دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۱۰۰۴۹

درباره توکوفوبیا یا ترس از بارداری

توکوفوبیا,ترس از بارداری,توکوفوبیا چیستتوکوفوبیا
فوبیا انواع مختلفی دارد یکی از آنها توکوفوبیا می باشد در این حالت فرد از بارداری و زایمان می ترسد درنتیجه فرد باردار نمی شود یا درصورت بارداری از زایمان طبیعی اجتناب می کند. در ادامه این مقاله سرپوش بیشتر به این فوبیا اشاره می شود.

توکوفوبیا چیست؟

توکوفوبیا یکی از انواع فوبیاها می باشد که در آن افراد از بارداری و زایمان می ترسند. زنانی که به این بیماری مبتلا می شوند غالبا از باردار شدن اجتناب می کنند یا درصورت بارداری از زایمان طبیعی خودداری خواهند کرد. 

این ترس ممکن است در زنانی که هرگز کودکی به دنیا نیاورده اند ایجاد شود اما احتمال بروز آن در زنانی که تجربه آسیب از آن را دارند هم وجود دارد. توکوفوبیا می تواند از دلایل ناباروری زنان باشد. 

به طورکلی می توان بارداری و زایمان را از وقایع مهم زندگی هر زن دانست با وجودی که همزمان شادی زیادی را به همراه می آورد اما می تواند استرس و اضطراب نیز باشد. زنان غالبا درخصوص درد زایمان طبیعی و احتمال بروز اشتباه برای تولد نوزاد می ترسند. همه این نگرانی ها طبیعی هستند که تقریبا در همه زنان ایجاد می شوند اما اگر از حد نرمال بالاتر رود برای افراد خطرآفرین خواهند بود. 

اضطراب های طبیعی بعد از به دنیا آمدن کودک با استفاده از کمک های پزشکی، آموزش، حمایت اجتماعی و راهکارهای خودیاری از بین می روند، با این وجود در برخی از موارد ترس می تواند به حدی شدید باشد که زنان از بارداری یا به طورکلی از زایمان فراری باشند. 

توکوفوبیا,ترس از بارداری,شیوع توکوفوبیادرباره توکوفوبیا

شیوع توکوفوبیا:

نگرانی درخصوص بارداری یا زایمان موضوعی کاملا طبیعی خواهد بود حتی وجود مقداری از آن عاقلانه و از برخی جهات مفید است، زیرا زنان را وادار می کند که برای مقابله با نگرانی ها به پزشک مراجعه کنند. 

تقریبا ۸۰ درصد از زنان باردار مقداری از اضطراب و استرس را درباره موضوعاتی مانند درد، سلامتی و زایمان ایمن تجربه می کنند و بیشتر زنان با یادگیری بیشتر درخصوص روند زایمان، صحبت با سایر زنان و مشورت با پزشک می توانند با این نگرانی‌ها کنار بیایند.

با این وجود ترس می تواند به قدری شدید و ناتوان کننده باشد که تحت عنوان توکوفبیا شناخته می شود. میزان دقیق شیوع توکوفوبیا دقیقا مشخص نیست اما برخی از تحقیقات نشان می دهد که ۲ تا ۱۵ درصد زنان این مشکل را تجربه می کنند. 

براساس شواهدی که وجود دارد ۲۰ تا ۲۵ درصد از زنان ممکن است علائم شدید تا ناتوان کننده ترس نسبت به زایمان را تجربه کنند. تفاوت در برآورد میزان شیوع توکوفوبیا به این دلیل است که محققان تعاریف متفاوتی از این نوع ترس دارند. ممکن است زنان ترسی متوسط تا شدید را تجربه کنند با این وجود در یک گروه قرار بگیرند. دربرخی از موارد ممکن است با وجود علائم، توکوفوبیا زن تشخیص داده نشود. 

انواع مختلف توکوفوبیا:

به طورکلی توکوفوبیا دو نوع متفاوت دارد:

توکوفوبیا اولیه در زنانی ایجاد می شود که هرگز تجربه تولد نوزاد را تجربه نکرده اند. این ممکن است در دوران بلوغ آنها شروع شده یا بعد از بارداری آنها ایجاد شود. در دختران یا زنانی که مورد تجاوز جنسی قرار می گیرند احتمال بروز توکوفوبیا وجود دارد. معاینات پزشکی پیش از بارداری و زایمان می تواند از بازگشت ضربه اصلی پیشگیری کند. 

توکوفوبیا ثانویه در زنانی ایجاد می شود که پیش از این بارداری را تجربه کرده اند اما غالبا نتیجه ای آسیب زا ایجاد شده است. با این وجود بیماری می تواند در زنانی که زایمان طبیعی و غیرآسیب زا داشته اند یا زنانی که سقط جنین، تولد مرده، خاتمه بارداری یا درمان های ناموفق تجربه کرده اند، رخ دهد. 

تعدادی از عوامل می توانند در توکوفوبیا نقش داشته باشند که از جمله آنها می تواند به موارد زیر اشاره کرد: 

- ترس از زندگی نوزاد یا عدم اعتماد به پزشکان

- ترس از عوارص ناشی از تولد نوزاد مانند پره اکلامپسی و مرگ

- ترس از درد

- ترس  ناشناخته ، از دست دادن کنترل و حفظ حریم خصوصی

- سوء استفاده های غیرجنسی در دوران کودکی

- داشتن سابقه اضطراب، افسردگی

- تغییرات هورمونی که مدیرییت اضطراب را سخت خواهد کرد.

- شنیدن تجربه های آسیب زای تولد از دوستان یا رسانه های اجتماعی

- عوامل اجتماعی مانند باردار شدن در سنین پایین ، فقیر شدن ، یا عدم حمایت اجتماعی

- عدم اطمینان درخصوص روند بارداری و زایمان

توکوفوبیا,ترس از بارداری,انواع مختلف توکوفوبیاانواع مختلف توکوفوبیا

علائم توکوفوبیا:

توکوفبیا نوعی فوبیا و اختلال اضطراب می باشد که افراد مبتلا در آن نسبت به یک موضوع یا موقعیت خاص ترس غیرمنطقی و بی دلیل تجربه می کنند. 

علائم توکوفوبیا می تواند شامل مواردی نظیر؛ اختلال خواب، حملات پانیک (وحشت‌زدگی)، کابوس‌های شبانه و رفتارهای اجتنابی باشد. سایر علائم بارداری و زایمان شامل موارد زیر خواهد بود: 

- اضطراب و افسردگی

- ترس شدید از نقایص مادرزادی، مرده‌زایی یا مرگ مادر

- احساس ترس با فکر کردن به بارداری و زایمان

- اصرار بر زایمان سزارین

- دربرخی از موارد زنان ممکن است به دلیل ترس از باردار شدن از برقرار رابطه جنسی خودداری کنند یا درصورت بارداری اصرار به سزارین دارند. این بیماران ممکن است هنگام زایمان با تروما یا ضربه های روحی مواجه شوند و درنهایت برای برقراری ارتباط با کودک خود هم مشکل داشته باشند. 

احتمال تجربه توکوفوبیا برای مردان هم وجود دارد، براساس آنچه محققان عنوان می کنند مردان مبتلا به این اختلال از ترس شدیدی نسبت به سلامتی و ایمنی همسر و فرزند خود رنج می برند. 

درمان‌های توکوفوبیا:

زنانی که به توکوفوبیا مبتلا می شوند برای اطمینان از سلامتی آنها همچنین کودکشان باید تحت درمان قرار بگیرند. این درمان می تواند شامل پشتیبانی از طریق روانپزشک، روانشناس یا متخصص زنان و زایمان باشد. متخصص بهداشت روان نیز می تواند به برخی از دلایل اصلی که علت بروز این اختلال هستند و در درجه ی اول شامل افسردگی قبلی و اضطراب می شود بپردازد.

متخصصان بهداشت روان می توانند خدماتی مانند اطمینان خاطر، آموزش و مراقبت های بهداشتی مناسب را ارائه دهند تا زنان بتوانند ترس خود را درخصوص روند زایمان درک کرده و به صورت مناسب با آن مقابله کنند. 

توکوفوبیا,ترس از بارداری,درمان های توکوفوبیادرمان های توکوفوبیا

حمایت:

پیدا کردن منابعی که بتوانند حمایت اجتماعی نشان دهند حائز اهمیت است. بسیاری از افراد صرفا باتوجه با اینکه افرادی وجود دارند که می توان به آنها کمک کرد آرامش می گیرند. براساس مطالعات حمایت از زنان بارداری که به توکوفوبیا مبتلا می شوند یکی از راهکارهای مناسب برای به حداقل رسلندن علائم می باشد. 

این حمایت می تواند احساس خودکارآمدی زن را تقویت کند همچنین تعداد زایمان های سزارین انتخابی را محدود خواهد کرد. 

حمایت موثر می تواند به صورت فردی یا گروهی صورت بگیرد. این حمایت غالبا توسط افرادی است که زنان از پیش آنها را می شناسند برای مثال اعضای خانواده، دوستان، متخصص زنان، ماما یا روانشناسان. 

براساس مطالعالت تجربه مثبت زامیان ترس زایمان را کاهش خواهد داد. مطالعه ای دیگر نشان می دهد که زنانی که بر بدن خود کنترل دارند همچنین از روند زایمان آگاهی دارند توانایی کاهش علائم ترس را خواهد داشت و یا به صورت کلی ترس را حذف می کنند. 

بسیاری از زنان به دنبال راهنمایی یا حمایت از زنان دیگر هستند که پیش از این تجربه فرزندآوری داشته اند که غالبا این افراد شامل؛ مادر، خواهر، اعضای خانواده و دوستانشان می شوند. براساس مطالعات حمایت از زنانی که ترس شدیدی از زایمان دارند می تواند تا ۵۰ درصد از زایمان های سزارین را کاهش دهد. 

تراپی:

یکی از درمان های موثر برای توکوفوبیا درمان شناختی-رفتاری و روان‌درمانی محسوب می شود. CBT به دلیل دوره‌ی کوتاه مدت و علائم خاص انتخاب خوبی است. براساس مطالعه ای که به اثربخشی درمان های شناختی رفتاری در مقایسه با مراقبت های استاندارد پرداخته است، مشخص می شود هر دو رویکرد می توانند ترس را کاهش دهند اما محققان تاثیر CBT را در یک سال بعد از زایمان بیشتر دانسته اند. با این وجود تنها تعداد کمی از زنان دوره CBT خود را تکمیل می کنند و درنتیجه محققان نشان می دهند که امکان سنجی و پذیرش این روند درمانی کم خواهد بود. 

توکوفوبیا,ترس از بارداری,تراپی درمانی برای توکوفوبیاتراپی درمانی برای توکوفوبیا

داروها:

داروهایی هم چه به صورت تنها و چه با روش هایی دیگر برای درمان افسردگی، اضطراب یا سایر اختلالات روانپزشکی استفاده می شوند، اما باید اشاره کرد که درمان توکوفوبیا یک درمان چند رشته است و علاوه بر حمایت روانی، حمایت زایمانی به یک برنامه زایمان هم نیاز دارد که موجب کاهش نگرانی های مادر خواهد شد. دانستن اینکه او چه نوع مدیریت دردی را دریافت می‌کند و توانایی اش در انتخاب روش زایمان نیز بسیار مهم است.

گردآوری: بخش زناشویی سرپوش

  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش