رشته مهندسی کشتی
از ترکیب رشته های مکانیک، عمران، نقشه کشی ، سازه های هیدرولیکی و نظامی، رشته مهندسی کشتی بوجود آمده است. تمام تجهیزات موردنیاز برای ساخت و ساز در عمران و نقشه کشی باید با در نظر گرفتن شرایط نظامی بر روی آب پیاده سازی شده و از مکانیک برای تقویت موتور و ایجاد تجهیزات بهتر استفاده شود. دختران نیز می توانند رشته مهندسی کشتی سازی را انتخاب کنند.
درواقع یکی از گرایش های رشته مهندسی دریا ، رشته مهندسی کشتی نام دارد که در آن به اموزش اداره فنی امور کشتی ها ، موتور کشتی و تا حدی بدنه آن می پردازند. وظایف یک مهندس کشتی به عنوان مدیر فنی کشتی، تعمیر، نگهداری و راه اندازی موتور کشتی می باشد.
دانشجویان رشته ی مهندسی کشتی پس از گذراندن دروس تئوری، باید بر روی کشتی های اقیانوس پیما در خارج از کشور بمدت ۶ ماه اموزش عملی ببینند. یکی از شروط تحصیل در رشته مهندسی کشتی اینست که داوطلبان، پس از کسب رتبه مناسب در کنکور، با شرکت در مصاحبه و تست پزشکی موفق شوند.
توانایی های مورد نیاز رشته مهندسی کشتی
دانشجویان مهندسی دریا باید مسلط به دروس ریاضی و فیزیک و زبان انگلیسی باشند چون زبان بیشتر منابع درسی این رشته، انگلیسی است. همچنین شرط رفتن مهندسان کشتی و دریانوردی به سفرهای دریایی خارج از کشور، تسلط به زبان بین المللی است.
دانشجویان مهندسی کشتی و دریانوردی باید سلامت کافی داشته باشند و قبل از پذیرش نهایی از آن ها آزمایشات پزشکی کامل در رشته های فوق گرفته شود تا بتوانند به بررسی دقیق سلامت دانشجویان دریانوردی بپردازند به این دلیل که آن ها نباید مبتلا به ناتوانی هایی نظیر کوررنگی باشند.
کار کردن در دل گستره آبی دریاها و اقیانوس ها ، دشواری هایی دارد. به عنوان مثال یک مهندس کشتی یا دریانوردی به دلیل سفرهای دریایی تا چندین ماه از خانواده اش دور است. همچنین یک مهندس کشتی سازی نیز باید شرایطی مطابق با محیط های ساحلی داشته باشد؛ به این دلیل که با وجود فعالیت بسیاری از شرکتهای مهندسی مشاور دریایی در زمینه طراحی کشتی، بنادر یا تجهیزات دریایی در مرکز شهرها، به هر حال کارخانجات کشتی سازی را در سواحل می سازند و یک مهندس دریا باید کار کردن در محیط های دریایی و ساحلی را دوست داشته باشد. بنابراین عشق و علاقه در این رشته مهم است.
اهمیت رشته مهندسی کشتی
از دلایل اصلی اهمیت رشته مهندسی کشتی می توان به نیاز ارگان های دریایی به دریانورد و همچنین نیاز متخصصین علوم دریایی به مهندس کشتی اشاره کرد. یکی از اهداف این دوره اموزشی، جایگزینی کارشناسان و متخصصان ایرانی به جای نیروهای خارجی بر روی کشتی های تجاری و صنعتی است.
تعداد واحدهای درسی مهندسی کشتی
تعداد واحدهای درسی مهندسی کشتی عبارتند از:
> تعداد کل واحد ها شامل ۱۴۰ واحد
> دروس عمومی شامل ۲۰ واحد
> دروس پایه شامل ۲۲ واحد
> دروس اصلی شامل ۴۲ واحد
> دروس تخصصی شامل ۴۱ واحد
> دروس انتخابی شامل ۱۵ واحد
دروس تخصصی رشته مهندسی کشتی سازی
در ادامه با دروس تخصصی رشته مهندسی کشتی آشنا شوید:
- تکنولوژی کشتی
- تحلیل سازه ها
- آرشیتکت کشتی( استاتیک)
- آرشیتکت کشتی( مکانیک)
- ماشین های محرکه
- مهندسی دریا
- فیزیک موج
- علم مواد و شناخت فلزات
- ریاضیات مهندسی
وضعیت ادامه تحصیل در رشته مهندسی کشتی در مقاطع بالاتر
امکان تحصیل در رشته مهندسی کشتی در مقطع کارشناسی ارشد در گرایشهای« سازه کشتی و هیدرومکانیک کشتی» وجود دارد.
رشته های مشابه و نزدیک به رشته مهندسی کشتی
در گذشته از رشته مهندسی کشتی به عنوان یکی از گرایش های مهندسی مکانیک یاد میشد. لذا بسیاری از واحدهای این رشته مشابه مهندسی مکانیک هستند.
توانایی های فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشتی
توانایی های فارغ التحصیلان و دانش آموختگان رشته مهندسی کشتی به شرح زیر میباشد :
>> فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشتی باید بتوانند بعنوان افسر مهندس کشتی در یگان شناور فعالیت کنند.
>> فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشتی باید برای ارائه ایده های بهینه سازی تولید و توسعه و تعمیر کشتی و صنایع دریایی از دانش فنی لازم برخوردار باشند.
>> یک فارغ التحصیل رشته مهندسی کشتی، ملزم به کسب مهارت های لازم برای برنامه ریزی و نظارت در امر نگهداری و تعمیرات سامانه های موجود در شناورها و کشتی ها می باشد.
>> فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشتی باید بتوانند به فعالیت حرفه ای در امر راه اندازی و نصب تجهیزات و سامانه های اصلی و فرعی مرتبط با ساخت شناورهای مختلف بپردازند.
بنابراین درصورت داشتن یک برنامه ریزی کاملا دقیق و اتخاذ واحدهای درسی مناسب برای رشته مهندسی کشتی در دانشگاههای علمی می توانید به چنین خواسته هایی برسید.
کاربرد رشته مهندسی کشتی و وضعیت بازار کار
پذیرش دانشجویان مهندسی کشتی براساس سفارش ارگان های خاصی همچون" شرکت کشتی رانی جمهوری اسلامی ایران" می باشد. درواقع آن ها از همان ابتدا بورسیه نهادهای دریایی می باشند و آينده شغلی تضمینی دارند.
از کارخانه های مهم کشتی سازی ایران می توان به کارخانه های کشتی سازی در بوشهر، شمال و خلیج فارس اشاره کرد که فارغ التحصیلان مهندسی کشتی سازی مجوز فعالیت در آن ها را دارند.
مهندس کشتی ساز به غیر از کارخانه های فوق میتواند به ساخت سکو های شناور در سازمان بنادر و کشتی رانی مشغول شوند یا بر حـسن اجرای طرح های اجرایی بعنوان مهندس ناظر، نظارت کند و به کارهای تحقیقاتی در صنایع دریایی بپردازد.
وظایف مهندسین کشتی
* سر مهندس:
سر مهندس کشتی، مسئولیت مستفبم دستگاههای برودتی، تمام ماشین آلات کشتی و سوختگیری و مشاور فنی کشتی را بر عهده دارد.
* مهندس دوم:
مسئولیت تمامی ماشین آلات موتور خانه بر عهده ی مهندس دوم کشتی می باشد.
* مهندس سوم:
مهندس سوم به عنوان مسئول موتور اصلی، کمپرسور های هوا و دیگ بخار شناخته میشود.
* مهندس چهارم:
مسئولیت ژنراتور ها، دستگاه تصفیه سوخت و سوخت گیری بر عهده ی مهندس چهارم کشتی است.
* مهندس پنجم:
مهندس پنجم کشتی باید بتواند کلیه ماشین آلات موتور خانه را چک و تنظیم کند.
آینده شغلی رشته مهندسی کشتی سازی
فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشتی می توانند در مشاغلی همچون مهندس دریا، کارشناس یا مدیر خرید و تدارکات، مهندسی مکانیک، کارشناسان تحقیقات بازار و مدیر فروش صنایع دریایی فعالیت کنند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 18
- 1