چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۵۵ - ۲۸ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۵۰۴۲
حوزه بهداشت و رفاه

رئیس سازمان ثبت احوال کشور:

تجربه مادری ۷۰ درصد زنان ایرانی/ بیشترین میزان باروری در گروه سنی۲۵-۲۹ ساله

اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت,جایگاه مادر
مادر پرمعناترین و زیباترین واژه است که در طول تاریخ مورد احترام همه بوده و خواهد بود و یکی از مقولات تامل برانگیز جامعه امروز ایران است، طیف گسترده مسائل مرتبط با مادری و تنوع و گاه تعارض دیدگاه‌ها در این زمینه، تولید محتوای فکری در زمینه مادری را با دشواری همراه کرده است.

به گزارش ایرنا، جمع کثیری از صاحب نظران ایرانی در حیطه‌های نظری و علوم انسانی به زوایای مختلف جایگاه مادری، پرداخته‌اند، اما به مانند بسیاری از مسایل دیگر، جای آمارهای اجتماعی و گزارش‌های تبیینی در این حوزه نیز خالی است.

 

مصاحبه حاضر در آستانه روز مادر (۲۹ اسفند) و تجلیل از مقام شامخ مادران ، با حمید درخشان نیا رئیس سازمان ثبت احوال کشور، به عنوان متولی تولید آمارهای جمعیتی کشور انجام شده ،تا با ارائه برخی گزاره های تبیینی مبتنی بر آمارهای مرتبط با این موضوع، نگاهی دقیق تر به مادری و مفاهیم آماری آن داشته باشیم.

 

**ایرنا: روز ولادت حضرت فاطمه (س) به عنوان روز مادر در کشور ما نامگذاری شده است، این موضوع در ثبت احوال کشور چه نمودی دارد؟

* نامگذاری روز ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) به عنوان روز مادر در کشور، این بانوی بزرگ را بیش از پیش به عنوان الگویی تمام عیار و بی خدشه به ایرانیان معرفی می کند ،حضرت فاطمه زهرا(س) دختری فداکار و دلسوز (ام ابیها)، همسر و مادری همراه، صبور و شجاع و مهمتر از همه انسانی والا مقام (یا فاطمة ابشری فلک عندالله مقام محمود) بودند.

 

از منظر ثبت احوال، نام مبارک فاطمه (س) زینت بخش اولین سند و شناسنامه صادر شده در کشور است، اولین سند رسمی ولادت در کشور برای «فاطمه ایرانی» در سوم دی ماه ۱۲۹۷ به ثبت رسیده است و همچنان در تمامی ادوار نام مبارک فاطمه محبوب ترین نام نزد ایرانیان بوده است.

 

** چند درصد زنان کشور مادری را تجربه کرده اند؟

* براساس داده های سرشماری سال ۱۳۹۰ حدود ۷۰ درصد زنان کشور حداقل یک بار تجربه زایمان داشته و مادری را تجربه کرده اند،میانگین سنی مادران کشور در سال ۱۳۹۵ ، ۴۳ سال است.

 

** توزیع سنی مادران به چه صورت است؟

* ۱۵ درصد حجم جمعیت مادران بین سنین ۳۰ تا ۳۴ سال هستند و در حدود ۷۰ درصد مادران کشور نیز در سنین باروری یعنی ۱۵ تا ۴۹ سال هستند.

 

** وضعیت باروری در کشور به چه صورت است؟

*بیشترین میزان باروری در کشور متعلق به زنان گروه سنی۲۵-۲۹ ساله بوده چنانکه هر یکهزار زن ایرانی در این گروه سنی ۱۱۵ فرزند به دنیا آورده اند.

 

** مادران امروز چه وضعیتی دارند؟

* ۴۳.۷ درصد از زنانی که در سال ۱۳۹۱ ازدواج کرده اند تا نیمه سال ۱۳۹۵ حداقل یک فررند به دنیا آورده اند.

یکی از اتفاقات خوب این سال ها، روند کاهشی نرخ ولادت مادران ۱۵ تا ۱۹ ساله است، این رقم طی سال های ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۴ از ۸،۱۰ درصد به ۳،۶ درصد کاهش یافته است زیرا باروری زیر ۱۸ سال مخاطراتی را برای مادر و کودک در پی دارد.

 

** در مورد مادران ایرانی، سرپرستی خانوار توضیح دهید

* در فاصله سال های ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۰، یک میلیون و ۵۱۰ هزار و ۷۵۱ خانوار به خانوارهای زن سرپرست کشور اضافه شده است و در سال ۹۰، حدود ۷ درصد زنان کشور سرپرست خانوارهای خود بوده اند که نزدیک به نیمی از آنان در سنین بالای ۶۰ سال بوده اند. ۳ درصد زنان کشور ( که ۷۰ درصد آنها را زنان بالای ۶۰ سال تشکیل می دهند) به تنهایی زندگی می کنند.

 

** یکی از مقولات سوال برانگیز، که در کاهش آن جزء اهداف توسعه هزاره بود، مرگ مادران در اثر عوارض قبل، حین یا بعد از زایمان است.

* مرگ مادری یکی از مقولات دغدغه برانگیز جهانی است، خوشبختانه کشور ما با تلاش فعالان عرصه بهداشت و درمان، یکی از ۹ کشوری است که موفق شد در پایان دوره اجرایی اهداف توسعه پایدار (۲۰۱۵) به هدف کاهش ۷۵ درصد مرگ مادری نسبت به سال ۱۹۹۹ دست یابد.

 

رئیس سازمان ثبت احوال با تاکید بر ضرورت توجه به ضرورت گزارش دقیق اطلاعات فردی، به ویژه در زمینه آمارهای جمعیتی گفت : دهه ۲۰۲۴-۲۰۱۵ به عنوان دهه ثبت احوال و آمار حیاتی در آسیا و اقیانوسیه نامگذاری شده و این امر وظیفه ثبت احوال در بهبود وضعیت آمارهای جمعیتی را دو چندان می کند.

 

هم اکنون جمعیت ایران از مرز ۸۰ میلیون نفر گذشته است که نیمی از این جمعیت را زنان تشکیل می دهند و در قبال هر ۱۰۰ولادت ثبت شده دختران حدود ۱۰۵،۶ولادت پسران ثبت شده است .

 

 

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش