دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۸ - ۱۹ تير ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۴۱۵۱۸
حوزه بهداشت و رفاه

آقای نمكی! سري به بازار سياه بزنيد

محاکمه سعید نمکی, پانسمان‌های Mepilex برای بیماران EB

به گزارش آرمــان ملی، «مسئــولان وزارت بهــداشت را دادگاهي كنيد» این عنوان گــزارش روزنامه «آرمان‌ملی» در روز ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ بود که در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام سیدحمیدرضــا هــاشمی گلپایگانی، موسس و مدیرعامــل خانه‌ای بی یا همان بیماران پروانه‌ای به سرنوشت نامعلوم ۲.۸ تن پانسمان بیماران پروانه‌ای از ۵.۸ تن پانسمان تحویل داده شده به وزارت بهداشت، حکایت داشت.

داستان از این قرار است که با مرگ ۱۵ بیمار پروانه‌ای در مدت چندروز (در سال ۹۸) به دلیل نبود پانسمان و تحریم‌هایی که شامل پانسمان‌های تولیدی شرکت داروسازی سوئدی مونلیکه می‌شد،  یونیسف در سال گذشته ۵.۸ تن پانسمان این شرکت را (در خرداد یا تیر ۹۹) تحویل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داد تا نسبت به توزیع آن در موسسه حمایتی «خانه ‌ای‌ بی» و میان خانواده‌های دارای فرزند مبتلا به این بیماری پوستی در استان‌های مختلف ایران اقدام گردد، اما از این تعداد فقط ۳ تن از پانسمان‌ها در اختیار این خانه و حدود ۸۵۰ بیمار پروانه‌ای قرار گرفت.

در آن گزارش «آرمان ملی» به مخاطبانش قول پیگیری موضوع را داده بود و حالا با پیگیری خبرنگار این روزنامه مشخص شده تعداد زیادی از پانسمان‌های مپیلکس Mepilex متعلق به شرکت مونلیکه Mölnlycke  در بازار سیاه به فروش می‌رسند، همچنین تعدادی از بیماران با دفتر نشریه تماس گرفتند و از فروش پانسمان‌های این شرکت در ناصر خسرو به مبلغ سه تا چهارمیلیون تومان خبر می‌دادند. در آن گزارش نیز، موسس و مدیرعامل خانه‌ ای بی گفته بود: « در بازار به قیمت سه تا چهار میلیون‌ تومان به فروش می‌رسد. این دو معنی دارد یا من این پانسمان‌ها را از وزارت بهداشت تحویل می‌گیرم و در بازار آزاد می‌فروشم یا وزارت بهداشت می‌فروشد.»‌ هاشمی از نهادهای نظارتی و قضائی درخواست کرده بود که وارد عمل شوند و این موضوع را بررسی نمایند. 

اما مسئولان وزارت بهداشت هیچ واکنشی نسبت به این گزارش روزنامه «آرمان ملی» از خود نشان ندادند، حتی دریغ از یک جوابیه. با این حال حجت‌الاسلام سیدحمیدرضا هاشمی گلپایگانی در گفت‌وگوهای متعددی نیز تاکید کرده بود: «امروز شدت بیماری بچه‌ها بیشتر شده است و اگر تا فقط تا چند ماه دیگر پانسمان در اختیار داریم. اگر از این ۲.۸ تن پانسمان، چیزی به دستمان نرسد، قطعا در آینده با بحران روبه‌رو خواهیم شد، چون پانسمان‌های اهدایی یونیسف تاریخ مصرف دارند و اگر به‌قول خانم زرین کلاه، در انبار وزارت بهداشت نیز باشد، به‌زودی تاریخ مصرف آنها به اتمام خواهد رسید.»

فروش پانسمان‌ها با هولوگرام رسمی اما این روزها با گشتی در داروخانه‌ها، پانسمان‌های Mepilex برای بیماران EB که حکم آب حیات را دارد، با قیمت یک‌صد  هزار تومان تا یک میلیون تومان به فروش می‌رسد. قیمت این پانسمان‌ها به اندازه آن بستگی دارد و هزینه‌ای که یک بیمار پروانه‌ای برای خــرید پانسمان ۱۰ در ۱۰ سانتی‌متری باید بپردازد، ۱۸۸ هزار تومان است و اگر بیمــار پــانسمــان ۲۰ در ۵۰ سانتی‌متــر بخواهــد، باید مبلــغ یک میلیــون و ۱۸۰ هزار تومان پرداخت نماید. اندازه‌های این پانسمان‌ها بستگی به حجم زخم بیمار دارد و هر چه پانسمان به آنها نرسد، به دلیل برخورد زخم‌ها با لباس‌شان، به اندازه زخم افزوده می‌شود. نکته جالب اینکه با وجود تحریم بودن ایران از سوی شرکت Mölnlycke ، پانسمان‌هایی که در داروخانه‌ها و سایت‌های خرید و فروش محصولات پزشکی موجود است، همه هولوگرام وزارت بهداشت دارند.

 یکی از مسئولان داروخانه‌ها در رابطه با فروش این پانسمان‌ها به«آرمان ملی» می‌گوید: «ما قبلا این پانسمان‌ها را در انبار داشتیم و چون فروش نداشتند! از قبل باقی مانده، یک‌سری هم از سوی شرکتی که با آن کار می‌کنیم به همراه اقلام پزشکی نایاب دیگر به صورت محدود به ما تحویل داده می‌شود. مثلا حدود ۱۰ عدد پانسمان به ما داده‌اند و تا تاریخ دسامبر ۲۰۲۲، مهلت استفاده دارد.» نکته جالب در این رابطه تاریخ تولید این پانسمان‌ها است که روز بسته آن دسامبر ۲۰۲۱ قید شده.  این مسئول داروخانه در پاسخ به موضوع هولوگرام وزارت بهداشت نیز می‌گوید: «اگر این پانسمان‌ها قبلا هم وارد شده باشند، بدون هولوگرام اجازه توزیع نخواهند داشت و شرکتی که می‌خواهد آن را توزیع نماید، باید تایید وزارت بهداشت را بگیرد.» هرچند که او به نام شرکت اشاره‌ای کرد، ولی شرکت سوئدی سازنده پانسمان‌های مپیلکس Mepilex از سال ۲۰۱۹ ایران را تحریم کرده است.  

هیچ پانسمانی به شرکت‌های ایرانی ندادیم برای بررسی این موضوع، ایمیلی به مگنوس نوردبرگ (Magnus Nordberg) مدیر ارتباطات جهانی شرکت Mölnlycke  ارسال کردیم تا بدانیم این شرکت به شــرکت‌های خصــوصی ایرانی، آیا پانسمان فروخته است، اما او در پاسخ نوشت: «خیر، بنا بر تحریم‌هایی که شامل کشور ایران می‌شود، اجازه فروش محصولات‌مان را به شرکت‌های داروسازی دولتی و خصوصی نداریم. این قانون از سال ۲۰۱۹ در کشور اجرا شده و تا زمان اعلام پایان تحریم‌ها ادامه دارد.»

این گفته‌ها درحالی مطرح می‌شود که یکی از بیماران پروانه‌ای که عضو خانی ای بی هم هست، گفته «زمانی‌که پانسمان‌هایمان تمام شد و به ناصر خسرو مراجعه کردیم، این پانسمان‌ها را ‌به قیمت‌های میلیونی می‌فروختند» برای بررسی این ادعا، به ناصرخسرو نیز مراجعــه کردیم و داروفروشان نیز بستــه‌هــای ۵ و ۱۰ عددی پانسمان Mepilex را به قیمت‌های سه تا چهار میلیون تومان می‌فروختند. وقتی از آنها می‌پرسیدیم که این پانسمان‌ها را از کجا می‌آورید، یکی از آنها به ما گفت: «این پانسمان‌ها که در بازار مثل ریگ بیابان ریخته و آنچه که کمیاب است واکسن کروناست. هر تعداد پانسمان که بخواهید با یک تلفن و پیک موتوری برایتان ارسال می‌کنیم.»

با این حال فریبا رحمانی، یکی از بیماران پروانه‌ای به «آرمان ملی»‌ می‌گوید: «خدا آقای هاشمی را خیر بدهد، اگر او نبود و به ما پانسمان نمی‌داد، حالا از دنیا رفته‌ بودم. مادرم برای تهیه این پانسمان‌ها به ناصر خسرو رفته بود و او نیز با قیمت چهار میلیون تومانی مواجه شده بود. اکثر خانواده‌هایی که بیمار مبتلا به ای بی دارند، وضع مالی خوبی ندارند و نمی‌توانند، برای پانسمان ۴ تا ۵ میلیون تومان بپردازند، از سوی دیگر پانسمان‌های اهدایی کافی نیست، ولی بازهم برای ما نعمت بزرگی است. اگر خانه ای بی به ما پانسمان نمی‌داد، معلوم نبود چه اتفاقی رخ می‌داد.» او درباره مصرف این پانسمان‌ها می‌گوید: «پانسمان را برای اینکه لباس‌هایمان به زخم نچسبد، استفاده می‌کنیم و اگر این پانسمان‌ها نباشد، زخم بدنمان بیشتر می‌شود و بسیار خطرناک است و عفونت و خونریزی داریم و شب تا صبح درد می‌کشیم. مسئولان وزارت بهداشت تا شرایط ما را نداشته باشند، نمی‌توانند وضعیت و دردهای ما را درک کنند. اصلا آنها به ما توجه‌ای ندارند و حتی یکبار هم به داد ما نمی‌رسند.» وی می‌افزاید:«در چند ماه گذشته خانه ای بی، دوبار برای ما پانسمان فرستاده و استفاده ما زیاد است.» با وجود پیگیری‌های «آرمان ملی» برای رعایت عدالت رسانه‌ای، هیچ کدام از مسئولان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو، پاسخگو نبودند و حق آنها برای توضیح در این رابطه همچنان محفوظ است. 

* منیره چگینی

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش