برنامه ریزی برای کنکور
به علت رقابت بسیار زیاد داوطلبان در کنکور سراسری، جهت کسب موفقیت در آن می بایست یک برنامه ریزی اصولی انجام داده و برطبق آن پیش بروید. برنامه ریزی برای کنکور باید مناسب با هدفی که برای خود تعیین کرده اید باشد تا با انجام آن، گام به گام به هدفتان نزدیکتر شوید. برنامه ریزی برای کنکور زمانی تاثیر گذار میباشد که، برنامه در هر بازه ای با توجه به نتیجه ی برنامه ریزی در بازه ی قبل انجام شود. در برنامه ریزی برای کنکور باید نکته هایی مانند نحوه صحیح مطالعه، میزان ساعات مطالعه، چکیده نویسی، منحصر به فرد بودن برنامه، انعطاف پذیری، قابل ارزیابی بودن و توجه به ساعتهای استراحت را داشته باشد.
ویژگی های یک برنامه مطالعاتی خوب برای کنکور
۱- به برنامه ریزی خود تعهد داشته باشید: برای تعهد باید بدانید ساعت مطالعه روزانه و هفتگی، ساعت خواب و مقدار زمانی که صرف سرگرمی (تلویزیون، شبکه های اجتماعی و تفریح با دوستان و…) میکنید چقدر است، بطور کل باید بدانید که در طول روز چقدر زمان صرف کارهای مختلف میکنید تا بتوانید روی برنامه ای که مینویسید تعهد داشته باشید و بهترین برنامه ریزی برای کنکور را داشته باشید.
در برنامه ریزی برای کنکور، ثبت ساعت مطالعاتی هر درس به صورت جدا گونه و تعداد تستهای زده شده باعث ایجاد یک مقیاس اندازه گیری میشود. از طریق این مقیاس تشخیص می دهید نسبت به قبل چقدر پیشرفت کردید تا خودتان را بهتر از قبل ارتقا دهید یا اینکه اگر عملکردتان نسبت به قبل افت کرده است برای بهبودش برنامه ریزی کنید.
۳- اهداف کوتاه مدت و بلند مدت برنامه خودتان را مشخص کنید: اینکه هدف شما برای شرکت در کنکور چیست، در برنامه ریزی برای کنکور خیلی اهمیت دارد. زیرا قبولی در رشته های دانشگاهی مختلف رتبه و درصد های متفاوتی را می طلبد.
۴- داشتن یه برنامه ریزی روتین و منظم برای کنکور: برنامه شما باید میزان پیشرفتتان را به شما نشان بدهد، یعنی باید بدانید در انجام چه کارهایی و مطالعه چه درس هایی موفق بودید و یا ضعف داشتید. این ویژگی باعث میشود شما نقاط ضعفتان رو بشناسید و در برنامه ریزی های بعدیتان برای کنکور برطرفش کنید.
۵- تنوع مطالعاتی در برنامه درسی: برنامه ای برای خود تهیه کنید که بتوانید اجرا کنید. حتما در برنامه ریزی برای کنکور تنوع را رعایت کنید، دروس اختصاصی را در کنار عمومی در برنامه هر روزتان بگنجانید. این کار باعث میشود که شما از مطالعه یک درس خاص در طول روز زده نشوید.
۶- ساعت خواب درست: در هر شبانه روز حداقل ۶ ساعت تا حداکثر حدود ۸ ساعت بخوابید. به هیچ وجه از ساعت خواب برای بیشتر درس خواندن کم نکنید. معمولا یک انسان بالغ اگر کمتر از ۶ ساعت در شبانه روز بخوابد کسل می شود و تمرکزش برای درس خوندن کم میشود. سعی کنید به اندازه کافی بخوابید و در عوض از ساعات بیداری بیشترین استفاده را ببرید. خواب بیشتر از ۸ ساعت در شبانه روز مضر است. بیشتر یا کل ساعت خواب شبانه روز را به خواب شب اختصاص دهید و در صورتی که نیاز به خواب در طول روز مثلا خواب عصر داشتید، مدت زمانش خیلی زیاد و چند ساعت نباشد. گاها همین خواب زیاد عصر باعث بی خوابی در شب میشود. در نتیجه نمی توانید برنامه ریزی درستی برای کنکور داشته باشید.
۷- فواید مرور کردن در برنامه ریزی کنکور: فراموش نکنید درس های خوانده شده باید مرور شوند.
۸- برنامه کنکور باید منعطف باشد: برای هر فردی ممکن است در طول روز یکسری اتفاقات غیر منتظره بیفتد که اجازه ندهد طبق برنامه ریزی پیش برود اما نباید این اتفاقات باعث تغییرات عمده در برنامه ریزی شما برای کنکور بشود. حتما در برنامه ی خود ساعات و روزهایی را برای جبران ساعت هایی که در اثر موارد غیر قابل پیش بینی از دست رفته قرار بدهید.
۹- برنامه ریزی برای کنکور باید مخصوص خودتان باشد: بهترین برنامه ریزی برای کنکور باید بر اساس خصوصیات جسمی و روحی شما تنظیم شود.
مرور و برنامه ریزی برای آزمون های آزمایشی طبق برنامه راهبردی
یک مرور کوتاه مدت و یک مرور بلند مدت نیاز هست. مرور بلند مدت باید بر اساس برنامه راهبردی آزمون های آزمایشی باشد. معمولاً بهتر است آزمونی را انتخاب کنید که دست کم هر یک ماه بعد مطلب را مرور کنید ولی مرور های کوتاه مدت بین دو آزمون به عهده خودتان است و در برنامه ریزی برای کنکور، باید شما یا مشاور تحصیلی شما این مرور ها را درست تنظیم کند.
برای مرور می توانید از خلاصه نویسی ها استفاده کنید. هر مطلبی را که نخستین بار خواندید حتماً یک روز و حدود یک هفته بعد مرور کنید. هر داوطلب کنکور باید چند هزار صفحه کتاب درسی بخواند و اگر میخواهد رتبه خوبی بیاورد باید بر بیشتر این محتواها مسلط باشد. چنانچه مرور به طور منظم و کافی نباشد خیلی از مفاهیم تا روز کنکور فراموش میشوند. کسی در کنکور موفق تر است که بار اول و دوم درس ها رو عمیق و مفهومی بخواند و یاد بگیرد و دفعات بعد به اندازه کافی و در فاصله های منظم مطالب را مرور کند.
اصلی ترین مشکلات برنامه مطالعاتی کنکور
سردرگمی در مطالعه ی دروس برای کنکور
برنامه ریزی نامناسب برای کنکور سبب عدم نظم در مطالعه ی فردی می شود
مطالعه ی دروس برای کنکور به شیوه ی نامناسب
اصول و ویژگی های برنامه ریزی برای کنکور
- میزان ساعتهای مطالعه برای برنامه کنکور: برنامه ریزی کنکور برای هر شخصی به میزان یادگیری آن شخص بستگی دارد. از آنجا که سطح یادگیری فرد در هر درسی متفاوت است باید با توجه به سطح یادگیری و اهمیت درس مذکور، برای آن زمانی را اختصاص دهد. برای مثال اگر در درسی مشکل دارید باید با توجه به تخصصی بودن آن درس و اهمیت آن در پذیرش رشته ای که به آن علاقمند هستید، ساعت بیشتری به آن اختصاص دهید.
- فزونی تدریجی ساعت مطالعه در برنامه ریزی کنکور: حتما باید این موضوع را جدی بگیرید که افزایش ساعت مطالعه شما باید تدریجی و با شیب ملایم باشد. برای مثال اگر شما روزانه ۴ ساعت مطالعه می کنید، نباید آن را یکباره به ۷ یا ۸ ساعت افزایش دهید. ممکن است این فکر را بکنید که زمان کمی دارید و با این کار میتوانید زودتر درس ها را به اتمام برسانید؛ این باور اشتباه است زیرا در اینصورت نه تنها موفق به انجام آن نخواهید شد، بلکه پس از مدت کوتاهی، از مطالعه دلسرد شده و یأس و فشار روحی سراغ شما می آید و باعث میشود حتی ساعت مطالعه قبلی خود را نیز نداشته باشید. در اینصورت نمیتوانید برنامه ریزی مناسبی برای کنکور داشته باشید.
نگرانی و استرس بی مورد را از خود دور کنید و با اعتماد به نفس ساعت مطالعه خود را تدریجی اما برنامه ریزی شده و منظم افزایش دهید. مثلا ابتدا ۴ ساعت را به ۴/۳۰، سپس ۵ و به همین طریق ادامه دهید تا به میزان مطلوب و دلخواه خود برسید که این بهترین روش برنامه ریزی برای کنکور است.
- خلاصه نویسی : خلاصه نویسی یکی از موارد مهمی است که باید در برنامه ریزی برای کنکور حتما آن را رعایت کنید. برای خلاصه نویسی در ابتدا باید مطلب را مطالعه کرده و خلاصه آن را یادداشت کنید. در خلاصه نویسی برای کنکور ابتدا باید کلیات را مورد توجه قرار دهیم و سپس به جزئیات بپردازیم، بهتر است در خلاصه نویسی با کوتاه ترین و کلیدی ترین کلمات مفهوم آن مطلب را در ذهن خود تداعی کنید و همچنین از آن برای مرور آخر شب استفاده نمایید. دسته بندی اطلاعات و رسم جدول و نمودار می تواند کمک بسیار زیادی در خلاصه نویسی برای کنکور به ما کند.
- کاربرد حاشیه نویسی در برنامه ریزی برای کنکور: در حاشیه نویسی نیازی نیست که تمام مطالب را بنویسید بلکه مقصود نوشتن چکیده ای است که رساننده ی مقصود و مطلب باشد یا بعبارتی حاشیه نویسی جهت درک عمیق مطالب نمی باشد ولی برای مرور مطالب و نکاتی که اهمیت زیادی ندارند ولی خواندن آنها الزامی است مورد استفاده قرار می گیرد.
- مکان مطالعه: مکان مطالعه بر روی یادگیری بسیار اثر گذار می باشد، بنابراین در انتخاب محل مطالعه بسیار دقت کنید تا بتوانید بهترین برنامه ریزی برای کنکور را داشته باشید. برای مثال:
۱- مکان مطالعه باید ثابت باشد نه متغییر
۲- محیطی انرژی زا و روح انگیز باشد.
۳- هرچیزی که حواس شما را پرت می کند از محدوده ی فضای درس خواندن خود دور کنید.
۲- محل مطالعه خود را سریع تغییر ندهید به دلیل آن که سبب بهم خوردن تمرکز می شود بهتر است محل مشخص و ثابتی برای مطالعه داشته باشید که با آرامش در آن به مطالعه بپردازید و بتوانید برای کنکور برنامه ریزی مناسبی داشته باشید.
- تست زنی: تست زنی از نوع جمع بندی برای محک زدن میزان یادگیری خود در هر درسی انجام می شود، در رابطه با تست باید بگوییم که تست دروس عمومی ۲۴ ساعت بعد از مطالعه و تست دروس تخصصی بلافاصله بعد از مطالعه برای کنکور باید انجام شود.
- دروس اختصاصی و عمومی: هنگام برنامه ریزی برای کنکور، به هیچ وجه دو درس تخصصی و یا دو درس عمومی را پشت سر هم مطالعه نکنید.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 17
- 4