دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۱:۳۳ - ۱۰ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۰۷۶۳
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

تشخیص سرطان سینه با استفاده از هوش مصنوعی

سرطان سینه,تشخیص سرطان سینه با استفاده از هوش مصنوعی
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، در سال ۲۰۲۰، ۲.۳ میلیون مورد سرطان سینه تشخیص داده شده و ۶۸۵ هزار مورد مرگ ناشی از این بیماری ثبت شده است.

پیشرفت در زمینه هوش مصنوعی می تواند به پزشکان در تشخیص سرطان سینه که ممکن است در شناسایی اولیه از قلم افتاده باشد، کمک کند.

به گزارش ایرنا، مجارستان به یک میدان آزمایشی بزرگی برای نرم‌افزار هوش مصنوعی تشخیص سرطان تبدیل شده است. این که اینکه آیا این فناوری جایگزین پزشکان در مشاغل پزشکی می شود یا خیر، بحث روز پزشکان است.

دو رادیولوژیست قبلاً گفته بودند که اشعه ایکس هیچ علامتی از ابتلای بیمار به سرطان سینه (Breast cancer) را نشان نمی دهد. ولی دکتر آیدا آمبروزی به چندین ناحیه از اسکن که با رنگ قرمز نشان داده شده، نگاه می کرد. نرم افزار هوش مصنوعی این نقاط را به عنوان نشانه های بالقوه سرطانی علامت گذاری کرده بود. بیمار برای نمونه برداری فراخوانده شد که ظرف یک هفته بعد انجام شود.

پیشرفت در هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) با تشخیص علایمی که پزشکان نادیده گرفته اند، دستاوردهایی در غربالگری سرطان سینه بهمراه داشته است. نتایج اولیه نشان می دهد، این فناوری توانایی چشمگیری در شناسایی سرطان دستکم به خوبی رادیولوژیست ها نشان داده است که یکی از ملموس ترین نشانه های تاثیر هوش مصنوعی در بهبود سلامت عمومی است.

مجارستان، که یک برنامه قوی غربالگری سرطان سینه را به اجرا گذاشته، یکی از بزرگترین میادین آزمون این فناوری روی بیماران واقعی است. برنامه های هوش مصنوعی از سال ۲۰۲۱ در پنج بیمارستان و کلینیک این کشور که بیش از ۳۵ هزار غربالگری را در سال انجام می‌دهند، آغاز شد و اکنون به شناسایی علایم سرطان که امکان دارد رادیولوژیست ها از قلم انداخته باشند، کمک می کند. کلینیک ها و بیمارستان ها در آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا نیز آزمایش این روش یا ارایه داده هایی برای کمک به توسعه این سامانه ها را شروع کرده اند.

استفاده از هوش مصنوی در حال افزایش است و این فناوری اکنون نقش محوری پیدا کرده است. ربات های چت مانند ChatGPT نشانگر توانایی چشم‌گیر هوش مصنوعی برای برقراری ارتباط با نثر انسانی است که گاهی اوقات نتایج نگران کننده ای داشته است.

فناوری غربالگری سرطان سینه که از فرم مشابهی که توسط ربات های چت استفاده می شود، ساخته شده و از مغز انسان الگوبرداری می کند، راه‌های دیگر نفوذ هوش مصنوعی به زندگی روزمره را نشان می دهد.

دکتر اوا اوا آمبروزای رادیولوژیست بیمارستان شهرستان باکس کیسکون در مجارستان با بیش از دو دهه تجربه، از نرم‌افزار هوش مصنوعی برای کمک به جستجوی علایم سرطان که پزشکان ممکن است از قلم انداخته باشند، استفاده می کند.

با این حال استفاده گسترده از فناوری تشخیص سرطان هنوز با موانع زیادی روبرو است. آزمایش های بالینی بیشتری لازم است تا این سامانه ها به عنوان خوانشگر دوم یا سوم خودکار غربالگری سرطان پستان ، فراتر از تعداد محدود مکان هایی که اکنون از این فناوری استفاده می کنند، مورد استفاده گسترده تر قرار گیرند. این ابزار همچنین باید نشان دهد که می تواند نتایج دقیقی در مورد زنان در هر سن، قومیت و نوع بدنی فراهم کند. رادیولوژیست ها می گویند این فناوری باید ثابت کند که می تواند اشکال پیچیده تری از سرطان پستان را تشخیص دهد و موارد مثبت کاذب را که سرطانی نیستند، کاهش دهد.

ابزارهای هوش مصنوعی همچنین بحثی را درباره جایگزینی رادیولوژیست های انسانی به راه انداخته اند. سازندگان این فناوری با بررسی های نظارتی و مقاومت بعضی پزشکان و مؤسسات بهداشتی روبرو هستند. در حال حاضر ، این نگرانی ها اغراق آمیز به نظر می رسد و بسیاری از کارشناسان می گویند این فناوری تنها در صورتی که با مشارکت پزشکان تعلیم دیده مورد استفاده قرار گیرد، موثر و مورد اعتماد بیماران خواهد بود.

دکتر لازلو تابار، یکی از مربیان برجسته ماموگرافی در اروپا بعداز بررسی عملکرد این فناوری در غربالگری سرطان سینه ، گفت که این فناری نظر او را جلب کرده است. وی گفت که رویای روزی را در سر می پروراند که زنان به مرکز سرطان سینه می روند و از آنها می پرسند، آیا شما هوش مصنوعی دارید یا نه؟

جف هینتون یکی از پژوهشگران پیشگام هوش مصنوعی در جهان. می گوید این فناوری تا پنج سال آینده مهارت های یک رادیولوژیست را تحت الشعاع قرار می دهد.

هینتون و دو تن از دانشجویانش در دانشگاه تورنتو یک سامانه تشخیص تصویر ساخته اند که می تواند اشیای معمولی مانند گل، سگ و ماشین را به دقت شناسایی کند. فناوری مورد استفاده دراین سامانه که شبکه عصبی نامیده می شود- از نحوه پردازش اطلاعات در مغز انسان از منابع مختلف الگوبرداری کرده است. این شبکه های عصبی همچنین موج جدیدی از ربات های گفتگو مانند ChatGPT را به راه انداختند.

این فناوری میتواند به راحتی برای تشخیص بیماری هایی نظیر سرطان سینه در ماموگرافی به کار رود. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، در سال ۲۰۲۰، ۲.۳ میلیون مورد سرطان سینه تشخیص داده شده و ۶۸۵ هزار مورد مرگ ناشی از این بیماری ثبت شده است.

با این حال همه گمان نمی کردند که جایگزینی رادیولوژیست ها به همان راحتی که هینتون پیش بینی کرده بود، پیش برود. پیتر ککس کمتی دانشمند علوم رایانه و یکی از بنیانگذاران شرکت فناوری های پزشکی کایرون Kheiron Medical Technologies می دانست که واقعیت پیچیده تر خواهد بود. این شرکت با توسعه ابزارهای هوش مصنوعی، در تشخیص علایم اولیه سرطان رادیولوژیست ها را یاری می کند.

رادیولوژیست ها اغلب هر روز ساعت ها در یک اتاق تاریک به تماشای صدها تصویر می پردازند تا در مورد بیماران تصمیماتی بگیرند که زندگی آن ها را تغییر می دهد.

سرطان سینه,تشخیص سرطان سینه با استفاده از هوش مصنوعی

ککس کمتی و توبایس رایکن یکی از بنیانگذاران شرکت کایرون و کارشناس یادگیری ماشین می گویند هوش مصنوعی باید به پزشکان کمک کند. آنها برای آموزش هوش مصنوعی، بیش از پنج میلیون ماموگرافی بیمارانی را که بیماری آنها قبلاً تشخیص داده شده بود از طرف کلینیک هایی در مجارستان و آرژانتین و همچنین موسسات دانشگاهی مانند دانشگاه اموری جمع آوری کردند. در این شرکت واقع در لندن، ۱۲ رادیولوژیست با استفاده از نرم افزار ویژه آموزش هوش مصنوعی برای شناسایی توده سرطانی با توجه به شکل ، تراکم، موقعیت و سایر عوامل، تصاویر را برچسب گذاری می کنند.

از میلیون ها تصاویر داده شده به سامانه، این فناوری نمودار ریاضی از ماموگرافی های طبیعی و بیماران سرطان ایجاد کرد. این فناوری تصویر ماموگرافی (Mammographie) را با تصویر مبنا مقایسه می کند تا ناهنجاری را کشف کند.

سال گذشته، پس از آزمایش روی بیش از ۲۷۵ هزار مورد سرطان سینه ، مشخص شد که عملکرد نرم افزار هوش مصنوعی با رادیولوژیست ها (خوانش دوم) مطابقت دارد. این نرم‌افزار همچنین حجم کار رادیولوژیست ها را حداقل ۳۰ درصد کاهش داد؛ زیرا تعداد تصاویر مورد نیاز برای بررسی را کاهش می داد. نتایج یک کلینیک مجارستانی سال گذشته نشان داد، این فناوری میزان تشخیص سرطان را ۱۳ درصد افزایش داد؛ زیرا بدخیمی های بیشتری شناسایی شدند.

دکتر تابار که رادیولوژیست ها معمولاً از تکنیک های او برای خواندن تصاویر ماموگرافی استفاده می کنند، این نرم افزار را در سال ۲۰۲۱ با بازیابی چندین مورد از چالش برانگیزترین موارد دوران حرفه ای خود که رادیولوژیست ها نشانه های سرطان را از قلم انداخته بودند، مورد آزمایش قرار داد که هوش مصنوعی در هر مورد سرطان را تشخیص داد.

سرطان سینه,تشخیص سرطان سینه با استفاده از هوش مصنوعی

وی با ابراز شگفتی از نتایج عالی این نرم افزار گفت: سامانه های سایر شرکت های هوش مصنوعی از جمله Lunit Insight از کره جنوبی و Vara از آلمان نیز نتایج تشخیصی دلگرم کننده ای داشته اند.

فناوری کایرون برای نخستین بار در سال ۲۰۲۱ در یک کلینیک کوچک در بوداپست روی بیماران آزمایش شد. پس از تکمیل یک ماموگرافی، دو رادیولوژیست آن را از نظر علایم سرطان بررسی می کنند. سپس هوش مصنوعی نظر رادیولوژیست ها تایید می کند یا مناطقی را برای بررسی مجدد علامت گذاری می کند. از سال ۲۰۲۱، ۲۲ مورد در مجارستان ثبت شده است که هوش مصنوعی، موارد سرطانی را که رادیولوژیست ها از قلم انداخته بودند، شناسایی کرد و حدود ۴۰ مورد دیگر تحت بررسی قرار گرفت.

شرکت کایرون اعلام کرد این فناوری در کنار پزشکان و نه بجای آن ها، بهترین عملکرد را دارد. سازمان خدمات بهداشت ملی اسکاتلند از این فناوری در ۶ مرکز استفاده خواهد کرد و قرار است در ۳۰ مرکز غربالگری سرطان سینه تحت هدایت خدمات بهداشت ملی انگلیس، استقرار یابد. بیمارستان دانشگاهی اولو در فنلاند نیز قصد دارد از این فناوری استفاده کند و اتوبوسی برای انجام غربالگری سرطان سینه با استفاده از هوش مصنوعی سفر خود را امسال در عمان آغاز می کند.

به گفته ککس کمدی، یک پزشک در کنار هوش مصنوعی باید جایگزین یک پزشک تنها شود، ولی هوش مصنوعی نباید جایگزین پزشک شود.

موسسه ملی سرطان آمریکا تخمین زده است که حدود ۲۰ درصد از سرطان های سینه در طول غربالگری ماموگرافی نادیده گرفته می شوند. دکتر کنستانس لیمن، استاد رادیولوژی دانشکده پزشکی هاروارد و متخصص تصویربرداری پستان در بیمارستان عمومی ماساچوست، از پزشکان خواست با ذهن باز به این فکر کنند. وی گفت: وظایفی هست که با رایانه بهتر انجام می شود.

  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش