رزومه تحصیلی
در صورت تحصیل در مقاطع عالی در دانشگاه خاص و یا تمایل به بورسیه شدن در دانشگاه های خارج از کشور باید نسبت به ارائه ی یک رزومه تحصیلی قوی اقدام کنید تا توجه داوران و اساتید دانشگاه را به خود جلب کنید. از عوامل موثر در قبولی رزومه خود از طرف داور بررسی کننده رزومه می توان به رعایت اصول رزومه نویسی اشاره کرد.
دانشگاه ها و مراکز علمی بسیاری، رزومه ای را در صورت گرفتن عضو جدید تهیه می کنند و آن را در سایت دانشگاه قرار میدهند و باید فیلدهای مختلف آن توسط متقاضیان تحصیل در آن دانشگاه و یا پذیرفته شدگان آزمون ورودی آن دانشگاه باتوجه به مشخصات و اطلاعات خودشان پر شود. فرم یا رزومه ی تدوین شده ی بسیاری از دانشگاههای داخل کشور، خاص است بنابراین دانشجویان و پژوهشگران پذیرفته شده در ازمون ورودی مقطع دکتری، باید یک رزومه علمی قوی را نگارش و تدوین کنند.
ویژگی های یک نمونه رزومه تحصیلی
>> باید براساس زمان (گذشته تا کنون)، مطالب را به ترتیب در رزومه تحصیلی قرار دهید.
>> رزومه تحصیلی درواقع شرح حال دانشجو در دو الی سه صفحه میباشد و بیانگر جزئیات تحصیلی و تمامی دستاوردهای آکادمیک فرد می باشد.
>> برای اهداف دانشگاهی از یک نمونه رزومه تحصیلی استفاده شده است.
>> رزومه تحصیلی دارای اطلاعات ثابتی میباشد و تغییراتی به تناسب مشاغل مختلف نمی کند.
نکاتی در مورد رزومه تحصیلی
برای نوشتن یک رزومه تحصیلی مؤثر، در این زمینه به اطلاعات و مهارت هایی نیاز دارید که باید از آنها مطلع شوید. توجه کنید که رزومه ی شما باید در حدود ۸ الی ۱۰ ثانیه خوانده شود، پس باید در این رزومه به نکات قابل توجه کارشناس یا استاد اشاره شده باشد. بنابراین، باید بتواند نقاط قوت متقاضی را در عین خلاصه بودن به بهترین نحو نمایان کند. این نکته را در نظر داشته باشید که نوشتن یک رزومه مؤثر و خوب، بسیار مهم است؛ بدین دلیل که متقاضیان زیادی نتوانسته اند در دانشگاه موردنظر خود به دلیل داشتن یک رزومه غیراستاندارد و ناقص، پذیرش بگیرند. بنابراین برای داشتن یک رزومه تحصیلی خوب به نکات زیر توجه کنید:
- قالب و ساختار مناسب در نوشتن رزومه تحصیلی:
یک رزومه تحصیلی خوب اخذ پذیرش یا بورس تحصیلی بایستی شامل موارد ذیل باشد:
با توجه به نمونه رزومه دانشجویی باید یک ساختار و قالب صحیح را پیش از شروع نوشتن رزومه تحصیلیتان انتخاب کنید. این امر علاوه بر حرفه ای کردن ظاهر رزومه تحصیلی شما، موجب بهبود خوانایی آن میشود. شما باید با استفاده از فونت های ساده و واضح باعث خوانایی راحتتر رزومه دانشجویی خود شوید.
- استفاده از اعداد و نشانه ها :
سعی کنید به جای حروف آن از کلمه های کوتاه و ارقام استفاده کنید. چنانچه در رزومه از اعداد استفاده کنید، توجه بیشتری را به خود جلب میکند. درصورت فعالیت در صنعت و حرفه ای متداول، که دارای کلمه اختصار است؛ توصیه میشود که از این کلمات استفاده کنید.
- مشخصات عمومی رزومه تحصیلی:
مهم ترین اطلاعات رزومه شما شامل مشخصات فردی نظیر اطلاعات هویتی، محل زندگی، اطلاعات تماس و … میباشد که باید آن ها را در نیمه ی بالای صفحه ی اول نوشت. نام شما نخستین چیزیست که در رزومه و در بالاترین قسمت نوشته می شود. این نکته را در نظر داشته باشید که در بالای رزومه از نوشتن کلمات Resumeو CV و عناوین دیگر مورد استفاده برای رزومه به شدت بپرهیزید. پس از نامتان باید در پائین آن اطلاعات تماس را بنویسید. سپس اطلاعاتی نظیر آدرس، شماره تلفن ثابت، شماره موبایل و یک آدرس ایمیل را بنویسید. دقت کنید که آدرس ایمیل شما باید یک آدرس ایمیل حرفه ای باشد و از ایمیل های نامناسب استفاده نکنید.
منظور از آدرس ایمیل حرفه ای چیست؟
به چند صورت می توان یک آدرس ایمیل حرفه ای و استاندارد به شرح زیر ساخت:
۱. نام و نام خانودگی Amir.Khalili@ gmail.com
۲. مخفف نام و نام خانوادگی کامل A. Khalili@ gmail.com
۳. نام کامل و مخفف نام خانوادگی Amir.Kh@ gmail.com
شما مجاز به استفاده از آدرس پست های الکترونیکی نامتعارف و غیرمعمول نیستید. از این رو باید از ایمیل های رسمی استفاده کنید. نحوه نوشتن بخش توصیف خلاصه رزومه تحصیلی از نکات دیگر رزومه نویسی تحصیلی به شمار می رود. در رزومه ی خود، جملاتی مثل سخت کوش و با اراده، علاقه مند به تحقیق و پژوهش، دقیق و منضبط و غیره را ننویسید. مسئول بررسی رزومه با این جملات تکراری و کلی در تمامی رزومه ها مواجه می شود که فضای رزومه را بیهوده پر می کنند. پس توصیه میشود که رزومه ی شما متفاوت از رزومه های دیگر باشد و این جملات غیر حرفه ای را در رزومه ی خود به کار نبرید.
- خلاقیت در نوشتن رزومه تحصیلی:
تجربه ی کاری دانشجویان معمولاً گسترده نیست که بخواهند در رزومه دانشجویی خود، آن را بنویسند. بخش تحصیلات رزومه ی خود را می توانید با کمی خلاقیت، گسترش دهید و میزان جزئیاتش را افزایش دهید. مواردی که می توانید به رزومه تحصیلی خود اضافه کنید، شامل موضوعات مرتبط، پروژه ها، دوره های اموزشی، جوایز و نمرات می باشد.
از آخرین مدرک تحصیلی خود در زمان نوشتن رزومه دانشجویی باتوجه به نمونه رزومه تحصیلی شروع کنید. درصورت داشتن مدرک بالاتر، میتوانید مدرک دبیرستان را حذف کنید. شما درصورتی مجاز به نوشتن معدل خود هستید که برای دریافت شغل، شانستان را افزایش دهد. درصورت نداشتن سابقه کار، باید تحصیلاتتان را در ابتدا ذکر کنید. هنگامی که در رزومه ی خود، مؤسسه یا دانشگاه را ذکر می کنید؛ بهتر است که به ذکر نام، نام دوره و سال شرکت در آن بپردازید. از اطلاعات اختیاری که می توانید در رزومه ی خود استفاده کنید شامل معدل، افتخارات، دستاوردهای جزئی و تحصیلی اختیاری می باشد. برای ذکر دوره ها و واحدهای ضروری مربوط به شغلتان در رزومه تحصیلی باید دانشجوی دوره ی کارشناسی باشید.
- عدم بزرگ نمایی در رزومه تحصیلی:
از اغراق کردن در نوشتن رزومه خود بپرهیزید و موارد لازم را صادقانه بنویسید. پس از دریافت پذیرش در دانشگاه، احتمالا برای اثبات توانایی های ذکر شده در رزومه تان، از شما تقاضای انجام کاری را داشته باشند. پس باید موارد را برای پیشگیری از مشکل، به صورت صادقانه ذکر کنید.
- قالب مناسب برای نوشتن رزومه تحصیلی:
قالب رزومه دانشجویی براساس مواردی تعیین میشود که از آن ها می توان به موقعیت و سازمان متقاضی، میزان تجربه و تحصیلات شما اشاره کرد؛ با این حال، باید اقدام به نوشتن جزئیات لازم و اختیاری برای آن بنمایید.
- مقالات و کتاب های منتشر شده:
این بخش از روزمه را به دو قسمت تقسیم کنید که مقالات، بخش ابتدایی آن تلقی میشود و در دست بررسی است. مقالات و کتاب های منتشر شده در بخش دیگر آن می باشد. سپس به ترتیب زیر، نشریات بررسی شده خود را به زیر گروههای کتاب ها، فصول کتاب، مقالات ژورنالی مورد بررسی تقسیم کنید.
- مهارت های زبانی :
ذکر مدارک آزمون های زبان( IELTS، TOEFL، GRE و…) در رزومه تحصیلی الزامیست. همچنین لیستی از زبان های تحت تسلطتان را با ذکر سطح خود در آن بیان کنید.
- فعالیت های اضافه بر سازمان:
از موارد زیر میتوانید در رزومه تحصیلی خود استفاده کنید که از فعالیت های اضافه بر سازمان باشد:
۱. مشاغل غیر دانشگاهی
۲. فعالیت های فوق برنامه دانشگاه
۳. خدمت به مشاغل و شرکت ها
۴. شرکت در برنامه های رسانه ای
درصورت بزرگ بودن رزومه تحصیلی خود( بالای ۸ صفحه)، نباید هیچ کدام از فعالیت های فوق را لیست کنید؛ مگر این که نیاز به ذکر موارد غیر داشته باشید.
- معرفهای رزومه تحصیلی:
برای داشتن یک رزومه تحصیلی خوب میتوانید تمام معرفی نامه هایتان را در انتها ذکر کنید. در زمان مصاحبه حضوری و با ارائه مدرک، صحت اطلاعاتتان تائید میشود. به خاطر داشته باشید که از یک فونت خوانا و روان برای نوشتن اطلاعاتتان استفاده کنید. نباید قالب بندی و نحوه نوشتن رزومه ی شما پیچیده باشد. رعایت درست نکات نگارشی و علائم نگارشی در نوشتن رزومه تحصیلی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. رزومه ای که مسئول بررسی رزومه ها و یا شخص ناشناس بتوانند توانایی ها و استعداد های شما را به راحتی بفهمند؛ به عنوان یک رزومه موفق محسوب میشود.
نکات مربوط به قالب بندی برای رزومه تحصیلی( CV)
اگر اعضای کمیته پذیرش نتوانند رزومه ی شما را به راحتی درک کنند؛ میزان قانع کننده بودن رزومه تحصیلی( CV) شما مهم نیست. بنابراین در هنگام تهیه و بررسی رزومه تحصیلی( CV) خود باید به نکات قالب بندی زیر توجه کنید:
* دقتتان را در هنگام نگارش رزومه تحصیلی افزایش دهید و خطاهای تایپی و غلط املایی و دستور زبانی جدا را در رزومه ی خود بکار نبرید؛ بدین دلیل که همین اشتباهات کوچک باعث عدم دریافت بورسیه دانشگاهی مدنظرتان می شود.
* در طول متن رزومه تحصیلی( CV) باید گزینه های قالب بندی خود را مانند اندازه قلم و متن( فونت)، حالت تورفتگی، فاصله و دستور زبان بصورت يک پارچه نگه دارید.
* در زمان نوشتن رزومه ی خود از کلمات پررنگ CAPITALIZED، برجسته Bold و ایتالیک Italic برای برجسته کردن اطلاعات کلیدی استفاده کنید.
* از ترتیب زمانی معکوس برای لیست تجربیات خود استفاده کنید. درواقع از جدیدترین تجربه خود شروع کنید و این لیست را با نخستین تجربه خود تمام کنید.
* در بالا و سمت چپ رزومه ی خود باید مهمترین اطلاعات را ذکر کنید و در قسمت راست صفحه، به قید تاریخشان بپردازید.
* در هر صفحه از رزومه ی خود بعنوان هدر یا فوتر، شماره صفحه و نام خانوادگی خود را درج کنید.
* وقتی که نگارش رزومه تحصیلی خود را انجام دادید؛ توصیه میشود که این رزومه را به دست یک دوست، همکار و مخصوصا یک مشاور بسپارید تا نسبت به ویرایش رزومه شما و رفع خطاهای احتمالی اقدام کند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 14
- 6