بارداری ناخواسته
تجربهی بارداری ناخواسته میتواند یکی از شوکهکنندهترین و استرسزاترین اتفاقات زندگی یک زن باشد. فرقی نمیکند در چه سنی باشید، در چه شرایط عاطفی به سر ببرید یا چه برنامههایی برای آینده داشته باشید؛ مواجهه با خبر بارداری ناخواسته میتواند تمام نقشههایتان را بر هم بریزد و احساسات متفاوتی همچون ترس، سردرگمی، عصبانیت و انکار را در شما برانگیزد.
بارداری ناخواسته به وضعیتی اطلاق میشود که در آن زن بدون برنامهریزی قبلی و تمایل، باردار میشود. این اتفاق میتواند به دلایل مختلفی از جمله عدم استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری، نقص در روشهای پیشگیری و یا حتی تجاوز جنسی رخ دهد. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، سالانه حدود ۲۱۰ میلیون بارداری ناخواسته در جهان رخ میدهد. این عدد نشاندهنده بزرگی این معضل در سطح جهان است.
بارداری ناخواسته میتواند پیامدهای متعددی برای زن، خانواده و جامعه داشته باشد. از جمله این پیامدها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بارداری ناخواسته میتواند زن را دچار اضطراب، افسردگی، ترس و انزوا کند.
- بارداری ناخواسته میتواند به دلیل افزایش هزینههای مراقبتهای دوران بارداری، زایمان و نگهداری از کودک، فشار اقتصادی زیادی را به زن و خانوادهاش تحمیل کند.
- بارداری ناخواسته میتواند منجر به طرد شدن زن از خانواده و جامعه، به خصوص در جوامعی که نگاه منفی به این موضوع دارند، شود.
بهترین راه برای جلوگیری از بارداری ناخواسته ، استفاده صحیح و منظم از روشهای پیشگیری از بارداری است. همچنین، آموزش و اطلاعرسانی به جوانان در مورد سلامت باروری و روشهای پیشگیری از بارداری میتواند در کاهش میزان بارداری ناخواسته موثر باشد.
در این مقاله، قصد داریم نکات مهمی را در رابطه با بارداری ناخواسته با شما در میان بگذاریم. به علائم و نشانههای اولیهی بارداری میپردازیم، گزینههای پیش روی شما را پس از مواجهه با این وضعیت بررسی میکنیم و در نهایت، به شما خواهیم گفت که چگونه با این بحران احساسی روبهرو شوید و از حمایتهای اطرافیان و خدمات مشاورهای بهرهمند گردید.
علائم اولیه بارداری
یکی از دغدغههای اصلی زنان پس از احتمال بارداری ناخواسته ، تشخیص زودهنگام این وضعیت است. اگرچه تشخیص قطعی بارداری بر عهدهی پزشک متخصص است، اما آشنایی با علائم اولیهی آن میتواند به شما در جهت اقدامات بعدی یاری رساند. برخی از این علائم عبارتند از:
عقب افتادن قاعدگی:
این علامت، شایعترین نشانهی بارداری است. اگرچه عوامل دیگری نیز میتوانند باعث عقب افتادن پریود شوند، اما در صورت برقراری رابطهی جنسی بدون پیشگیری و تجربهی تاخیر در قاعدگی، بهتر است احتمال بارداری را در نظر بگیرید.
حالت تهوع و استفراغ:
بسیاری از زنان باردار، به خصوص در سه ماههی اول بارداری، دچار حالت تهوع و استفراغ صبحگاهی میشوند. این حالت ممکن است در طول روز نیز ایجاد شود.
تغییرات سینهها:
سینههای شما ممکن است حساستر شده و احساس درد و تورم داشته باشند. همچنین، ممکن است تغییراتی در نوک سینهها نیز مشاهده کنید.
خستگی مفرط:
یکی از علائم شایع اولیهی بارداری، احساس خستگی و بیحالی است. این خستگی ناشی از تغییرات هورمونی در بدن است.
تکرر ادرار:
نیاز به دفع مکرر ادرار، یکی دیگر از علائم اولیهی بارداری به شمار میرود. این موضوع به دلیل افزایش حجم خون در بدن و فشار بر مثانه ایجاد میشود. توجه داشته باشید که این علائم میتوانند در افراد مختلف متفاوت باشند. همچنین، برخی از زنان ممکن است هیچ یک از این علائم را تجربه نکنند. بنابراین، بهترین راه برای تشخیص قطعی بارداری، انجام تست بارداری خانگی یا مراجعه به پزشک متخصص است.
تایید بارداری ناخواسته
آزمایشات خون یا ادرار شما را از نظر وجود هورمونی به نام گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) که مختص بارداری است، بررسی می کند. بارداری معمولا با موارد زیر تایید می شود:
- آزمایش ادرار در خانه یا کلینیک پزشکی انجام می شود
- آزمایش خون به درخواست پزشک
- سونوگرافی نیز می تواند حاملگی را تایید کند اما معمولا در مراحل بعدی انجام می شود.
- رایج ترین اشتباه این است که آزمایش بارداری خیلی زود پس از عقب افتادن قاعدگی انجام شود. می توانید آزمایش را در خانه یا در مطب یا کلینیک پزشکی انجام دهید.
ادامه بارداری ناخواسته
دریافت خبر بارداری ناخواسته میتواند تصمیمگیری را برای شما دشوار کند. در این وضعیت احساسی، بهتر است با عجله و بدون فکر اقدام نکنید. به خودتان زمان بدهید تا احساساتتان را کنترل کنید و با افکار شفاف تصمیم درستی بگیرید. گزینههای اصلی پیش روی شما در مواجهه با بارداری ناخواسته عبارتند از:
نگهداری جنین و ادامهی بارداری:
این تصمیمی است که باید با در نظر گرفتن شرایط عاطفی، مالی، روحی و جسمی بگیرید.
مراقبتهای دوران بارداری:
در صورت انتخاب ادامهی بارداری، باید به طور منظم به پزشک متخصص مراجعه کنید و مراقبتهای پیشاز زایمان را انجام دهید.
مشاوره و حمایت:
بارداری ناخواسته میتواند از نظر عاطفی بسیار دشوار باشد. دریافت مشاوره از یک متخصص سلامت روان میتواند به شما در مقابله با احساسات خود و یافتن مسیر درست کمک کند.
حمایتهای اجتماعی:
در این شرایط سخت، حمایت اطرافیان و دوستان بسیار مهم است. با افراد مورد اعتمادتان صحبت کنید و از حمایت عاطفی و عملی آنها بهره مند گردید.
خدمات اجتماعی:
سازمانهای مختلفی وجود دارند که به زنان باردار در شرایط خاص خدمات حمایتی و مشاورهای ارائه میدهند. با کمی تحقیق میتوانید از این خدمات بهره مند شوید.
تصمیم گیری درمورد بارداری ناخواسته
- علاوه بر احساسات شما، موارد زیادی وجود دارد که باید هنگام تصمیم گیری در نظر بگیرید. این اغلب می تواند به این زمان استرس زا اضافه کند.
در تصمیم گیری خود عجله نکنید؛ به یاد داشته باشید که برخی از گزینه ها تحت تأثیر هفته بارداری شما قرار دارند.
- درمورد گزینه های پیش رو کاملا فکر کرده و سنجیده عمل کنید.
- با خودتان مهربان باشید - ممکن است در روزهای مختلف در مورد گزینه های خود احساس متفاوتی داشته باشید و این موضوع اشکالی ندارد.
- اطلاعات زیادی در مورد آنچه برای پشتیبانی از تصمیم خود نیاز دارید، پیدا کنید.
- از نظر جسمی و روحی مراقب خود باشید.
- به یاد داشته باشید که بهترین فردی که این تصمیم را می گیرد شما هستید.
- مهم است که در این مرحله از زندگی، زمان لازم را برای گرفتن بهترین تصمیم برای خود اختصاص دهید.
مراقبت های پیش از بارداری
بارداری ناخواسته با افزایش خطر مشکلات برای مادر و نوزاد همراه است. اگر مادر قصد باردار شدن نداشت، ممکن است رفتارهای ناسالم داشته باشد یا دریافت مراقبت های بهداشتی را در دوران بارداری به تاخیر بیاندازد که می تواند بر سلامت کودک تأثیر بگذارد. بنابراین، برای همه زنان در سنین باروری مهم است که مراقبت هایی را نظیر موارد زیر انجام دهند:
- اسید فولیک مصرف کنید.
- رژیم غذایی و وزن سالم را حفظ کنید.
- به طور منظم فعالیت بدنی داشته باشید.
- مصرف سیگار یا تنباکو را ترک کنید.
- از مصرف زیاد الکل خودداری کنید.
- فقط داروهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید.
- برای دریافت مراقبت های بهداشتی توصیه شده برای سن خود، اطلاع از خطرات احتمالی سلامتی، و بحث در مورد اینکه آیا یا زمانی که قصد بارداری دارید یا خیر، به مراکز بهداشتی مراجعه کنید.
- اگر از نظر جنسی فعال هستید اما تصمیم به تاخیر انداختن یا اجتناب از بارداری دارید، به طور صحیح و مداوم از پیشگیری از بارداری موثر استفاده کنید
روش های پیشگیری از بارداری ناخواسته
روشهای هورمونی:
این روشها شامل قرصهای ضدبارداری، آمپولهای ضدبارداری، چسبهای ضدبارداری و حلقههای واژنی هستند. این روشها با تغییر در هورمونهای بدن، تخمکگذاری را متوقف میکنند یا از ورود اسپرم به رحم جلوگیری میکنند.
روشهای مکانیکی:
این روشها شامل کاندوم، دیافراگم، کلاهک دهانه رحم و IUD (آی یو دی) هستند. این روشها از ورود اسپرم به رحم جلوگیری میکنند.
روشهای طبیعی:
این روشها شامل روش ریتم و روش دمای بدن هستند. این روشها به زن کمک میکنند تا زمان تخمکگذاری را پیشبینی کند و از رابطه جنسی در آن زمان خودداری کند.
روشهای اورژانسی:
این روشها شامل قرصهای اورژانسی و IUD اورژانسی هستند. این روشها در صورت عدم استفاده از روش پیشگیری از بارداری یا در صورت شکست روش پیشگیری استفاده میشوند.
تاثیرات بارداری ناخواسته بر حامگی
بارداری ناخواسته میتواند تاثیرات منفی متعددی بر حامگی داشته باشد. این تاثیرات شامل موارد زیر میشود:
سلامت جسمی:
- افزایش خطر سقط جنین؛ زنان باردار ناخواسته بیشتر در معرض خطر سقط جنین هستند.
- بارداری ناخواسته میتواند منجر به زایمان زودرس شود که برای سلامت مادر و نوزاد خطرناک است.
- نوزادانی که از بارداری ناخواسته متولد میشوند معمولاً وزن کمتر از حد معمول دارند.
- نوزادانی که از بارداری ناخواسته متولد میشوند بیشتر در معرض خطر مشکلات سلامتی در دوران کودکی هستند.
سلامت روان:
- زنان باردار ناخواسته بیشتر در معرض خطر افسردگی هستند.
- بارداری ناخواسته میتواند منجر به اضطراب و ترس در زن باردار شود.
- برخی از زنان باردار ناخواسته احساس گناه میکنند.
- بارداری ناخواسته میتواند منجر به کاهش اعتماد به نفس در زن باردار شود.
روابط اجتماعی:
•مشکلات در رابطه با همسر: بارداری ناخواسته میتواند منجر به مشکلات در رابطه با همسر، خانواده و حتی کناره گیری از اجتماع شود.
سخن پایانی درباره بارداری ناخواسته
بارداری ناخواسته میتواند بحرانی در زندگی یک زن باشد. اما با آگاهی، تصمیمگیری عاقلانه و دریافت حمایتهای لازم، میتوان از این چالش عبور کرد و مسیر درست را برای آینده انتخاب نمود. به یاد داشته باشید که شما در این مسیر تنها نیستید. افراد بسیاری هستند که تجربهی مشابهی داشتهاند و میتوانند به شما در مقابله با این وضعیت کمک کنند.
گردآوری: بخش زناشویی سرپوش
- 10
- 6