دوران نامزدی
دوران نامزدی دوره ای است که دو طرف قبل از ازدواج در یک رابطه گسترده و البته معمولاً عاطفی با هم قرار می گیرند، سعی در شناخت یکدیگر می کنند، ارتباط خود را با هم گسترش میدهند و با آشنایان و اطرافیان هم رابطه برقرار می کنند.
طبیعتا یک دوره نامزدی واقعی باید پیش از ازدواج به صورت رسمی و شرعی باشد تا دو طرف فرصتی برای آشنایی با هم داشته باشند. در دوران نامزدی اگر دختر و پسر بخواهند به شخصیت حقیقی یکدیگر پی ببرند، باید با هم صادق باشند؛ ولی متأسفانه برخی اشخاص در این دوره صداقت نداشته و با اعمال فریبکارانه شخص مقابل خویش را فریب میدهند.
راز داری یک اصل مهم در زندگی زناشویی است، اصلی که در دوران نامزدی هم باید مورد توجه قرار گیرد ولی با کمی تفاوت که در برخی موارد رازداری در دوران نامزدی سبب شکست در زندگی زناشویی خواهد شد.
دوران نامزدی در قانون
ماده ۱۰۳۵ قانون مدنی درباره دوران نامزدی بیان می كند كه:«وعده ازدواج ایجاد علقه زوجیت نمی كند، اگر چه تمام یا بخشی از مهریه كه بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده، پرداخته شده باشد. بدین ترتیب هر یک از زن و مرد، مادام كه عقد نكاح جاری نشده، میتواند از وصلت خودداری كند و طرف دیگر نمی تواند اصلاً او را مجبور به ازدواج كرده و یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید.»
تفاوت دوره نامزدی با دوره های بعدی آن
درصورتی که نمی توانید در زندگی مشترک دائم برای همسرتان هدیه بخرید، بهتر است در دوران نامزدی تا حد معقولی این کار را انجام دهید. همه از جمله خانم ها باید بدانند که آغاز رابطه و سال های نخست به دلیل ایجاد محبت و دلبستگی و پیوند بین دو نفر با زمان های دیگر متفاوت است و در این موقع رفتارهای محبت آمیزی مثل خرید هدیه به ایجاد احساس همسری بین دو نفر کمک می کند.
نامزدی یک قرارداد اجتماعی است. نامزدی از سوی اجتماع و خانواده ها پذیرفته شده است و به همیل علت از قانونمندی های یک قرارداد اجتماعی تبعیت می كند. قرارداد اجتماعی، طرفین را ناگزیر به پذیرش شرایط جدید می كند و در صورتیكه یکی از طـرفین نابهنجاری كند، مورد سرزنش اجتماع قرار خواهد گرفت. در هنگام عقد یک قرارداد اجتماعی، معمولاً افرادی از سوی اجتماع بعنوان شاهد حضور دارند. این قرارداد معمولاً بطور خصوصی و دو نفره به انجام نمی رسد، بلكه جمعی از اجتماع حضور دارند و بر آن گواه و شاهد هستند.
طول دوران نامزدی
مطالعات نشان می دهد كه دوران نامزدی كمتر از شش ماه و نامزدی بیش از سه سال، با طلاق بعدی در ارتباط است. بدین ترتیب پیشنهاد می شود كه طول دوره نامزدی كمتر از شش ماه نباشد و بیشتر از سه سال نیز طول نکشد.
نبایدهای دوران نامزدی
- دوران نامزدی را طولانی نکنید
چنانچه نمی توانید بعد از ۶ ماه یا نهایتا یک سال از نامزدشدن به خانه خویش بروید، برای رسمیت بخشیدن به رابطه خود عجله نکنید و برای فراهم نمودن شرایط لازم برای مقدمات ازدواجتان کوشش نمایید. چون طولانی بودن دوران نامزدی میتواند به رابطه تان آسیب بزند.
- خانواده ها در دوران نامزدی محدودیت نگذارید
محدودیت بیش از حد ایجاد کردن خانواده ها در دوران نامزدی باعث می شود که طرفین نتوانند نسبت به یکدیگر شناخت کافی پیدا کنند. ضمن این که احترام به بلوغ فکری جوان ها ایجاب می کند خانواده ها در این باره اندکی بازتر عمل کنند. البته مداخله خانواده ها در این مرحله نادرست ترین اتفاقی است که میتواند بیفتد.
- در دوران نامزدی کار را تمام شده ندانید
دوران نامزدی تنها دوره شناخت است نه قسمتی از دوران متاهل شدن شما. اجازه ندهید تعهدی که در این دوره به وجود می آید، بر تفاهم بین شما مقدم شود و حق تصمیم گیری درست و منطقی را از شما بگیرد. چشم هایتان را باز کنید. چه تفاوت ها و چه مشابهت هایی دارید؟ این تفاوت ها تا چه حدی میتوانند سبب زیر پا گذاشته شدن خطوط قرمز شما شوند؟ شاید اگر نامزد بودن تان را فریاد نزنید و آنرا تنها به اطلاع آشنایان نزدیک برسانید، برهم زدن این قرارداد در صورت نبود تفاهم برایتان راحت تر باشد.
- تلاش نکنید حسادت همسرتان را در دوران نامزدی جلب کنید
بعضی مرد ها معمولاً فکر می کنند که یکی از راههای جذب نامزدشان، حسود کردن اوست! دور کردن، غیر قابل دسترس بودن و البته پیچیده بودنتان، احتمالا در نگاه اول چنین تأثیری داشته باشد ولی خاطرجمع باشید که خیلی زود تیرتان به سنگ می خورد و نامزدتان از شما خسته می شود. روابط شما و نامزدتان در دوران نامزدی باید یک رابطه پویا و پیش رونده باشد. قرار نیست یکی دنبال دیگری بیفتد و مدام تلاش در جلب نظر او داشته باشد که حتی اگر اینگونه باشد، این وظیفه بیشتر از یک مرد انتظار می رود.
- به فکر تغییر دادن نامزدتان نباشید
تغییر در خلقیات افراد، پس از ازدواج طبیعی است ولی حتمی نیست! این تغییرات نامحسوس اکثراً به دلیل وفق دادن شخص با شرایط جدید رخ میدهد. احیانا نامزدتان بعد از دوران نامزدی، بر روی بعضی از خواسته ها و اولویت های خود پا بگذارد، ولی به آسانی می توان گفت نباید به این تغییرات دل خوش کنید. بهتر است با شناسایی کامل او در رابطه دوران نامزدی، به شناخت کامل از باور های او برسید و او را همانطور که هست قبول کنید.
- در دوران نامزدی رابطه جنسی نداشته باشید
مهمترین حریم و مرز دوران نامزدی رابطه جنسی است. تجربه نکردن رابطه جنسی در دوران نامزدی بدین دلیل توصیه می شود که در صورتی که افراد حس کردند مناسب یکدیگر نیستند و لازم شد از هم جدا شوند، این جدایی به آسانی انجام شود. در صورت برقراری رابطه جنسی هم پسر بیشتر احساس تعهد می کند و هم دختر ناتوانی بیشتری برای جدایی احساس می کند. این در فرهنگ کشور ما بسیار مهم است. ضمن اینکه تفاوت های جنسیتی هم در این باره مهم هستند.
- در دوران نامزدی اعتماد به نفس فراموش نشود
در دوران نامزدی در صورتیکه با هم به میهمانی خانوادگی یا جشن عروسی می روید از همان اول کار هرگز دنبال تائید و نظر مثبت نامزدتان نباشید. شما از روز نخست باید اعتماد به نفس داشته باشید. قرار نیست از روز اول او به شما بگوید چه لباسی به شما می آید و چه بپوشید و چه نپوشید. پس با خیال راحت لباس مورد نظرتان را بپوشید و راه بیفتید. باید به خودتان مطمئن باشید. قرار نیست او دائم به شما بگوید که زیبا شده اید یا نه. شما خودتان زیبا هستید.
- در دوران نامزدی همه رازها را نگویید
درصورتی که فکر می کنید گفتن تمامی رازها در دوران نامزدی کار درستی است سخت در اشتباهید، شما نباید راز هایی را که گفتن یا نگفتنش تاثیری روی زندگی نامزد شما و حتی زندگی مشترک تان نمی گذارد، به زبان آورید و بهتر است در مورد برخی از آن ها سکوت کنید. بیان کردن بعضی از حقایق و اسرار در خصوص گذشته تان می تواند کام رابطه شیرین شما را تلخ کند.
رفتارهای درست در دوران نامزدی
- ارتباط گسترده و همه جانبه در دوران نامزدی
مهم این است که ارتباط در دوران نامزدی فراگیر و همه جانبه باشد تا دو طرف بتوانند یکدیگر را در موقعیت های گوناگون دیده و محک بزنند. در چنین حالتی احتمال افسوس بعد از عقد به کم ترین حد خود می رسد.
- هدایای خانواده ها در دوران نامزدی
دادن هدیه در دوران نامزدی در استحکام خانواده نقش مؤثری دارد. ردوبدل شدن هدیه ها بین خانواده ها در نحوه ارتباط آن ها با عروس یا داماد تأثیرگذار است. اهدای هدیه از سوی خانواده ها سبب متأثر شدن خانواده ها از یکدیگر می شود و هنگامی که مشکلی پیش می آید، این هدایا نقش خود را ایفا می کند و از فرزند آن خانواده حمایت می کنند. به عنوان مثال مادرشوهری که از خانواده عروسش هدیه گرفته، در زمان وقوع مشکلات اجتناب ناپذیر زندگی، از عروس خویش حمایت بیشتری می کند.
- به قول و قرارهایتان در دوران نامزدی پایبند باشید
به گفته روانشناسان مهمترین اضطراب والدین نامزد شما این است که آیا شما شخص مناسبی هستید و میتوانید فرزند دلبندشان را خوشبخت کنید یا خیر. مسلماً از مردی که خیلی زود همه قول و قرارهایش را فراموش می کند، انتظار نمی رود در عرصه های مختلف زندگی من جمله کار و ازدواج موفق باشد. چه طور میتوان از شخصی که در دوران نامزدی به تعهداتش عمل نمی کند، توقع داشت که بعد از ازدواج این کار را انجام دهد؟ درصورتی که نمی توانید کاری را انجام دهید، بیهوده خودتان را به انجام آن متعهد نکنید. روی پیشنهادهایی که به شما می شود، خوب فکر کنید و بعد از آن در مورد آن قول دهید.
- ارزیابی نکات مثبت و منفی در دوران نامزدی
در یک دوران نامزدی موفق، افراد میتوانند به یک تصویر کلی از همدیگر دست پیدا کرده و علاوه بر نکات مثبت، نکات منفی یکدیگر را هم پیدا کنند تا بتوانند تصمیم بگیرند برای هم مناسب هستند یا خیر؟ در واقع شما باید تصویر واقع گرایانه ای از خود و خواسته هایتان داشته باشید و بتوانید شخص مقابل را با ملاک های خود بسنجید.
- به والدین نامزدتان در دوران نامزدی احترام بگذارید
گاهی وقت ها پسران جوان تصور می کنند چون قرار است با این خانواده وصلت کنند و عضوی از آن محسوب شوند نیازی نیست که به اندازه قبل به والدین نامزدشان احترام بگذارند، در حالیکه عکس این مطلب صحت دارد. از آنجایی که قرار است باقی عمرتان با این خانواده رابطه نردیک داشته باشید، رعایت حد و مرزها و احترام به بزرگ ترها اهمیت بیشتری می یابد.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 10
- 3