروز بیماری‌هایی نظیر کرونا بخش‌های خدماتی اقتصاد متاثر شده، رشد اقتصادی کاهش یافته و در نهایت با تاثیر بر تقاضای نفت، کاهش قیمت آن را رقم می زند اما از آن‌جا که احتمالا چین می‌تواند بیماری را کنترل کند، اثرات آن بر بازار نفت موقتی خواهد بود.

عبدالحمید معرفی محمدی در گفت‌وگو با ایمنا درباره علت تأثیر بیماری نو ظهور "کرونا" بر قیمت نفت در روزهای اخیر اظهار کرد: چین یکی از بزرگترین مصرف کننده‌های نفت به شمار می‌رود. بنابراین زمانی که چنین بیماری ظهور می‌یابد حالتی بحرانی در آن کشور به وجود آمده که بر تولید و رشد اقتصادی این کشور تأثیر می‌گذارد، در نتیجه تقاضای نفت کاهش پیدا می‌کند.

وی تصریح کرد: شیوه استفاده از نفت در بازارهای جهانی به این صورت است که ابتدا نفت در بازارهای جهانی تقاضا شده، ذخیره می‌شود و سپس آن ذخیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این کارشناس اقتصاد نفت افزود: زمانی که مسئله‌ای همچون بیماری کرونا ظهور می‌کند و بخش‌های خدماتی صدمه می‌بیند اصطلاحاً بازار دچار انقباض شده، بسیاری از فعالیت‌ها می‌خوابد و انتظارات نسبت به ادامه فعالیت‌ها بدبینانه می‌شود. این مسئله نیز باعث می‌شود تمایل به ذخیره سازی و در پی آن تقاضا برای خرید نفت کاهش یابد.

معرفی محمدی اظهار کرد: زمانی که چنین بیماری انتشار پیدا می‌کند، بخش‌هایی از اقتصاد به ویژه بخش‌های خدماتی از آن متأثر شده و رشد اقتصادی در این بخش‌ها کاهش می‌یابد، در نتیجه مصرف انرژی کاهش پیدا کرده و در نهایت با تأثیر بر تقاضای نفت به عنوان یکی از اصلی‌ترین حامل‌های انرژی، کاهش قیمت آن را در پی خواهد داشت.

وی در پاسخ به این سوال که آیا کاهش قیمت می‌تواند به فرصتی برای کشورهای رقیب تبدیل شود، گفت: باید توجه داشت که اگر خللی در فعالیت اقتصادی پیش آید بیشتر در بخش‌های خدماتی است اما بخش‌های تولیدی همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد. چین نیز با سایر کشورها در بخش تولیدات کارخانه‌ای رقابت دارد که با وجود چنین بیماری تغییر چندانی نکرده است.

عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: وجود بیماری مانند کرونا در چین یک مانع موقتی محسوب می‌شود و در آینده نزدیک از میان خواهد رفت. برای اینکه این مسئله در بخش تولیدی تأثیر بگذارد نیاز به زمان زیادی دارد. بخش‌هایی که از این مسئله تأثیر بپذیرند به این دلیل است که قرنطینه انجام شده و تعاملات اجتماعی و جمعیتی کاهش پیدا می‌کند.

معرفی محمدی گفت: در حال حاضر وجود این بیماری اثر شدتی خود بر بازار نفت را گذاشته است اما بسته به اینکه چین این بیماری را کنترل کند یا نه، اثرات آن بر بازار نفت البته نه به این شدت، اما می‌تواند ادامه پیدا کند. با این حال پیک بحرانی ناشی از این بیماری بر بازار نفت در حال سپری شدن بوده و از آن‌جا که احتمالاً چین می‌تواند بیماری را کنترل کند، اثرات آن بر بازار نفت نیز پس از کنترل آن، از بین می‌رود.

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش