بازي نهنگ آبي چيزي نزديك به ٥٠ مرحله دارد و هر مرحله دستورات خودش را دارد. اين در واقع يك بازي نيست و يك چالش ميان نوجوانان است كه بايد مرحله مرحله آن را انجام دهند و جلو بروند تا جايي كه چالش عميقتر ميشود و به جاهاي خطرناكتري ميرسد.
مراحلي كه كم كم به خودزني و انجام كارهاي خطرناك و در نهايت به خودكشي ميرسد. در مرحله آخر نوجوانها بايد خودشان را از بلندي آويزان كنند كه به خودكشي ميانجامد. اين بازي براي نوجوانها طراحي شده چون نوجوانها گروههاي آسيبپذيرتر جامعه هستند. نوجوانها از نظر سن رشدشان اختلال هويت دارند يا اينكه اصلا ممكن است مشكلي از قبل داشته باشند كه آنها را ترغيب به انجام اين چالش كند.
از طرفي تاثيرپذيري از گروههاي همسان نيز وجود دارد كه بچهها با هماهنگي دوستانشان جذب اين چالش ميشوند. گاهي نوجوانها براي اينكه مقبول واقع شوند و جسارتهايي را از خودشان نشان دهند نيز ممكن است جذب جذابيتهاي اين بازيها شوند. اصلا نوجواني سن انجام دادن كارهايي با ريسكهاي زياد و پرخطر است.
در بچههايي كه بيش فعالي دارند خطر ريسك كردن در آنها بيشتر است چون كمتر فكر ميكنند. آنها ميخواهند به بقيه نشان بدهند كه ميتوانند كارهايي را كه ديگران نميتوانند انجام دهند را انجام ميدهند و در نتيجه خود به خود وارد چنين فضاهاي خطرناكي ميشوند. من فكر ميكنم دسترسي به اين سايتها نبايد به راحتي امكانپذير باشد. اين طور نباشد كه هر كسي بخواهد امكان دسترسي به آن را داشته باشد.
ما بايد آموزشهايمان را براي مواجهه نوجوانان با اين بازيها شروع كنيم. اينكه سرمان را زير برف كنيم و بگوييم چنين بازيها و نرمافزارهايي وجود ندارد درست نيست. آنها را فيلتر هم كنيم باز هم فيلترشكنهايي هست كه براي ورود به اين سايتها ساخته ميشود و در دسترس هم هست.
خانوادهها بايد خودشان هم درباره اين بازيها اطلاعات لازم را داشته باشند. بايد بدانند كه اين چيست و استفاده از آن چه پيامدهايي براي كاربرانش دارد. ممكن است نوجواني تمايل به خودزني داشته باشد اين موضوع اگر از طريق بازي از سوي نوجوان در خانواده مطرح شد بايد با راهكارهاي صحيح آن را هدايت كرد تا تبعات غيرقابل جبران نداشته باشد.
آنطرف دنيا هم همين طور است وقتي نوجواني ميخواهد وارد اين بازيها در فيسبوك يا اينستاگرام بشود پيامي ميآيد كه به او ميگويد آيا شما تمايلي براي خودزني يا خودكشي داريد؟ اگر ميل به خودكشي داريد با ما در ميان بگذاريد يا به مراكز مشاوره مراجعه كنيد. مراكزي كه فهرست آنها هم در همانجا وجود دارد. من موافقم كه دسترسي به اين سايتها راحت نباشد اما اين راهحل ماجرا نيست. چون كساني هستند كه برخلاف اين موضوع راههاي ارتباط گرفتن با اين سايتها و شبكهها را پيدا ميكنند. من فكر ميكنم اطلاعرساني درست، درمان نهايي اين ماجرا است.
كتايون رازجوييان
- 21
- 4