مدیریت بازرگانی
مدیریت بازرگانی از مهمترین بخش های مدیریت شرکتهای تجاری است زمانی یک شرکت می تواند بین خود، مشتریان و خریداران خود روابط تجاری خوبی برقرار کند که یک مدیر بازرگانی موفق داشته باشد. شخصی که مدیریت بازرگانی یک بنگاه اقتصادی را به عهده می گیرد در جذب مشتریان و ارائه و معرفی درست و اصول محصول یا خدمات یک شرکت کوشش می کند. به صورت طبیعی مدیر بازرگانی شخصی است که نقش اساسی در سود و زیان شرکت ها دارد.
رشته مدیریت بازرگانی
رشته های مدیریت من جمله رشته مدیریت بازرگانی را عموما به اقیانوس وسیعی تشبیه می کنند که دارای یک سانتی متر عمق است و این تشبیه به این معنی است که دانشجویان در رشته مدیریت بازرگانی در طول یک دوره ۴ ساله کارشناسی با مبحث ها و مفاهیم بسیار وسیعی از اقتصاد گرفته تا حسابداری و از منابع انسانی گرفته تا بازارهای پولی و مالی بین المللی آشنا میشوند ولی در هیچ کدام از آن ها به صورت تخصصی و عمیق وارد نشده و بعد از آشنایی مختصری با تئوری ها و مفاهیم اصلی مربوطه از کنار آن عبور کرده و درس جدید دیگری را آغاز می کنند.
انتخاب رشته مدیریت بازرگانی برای علاقه مندان آن با توجه به آینده شغلی روشنی که دارد توانسته است به بهبود شرکت ها و مؤسسات مالی و بازرگانی کمک شایانی نماید. پس لازم است بعنوان یک دانشجوی خواهان فعالیت در این زمینه، دارای روحیه مدیریتی و اقتصادی باشید!
تاریخچه رشته مدیریت
مدیریت، فرایندی است حاوی برنامه ریزی، فرماندهی، هدایت و نظارت بر تلاش های اعضای سازمان و استفاده از منابع به خاطر رسیدن به اهداف سازمان که در اواخر قرن نونزدهم برای نخستین بار توسط فردریک وینسلو تیلور به شکل علمی و مدرن طرح گردید.
رشته مدیریت بازرگانی از قدیمی ترین گرایش های مدیریت است که کار خویش را در سال ۱۳۳۳ برطبق عقد قرارداد بین دانشگاه تهران و دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به منظور تربیت مدیران برای اداره سازمانهای دولتی و خصوصی، در دانشکده حقوق دانشگاه تهران با همکاری جمعی از اساتید آمریکایی شروع کرد. بعد از آن رشته مدیریت بازرگانی در مقاطع و گرایش های گوناگون و در دانشگاههای مختلف کشور توسعه یافته و هم اینک در بیشتر دانشگاههای دولتی، آزاد و پیام نور ارائه می گردد.
هدف رشته مدیریت بازرگانی
هدف از رشته مدیریت بازرگانی، آشنایی دقیق با وظیفه های اساسی سازمان های بازرگانی، افزایش مهارت و توانایی دانشجویان در شناخت مباحث مبتنی به مدیریت، جمع آوری و تفکیک و تحلیل اطلاعات مربوط به هر یک از این مباحث، محاسبه راهکار های مختلف در مورد هر مسئله و تصمیم گیری و اجرای تصمیمات متخذه است.
تعداد واحدهای دروس رشته مدیریت بازرگانی
تعداد کل واحدهای درسی: ۱۳۳ واحد
دروس عمومی: ۲۰ واحد
دروس پایه ۴۱: واحد
دروس اصلی: ۳۰ واحد
دروس تخصصی: ۳۶ واحد
دروس اختیاری: ۶ واحد
گرایش های کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازرگانی
رشته مدیریت بازرگانی در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایش های متعددی است. طبق آخرین تغییرات (مصوبه تاریخ ۲۴ تیر ۱۳۹۴) این گرایش ها عبارتند از:
- بازاریابی
- بازرگانی بین المللی (بازاریابی بین المللی)
- تجارت الکترونیکی
- مدیریت استراتژیک
- بازرگانی داخلی
- کارآفرینی
- تا قبل از این، سه گرایش مالی، بیمه و تحول هم جزء گرایش های این رشته بوده است.
- بازاریابی:
دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی یکی از دوره های تحصیلی آموزش عالی میباشد. شرکت کنندگان در این دوره علاوه بر آشنایی با مسائل نظری دانش مدیریت بازرگانی، با زمینه های جدید بازاریابی هم آشنا خواهند شد.
- بازرگانی بین المللی:
دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازرگانی بین المللی در سازمانها و شرکتهای مختلف در سطح ملی و بین المللی، خرده فروشیها و عمده فروشیها، در عرصه صادرات و واردات و تقریبا همه کسب و کارهای نوین کاربرد دارد.
- تجارت الکترونیکی:
تجارت الکترونیکی بعنوان یکی از مباحث کلیدی فناوری اطلاعات و ارتباطات مورد تأکید خیلی از کارشناسان بوده و با سرعت در حال جایگزین شدن با تجارت سنتی است و خیلی از کشورها، برخورداری از آنرا مقدمه استراتژی های بازرگانی خویش قرار داده اند. مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازرگانی گرایش تجارت الکترونیکی یکی از دوره های مصوب آموزش عالی میباشد.
- مدیریت استراتژیک:
یکی از جدیدترین گرایش های ارشد رشته مدیریت بازرگانی، گرایش استراتژیک است. دانشجویان در این دوره با مسائل نظری دانش مدیریت آشنا شده و همینطور با زمینه های جدید رشته مدیریت بازرگانی و جایگاه آن در عمل آشنا خواهند شد.
- بازرگانی داخلی:
هدف از رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازرگانی داخلی آشنایی دقیق با وظایف اساسی سازمانهای بازرگانی، فزونی مهارت و توانایی دانشجویان در شناخت مسائل مبتنی به مدیریت، جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به هر یک از این مسائل، تحلیل راه حل های مختف در خصوص هر مسئله و تصمیم گیری و اجرای تصممیمات اتخاذ شده است.
- کارآفرینی:
رشته مدیریت بازرگانی گرایش کارآفرینی یکی از رشته های نوپا در کشور ما و یکی از رشته های معتبر و شناخته شده در سرتاسر دنیا است. برای معرفی رشته مدیریت بازرگانی گرایش کارآفرینی باید اینگونه بیان کرد که در این رشته مدیران خلاق با استفاده از دانش کارآفرینی عرصه های جدید کسب و کار را شناسایی کرده و با کمک مدیران دیگر در جهت پیشرفت سازمان، کوشش می کنند.
گرایش های دکتری مدیریت بازرگانی
- مدیریت بازاریابی
- مدیریت سیاست گذاری بازرگانی
- رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی
> مدیریت بازاریابی:
هدف از دوره دکترای رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی آشنایی دقیق با وظایف اساسی سازمانهای بازرگانی است. افزایش مهارت و توانایی دانشجویان در شناخت شرایط و اوضاع و احوال متغیر اجتماعی، اقتصادی، تکنولوژیکی و سیاسی که بازار را تحتتأثیر قرار میدهند و تطبیق برنامه های سازمان با شرایط جدید و ایجاد زمینه لازم و ترغیب دانشجویان به خودآموزی و رشد فردی و حرفه ای.
> معرفی مدیریت بازرگانی گرایش مدیریت سیاستگذاری بازرگانی:
در دوره دکترای رشته مدیریت بازرگانی گرایش مدیریت سیاستگذاری بازرگانی، دانشجویان با مباحثی مانند استراتژی های بازرگانی، مدیریت و سیاستگذاری در سطح ملی، طراحی و اجرای سیاستگذاری در سازمان های بازرگانی و کنترل های استراتژیک بازرگانی آشنا می شوند. دانشجویان در حین دوره دکترای مدیریت بازرگانی گرایش مدیریت سیاستگذاری بازرگانی ضمن آموزش مباحث فوق، به فعالیت های پژوهشی پرداخته و بعد از پایان تحصیلات میتوانند در سازمان های بازرگانی به فعالیت های اجرایی و تحقیقاتی بپردازند. همینطور میتوانند در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به امر تدریس و پژوهش اشتغال ورزند.
> رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی:
در دوره دکترای رشته مدیریت بازرگانی گرایش رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی نظریه رفتاری سازمان، مدیریت رفتار سازمانی بین المللی، استراتژی های مدیریت منابع انسانی، بررسی رابطه شخص و سازمان و تحلیل مسائل برنامه ریزی نیروی انسانی مورد محور فعالیت های آموزشی و پژوهشی دانشجویان قرار می گیرد.
ویژگی شخصیتی مناسب برای رشته مدیریت بازرگانی
۱. علاقه مندی به مطالب و مباحث مدیریتی و تجاری
۲. دانستن مهارت های ICDL از نیاز های اساسی رشته مدیریت بازرگانی
۳. قدرت و توان ادراک، تجزیه و تحلیل و نهایتا حل معضلات مدیریتی
ادامه تحصیل در رشته مدیریت بازرگانی در داخل ایران به چه صورت است؟
از نظر ادامه تحصیل، افراد این امکان را دارند تا رشته مدیریت بازرگانی را در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز در دانشگاه های متنوع ایران دنبال کنند. همچنین در کشور ایران به علت نیاز بسیار زیاد به علوم مدیریت و ضعف گسترده در این راستا، مدارس کسب و کار آزاد زیر نظر وزارت علوم تأسیس شده اند که دانش مدیریت را در رشته های MBA، DBA و حتی جدیدا POST DBA عرضه می کنند. گفتنی است دیدگاه شرکت ها به افرادی که این دوره ها را گذرانده اند بسیار متفاوت است و آنها را سریعتر و بهتر جذب می کنند.
ادامه تحصیل در رشته مدیریت بازرگانی در خارج از کشور به چه صورت است؟
یکی از کشورهایی که به عنوان بهترین کشور برای مهاجرت در رشته مدیریت بازرگانی شناخته می گردد کشور هلند می باشد که دانشجویان بسیار زیادی این کشور را به دلیل هزینه های پایین تر و کیفیت بالای دانشگاه هایش انتخاب می نمایند. از دیگر کشورهایی که نام برترین کشور برای ادامه تحصیل در رشته مدیریت بازرگانی را به همراه دارد کشور دانمارک می باشد. این کشور طیف متنوعی از مباحث تحصیلی را ارائه می نماید و در تمامی بخش ها به نوآوری، تجربه و تحقیق توجه ویژه ای شده است.
دانشگاه پنسیلوانیا در فیلادلفیا
دانشگاه پنسیلوانیا یک دانشگاه تحقیقاتی خصوصی است که در شهر فیلادلفیا واقع شده است. این دانشگاه در سال ۱۷۴۰ توسط بنیامین فرانکلین که مشتاق ساخت دانشگاه برای یادگیری نسل های آینده بود، تأسیس شده است. رقابت برای تحصیل در دانشگاه پنسیلوانیا، خصوصا در مقطع کارشناسی، بسیار شدید است. میزان پذیرش این دانشگاه برای دوره کارشناسی ۹.۳ درصد است و بیش از نیمی از این تعداد را دانشجویان بین المللی تشکیل داده اند. رشته مدیریت و گرایش های آن مانند مدیریت فروش، مدیریت بازاریابی، مدیریت بازرگانی، MBA، مدیریت بهداشت و خدمات درمانی و مدیریت استراتژیک در این دانشگاه در مقاطع تحصیلی گوناگون ارائه می شوند.
دانشگاه ملی سنگاپور( NUS)
دانشگاه ملی سنگاپور( NUS) یکی از برترین دانشگاه برای تحصیل در سنگاپور و دنیا به حساب می آید که یک رویکرد جهانی و بین المللی برای آموزش و پژوهش دارد. بیش از ۳۰۰۰۰ دانشجو از ۱۰۰ کشور مختلف در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند. دانشگاه ملی سنگاپور جزء بهترین دانشگاه های آسیا به شمار میرود و از اعتبار علمی بسیار بالایی در سراسر جهان برخوردار است. NUS همینطور به علت ویژگی های برجسته آموزشی و وسعت برنامه های دانشگاهی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. انواع گرایش های مدیریت مثل مدیریت بازرگانی و مدیریت رفتار سازمانی در این دانشگاه در مقاطع تحصیلی گوناگون ارائه می شوند.
دانشگاه آکسفورد در انگلستان
دانشگاه آکسفورد یکی از قدیمی ترین دانشگاه های جهان است و تاریخ تأسیس آن نامعلوم است. اسم دانشگاه آکسفورد همیشه در لیست بهترین دانشگاه های جهان به چشم می خورد. طبق رتبه بندی QS در سال ۲۰۱۹ دانشگاه آکسفورد چهارمین دانشگاه برتر جهان در رشته مدیریت است. بطور کلی در دانشگاه آکسفورد ۲۲۰۰۰ دانشجو در حال تحصیل هستند که حدود نیمی از آنها دانشجوی کارشناسی ارشد هستند. این دانشگاه رشته اقتصاد و مدیریت را در مقطع کارشناسی ارائه می دهد. دوره های مدیریت بازرگانی( MBA)، استراتژی مالی، مدیریت برنامه، رهبری سازمانی در مقطع تحصیلات تکمیلی ارائه می شوند.
آینده شغلی رشته مدیریت بازرگانی
کسی که تحصیل خود را در رشته مدیریت بازرگانی به پایان رسانده، نباید انتظار داشته باشد که از همان اول بعنوان مدیر در یک شرکت یا کارخانه استخدام شود. چون فرد قسمتی از مطالب و محتوای کلاس های مدیریت را باید از محیط جامعه و مجموعه ها به صورت تجربی کسب کند.
فارغ التحصیلان رشته مدیریت بازرگانی به خوبی میتوانند در سطح مدیران اجرایی در سازمانهای بازرگانی، صنعتی و دولتی بکار مشغول شوند و یا در سمت مشاور مدیریت انجام وظیفه نمایند. انتظار میرود این فارغ التحصیلان بعد از کسب تجربیات کافی بتوانند مسئولیتهای بیشتری را در سطوح بالای سازمان عهده دار شوند. همچنین، فارغ التحصیلان این دوره میتوانند در کارهای پژوهشی و تحقیقاتی که امروز در موسسات بزرگ اهمیت زیادی بهره مند است، مشغول به کار شوند ولی این مهم مشروط به کسب مهارتهای ضمن تحصیل و کسب تجربه میباشد و تنها با اخذ مدرک قابل دست یابی نیست.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 18
- 7