چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۱۰ - ۲۴ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۲۴۵۴
اخبار فلزات، طلا و ارز

بررسي نرخ دلار از ابتداي اجراي سياست تثبيت نرخ ارز تاكنون

قيمت تورمي دلار ٨٢٦٥ تومان

اخبار طلا و ارز,خبرهای طلا و ارز,طلا و ارز,بررسي نرخ دلار

سياست تثبيت نرخ ارز يا سركوب نرخ ارز، سياستي بود كه مقامات پولي كشور در دوره‌هاي مختلف به آن تمايل زيادي نشان دادند. حتي در دوره‌هايي كه دولت‌ها به طور مشخص تثبيت نرخ ارز را دنبال نمي‌كردند اما از همترازي نرخ‌ها با تورم واهمه داشتند و اجازه بروز نرخ‌هاي تورمي را نمي‌دادند. در صورتي كه نرخ دلار تورمي بالا مي‌رفت امروز به جاي عدد ٣٨٠٠ تومان دلار ٨٢٦٥ توماني داشتيم.

 

سياست تثبيت نرخ ارز نه به پشتوانه ارز حاصل از صادرات غيرنفتي بلكه ارز حاصل از صادرات نفت خام به اجرا درآمده است. تثبيت نرخ ارز در كنار نرخ تورم كشور پيامدهاي منفي متعددي بر اقتصاد بر جاي مي‌گذارد، از قبيل عدم رقابت‌پذيري كالاهاي صادراتي با كالاهاي وارداتي، رشد نرخ بيكاري و عدم تخصيص بهينه منابع. از آنجا كه منابع ارزي بانك مركزي محدود است سياست تثبيت نرخ ارز تا زماني كه اين منابع رو به اتمام نرود قابل اجرا خواهد بود.

 

طبيعي است عدم تثبيت نرخ ارز در ابتدا باعث ايجاد تورمي بيشتر از تورم موجود خواهد شد. دليل آن هم وجود كالاهاي مصرفي در سبد خانوار و همچنين كالاهاي وارداتي واسطه‌اي است. اما اين اثر در بلندمدت تاثير خود را از دست خواهد داد. اما در ايران سياست تثبيت نرخ ارز وجه پررنگ‌تر ماجرا بود و اين موضوع سبب شد به‌دليل همزماني با سياست‌هاي پولي تورمي، بحران‌هاي آتي ارزي در بطن آن پرورش يابد. تثبيت نرخ اسمي ارز در سال‌هاي گذشته، امكان سياست‌گذاري پولي مستقل در اقتصاد كشور را از بين برده و در آشفتگي نرخ‌هاي بازار پول نيز موثر بوده است. سياست دولت در تثبيت نرخ اسمي دلار بيش از آنكه به نفع متقاضيان واقعي بازار ارز باشد ناخواسته در خدمت سوداگران ارزي بوده است. براي نمونه اقتصاد ايران در ٢٥ سال گذشته به طور مشخص دو تلاطم ارزي را تجربه كرده است.

 

نرخ ارز متغير مهمي در اقتصاد است كه تغييرات آن هم بر وضعيت تراز پرداخت‌ها و هم در قدرت رقابت بين‌المللي اثر مي‌گذارد. با اين توضيح مشخص است كه انحراف نرخ ارز از سطح تعادلي، معمولا عدم تعادل‌هاي شديد در اقتصاد كلان به جاي مي‌گذارد. مساله تنظيم نرخ ارز يكي از موضوعات پيچيده در هر كشور است چراكه تعيين ارزش پول ملي كشور بر اساس پول‌هاي خارجي، بايد به گونه‌اي باشد كه سبب ارتباط هماهنگ اقتصاد داخلي با اقتصاد بين‌المللي شود.

 

اما در ايران ناترازي شديد نرخ ارز در دوره ١٣٨١ تا ١٣٩٠ وجود داشته كه بر اين اساس اميرحسين مزيني و سعيد قرباني كارشناس اقتصادي در مطالعه‌اي عنوان كردند كمترين مقدار ناترازي در سال ١٣٨١ برابر با ٤٠١ ريال يا ٥ درصد و بيشترين آن در سال ١٣٩٠ برابر با ١١٢٨٤ ريال يا ٧/٩٥ درصد است.

 

اين ناترازي ريشه در مداخله مستقيم مقامات ارزي كشور در قالب تزريق مقادير قابل توجهي ارز به بازار در اين مدت دارد به طوري كه باعث انحراف در نرخ ارز واقعي و قيمت نسبي كالاهاي قابل مبادله به غيرقابل مبادله در اقتصاد شده كه از بديهي‌ترين تبعات آن كاهش رقابت‌پذيري كالاهاي داخلي در عرصه بين‌المللي و اختلال در تجارت خارجي كشور است.

 

مقدار ناترازي نرخ ارز اسمي، اين موضوع را به سياست‌گذاران گوشزد مي‌كند كه در شرايط موجود و با وجود فروكش كردن تبعات تحريم‌هاي بين‌المللي، با عنايت به جريان فزاينده نقدينگي و فضاي تورمي موجود در اقتصاد، صحبت از نرخ ارز اسمي تعادلي يا حداقلي در سطحي پايين‌تر از محدوده ٢٤٠٠ تا ٢٥٠٠ ريال براي هر دلار چندان قابل دفاع نيست.

 

سياست اتخاذ شده در زمينه حفظ و تداوم اضافه ارزش فزاينده پول ملي در كشور در دهه ١٣٨٠و به ويژه سال‌هاي پاياني اين دهه دقيقا برخلاف رويكرد غالب اقتصاد جهاني و به‌ويژه كشورهاي بزرگ صنعتي جهان است كه از آن به جنگ ارزي تعبير شده است.

 

بحران مالي جهان كه از اواخر سال ٢٠٠٧ ميلادي از امريكا آغاز شد اغلب اقتصادهاي جهان را به ركودي شديد همراه با افزايش نرخ بيكاري مبتلا كرد. گرچه اين بحران در همه كشورها با كاهش نرخ رشد اقتصادي همراه بود اما بارزترين نشانه آن در سقوط تجارت بين‌المللي تجلي يافت؛ به گونه‌اي كه در ١٦ كشور عمده صادركننده جهان در جريان اين بحران و در دوره‌اي كمتر از يك سال، ارزش واقعي صادرات به طور متوسط به ميزان ٢٠ درصد كاهش يافت.

 

درحالي كه توليد ناخالص داخلي همين كشورها در همين مدت فقط ٤ درصد كاهش يافت. اين به اين معناست كه ركود فوق فروش در بازارهاي خارجي را به مراتب بيش از فروش در بازارهاي داخلي دشوار و محدود كرده بود. اين موضوع باعث شد تا كشورهاي مختلف باترفندهاي گوناگون به ياري صادركنندگان خود بروند تا بازارهاي خارجي خود را حفظ كنند يا حتي بازارهاي صادراتي ديگران را به تصرف خود درآورند. يكي از رويكردهايي كه در اين رابطه در دستور كار كشورهاي بزرگ صنعتي قرار گرفت كاهش عمدي ارزش پول ملي با هدف افزايش رقابت‌پذيري در عرصه بين‌المللي و تحريك صادرات بود كه به جنگ ارزي شهرت پيدا كرد.

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش