چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۳۵ - ۰۳ مرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۵۰۱۲۸
دولت

ماراتن زنبیل‌ به دستان و فشار سهم‌خواهان برای چینش کابینه پزشکیان

مسعود پزشکیان,رئیس جمهور
پزشکیان وعده کابینه‌ای قوی را داده بود؛ وعده‌اش اما حالا با هجوم سهم‌خواهان مواجه شده است؛ مصداق بارز جماعت گرسنه‌ای که لقمه چربی را دیده‌اند؛ البته ناگفته نماند که این جماعت گرسنه‌نما، بسیاری‌شان در ادوار گذشته این لقمه چرب را در دهان گذاشته‌اند و آنقدر جویده‌اند که تنها تفاله‌اش مانده است

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: آنطور که سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرده است، مراسم تنفیذ و اعطای حکم رئیس‌جمهوری چهاردهم، یکشنبه آینده، هفتم مردادماه با حضور رهبر انقلاب، برگزار خواهد شد. 

مجتبی یوسفی، عضو هیأت رئیسه مجلس هم دیروز خبر داد که مراسم تحلیف رئیس‌جمهور بعدازظهر سه‌شنبه آینده (نهم مرداد)، یعنی دو روز بعد از تنفیذ در مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود. 

مطابق ماده ۲۰۲ قانون آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، رئیس‌جمهور جدید موظف است که حداکثر ظرف مدت دو هفته پس از مراسم تحلیف، اسامی وزرای پیشنهادی وزارتخانه‌ها را به همراه شرح حال، برنامه‌ها و سوابق و سمت‌های علمی و اجرایی آنها به مجلس ارائه کند. 

بدین ترتیب مسعود پزشکیان کمتر از سه هفته دیگر زمان دارد تا کابینه پیشنهادی دولت چهاردهم را چیده و برای گرفتن رأی اعتماد به مجلس معرفی کند؛ کابینه‌ای که وعده‌های بسیار درباره آن داده شده و چشم امیدهای بسیار به آن است. گفته شده بود که مبتنی بر وفاق ملی، فراجناحی و فراگیر خواهد بود. 

وعده‌هایی که درباره کابینه چهاردهم داده شده، چنان است که بسیاری بلندپروازانه، حضور اقلیت‌های مذهبی و سنی‌مذهبان در کابینه را  طلب می‌کنند. 

گذشته از آن، تن اقتصاد و سیاست و فرهنگ در ایران چنان رنجور است که دولت آتی ناگزیر از داشتن کابینه‌ای شفابخش است. 

برای دستیابی به نسخه و فرمول چنین کابینه شفابخشی، مسعود پزشکیان و همراهانش ابتکار شورای راهبری را طراحی کردند که ذیل آن و زیر نظر ۱۸ عضو اصلی این شورا، کمیته‌های مختلف برای بررسی گزینه‌های وزارت تشکیل شدند تا به گفته خود، کابینه‌ای قوی و ملی تشکیل دهند. 

 بازار داغ لیست‌سازی‌ها 

در آستانه تنفیذ رئیس‌جمهور جدید؛ اصغر شفیعیان، فعال رسانه‌ای نزدیک به پزشکیان خبر داده که آخرین مهلت این کارگروه‌ها برای تکمیل فرم نظردهی درباره تک تک کاندیداهای نهایی رو به اتمام است و بعد آن را مستقیما به شورای راهبری ارسال می‌کنند. به گفته او هر کارگروه قرار است حداقل ۱۰ و حداکثر ۲۰ گزینه را به شورای راهبری اعلام کند. 

در حالی که هنوز کمیته‌ها لیست‌های نهایی را اعلام نکرده‌اند؛ مدام لیست گزینه‌هایی در حال انتشار است که ادعا می‌شود گزینه‌های نهایی برای تصدی پست وزارت فلان وزارتخانه هستند. 

برای نمونه یک سایت خبری نوشته که از ۶۵ رزومه ارسالی به کمیته مربوط به انتخاب وزیر صمت، در مرحله نخست ۱۳ نفر انتخاب و درنهایت با شش گزینه جمع‌بندی شد که آن شش تن نیز حسین اعلایی،  حسین سلاح‌ورزی، حسین ابویی مهریزی، مسعود سمیعی‌نژاد،  ولی‌الله افخمی و خداداد غریب‌پور هستند. 

همزمان یک سایت دیگر لیست دیگری با اسمی متفاوت یا نهایتا یکی دو اسم مشترک منتشر می‌کند. برای وزارتخانه‌های دیگر هم همین روال برقرار است.

برای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از تعداد گزینه‌های بالاتری نام برده می‌شود؛ از محمد بهشتی و سپنتا نیکنام (نماینده زرتشتی شورای چهارم و پنجم شهر یزد) گرفته در یک لیست تا پروانه سلحشوری و علی هاشمی بهرمانی (برادرزاده اکبر هاشمی رفسنجانی) در یک لیست دیگر. 

شنیده‌ها از اطراف و اکناف کمیته‌ها حاکی از تعداد بالای گزینه‌هاست. آش به قدری شور شده که حسام‌الدین آشنا در توئیتی به کنایه نوشته: «شما هم گزینه‌اید؟ با اجازه بزرگترها؛ بله!»

بخشی از این کثرت گزینه‌ها را می‌توان ناشی از اراده‌ای که مسعود پزشکیان برای تشکیل یک کابینه ملی با حضور همه احزاب، اقوام و گروه‌ها از خود نشان داده دانست. به نحوی که غلامعلی حدادعادل نیز دیروز به عنوان رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اعلام کرد که پزشکیان از آنها خواسته گزینه‌های پیشنهادی خود را برای کابینه معرفی کنند. 

استقبال از همه این جریانات سیاسی، شورای راهبری و کمیته‌های آن را با سیل گزینه‌ها مواجه کرده است. 

 «انتخاب مسئولان به یک معضل تبدیل شده است»

اما آنچه پروسه تشکیل کابینه را با چالشی سخت مواجه کرده، بیش از کثرت گزینه‌ها، ماراتن زنبیل به دستان سهم‌خواهی است که فشارهایشان دست آخر صدای مسعود پزشکیان را هم درآورده است. 

هشدارها درباره «مجاهدان شنبه» بلافاصله بعد از پیروزی پزشکیان در انتخابات آغاز شد. این مجاهدان فشارها را چنان افزایش دادند که بهزاد نبوی، هفته گذشته در یادداشتی به طعنه نوشت: «به نظر می‌رسد شعار «برای ایران» قبل از انتخابات، به شعار «برای وزارت» تبدیل شده.»

او افزوده بود: «از همه اعضای کمیته‌ها عاجزانه استدعا دارم، به خاطر ایران و به خاطر دکتر پزشکیان بینوا، دست از سهم‌خواهی از این گوشت قربانی بردارند.پیشنهاد می‌کنم رئیس و همه اعضای کمیته‌ها، از داشتن پست و مقام منع شوند، تا بتوانند کمی هم به فکر ایران و آینده آن باشند.»

پس از آن، محمدجواد ظریف ناگزیر شد در برنامه تلویزیونی این سهم‌خواهی را تایید کند و صریحا از «بزرگان و ریش‌سفیدان احزاب و سیاسیون بخواهد که سهم‌خواهی نکنند.»

دیروز هم در حالی که چهار روز بیشتر به مراسم تنفیذ مسعود پزشکیان باقی نمانده، او در دیدار با اعضای ستادهای مردمی خود گلایه کرد که «انتخاب مسئولان به یک معضل تبدیل شده است.»

پزشکیان گفت: «ما شعار انتخاب برتر داده‌ایم و به همه می‌گوییم کمک کنید و همه آدم‌های خودشان را معرفی می‌کنند و نمی‌دانم باید چه کنیم.»

آنهایی که دست از سر لقمه‌های چرب برنمی‌دارند!

او وعده یک دولت وفاق ملی را داده بود و وعده کابینه‌ای قوی؛ وعده‌اش اما حالا با هجوم سهم‌خواهان مواجه شده است؛ مصداق بارز جماعت گرسنه‌ای که لقمه چربی را دیده‌اند؛ البته ناگفته نماند که این جماعت گرسنه‌نما، بسیاری‌شان در ادوار گذشته این لقمه چرب را در دهان گذاشته‌اند و آنقدر جویده‌اند که تنها تفاله‌اش مانده است؛ یکی‌شان لقمه وزارت صمت را جویده، یکی دیگر لقمه وزارت کشور را. 

بسیاری دیگر هم که وزیر نبودند، سال‌ها سایه‌شان بر سر بنگاه‌های اقتصادی، نهادهای فرهنگی و دیگر بخش‌های دولت افتاده بوده؛ سایه‌ای بی‌خُنکا که تنها یک نمونه از نتیجه‌اش ورشکستگی صندوق‌های بازنشستگی یا تخریب‌های جبران‌ناپذیر محیط زیست است. 

فائق آمدن بر لابی‌ و فشار گروه‌ها برای انداختن یک وزارتخانه در زنبیل خود و قالب کردن یکی از همین گزینه‌ها به کابینه دولت چهاردهم، تبدیل به چالش مسعود پزشکیان شده است. 

در حدود سه هفته باقی مانده تا معرفی کابینه پیشنهادی اما او چاره‌ای ندارد جز مقاومت در برابر این فشار و لابی‌ها؛ چراکه به نظر نمی‌رسد او فرصت آزمون و خطا داشته باشد و مردمی که چشم امید به دولتش دارند از او کابینه‌ای قوی، صادق و کارآمد می‌خواهند تا پاسخ اعتمادشان را به شایستگی بدهد؛ کابینه‌ای غیر از این، تمام سرمایه انتخاباتی رئیس‌جمهور جدید را که همان رأی و اعتماد مردم است، به باد خواهد داد. 

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش