دانشمندان می گویند، یک تزریق مغزی پر از نورون های رشد یافته در آزمایشگاه میتواند نویدبخش درمان صرع باشد، چرا که در آزمایشات فاز اول به کاهش بیش از ۹۰ درصدی تشنج در دو بیمار منجر شده است.
به گزارش ایسنا به نقل از اس ای، محققان با استفاده از یک تزریق مغزی به کاهش بیش از ۹۰ درصدی تشنج های دو بیمار مبتلا به صرع دست یافته اند.
هر بیمار یک دوز NRTX- ۱۰۰۱، یک روش سلول درمانی تجربی که توسط پژوهشگران شرکت بیوتکنولوژی Neurona Therapeutics در سانفرانسیسکو ایجاد شده است، دریافت کرد.
قبل از اعمال این روش درمانی، بیماران بطور میانگین در ماه به ترتیب ۳۲ و ۱۴ تشنج داشتند و هیچ داروی ضد صرعی برای آنها چاره ساز نبود و جراحی بسیار تهاجمی آخرین امید آن ها بود.
کوری نیکلاس، مدیر عامل Neurona Therapeutics می گوید:هر دو بیمار با فعالیت تشنج قابل توجه، اختلال در شناخت و کیفیت زندگی پائین وارد کارآزمایی بالینی شدند. آن ها کاندیدای جراحی برای برداشتن لوب گیجگاهی مولد تشنج بودند که البته خطر مرتبط با ایجاد نقص های شناختی غیرقابل برگشت بیشتر برای آنها وجود داشت.
او ادامه داد: ولی در عوض، آن ها شجاعانه انتخاب کردند که اولین نفری باشند که روش سلول درمانی NRTX- ۱۰۰۱ را امتحان می کنند.
اکنون وضعیت آن ها بعد از امتحان این روش و گذشت یک سال به شدت بهبود یافته است و بنظر میرسد که آن ها انتخاب درستی داشته اند.
این روش سلول درمانی همچنین امید میلیون ها بیمار دیگر را که زندگی آنها به شدت تحت تأثیر صرع است، افزایش داده است.
نحوه عملکرد این تزریق مغزی چگونه است؟
بیماری صرع به دلیل عدم تعادل بین فعالیت نورون های تحریکی و مهاری یا بازدارنده ایجاد می شود. ارتباط و تبادل اطلاعات بین نورون ها در مغز انسان از طریق سیگنال های الکتریکی به نام «پتانسیل اقدام» صورت می گیرد.
نورون های تحریکی پتانسیل اقدام و عمل را افزایش میدهند و جریان سریع اطلاعات را از یک نورون به نورون دیگر ترویج می کنند. از طرف دیگر نورون های مهاری از عبور سیگنال ها بین نورون ها جلوگیری می کنند و پتانسیل عمل را کاهش می دهند و از هرگونه بیش فعالی در مغز جلوگیری می کنند.
عدم تعادل بین نورون های تحریکی و مهاری میتواند منجر به تشنج، از دست دادن حافظه و سایر اختلالات مغزی از جمله صرع شود و برای بازگرداندن این تعادل، پژوهشگران NRTX- ۱۰۰۱ را توسعه داده اند.
این تزریق مغزی حاوی دوز با غلظت بالایی از نورون های بازدارنده رشد یافته آزمایشگاهی است که از سلول های بنیادی جنینی انسان ساخته شده اند. این دارو، پتانسیل عمل کلی را کاهش می دهد و در نهایت از تشنج جلوگیری می کند.
نخستین بیمار که به طور میانگین ۳۲ تشنج در ماه داشت، طی یک سال پس از درمان با NRTX- ۱۰۰۱ شاهد کاهش ۹۵ درصدی در تشنج های ماهانه خود است. در حالیکه برای بیمار دوم با میانگین ۱۴ تشنج در هر ماه، این کاهش بیش از ۹۰ درصد است.
نیکولاس می گوید: اگرچه تحقیقات بالینی ما روی بیماران دیگر ادامه دارد، اما مایه خرسندی است که این دو بیمار بدون اختلال شناختی اضافی تا به امروز به تسکین تشنج دست یافته اند، چیزی که از پتانسیل درمانی NRTX- ۱۰۰۱ پشتیبانی می کند.
NRTX- ۱۰۰۱ نویدبخش یک درمان بدون خطر برای صرع (epilepsy)
یک مقاله تحقیقاتی در سال ۲۰۱۰ نشان داد که داروهای ضد صرع روی حدود ۳۰ درصد از بیماران مبتلا به این بیماری، بی اثر هستند. مطالعه دیگری نیز که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد، نشان داد که حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد از بیماران مبتلا به صرع پس از قطع مصرف داروهای خود، بازگشت آن را تجربه می کنند.
در حال حاضر، چنین بیمارانی برای تسکین دائمی به درمان های جراحی متکی هستند. با این حال، جراحی مغز با خطرات خاص خود همراه است. بیماران امکان دارد مشکلاتی از جمله خونریزی، واکنش های آلرژیک تا آسیب بافتی را تجربه کنند و در بعضی موارد نیز ممکن است جراحی باعث از دست رفتن موقت بینایی، حافظه یا گفتار در بیماران شود.
از طرف دیگر، NRTX- ۱۰۰۱ نوید درمان کمتر تهاجمی و غیر مخرب صرع را می دهد. دانشمندان امیدوارند آزمایشات بعدی این روش سلول درمانی نیز موفقیت آمیز باشد و در نهایت جهان یک درمان مطمئن و سالم برای بیماری صرع داشته باشد.
جزئیات کارآزمایی داروی NRTX- ۱۰۰۱ در نشست سالانه انجمن بین المللی تحقیقات سلول های بنیادی (ISSCR) ۲۰۲۳ ارائه شده است.
- 19
- 3