دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۰:۱۲ - ۱۲ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۰۹۲۴
حوزه بهداشت و رفاه

رئیس کل سازمان نظام پرستاری: سالی ۲ هزار پرستار از کشور مهاجرت می‌کنند

اضافه‌کار اجباری و ارزانِ پرستاران/ ۱۳۰ ساعت اضافه کاری برای یک میلیون و نهصد هزار تومان!

پرستاران,اضافه‌کار اجباری و ارزانِ پرستاران
پرستاران از نرخ‌های پایین اضافه‌کاری که تقریباً اجباری هم هست انتقاد دارند.

تعدادی از اعضای خانه پرستار در تماس با ایلنا، از نرخ‌های پایین اضافه‌کاری پرستاران انتقاد کردند.

به گفته‌ی آن‌ها، پرستاران در هر ماه به اندازه‌ی ساعات موظفی خود اضافه کار می‌ایستند اما مبلغ دریافتی بسیار ناچیز است.

آن‌ها پیامک واریز اضافه‌کار یک پرستار را ارسال کردند که در آن با چندماه تاخیر، اضافه کار بهمن سال قبل واریز شده است؛ البته آنچه جالب است، مبلغ این واریزی است: ۱۳۰ ساعت اضافه کاری برابر با یک میلیون و نهصد هزار تومان

اعضای خانه پرستار می‌گویند: این پرستار در یک ماه، به جای پرستاری که در سیستم وجود ندارد و جای او خالی‌ست، به اندازه‌ی تقریبا یک شیفت موظفی کار کرده است، اما اضافه کارش چند ماه بعد، یک میلیون و نهصد هزار تومان واریز شده است! این کمال بی‌عدالتی‌ست.

***

رئیس کل سازمان نظام پرستاری: سالی ۲ هزار پرستار از کشور مهاجرت می‌کنند

محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: اگر بتوانیم مشکل تربیت نیروی پرستار را در حدی تأمین و مشکل استخدام را حل کنیم که به تناسب تخت‌ها پرستار گرفته شود، که به ازای هر هزار نفر جمعیت باید چهار نفر و به ازای هر تخت بیمارستانی ۲.۵ نفر پرستار داشته باشیم، استاندارد نیروی انسانی را حل کنیم و قانون تعرفه‌گذاری را درست اجرا کنیم، پرستاری در ایران یکی از بهترین پرستاری‌های دنیا است و قبل از کرونا در رنکینگ حدود پانزدهم بودیم.

پرستاران,اضافه‌کار اجباری و ارزانِ پرستاران

رئیس کل نظام پرستاری کشور با اشاره به اینکه سالی دو هزار پرستار از کشور مهاجرت می‌کنند، گفت: سال ۹۹ رهبری صراحتا در تلویزیون اظهارنظر داشتند و سال بعدش در دیدار با پرستاران به اجرای قوانین تأکید کردند. لذا اگر قانون، رهنمودهای رهبری و دستورات رئیس جمهور را وزارت بهداشت و مجموعه‌های متولی درست اجرا کنند تأثیر ۹۰ درصدی دارد؛ یعنی مهاجرت خیلی هم می‌شود و بلکه مهاجرت معکوس را زیاد می‌کند.

مشروح گفت‌وگوی جماران با محمد میرزابیگی را در ادامه می‌خوانید:

ما یک سلسله مصاحبه در خصوص «ابعاد مهاجرت در ایران امروز؛ تبعات و راهکارها» داریم که از زوایای مختلف به بحث مهاجرت می‌پردازیم. لذا در خصوص ابعاد مهاجرت پرستاران و راهکارهای آن مزاحم شما شدیم. به عنوان مقدمه اگر آماری در خصوص مهاجرت پرستاران به سایر کشورهای دنیا دارید، برای ما بفرمایید.

به این دلیل آمار داریم که از حوزه نظام پرستاری کارت می‌گیرند. شماره نظام پرستاری آنها به عنوان «register number» یا «RN» در کشورهای خارجی شناخته می‌شود و به این دلیل ترجمه رسمی کارت‌شان را می‌خواهند و کسی که عضو سازمان نظام پرستاری باشد، قاعدتا سازمان باید این کارت را با زبانی که می‌خواهد هم در اختیارش قرار بدهد.

تقریبا از سال ۹۹ یک مقداری مهاجرت‌ها زیاد شد و فکر می‌کنم تا سالی دو هزار نفر داشته‌ایم.

آمار مهاجرت پرستاران برای امسال هم همان دو هزار نفر است؟

آمار دقیق امسال را ندارم، ولی بین ۱۵۰۰ تا دو هزار نفر است.

آیا وقایع یک سال گذشته آمار مهاجرت پرستاران را تشدید نکرد؟

اصلا؛ اتفاقا پرستاران تنها گروهی بودند که چه در اوج کرونا و چه در این بحران‌ها آمار مهاجرت‌شان در آن مقطع خاص کم شد. دلیل اول این است که چون هم دنیا و هم کشور خودمان خیلی علمی و انسانی به خدمات‌شان نیاز دارد، به هیچ عنوان اینها را سیاسی نمی‌دانند و خیلی علمی کار می‌کنند. در تعریف ارائه خدمات پزشکی و پرستاری داریم که فارغ از رنگ، نژاد، مذهب، دین و این بحث‌ها، شما باید به انسان خدمات ارائه بدهید.

لذا در مقاطعی که احساس شده بحرانی وجود دارد و نیاز است که کمک کنند، ایستایی آنها بیشتر شده؛ ولی بعد از کرونا به دلیل اینکه حجم زیادی نیروی بهداشتی و درمانی و از جمله پرستاری لازم داشت و مزایای خیلی خوبی هم به لحاظ مادی و امکانات تعریف کرد، بعضی کشورها موفق شدند از خیلی کشورها مثل ایران پرستار جذب کنند.

اصلا دلایل سیاسی وجود ندارد و خواهش من از رسانه‌ها این است که موضوع پرستاری را وارد بحث‌های سیاسی نکنند. دلیل عمده‌اش این است که در کل دوران اغتشاشات یک پرستار را ندیدید که متشکل و سازمان‌دهی شده اعتراض کند؛ یا هیچ کدام از تشکل‌های پرستاری را هم ندیدید که وارد بحث اغتشاشات و این طور مسائل شود.

در یک سال اخیر آمار مهاجرت در همه حوزه‌ها تشدید شده، اما تأکید شما این است که مهاجرت پرستاران سیاسی نیست...

اصلا به موضوع پرستاری سیاسی نگاه نشود. چون نه تنها پرستاری، گروه پزشکی، اگر بخواهد خدمات‌شان قاطی مسائل سیاسی شود ارزش انسانی خود را از دست می‌دهد. اینها با جان و سلامت مردم سر و کار دارند. خودم یادم می‌آید زمانی که در مشهد پرستار بالین بودم، در یک بیمارستان نیروی انتظامی کار می‌کردم و روی تختی یک بسیجی خوابیده بود و اتاق کناری او یکی از اشرار شرق کشور که در درگیری‌ها مجروح شده بود. ما پرستاران به هر دو آنها در آنجا یک جور خدمت می‌کردیم. یعنی اصلا کار نداشتیم که این مجروح به خاطر دفاع از کشور است و آن یکی مجروح جزء اشرار است.

او از قوه قضائیه معرفی شده بود و باید درمان می‌شد و بعد اقدامات قضایی صورت می‌گرفت و این یکی هم بالأخره مجروح شده بود و باید رسیدگی می‌شد. چون روی تخت بیمارستان بستری شده بود، خاطرم هست که ما پرستاران اصلا نگاه نمی‌کردیم که اینها چه کسی هستند و داشتیم بی‌مهابا خدمت می‌کردیم.

به بحث مزایای مادی کشورهای مقصد اشاره داشتید. جدای از بحث حقوق و دستمزد، تقریبا در همه رشته‌ها و حرفه‌ها به نظر می‌آید یک بخش هم مربوط به بحث‌های تخصصی، تجهیزات و امکان پیشرفت هست. آیا برای حوزه پرستاری هم بحث‌های تخصصی مطرح است؟ در کنار اینها چه دلایل دیگری می‌تواند انگیزه‌های اصلی پرستاران کشور ما برای مهاجرت باشد؟

من در رابطه با توان و تخصص پرستاران ایران خدای ناخواسته پروپاگاندا و تبلیغ غیرواقعی نمی‌کنم. ما از سال ۸۳ عضو «ICN»(شورای بین‌المللی پرستاران» هستیم. این حرف برای سال ۸۳ است و به نظرم فیلمش هم باید در سازمان نظام پرستاری موجود باشد که نمایندگان «ICN» به ایران آمده بودند و از دانشکده‌ها، کلاس‌های درس، اساتید، منابع علمی و امکانات پراتیکی ما بازدید کردند و گفتند سطح و تکنولوژی آموزشی شما در ایران با چند کشور اول دنیا برابری می‌کند.

همین الآن کتبی که در بالغ بر ۲۰۰ دانشکده پرستاری تدریس می‌کنیم، معمولا آخرین رفرنس‌های کشورهای غربی و اروپایی ترجمه و هر چهار سال یک بار هم کاملا از رده خارج می‌شود و این طور نیست که الآن یک کتاب مرجع داشته باشید که برای ۲۰ یا ۱۰ سال قبل باشد. هر چهار سال و بلکه زودتر از رده خارج می‌شوند و کسی دیگر آنها را تدریس نمی‌کند. آخرین روش‌های مراقبت‌ها تدریس می‌شود و به خاطر همین هم  پرستاران ما در دنیا مورد اقبال واقع شده‌اند؛ کما اینکه پزشکان و گروه‌های دیگر ما همین طور مورد اقبال واقع شده‌اند.

دلیل اصلی مهاجرت در وهله اول مسائل اینچنینی نیست. مسأله اول بدون تعارف معیشت و مادیات است؛ که بالأخره در برخی کشورها مزایای بیشتری به پرستاران می‌دهند. البته من نمی‌گویم همه تکنولوژی‌های پیشرفته غرب و اروپا در ایران هم هست، اما پرستاران ما خیلی هم با آنجا فاصله ندارند. یکی از دلایل هم می‌تواند همین باشد که در روش‌هایی در ایران نیست یا کمتر هست، چیزهایی یاد می‌گیرند.

ضمنا مهاجرت معکوس را هم فراموش نکنید. این طور نیست که بروند و آنجا ساکن شوند؛ معمولا بعد از دو سه سال بر می‌گردند؛ اصلا بعضی از آنها مرخصی موقت یا مرخصی بدون حقوق می‌گیرند، می‌روند و معمولا ظرف سه چهار سال بر می‌گردند و عده‌ای هم آنجا می‌مانند. اما به هیچ عنوان سیاسی نیست و دو اینکه جاذبه‌های بیمارستان‌های ما به لحاظ فضای هتلینگ و تکنولوژی و تخت‌های بیمارستانی خوب است.

ولی قبول داریم که در حوزه «تعداد نیروی پرستار نسبت به تخت» خیلی فاصله هست و ما اگر بتوانیم مشکل تربیت نیروی پرستار را در حدی تأمین و مشکل استخدام را حل کنیم که به تناسب تخت‌ها پرستار گرفته شود، که به ازای هر هزار نفر جمعیت باید چهار نفر و به ازای هر تخت بیمارستانی ۲.۵ نفر پرستار داشته باشیم، استاندارد نیروی انسانی را حل کنیم و قانون تعرفه‌گذاری را درست اجرا کنیم، پرستاری در ایران یکی از بهترین پرستاری‌های دنیا است و قبل از کرونا در رنکینگ حدود پانزدهم بودیم.

به بحث «مهاجرت معکوس» اشاره داشتید. آیا آماری در این زمینه دارید؟

آمار دقیقی در این زمینه نداریم؛ چون وقتی می‌روند از ما مدرک می‌گیرند ولی وقتی می‌آیند مدرکی به ما نمی‌دهند که بتوانیم آمار بگیریم. به طور کلی می‌توان گفت حدود یک چهارم کسانی که می‌روند، بر می‌گردند.

مقصد پرستاران ما برای مهاجرت بیشتر کدام کشورها است؟

همه کشورها داریم و اصلا مقصد خاصی را نمی‌شود تعریف کرد که بگوییم. از کشورهای همسایه و حوزه خلیج فارس بگیرید تا آفریقای جنوبی، کشورهای غربی و اروپایی، هر جا درخواست کند و پرستار ببیند که آنجا شرایط مناسبی هست، برتری خاصی ندارند. ولی طبیعی است که هرچه راه نزدیک‌تر و مزایا بیشتر باشد، آنجا را انتخاب می‌کنند.

اگر قانون، رهنمودهای رهبری و دستورات رئیس جمهور را وزارت بهداشت و مجموعه‌های متولی درست اجرا کنند تأثیر ۹۰ درصدی دارد

برداشت من از صحبت‌های شما این است که اگر مسئولین بحث معیشت پرستاران را اصلاح کنند تا حد زیادی می‌توانند از مهاجرت آنها جلوگیری کنند. درست متوجه شده‌ام؟ یعنی برای راهکار این  قضیه چه کاری می‌توان انجام داد؟

ما دوره پنجم سازمان را از سال ۹۸ شروع کرده‌ایم و بالغ بر یک سال آن در دولت قبل و مدتی هم در این دولت است، هم در دولت قبل و هم دولت فعلی، رؤسای جمهور دستوراتی دادند، سال ۹۹ رهبری صراحتا در تلویزیون اظهارنظر داشتند و سال بعدش در دیدار با پرستاران به اجرای قوانین تأکید کردند. لذا اگر قانون، رهنمودهای رهبری و دستورات رئیس جمهور را وزارت بهداشت و مجموعه‌های متولی درست اجرا کنند تأثیر ۹۰ درصدی دارد؛ یعنی مهاجرت خیلی هم می‌شود و بلکه مهاجرت معکوس را زیاد می‌کند.

  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش