به گزارش باشگاه خبرنگاران، یکی از بیماریهای شایع دربانوان بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic Ovarian Syndrome) یا به اصطلاح تنبلی تخمدان است.
از جمله علائم این بیماری افزایش وزن، قاعدگی نامنظم، ناباروری، چاقی به ویژه درناحیه شکمی، بروز سندرم متابولیک، دیابت، بیماریهای قلبی، بروز آکنه و رشد موهای زائد درصورت است، همچنین ریزش شدید مو نیز در اثراین بیماری رخ میدهد.
علت اصلی بروز این بیماری مشخص نیست، اما کارشناسان دلایل مختلفی از جمله ژنتیک، تاخیر در ازدواج، چاقی و اضافه وزن، رژیم غذایی نامناسب، خوردن فست فود و خوراکیهای شیرین را نام میبرند.
شیوههای درمانی مختلفی برای کمک به بانوان مبتلا به تنبلی تخمدان وجود دارد که از آن جمله میتوان درمانهای دارویی، جراحی، اصلاح رژیم غذایی و تناسب اندام و نیز مصرف برخی مواد خوراکی را نام برد.
از جمله خوراکیهای مفید برای درمان این بیماری تخم کتان (Flaxseed) است. این ماده خوراکی سرشار از مواد مغذی است و از دوران مصر باستان برای درمان برخی بیماریهای با منشا هورمونی در بانوان استفاده میشده است.
افزون بر تعدیل هورمونهای بدن و جلوگیری از تولید هورمونهای مردانه که سبب ریزش موی سر دربانوان میشود، یافتههای جدید نشان داده است که از این ماده خوراکی میتوان برای درمان مردان مبتلا به سرطان پروستات نیز استفاده کرد؛تخم کتان دارای فیبر بالا، اسیدهای چرب امگا ۳ و یک اسید آمینه ضروری برای بدن به نام لیگنان است.
درمانهای شیمیایی تنبلی تخمدان دربرخی بانوان میتواند سبب عارضههای جانبی از جمله سردرد، سرگیجه، دل درد، نفخ معده، حالت تهوع، استفراغ، قلب درد و اختلال در عملکرد کلیهها شود، همچنین برخی بانوان منع مصرف داروهای هورمونی به دلیل سابقه وجود سرطان سینه، تخمدان ورحم در بین اقوام درجه اول خود دارند و نمیتوانند از دارو استفاده کنند؛به همین دلیل اصلاح الگوی تغذیه تا حد زیادی میتواند سبب درمان بیماری و کاهش علائم آن شود.
کارشناسان به بانوان مبتلا به این بیماری توصیه میکنند ازخوراکیهای حاوی پروتئین بالا، مواد لبنی کم، روغنهای ترانس پایین، گندم و کربوهیدرات کم و مقدار زیاد میوه و سبزی استفاده کنند تا علائم بیماری در آنها کاهش پیدا کند.
خوراکیهای حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ از جمله تخم کتان و گردو، سبب کاهش التهاب و تثبیت قند خون میشود و به این ترتیب مانع از پیشرفت بیماری تنبلی تخمدان دربانوان میشود و به همین دلیل مصرف این خوراکیها راباید دررژیم غذایی روزانه خود قراردهند.
خوراکیهای حاوی ماده لیگنان (Lignans) از جمله تخم کتان دارای فیتواستروژن یا درواقع استروژنهای گیاهی است که پس از مصرف جذب جریان خون میشوند و به این ترتیب سبب تعادل هورمون در بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان میشود.
دراثر بیماری تنبلی تخمدان میزان هورمون مردانه تستوسترون دربدن بانوان افزایش زیادی پیدا میکند و سبب بروز عوارض بیماری در آنها میشود.
تخم کتان میتوان تستوسترون اضافی را از بدن حذف کند وبه این ترتیب بیماری فرد بهبود پیدا میکند.
کارشناسان دانشگاه دوک، درآزمایشی برروی بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان، به آنها هر روز ۳۰ گرم تخم کتان داده و میزان هورمونهای بدن آنها را اندازه گیری کرده اند.
پس از چند ماه مصرف منظم این ماده غذایی افزون بر تنظیم هورمونها و افزایش سطح هورمون انسولین، بانوان اضافه وزن خود را نیز از دست داده و به تناسب اندام مناسبی دست یافته اند.
تخم کتان را میتوان به شیوههای مختلف مصرف کرد از جمله برروی سالاد، ماست یا به همراه مواد غذایی مصرف کرد. کارشناسان توصیه میکنند افراد تخم کتان را به صورت تازه مصرف کنند تا از خواص درمانی فوق العاده آن بهرهمند شوند.
باوجود تمامی مزایای درمانی تخم کتان، کارشناسان به بانوان توصیه میکنند برای مصرف این ماده مغذی حتماً از پزشک متخصص مشاوره بگیرند و خودسرانه تخم کتان مصرف نکنند به ویژه اگر دارومصرف میکنند.
خوردن تخم کتان دربازههای زمانی سه الی ۴ ماهه اثر خود را بر تثبیت هورمونها میگذارد و نمیتوانید با چند روز مصرف انتظار درمان سریع بیماری را داشته باشید.
- 14
- 5