قرص ال دی
قرص ال دی به نوعی از قرص های ضد بارداری گفته میشود که میتوانید بعد از برقراری رابطه جنسی و مقاربت به منظور جلوگیری از بارداری استفاده کنید. ترکیباتی از هورمون های زنانه در این قرص وجود دارد. استفاده از قرص های ضدبارداری برای افرادی مناسب است که تمایل ندارند از روش هایی نظیر کاندوم استفاده کنند. با این وجود عوارض مصرف این قرص برای زنان مشکلاتی را بوجود می آورد. یکی از قرص های هورمونی، قرص ال دی میباشد ولی هورمون کمتری در آن در مقایسه با قرص های قدیمی تر استفاده شده است و دوز آن پائین تر است.
قرص های پیشگیری از بارداری با دوز پائین مانند ال دی برای افراد حساس، عوارض کمتری دارند و مشکلات کمتری با استفاده مکرر ایجاد می کنند.
انواع قرص ال دی
هدف از تولید قرص های هورمونی که در دو دسته قرار می گیرند برای پیشگیری از بارداری می باشد. دسته اول قرص هایی هستند که استروژن و پروژسترون دارند و در دسته دوم فقط از هورمون پروژسترون استفاده شده است. دوز های مختلفی از قرص های ترکیبی وجود دارند ولی معمولاً پزشکان از دوز های پائین این قرص استفاده می کنند به این علت که اثر بخشی اش به همان میزان است و عوارض جانبی جدی ندارد. قرص های پروژستین تجویز شده برای افرادیست که بدنشان، واکنش منفی نسبت به استرژون نشان می دهد و یا افردی که در دوران شیردهی یا نزدیک به یائسگی می باشند.
عملکرد قرص ال دی
معمولاً بافت تخمدان در بدن زن در هر ماه، یک مرتبه پاره می شود و تخم در این هنگام ، از فولیکول خارج میشود و به لوله های فالوپ می رود. در صورت انجام مقاربت، تخم از طریق اسپرم مرد بارور می شود و به این ترتیب زن باردار میشود. تخمک بارور شده که پیش از تخم گذاری برای بارداری احتمالی آماده شده به بافت درونی رحم زن متصل می شود. بدین ترتیب تخمک برای تغذیه کردن در رحم مادر رشد می کند و جنین بوجود می آید.
هورمون های ترشح شده در بدن زن، باعث تخمک گذاری( آزاد شدن تخمک از تخمدان) میشوند و در نتیجه رحم را برای باردار شدن آماده می کنند یا در صورت عدم لقاح تخمک با اسپرم، دیواره رحم آماده شده برای بارداری، فرومی ریزد و از این رو قاعدگی اتفاق می افتد. مقدار کمی هورمون استروژن و پروژسترون در تمامی قرص های پیشگیری از بارداری موجود است. هورمون های استفاده شده در این قرص ها، ساخته دست بشر می باشند. این هورمون ها به منظور جلوگیری از بارداری، چرخه ترشح طبیعی هورمون های بدن را مهار می کنند. اگر برای جلوگیری از حاملگی به روش هورمونی اقدام کنید تخمک گذاری در بدن را متوقف میشود.
درواقع پیشگیری از بارداری با روش های هورمونی موجب میشود که شرایط مخاط دهانه رحم و پوشش خود رحم دچار تغییراتی شود. یعنی اسپرم بخاطر ترکیبات مخاطی از دهانه رحم به سختی به تخمکی میرسد که در لوله فالوپ قرار گرفته است و دیواره رحم برای کاشته شدن تخم بخاطر هورمون ها آماده نیست؛ به این ترتیب حتی درصورت عمل لقاح تخمک، غیرممکن است که در رحم قرار گیرد.
آیا قرص ال دی برای دختران مجرد ضرر دارد؟
تصورات اکثر جامعه اینست که قرص ال دی برای دخترانی که مجرد هستند ضرر دارد و تبعاتی همچون ناباروری را برای آن ها بهمراه دارد. یکی از تفکرات اشتباه بعضی از مردم اینست که مصرف قرص ال دی برای دختران باکره و دوشیزه ها، عواقب ناگواری را بدنبال دارد. ولی درواقع به این نکته توجه کنید که عوارض قرص ال دی برای خانم های باکره و غیرباکره یکسان است و این قرص اصلاً توانایی تشخیص این که مصرف کننده یک زن متاهل است یا یک دختر مجرد را ندارد.
نحوه مصرف قرص ضد بارداری LD
در هر بسته ۲۱ قرص ال دی وجود دارد که نحوه ی مصرف آن به اینصورتست که باید نخستین قرص ال دی را از روز سوم تا پنجم قاعدگی مصرف کنید. چنانچه خونریزی تمام شود یا ادامه پیدا کند، در هر دو صورت باید یک قرص را در هرروز مصرف كنید، تا ۲۱ قرص تمام شود. بهترین زمان برای مصرف قرص، معمولاً بعد از شام و قبل از خواب میباشد در این صورت، برای شما عوارض گوارشی بوجود نمی آید. بعد از تمام شدن ۲۱ قرص، تا ۷ روز نباید دیگر این قرص را مصرف کنید و باید بسته جدید قرص را در روز هشتم آغاز کنید. برای پیشگیری از بروز مشکلات باید قرص های ال دی را به روش زیر استفاده کنید:
> اگر فراموش کردید که قرص ال دی را در روزی که تعیین کرده اید مصرف کنید، نگران نباشید این قرص را در نوبت بعدی هر زمان که به یاد آوردید مصرف کنید، در غیر این صورت باید روز بعد، دو قرص ال دی را با هم مصرف کنید و از روزهای بعد روزی یک عدد قرص، طبق دستور قبلی مصرف کنید.
> اگر بمدت دو روز متوالی فراموش کردید که قرص ال دی را مصرف کنید باید بمدت دو روز و در هر روز ، دو قرص مصرف کنید( در مجموع ۴ عدد) و از روز سوم، روزی یک قرص طبق دستور قبلی میل کنید.
> در صورت فراموش کردن مصرف قرص ال دی بمدت سه روز متوالی، توصیه ی ما اینست که دیگر مصرف این قرص را ادامه ندهید و از روش دیگری در آن دوره تا شروع قاعدگی استفاده کنید و بعد از شروع قاعدگی از روز پنجم، طبق دستور قبلی بسته ی جدید قرص ال دی را مصرف کنید.
چگونه قرص ال دی را به شکل اورژانسی مصرف کنیم؟
اگر در حین برقراری رابطه جنسی از کاندوم استفاده کردید، ولی پاره شد یا مقداری مایع منی در اثر تماس منقطع ناموفق وارد واژن شد، احتمال بارداری وجود دارد. براین اساس برای جلوگیری از بارداری بهتر است که از قرص ال دی اورژانسی استفاده کنید. نخستین دوز قرص ها در این روش باید حداکثر تا ۷۲ ساعت پس از رابطه جنسی مشکوک مصرف شود. برای استفاده ی اورژانسی قرص ال دی، دفعه اول باید چهار عدد و ۱۲ ساعت پس از این زمان ، مجددا ۴ قرص دیگر استفاده کنید.
روش مصرف قرص ال دی برای پریود شدن
درصورت نامنظم بودن دوره ی پریودهایتان، میتوانید برای پریود شدن از قرص ال دی استفاده کنید. برای این کار صرفا باید مصرف یک بسته ۲۱ عددی قرص ال دی را از روز سوم یا پنجم قاعدگی شروع کنید و تا آخرین قرص را میل کنید. چند روز پس از این که آخرین قرص بسته را مصرف کردید، پریود میشوید.
موارد احتیاط یا منع در مصرف قرص LD
زنان در صورت استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی، مجاز به سیگار کشیدن نیستند. سیگار کشیدن در زمان استفاده از قرص ال دی موجب افزایش خطر عوارض جانبی جدی میشود. بخاطر این که خطر عوارض جانبی جدی نظیر حمله قلبی، لخته شدن خون و سکته در زنان بالای ۳۵ سال بیشتر است و گاهی وقت ها باعث مرگ آن ها میشود، نباید از قرص ال دی مصرف کنند. اگر هر یک از شرایط زیر را دارا بودید، نباید از این قرص استفاده کنید:
>> اختلالات دریچه قلب
>> بیماری کبدی فعال با آزمایشات عملکرد غیر طبیعی کبد
>> حمله قلبی یا سکته
>> لخته شدن خون در پاها، ریه ها یا چشم ها
>> سرطان سینه شناخته شده یا مشکوک به سرطان مخاط رحم
>> زردی سفیدی چشم یا پوست در دوران بارداری یا در هنگام استفاده قبلی از قرص
>> تومور کبدی( خوش خیم یا سرطانی)
>> باردار هستید یا فکر می کنید باردار هستید.
>> حاملگی شناخته شده یا مشکوک
>> درد قفسه سینه
>> خونریزی واژینال بدون دلیل
>> فشار خون کنترل نشده
تأثير قرص های ضد بارداری بر رابطه جنسی
یکی از عوارض قرص های ضد بارداری اینست که در ترشحات واژن ، تغییراتی را ایجاد می کند که معمولاً نمودهای متفاوتی دارد. به طور مثال گاهی وقت ها ترشحات واژن کم میشود یا واژن به اصطلاح خشک میشود که همین امر سبب میشود که فرد در حین رابطه ی جنسی، درد را تجربه کند. در چنین مواقعی اگر شخص از ژل های واژینال استفاده کند در زمان مقاربت، حس راحتی بیشتری دارد.
با مصرف قرص ال دی امکان دارد که ترشحات واژینال شما زیاد شود و یا رنگ و بوی این ترشحات، تغيير کند که گاهی اوقات برای خود فرد و یا شریک جنسی او مشکلات آزاردهنده ای را بوجود می آورد. قرص ال دی درواقع موجب پیشگیری از عفونت های هنگام رابطه جنسی نمیشود؛ بعد از وسایل جلوگیری مناسب در زمان رابطه ی جنسی استفاده کنید و فراموش نکنید که باید هرروز ، قرص های ضد بارداری را بخورید؛ برای این که درصورت فراموش کردن یا خوردن قرص ال دی با تأخیر، ریسک بارداری را افزایش می دهید.
مصرف قرص ال دی در مردان
اساس عملکرد قرص های ضد بارداری هورمونی، مثل قرص ال دی هورمون استروژن است. این هورمون باعث میشود که در زنان، علایم زنانه بروز دهد. اگر مردان از این قرص در مدت زمان طولانی استفاده کنند ویژگی های زنانه ای در آن ها بروز می دهد که از آن ها می توان به کم شدن رشد موهای ناحیه صورت و ریش و سبیل، بزرگ شدن و رشد نامعمول سینه، تغییر نحوه ذخیره چربی در بدن و تحلیل عضلات در آنها اشاره کرد. معمولاً بهتر است که آقایان از قرص ال دی استفاده نکنند و صرفا افراد کمی، به خصوص افراد دو جنسه که تمایل دارند اندامشان شبیه اندام های زنانه شود از قرص ال دی استفاده می کنند.
درصورتی که آقایان در مدت کوتاهی از قرص ال دی استفاده کنند مشکلی به وجود نمی آورد ولی درصورت مصرف طولانی مدت، علائم زنانگی در آن ها نمایان میشود و خصوصیات مردانه ی آن ها کمرنگ میشود. اگر آقایی از قرص ال دی به هر علتی استفاده کرد، توصیه می شود که هر چه زودتر، دیگر از این قرص مصرف نکند و حتماً با پزشک خود پیش از استفاده از آن مشورت کند. بدین دلیل که این دسته از داروها، تبعات منفی بر میل جنسی مردان و قوای جنسی آن ها دارد.
عوارض قرص ال دی بر اعصاب
گاهی اوقات ترکیبات قرص ضد بارداری با داروهای روانپزشکی نظیر داروهای ضد صرع سبب ایجاد تداخلاتی میشود. داروهایی نظیر کاربامازپین و فنوباربیتال با قرص ال دی، تداخل دارویی ایجاد می کند. درصورت استفاده از داروی خاصی، حتماً با پزشک متخصصتان، قبل از شروع استفاده از قرص ال دی صحبت کنید. مدت هاست که مردم بر این تصورند که قرص ال دی باعث عصبی بودن خانمها می شود در حالی که این تصور اشتباه است و در جامعه به غلط، جا افتاده است.
عوارض جانبی خفیف همراه با مصرف قرص
عوارض جانبی قرص ال دی عبارتند از:
- لکه بینی یا خونریزی واژینال بین دوره ها( پریودی)
- احتمال افزایش وزن یا احتباس مایعات
- تورم یا حساسیت به پستان
- تهوع یا ناراحتی معده
- خلق و خوی
- ملاسما( تیره شدن پوست، اغلب در صورت)
فواید قرص ضد بارداری
با این که قرص ال دی مؤثرترین روش جلوگیری از بارداری به شمار میرود و از آن به عنوان روش ضد بارداری اورژانسی استفاده میشوند ، آثار سودمند دیگری هم دارد:
* کاهش حجم خونریزی قاعدگی
* کاهش خطر حاملگی خارج رحم یا لوله ای
* بهبود درد موقع پریود( دیس منوره)
* بهبود درد و علایم ناشی از اندومتریوز
* افزایش تراکم استخوان
* کاهش خطر سرطان رحم و تخمدان
* کاهش بیماریهای خوش خیم پستان
* کاهش رشد موهای زاید بدن( هیرسوتیسم)
* کاهش جوش صورت و بدن
* تنظیم سیکل قاعدگی
* کاهش ابتلا به کیست ساده تخمدان
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 16
- 6
کاربر مهمان
۱۴۰۰/۶/۲۴ - ۲۳:۵۲
Permalink