جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۱۳ - ۱۷ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۴۸۴۳
حوزه بهداشت و رفاه

معمای بستنی!

استفاده از ثعلب در تهیه بستنی مجاز است یا غیرمجاز؟

بستنی,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

«مطابق استانداردهای ملی ایران، به شماره ۲۴۵۰، مربوط به بستنی و شماره ۱۵۲۷، مربوط به شیر طعم دار، استفاده از ثعلب در محصولات فوق، مجاز نمی باشد. اما استفاده از برخی قوام دهنده ها و پایدارکننده های مجاز فهرست شده در استانداردهای فوق، در این محصولات بلامانع است. ضمنا ثعلب در لیست پایدار کننده ها و قوام دهنده ها و عوامل سفت کننده مجاز خوراکی مطابق استانداردهای ملی ایران به شماره های ۲_۹۴۹، ۱۶۳۱۷ و ۱۴۴۰۸ نیز نمی باشد که به این معنی است که ثعلب نه تنها در محصولات بستنی و شیرموز بلکه در سایر مواد غذایی مجاز نیست.»

این متن نامه ای است که دکتر محمدرضا صابری معاون وقت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تاریخ ۱۶ شهریور ۹۵، به اداره کل تعزیرات حکومتی استان ارسال و طبق متن نامه، استفاده از ثعلب در بستنی را غیر مجاز اعلام کرده است؛ موضوعی که مهدی مقدسی کارشناس مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صمت خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار ما، به صراحت به آن اشاره و تاکید می کند استفاده از این قوام دهنده در بستنی ممنوع است و طی بازرسی هایی که تاکنون انجام شده، ۴ پرونده با ارزش ریالی دو میلیارد تومان، تحت عنوان تقلب و استفاده از این ماده خوراکی در مشهد، تشکیل شده اند.

کارشناس دانشگاه علوم پزشکی: استفاده از ثعلب غیر مجاز نیست

از آن جایی که ممنوع بودن استفاده از ثعلب در بستنی، سه سال پیش توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعلام شده، برای پیگیری این موضوع و این که  ابلاغیه به مراکز ذی ربط ارسال شده است یا خیر، ابتدا با متولیان غذا و داروی این دانشگاه تماس می گیریم.

حدادان، کارشناس مدیریت نظارت بر مواد غذایی، آرایشی، بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به سوال «خراسان رضوی» که استفاده از ثعلب در بستنی غیر مجاز است، با تعجب پاسخ می دهد: چه کسی گفته استفاده از ثعلب در بستنی غیر مجاز است؟ از قدیم بستنی را با ثعلب درست می کردند و هیچ مشکلی ندارد، اما اکنون کسی در اشل صنعتی از ثعلب استفاده نمی کند و از جایگزین آن، CMC (سی ام سی) که وارداتی و دارای خاصیت غلیظ کنندگی است، استفاده می شود و این ماده کاملا مجاز است. اما در هر صورت استفاده از ثعلب ممنوع نیست.

به او می گوییم دانشگاه حدود سه سال پیش نامه ای را مبنی بر غیر مجاز بودن ثعلب در بستنی به تعزیرات استان ارسال کرده است که اذعان می کند: بنده چنین چیزی را نشنیده و نامه ای ندیده ام. می دانم که استفاده از ثعلب در شیر موز ممنوع است و شخصا می گویم استفاده از ثعلب در بستنی هیچ ایرادی ندارد.

نظارت بر بستنی فروشی های شهر به عهده معاونت بهداشت است

بعد از گفت و گو با حدادان با مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تماس می گیریم.

علی اصغر اسماعیل زاده با تاکید بر این که هم اکنون کارخانه های تولید و بسته بندی بستنی دارای پروانه ساخت که در کارخانه ها تولید و در فروشگاه های شهر عرضه می شود، به هیچ وجه از ثعلب استفاده نمی کنند، به «خراسان رضوی» می گوید: در پروانه ای که برای کارخانه های تولید کننده بستنی صادر می کنیم، قید می شود که در ترکیبات بستنی از چه موادی باید استفاده کنند و ثعلب در پروانه و مجوز فعالیت آن ها وجود ندارد اما نظارت، کنترل و ارزیابی تولید  بستنی فروشی های شهر به عهده ما نیست و معاونت بهداشت در این موضوع دخیل و مسئول رسیدگی است.

بعد از آن، با معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تماس می گیریم که  موفق به گفت و گو با این معاونت نمی شویم.

معرفی ماده جایگزین

هفدهم فروردین ماه امسال نیز رئیس اتحادیه صنف تولید کنندگان و فروشندگان آبمیوه و بستنی مشهد نامه ای را به اداره کل تعزیرات استان ارسال و بر استفاده از ثعلب به میزان ۴۰ گرم در ۱۰ کیلو بستنی تاکید و این میزان را بلامانع بیان می کند. برای بررسی دلایل تاکید این اتحادیه بر استفاده از ثعلب، با سعید شریف زاده  رئیس اتحادیه تولید کنندگان وفروشندگان آبمیوه  وبستنی مشهد صحبت می کنیم.

وی با بیان این که استفاده از این قوام دهنده به میزان ۴۰ گرم در ۱۰ کیلو شیر، برای ساخت بستنی ضرورت دارد، تصریح می کند: استفاده نکردن از ثعلب به طور رسمی از طرف ارگانی به ما اعلام نشده است و مهم ترین ارگان در این زمینه معاونت غذا و دارو است. استفاده از ثعلب در آبمیوه و شیرموز ممنوع است و در این باره نظری موافق داریم اما از قدیم الایام استفاده از ثعلب عرف بوده و توقعمان این است الان هم بتوانیم در ساخت بستنی از این ماده خوراکی استفاده کنیم. از طرفی تا به حال ندیده ایم استفاده از ثعلب برای کسی مشکل و بیماری ایجاد کرده باشد.

وی درخصوص نامه تعزیرات درباره استفاده نکردن از این قوام دهنده می گوید: شنیده ایم که تعزیرات، استفاده از ثعلب را غیرمجاز اعلام کرده، اما اداره بهداشت به طور مستقیم نامه ای را به ما ارسال نکرده است؛ ضمن این که مواد جایگزینی هم به ما معرفی نشده است. توزیع و ساخت بستنی قیفی را که نمی توانیم تعطیل کنیم، باید ماده جایگزین به ما اعلام شود.

نامه ای درباره غیر مجاز بودن ثعلب  به دست ما نرسیده است

وی با ابراز گله از اطلاع رسانی دیر هنگام در خصوص عدم استفاده از ثعلب بیان می کند: فصل تابستان اوج کار اعضای صنف ماست و نباید الان اعلام شود که استفاده از ثعلب ممنوع است. باید در زمان بهتری نامه ای به طور رسمی به اتحادیه ارسال و در آن نامه، ماده جایگزین مشخص شود. اگر این نامه وجود دارد حقش نیست که به ما مکاتبه شود؟ در هر صورت بنده به صورت رسمی نامه ای را ندیدم. شاید درباره شیر موز اشاره شده باشد اما درباره بستنی بعید می دانم به صنف ما نامه ای را ارسال کرده باشند.

 رئیس اتحادیه صنف تولید کنندگان و فروشندگان آبمیوه و بستنی مشهد با تاکید بر این که متولی اصلی این موضوع معاونت بهداشت است، یادآور می شود: لازم است با حضور نمایندگان معاونت بهداشت جلسه ای برگزار و این مسئله تعیین تکلیف شود. زمانی که به نتیجه گیری برای حذف ثعلب رسیدیم با اعلام و شناخت جایگزین هایی که بتوان روی آن مانور داد، با معرفی آن جایگزین به اعضا اعلام می کنیم که این ماده در ساخت بستنی استفاده نشود.

نظارت ها به صورت دقیق انجام می شود

مهدی مقدسی مسئول معاونت بازرسی  صمت استان به «خراسان رضوی»  می گوید: متولی بحث غذا و خوراک، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی است و این سازمان باید درباره مجاز یا مجاز نبودن مواد غذایی اظهار نظر کند. با وجود این، به لحاظ قانونی تخلفات را بررسی می کنیم اما یک طرف اصلی ماجرا دانشگاه علوم پزشکی است که باید بررسی های لازم را انجام دهد.

مقدسی درباره تاکید دانشگاه بر ممنوع بودن استفاده از ثعلب در بستنی می گوید: آن چه از معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی دریافت کردیم که قطعا برگرفته از یک سری تحقیقات و اظهارات علمی و فنی است، مکاتبه ای در تاریخ ۱۶ شهریور سال ۹۵، مبنی بر ممنوعیت استفاده از ثعلب در بستنی است.

وی تاکید می کند که استفاده از ثعلب در دیگر مواد غذایی مجاز است، در فهرست پایدار کننده ها و قوام دهنده های مطابق با استانداردهای ملی قرار دارد و در این زمینه ادامه می دهد: استفاده از برخی قوام دهنده ها و پایدار دهنده های مجاز فهرست شده در استانداردها در این محصول بلامانع است.وی درباره مجاز دانستن استفاده از ثعلب توسط اتحادیه صنف تولید کنندگان و فروشندگان آبمیوه و بستنی مشهد، متذکر می شود: این اتحادیه بیان کرده اگر در هر ۱۰ کیلو بستنی، ۴ گرم ثعلب استفاده شود، بلامانع است، در حالی که بلامانع دانستن یا ندانستن توسط اتحادیه ملاک نیست و دستگاه های تخصصی در این زمینه باید اظهار نظر کنند.

مقدسی از آخرین بازرسی هایی که در این باره به عمل آمده است خبر می دهد و می گوید: طی آخرین بازرسی ها که حدودا قبل از ماه رمضان از حوزه ها و مراکز تفریحی انجام شده است،  ۸۰ محل فعالیت صنفی را بازرسی کردیم و حدود ۲۰ مورد درگیر بحث بستنی بودند، از این تعداد ۴ پرونده شاخص تخلف و استفاده از ثعلب تنظیم شده که تعداد بالایی را نشان می دهد، ارزش ریالی این ۴ پرونده نیز، دو میلیارد تومان است.وی با تاکید بر تداوم و استمرار بازرسی ها، می افزاید: در حوزه اصناف نیز بازرسی ها به طور مکرر انجام می گیرد، اما این ۴ پرونده سنگین بود وروال قانونی خود را طی می کند. طبق معمول، سازمان رسیدگی به این گونه پرونده ها، تعزیرات حکومتی است و کسانی که از ثعلب در بستنی استفاده می کنند، پرونده آن ها تحت عنوان جرم، به دادسرا و دادگستری ارسال می شود.

  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش