نظام سالی واحدی
نظام تحصیلی از سال ۱۳۸۰ از ترمی واحدی، تبدیل به سالی واحدی شد تا نظام تحصیلی را در کشور، اصلاح کند که تا حدی هم موفق شد مشکلات نظام قبل را برطرف کند. دانش آموزان در نظام سالی واحدی دارای یک کارنامه نهایی و اصلی می باشند که زمان اعلام آن پس از امتحانات خرداد ماه می باشد. وظیفه ی دانش آموزان این است که در طول یک سال، تمامی دروس خود را با موفقیت بگذرانند. مشکل مردود شدن و نگذراندن دروس در نظام ترمی واحدی ، در این نظام برطرف شده است.
نظام سالی واحدی به این صورت است که دانش آموزان باید ۵ سال مقطع ابتدایی، ۳ سال راهنمایی، ۳ سال دبیرستان و یک سال مقطع پیش دانشگاهی را با موفقیت بگذرانند. در هر دو نظام ترمی و سالی، تعداد و ترتیب سال های تحصیلی یکسان است اما در این نظام ها شرایط و تعداد ترم ها با هم فرق دارد. ضمن این که مدارس پیش دانشگاهی در سال های ابتدایی این نظام، از مدارس دبیرستان جدا بودند و همین امر باعث ایجاد مشکلاتی برای مدیر های مدارس میشد که از وقتی مدارس با هم ترکیب شدند؛ این مشکل برطرف شد.
نظام ترمی واحدی یا نظام قدیم
به نظام قدیم تحصیلی در مدارس ایران، نظام ترمی واحدی می گویند که تا سال ۱۳۷۹ در کشور ادامه داشت. از آن پس، نظام جدیدی با نام سالی واحدی در سال ۱۳۸۰ در کشور بوجود آمد. البته فراموش نکنید که دانش آموختگان نظام ترمی واحدی برای این که در کنکور و یا سازمان ها شرکت کنند، مشکلی نداشتند و صرفا از زمانی که نظام جدید بوجود آمد موظف بودند که نوع نظام تحصیلی خود را در زمان ثبت نام کنکور سراسری قید کنند.
نظام تحصیلی ترمی واحدی از سه ترم تحصیلی تشکیل شده است. شروع ترم اول از مهر ماه تا بهمن ماه بود ولی ترم دوم از بهمن ماه تا خرداد ماه و ترم سوم از خرداد تا شهریور ماه ادامه داشت. در این نظام، دانش آموزان در پایان هر ترم، نمرات خود را در سه کارنامه مشاهده می کردند. اگر دانش آموزی نمی توانست به هر دلیلی، درسی را در ترم اول با موفقیت بگذراند فرصت کسب نمره قبولی درس در ترم های بعدی به او داده میشد.
مشکل اصلی و بزرگ نظام ترمی واحدی این بود که افراد می توانستند بدون قبول شدن در یک یا چند درس به مقاطع تحصیلی بالاتر بروند؛ به همین خاطر، دانش آموزانی در مقاطع بالا با پایه های ضعیف تر حضور داشتند.
نحوه ثبت نام نظام آموزشی سالی واحدی در کنکور
داوطلبان سالی واحدی که قصد دارند در کنکور شرکت کنند؛ میتوانند بدون هیچگونه محدودیتی ثبت نام کنند. این داوطلبان باید نوع نظام آموزشی خود که همان سالی واحدی است را در زمان ثبت نام انتخاب کنند. هیچ محدودیتی برای نظام های اموزشی برای ثبت نام در کنکور سراسری وجود ندارد. به عنوان مثال ، اگر داوطلبی مدارک خود را در نظام آموزشی سالی واحدی گرفته باشد مجوز ثبت نام در نظام جدید ۳- ۳- ۶ را دارند. از این رو باید حتماً منابع نظام ۳- ۳- ۶ را مطالعه کند چون منابع کنکور سراسری این نظام، متفاوت است. در اصل ، سوالات آزمون کنکور توسط خود داوطلبان کنکور سراسری تعيين می شود.
فارغ التحصیلان نظام سالی واحدی باید کد سوابق تحصیلی دیپلم و یا پیش دانشگاهی را در مراحل ثبت نام خود وارد کنند تا نمرات و اطلاعات شناسنامه ای نشان داده شود و فرد، آنرا تائید نماید. ادامه ی مراحل درصورت عدم مغایرت، پیگیری خواهد شد وگرنه باید به اداره اموزش و پرورش مراجعه شود.
ویژگی ها و مزایای نظام جدید
در ادامه با مهم ترین ویژگی ها و مزایای نظام جدید اشنا شوید:
> نظام جدید ها دارای کتاب های کمک اموزشی و کنکوری بسیار زیادی با تنوع بسیار بالا هستند.
> کتاب ها با کوچکترین تغییرات کنکور، به روزرسانی میشوند و در داخل خود، تمامی نکات را می گنجانند.
> نظام جدیدی ها از بابت این که آخرین سال کنکور نظام آن ها باشد استرسی ندارند و از این بابت تا سال های سال، راحت هستند.
> در برخی از دروس، مباحث درسی نظام جدیدی ها ساده تر شده است، مثلا مبحث انتگرال در درس ریاضی، حذف شده است.
معایب نظام جدید
معایب نظام جدید عبارتند از:
- فهم مطالب درسی بخاطر استفاده از واژه های فرهنگستان لغت و ادب فارسی به جای واژه های غربی، سخت شده است.
- میزان تسلط دبیران و معلمان بر روی جا انداختن نکات جدید کتاب های درسی نسبت به تسلط آن ها به کتاب های نظام قدیم، بسیار پائین تر است.
- در نظام جدید، حد سختی و آسانی سوالات، مشخص نیست.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 19
- 6